Razni mrežni problemi

Switch Netgear GS716T v.1 samogašenje!

ninja001 uto 7.1.2020 20:51

Pomoć. Nabavio sam switch Netgear GS716T v.1. Ispočetka je radio cijeli dan bez problema ali sutradan ga računala više ne vide. Odlaskom do njega (na tavanu je) vidim po diodi PWR da je uključen (napajanje) ali bi se isključili svi portovi od kablova (5 uređaja su bila spojena, 4 PC-a i router) kao da ništa nije priključeno. A ventilatori na njemu normalno rade. Nakon ponovnog gašenja switcha (vađenje kabla iz utičnice) i paljenja sve proradi. Poslije par dana radio je samo 2-3 sata bez problema a onda bi se ugasio. A u zadnje vrijeme se još i pogoršalo, bude u funkciji najviše oko 30 min. Više nema smisla penjati se stalno i ponovo ga paliti. Mijenjao sam kablove (CAT6), nije do njih. Inače svi PC imaju isti OS win7, a za pristup switchu koristio sam njegov softwer Smartwizard Discovery Ver. 2.05.05. Ima zadnji firmware. Da li je do routera od A1 ZTE MF283V, ispočetka sam mislio da je to zbog toga što A1 noću resetira router, pa se mijenja adresa? Dinamičke adrese ili statične kod PC-ova? Ili je switch pokvaren? Molim za savjet.

ihush uto 7.1.2020 22:56

-vjerojatno kvar.. (ili upitaj se kako si ga nabavio, ako je ispravan zašto ga bivši korsnik mijenja..).

-neobično mjesto za držanje switcha.. tj tamo može biti modem dok je switch obično u kući.. a to znači da može problem biti kabel struja ili lan.. (mada si mijenjao, cat6 ne znači baš ništa, ispravno ili ne..).

ninja001 sri 8.1.2020 08:38

Hvala na odgovoru. Problem u LAN-u nije jer se on gasi bez obzira bio samo jedan uređaj prikopčan ili više. Najviše sam sumljao u sam switch. Da li postoji način provjere ispravnosti uređaja ili možda postoji li kakav softwer za provjeru ispravnosti? Te šta mi predlažete za novi switch od 8 portova.

ihush sri 8.1.2020 11:47

-nema se što provjeriti, dok radi -radi, popravci (a time i diagonstika) se ugl ne rade, tj cijena vs novo a to je dio koji mora raditi bez greške inače je beskoirsno.

-za novo uobičajena ponuda dlink-tplink-... može kućni ili industrijski (kockasti+struja) najviše osjetiš 100-1000 razliku u brzini ali i cijeni ako gledaš kao ovaj koji imaš s više portova +smart jer je to za biz i tad skuplje, ali se ponekad nađe i neka akcijska cijena pa i cisco može biti jeftin, kućni 100-300, ind 500-1000 (s recimo 32porta), više je ograničenje izbora ako trebaš više od 8 portova, do tog je kućni ok.

-na kućnom uobičajeno nakon više godina rada crkne ispravljač dok industrijski ugl rade neograničeno dugo i češće se mijenjaju sa 100 na 1000mbps nego zbog kvara osim u slučaju grmljavine a tad pocrkava svaki ako nemaš sreće.. ali i mjesto gdje to držiš ima utjecaja, toplo-hladno+vlaga.. u klimatiziranom ormaru je skoro nepoderivo, na tavanu-podrumu se sve kvari jer su uvjeti loši.