Razni mrežni problemi

Povezivanje laptopa sa internetom putem hotspota

zombie ned 7.7.2019 14:43

U pitanju je laptop HP HSTNN-I05C, Windows XP 2002. Ne koristim ga, ali sam ga odlučio upotrijebiti, barem na kratko. Interesuje me kako da se povežem na internet preko hotspota? Sve sam podesio na mobilnom, ali ne znam kako to da uradim na laptopu. Stariji je model pa tutorijali sa YouTube-a nisu mnogo pomogli.

ihush ned 7.7.2019 15:09

svaka mreža je ista, ista pravila.. wlan (bežično).. ali i razlike u starom-novom, tj wlan adapter-driver tj protokol za enkripciju wep je odavno ugašen, wpa 2 često nema na starijim uređajima.. i tad trebaš noviji wlan adapter i sl.

-ako wlan radi, vidiš hotsprot-odašiljač na popisu dostupnih, ali ako ne podžava protokol tad neće obaviti spajanje nakon passworda.

-stari win xp je beskoristan kao i starije računalo za ''surfanje''.. jer internet je = multimedija, kao gaming, sadržaj nekog foruma-portala ili yt traže novije-jače kao vga-HW i nove browsere koje nemaš na mrtvom osu + nemaš dovoljno resursa za noramalan rad.

 

+ pokreni neki live linux, ubuntu-mint-.. upališ, radi, ako je manje resursa neku lakšu distribuciju kao xubuntu, možda ćeš biti zadovoljan, dok s xp ugl više nemaš što tražiti na netu, .. npr driver za wlan koji bi imao wpa

 

ili, hotspot je jednako kao bilo koji router-wlan, pravila i način spajanja-rada je jednak, kako spajaš bilo koje drugo računalo na bilo koji drugi wlan, osim te 'sitnice' tj standarda-enkripcije koju stari nemaju.

zombie pon 8.7.2019 11:39

Da. Mobitel sam spojio preko pokućnog interneta, napravio hotspot i spojio se sa laptopom. Nisam direktno spojio laptop na pokućni jer sam htio vidjeti kako će funkcionirati na ovaj način. Na mobiltelu mi piše da je laptop spojen i na laptopu piše da je spojen sa hotspotom i da je signal odličan. Ali, kada uđem u pretraživač, piše mi da nemam konekciju.

 

Pored male ikonice u desnom donjem kutu (standardne ikonice pored datuma i vremena) na kojoj piše da je spojen sa hotspotom, ima ona standardna ikonica za konekciju, na kojoj piše "Local Area" kada pređem strelicom preko nje i tu stoji znak iks. Možda ima veze sa tim? Ili sa tim što u računalu ima SIM kartica drugog operatera?

Posmatrač pon 8.7.2019 12:09

Nista meni sad nije jasno sta si sa cim spojio.... Ako na mobu imas mobilni net koji radi onda pokrenes hotspot na mobu podesis pass i to je to. Lap ti vidi tu wifi mrezu connect ukucas pass i to radi. Evo upravo kucam sa lapa preko htspota..... 

Posmatrač pon 8.7.2019 12:22

Pokucni je wifi? Pa onda nemas net logicno. Kad si napravio hot spot nisi vise spojen ni na kakav net pa zato lap nema net. Kao da si se spojio na router koji nema internet konekciju... Ne mzes biti spojen na wifi i da ti radi hotspot istovremeno.... Mozes koristiti thetering preko kabela ili bluetootha. Kad si spojen na kucni wifi spoji kabelom  lap na mob ili preko bt i onda pokreni thetering na mobu i ond aces imati net. Ili se povezi na mobilni net preko mobilne mreze i onda pokreni hot spot i imaces net.... Ovako ne radi kako si ti zamislio......

ihush pon 8.7.2019 12:25

i što ne radi... tj u normalnoj priči je višak mobitel-hotspot, tj zašto ne spojiš direktno na pokućni.. i tu je moguć problem (ako je nešto pogrešno podešeno).

+ najvažnije, ako imaš stawi xp, imaš li odgovarajući protokol, wpa-wpa2-psk.. jer bez tog ne možeš (kao bez drivera itd.), jer je stari standard, prvi bio wep, koji je već duže vrijeme isključen a logički zbog starosti je za pretpostaviti da xp ima wep, da možda nema wpa.. i tad ti ne može raditi dok ne dodaš odgovarajuću mrežnu karticu s driverom tj protokolom kojeg podržava nova oprema jer se ti moraš prilagoditi internetu-standardu, ne internet tebi (Starom XP računalu)..

-ako imaš wpa2 tad to nije problem, ali može biti.. jer stari hw nema pravi driver, tj ponekad se upravo tako ponaša, tj ne radi. Važno je koja wlan kartica-driver, + postavke ostatka osa, npr isključena mreža, antivirus/firewall koji sve blokira itd..

Marko :D pon 8.7.2019 20:32

Čovječe, ubaci karticu od pokućnog u mobitel, upali mobilne podatke i napraviti Wi-Fi hotspot - problem riješen!

 

Ne možeš u isto vrijeme koristiti Wi-Fi mrežu i imati uključen Wi-Fi hotspot. 

ihush pon 8.7.2019 21:20

sim kartica u laptop? .. gdje ćeš ju ubosti? Može u mobitel, može u modem za mobilnu koji ima predviđen sim utor.. a može u svaki uređaj pa i laptop ako ima odgovarajući sim utor za karticu, ali ako nema, kako to misliš izvesti?

.. mješaš bežične termine, mobilni interent i bežični wifi-wlan, mješaš hotspot kad uređaj kao mobitel glumi modem-router (tj njegov wlan).. i sve to pokušavaš na XPu koji u pravilu ne podržava ništa novog.. iz vremena kad ni mobiteli pa tako ni sim kartice nisu postojali.

-može li to raditi? može.. kako? pa tako da imaš sve potrebno, kompativilno i podešeno, tek tad može raditi, ako bilo što od tog nemaš, ne može.

ihush pon 8.7.2019 21:34

-ne. SIM karticu možeš umetnuti samo u odgovarajući uređaj s odgovarajućim utorom za SIM (kao i sve ostalo, cd u cd, usb u usb..).

-ako imaš tele2 tad nema razloga ne koristiti ga, ne trebaš neki dodatni hotpsot, spajaš se na tele2 modem tj njegov wifi-wlan.. naravno preko laptopovog wlana bežično, uz problem da stari uređaji nemaju driver za novi protokol tj ako nema WPA2 tad nema.. tad ti treba neka novija wlan kartica-adapter a danas se ništa više ne radi za XP jer je mrtav OS.. (alternativa je neki linux ili win10.. no problem može ostati jednak ako uređaj ne podržava nešto što se pojavilo u međuvremenu od deset godina...)

Marko :D pon 8.7.2019 21:56

Većina prijenosnih računala nema utor za SIM karticu, pa je ne možeš koristiti tako.

 

Kao što rekoh, imaš pokućni, stavi lijepo karticu u mobitel, upali mobilne podatke i napravi Wi-Fi hotspot. Ti baš voliš komplicirat...

ihush uto 9.7.2019 09:34

ako imaš usb čitač kartice .. to nije mobilni modem, mada je sve usb i sve je 'isto'.. Ništa ne znači ''USB'' važan je sam uređaj, što može, što je napravljeno, koji software ima itd.

 

-ako imaš mobilni modem, tad u njega možeš staviti sim karticu i korsititi, tj to je tad ista stvar kao pokućni tele2 modem.. samo manji-usb. + moraš imati odgovarajući software-driver i podesiti ga (APN podaci operatera) .. ali mobilni tele2 je mobilan, možeš njega nositi samo što je veća kutija i treba struju.

ihush uto 11.1.2022 19:00
dukana sk kaže...

Pitanje jel se moze mob i laptop spojiti preko lan kabla i da mob pruza laptopu net. Kad igram online igrice i upalim ts igrica puca inca bilo preko usb ili wifija na mob

- mob nema lan-rj45 priključak, zato ne može.. inače 'može se sve'. :)

- mob može biti hotspot, dijeliti internet ostalim uređajima na mreži ali mobilni internet može ostati problem tj ako ti puca veza nema razloga da ne puca i dalje + problemi i ograničenja koja mobilna mreža (internet) ima.. nije baš za gaming (lag-zagušenost) dok je ok za streaming-surfanje.. brzina-propustnost je skoro sporedna, važna je 'prava' brzina tj ping-lag + stabilna linija.

 

-sredi kućnu mrežu, otkrij problem i eliminiraj ga.. npr ako je loš kabel zamijeni, ako je previše uređaja online ili na wlanu smanji itd.. tj probaj kao prvu pomoć laptop spojiti žicom na modem (vjerojatno je spojen wlanom).. i otkrij zašto-gdje dolazi do problema da ti igra puca.. tj ako je ts problem, ne koristi ga, brbljaj preko mobača dok gejmaš i sl. .. a sve to ovisi o tvojoj lokaciji, instalacijama, centrali, opterećenju itd i ti možeš imati problem dok neko drugi nema recimo na drugoj adresi i tad ne možeš baš puno tj tek kad znaš uzrok problema možeš ga riješavati ako je u tvojim rukama, ako nije operater-kvart..

Posmatrač uto 11.1.2022 23:24
love2ml86 kaže...
Posmatrač kaže...

Moze samo je pitanje podrzava li to svaki mob? Galaxy note 10 definitivno moze jer sam probao...

Kako si spojio LAN kabel, preko Lan-usb C konektor ili?

 Da. Usb-c to lan....Neki od HP-a... Obicni genericki kineski mi nije radio na lapu. Tj radio kada instaliuras drivere stio je bilo svaki put kad ga prikopcam.... HPov radi svaki put bez ikakvog instaliranja i taj HPov sam iz zeze prikopcao na mob i radi ;)