Razni mrežni problemi

Brz WiFi na laptopu, a spor na mobitelu

Zero Cool ZG uto 13.8.2019 23:29

Ekipa imam jedan problemčić.
Imam A1 optiku i koristim njihov Huawei ONT. Na katu kuće mi je jako loš wifi signal, pa sam odlučio kupiti TP Link WA855RE access point. Postavim ga u AP način rada i spojim ga žicom na Huawei i sad dolaze problemi. Kada u novu wifi mrežu spojim laptop dobijem brzinu kakva i treba biti (80 Mbit), međutim sa mobitelom i tabletom dobivam brzine oko 40 Mbit. Pitanje je od kuda takva razlika? Napominjem da se nalazim 1m od AP-a.

Da li bi mi bilo bolje da sam kupio neki router do 200 kn umjesto ovog AP-a/range extendera?

ihush sri 14.8.2019 02:37

mobitel i tablet se iz bilo kojeg razloga spoje na nižoj brzini/standardu, a-b-g-n.. ili smetnje. Ovaj ap formalno podržava 300mbps-mime ali žica mu je 100-fast ograničenje i ono što dobiješ 80mbps je realna granica, no što god bio problem nije u APu nego u ta dva uređaja jer laptop radi i to eliminira AP kao uzrok/usko grlo. Svaki uređaj kad se spaja na wlan server pregovara svoj connect speed kao i problem trenutnog opterećenja i podizanje-spuštanje brzine ovisno o smetanjama i postavkama. Neku uređaji/driveri preferiraju nižu ali stabilniju brzinu-vezu. To može biti bolje (brže) nego viša connect brzina s više smetnji tj rezultat..

 

-većina routera može raditi kao AP, neki AP kao router.. tj to je 'isto'.. + router ima više mogućnosti ali to je problem juzeru koji ne zna, primarna funkcija APa ili routera, upališ-radi.. sve ostalo treba nešto znati. Cijene su podjednake. Router je 'bolji' izbor, bolji soft-supprt, više lan portova.. ali ni jedan odgovor nije za sve situacije. Nekad je bolji router, nekad AP