Razni mrežni problemi

Router ne vidi uredjaj koji je na njega konektiran

Chupo ned 9.2.2020 22:58

Koji bi razlozi mogli uzrokovati da se uredjaj koji je na router spojen preko username-a i password-a i kojemu se nakon toga s drugih uredjaja moze pristupiti preko njegove staticke IP adrese ne pojavi na popisu spojenih uredjaja u router-ovom user interface-u?

 

Htio sam podesiti port forward na Thomson TG782 router-u da bi preko interneta mogao pristupiti ESP32-CAM-u ali problem je da TG782 kod podesavanja port forward-a nema mogucnost upisivanja lokalne IP adrese nego se jedino moze odabrati neki od uredjaja s popisa a MAC adresa od ESP32 se tu ne pojavi.

ESP32 ima staticku IP adresu i na router se spaja ispravno a serveru kojega vrti se iz lokalne mreze moze pristupiti preko IP adrese.

Vec par godina imam stalno ukljucenih nekoliko ESP8266 uredjaja koji mjere temperature i njihove MAC adrese se u tom istom routeru vide.

Po tome ispada da bi se na TG782 preko ESP32 netko mogao konektirati bez da se to moze detektirati preko router-ovog user interface-a!?

MrBlc pon 10.2.2020 12:13

Sličan problem sam imao i s Vipovim tehnicolorom - komp kojem je podešena statička IP adresa bi postao "nevidljiv". Iako je IP adresa uredno bila ručno upisana za port forward, router bi prestao komunicirati s tim računalom i iz WAN-a mu se ne bi moglo pristupiti, iako je u LAN-u sve bilo ok. Ištekavanje i ponovno uštekavanje LAN kabela, kao i ping iz administracije routera bi riješili problem. Na kraju sam potpisao kapitulaciju i stavio svoj router.

 

 

Ako taj router podržava rezervacije IP adresa u DHCP-u, podesi preko toga.