Razni hardverski problemi

Problem sa mrežnom karticom!?

pufek pon 16.9.2019 10:54

Nakon grmljavine otišla je mrežna kartica i T Com-ov ruter. T-Com je promijenio ruter, a ja sam kupio novu TP LINK 3468 ethernet karticu i sad imam situaciju da mreža proradi ali se u nekakvim ciklusima od minutu dvije gubi i vraća... Ima netko ideju za daljnju dijagnostiku... Hvala.

ihush pon 16.9.2019 12:37

-nakon kvara-groma.. ne možeš biti siguran da je bilo što ispravno osim ono što zamjeniš novim.. npr ostatak računala i pregorena mrežna su moguć problem (isključiti u biosu integriranu, možda pomogne..).

-npr možda mora nova matična, možda još negdje problem, od priključka do računala, možda u centrali itd. Jedino eliminacijom možeš nešto eliminirati-potvrditi, npr odneseš računalo prijatelju i kod njega vidiš kako se ponaša, ako je isto, tad je problem u računalu, ako je normalno, tad je u liniji (izvan računala).. itd.

+ software, driveri (i mix drivera koji sad možda imaš).. najbrži način boot live distre npr mint-linux ..

 

-problem može biti bilo gdje, npr mrežni kabel. Tek kad je sve 100% ispravno, podešeno i odgovarajući driver, tek tad sve radi kako se očekuje, pa i tad možeš imati internet prekide na koje nemaš utjecaja.. eliminacija je metoda kojom se približiš odgovoru, ne neka dijagnostika koja će točno reći .. nego logički.

pufek pon 16.9.2019 12:45

Postojeći kabel koji je proveden do rutera uštekam u laptop i sve radi stabilno tako da problem nije izvan računala. Mrežna koja je riknula je bila identična ovoj novoj. Sve mi smrdi da je još nešto osim mrežne kartice dobilo po p... Samo da je nešto još pregorilo onda mislim da ili bi radio ili ne bi radio internet...

ihush pon 16.9.2019 12:54

-nisu svi kavarovi isti, radi-ne radi.. tj to je 'najljepši' kvar. :)

-imaš i ovakve, gdje su neke posljedice.. kao auto sa šupljom gumom.

-problem kad mrežnu zamjeniš ''istom'' (chip-driver pokriva više modela) može se desiti neki 'frankenšajn' mix. Deinstall-install možda pomognu, ali svakako i biosu isključi integriranu jer ona je u chipsetu i može raditi probleme-smetnje.. tj to možda pomogne, ovisno kakav je kvar a upravo za kvar je najvažnije da nije nikad 100% predvidiv jer je kvar.. lako je sa žaruljom, radi-ne radi.. sve to su tranzistori-žarulje, ali imaš ih na tisuće u chipu.

 

-sve komponente su mogle pregoriti, ali logički ideš tragom struje-žice, .. udar je došao mrežno (ne kroz struju) i zato je kvar na routeru+mrežna.. ali mrežna je integrirana u matičnu.. i pitanje do kud je došao kvar-udar. Bez ispravne matične ništa ne može raditi stabilno.

- nadaj se da je samo driver (mix), tj da install drivera + isključivanje pregorene u biosu može pomoći .. + zbog svih mogućih soft uzroka (npr posljednji ms-update/problemi) test nekim linuxom lako potvrdi-eliminira jel kvar/problem HW ili SW.

nbdy32 pon 16.9.2019 15:45

Ugasi u biosu mrežnu karticu koja ne radi ...

 

Deinstaliraj drivere,pogotovo ako je ista kartica ...

 

Instaliraj drivere za novu karticu ...

 

Možda je najbolje ovo prvo dvoje napraviti dok je nova kartica van računala ...

 

Onda staviti novu karticu i instalirati drivere ...