Razni hardverski problemi

Najluđi hardverski problemi, kiksevi, pogreške :)

GridLocK čet 18.7.2019 02:24

Neki dan mi konačno stigne i7 3770K i taman moram na posao. Reko budem ga montiral dok dojdem doma jer radim popodne baš taj dan. Stignem ja doma sav sretan letim po kući do sobe i primim se posla...

Sklopim ja to za par minuta i pali pilu! Sve radi sve super i još se čudim kak je tak cooler tih? Čujem ga ali tiše nego prije. Reko ajd idem malo piknut PUBG nakon mjesec dva da vidim kak se sve to ponaša sad. Sve super samo kaj je meni sve toplije i toplije za noge...reko koj k se dešava???

Upalim MSI AB a temp proca ugodnih 87-92C. Odma crne misli, lik me sjebo ovo ono. Sav jadan neznam kaj bi idem pokrenut stres test u primeu i upalim speccy da vidim kaj ga muči a kad ono temp opet skoči u nebesa a brzina coolera na nekih 5xx rpm. Valjda je cooler kihnul nema kaj drugo si mislim. Otvorim kutiju i skužim nakon 2-3 dana da zbog žurbe nisam uštekal cooler kak se spada. Bio je uštekan na 3 pina samo i to se držao na njima pomoću trikova. Spojim ja to kak se spada i sad konačno temperatura kak treba biti. Da imam rep mahao bi njime od sreće u tom trenu. Od sad sve montiram pa makar i sat vremena dulje samo da nemam više ovakvih iznenađenja kasnije.

midzan21 pet 19.7.2019 18:25

Uh, čitajući ovo dođe mi da ispričam situaciju iz prethodne firme - scena slaganje računala lvl. kolega sistemac.

 

Dakle, zadali smo challenge taj dan kad su došle sve komponente (i5-8600, Gigabyte B350 MBO neka) da svatko sastavi po jedan identičan komp jer su dijelovi isti bili.

 

I šta ćemo, svatko uzeo svoj dio komponenti i lagano sastavimo računala, te krene Windows instalacija. Kod mene sve OK, računalo ide i čuje se lagano Intel Stock Cooler u mom uredu, dok kod kolege install se crasha.

Zove on mene i pita dal' sam mu uvalio krivi USB stick jer se crasha instalacija. Rekoh, ne jer sam taj stick već koristio na istim komponentama za drugo računalo koje sam sastavljao mjesec dana ranije. Mislim, nešto je sjebao garant i odem u njegov office i imam što za vidjeti - lik nije spojio cooler na procesor . I kad je išao spajati ne da je proc bio pakleno vruć, već je hladio matičnu i proc sa USB ventilatorom spojenim na stari power brick. Hvala Bogu matična i proc su preživjeli te još uvijek rade u firmi 8-12 sati dnevno/5 dana tjedno.

 

Isto tako, situacija od prošle godine, ja na godišnjem i evo kolega iz prijašnje situacije zove i pita, hej nema izlaza a ekranu sve je uspješno spojeno. Mislim si, daj slikaj da vidim da nije neki opet banalni problem. Sve u redu spojeno na matičnu, ali panj nije spojio od PCI-E 6+2 konektora +2 dio, te naravno GPU iz nekog razloga ne baca sliku. Mislim OK, riješena stvar, no big deal popravljeno sve. Nope, testiranjem druge grafikčke i ove u drugom kompu ispalo je da smo dobili DoA matičnu. E moj kolega, ako sam nisi u mogućnosti dijagnosticirati kvar bolje mu je da radi na drugom mjestu pomislih. I sad radi na drugom poslu van PC dijagnostike unutar iste tvrtke.

SandokanX78 sri 11.9.2019 20:51

pozdrav

 

Nedavno sam stavio u PC graficku karticu rx 580 sve uredno spoio i instalirao drivere medjutim kada startujem Pc na monitoru mi trazi koji je ulaz hdmi ili dvi

Znaci ekran je crn i nemogu dobiti nikakvu sliku

Prvi put kada mi se to desilo izvatio sam cmos bateriju ,ponovno pokrenio PC i sve je radilo OK

prilikom svakog sljedečeg startanje samo crni ekran bez slike i to je to

Sto napraviti

lp

 

dreadmoore pon 6.4.2020 12:29

Evo kod mene jedan kiks, koji sam imao prije 2-3 godine haha.Kad sam sastavljao pc i zavrsnio dio bio je prikljucivanje reset tipke i power on.Svaki put kad bih htio upaliti  racunalo, prvo sto me doceka je bios i resetirane postavke a kad ga preko tipke restiram sve uredno radi.To je tako radilo nekih mjesec dana, nisam htio zvati servis odnosno prodavaca da trazim reklamaciju jer nisam znao sto uzrokuje problem.Dok jedne prilike nisam htio malo opuhati pc od prasine i onako pogledam prema ploci gdje se prikljucuju reset, power i ostale sitnice.Kako god pogledam shemu ne stoji mi power tipka na dobrom mjestu ona citavo vrijeme bila prikljucena na clear cmos znaci svaki put je meni bio prilikom ukljucivanja pc-a reset biosa.Jedina sreca sto je to tako zavrsilo mozda je moglo biti i gore.

cvaja997 sub 11.4.2020 20:14

Složio sam PC sa komponentama pod Moj PC, no ostavio sam napajanje sa stare konf. koje je staro cca 10 godina. Danas je reklo da ne može više i crklo je. Pošto trenutno nemam niti jedno drugo sa zadovoljavajućim pin outom ne mogu testirat jel skurilo još što. Naručeno ovo i znojim se dok ne dode. Što je najgore, struja i elektronika su mi struka i trebao sam bacit to davno. 2X 12V rail sa 16A; 4X (6+2) PCI-E konektora te masa samog PSU su mi davali sigurnost tj mišljenje da mi ne treba novo. Nadam se da je sve za smeće jer budala uči na samo 1 način.
Edit: prošao sam lišo ovaj put. Bila mi je škola, neću se igrat sa napajanjem.

duxx369 sub 2.5.2020 20:09
boatenga kaže...

Polomim kopče box ventilatora hladnjaka prilikom skidanja/stavljanja procesora na matičnu..

Malo se ljulja, ali nema veze..Radi..

 

ovo sam ja napravio sa starim kompom, nakon toga sam ga samo polegnuo bocno i radio je jos 8 godina (prezivio i preseljenje u drugu drzavu avionom)

 

neki dan sam ga konacno rasformirao u djelove

MrBlc sub 2.5.2020 22:37

Kad sam bio na praksi na faksu (ima cca 10 god od onda), mulac donosi komp, kaže da se gasi. Ne znam da li je donio ispravan komp, pa je isti crkao dok smo ga palili za vidjeti temperatue ili je uvalio neispravan komp da uvjeti roditelje da smo ga mi pokvarili, ali u servisu taj komp nije radio. Kad smo ustanovili da ne pali, mene je dopalo rastaviti ga. Matična za AMD procesore, na hladnjaku piše Intel. Mulac je uspio kopče nekako iskriviti i ubaciti da drže hladnjak unutar onog okvira na matičnoj, ja to nisam uspio rekonstruirati. Jednostavno nije bilo teorije vratiti sve kako je bilo, već smo mu vratili hladnjak van (mrtvog) kompa. U čemu je bio problem? On to jest uspio namjestiti da stoji, ali je hladnjak ležao na okviru, a ne na procesoru i između procesora i hladnjaka je bilo cca 2 mm paste.

Žec_vz čet 7.5.2020 23:07

Molim vas za pomoć, nemam više nikakvih ideja vezanih uz rad matične ploče.

 

Danas sam zamjenio matičnu ploču (Asrock b250 gamink k4) i kad sam pokrenuo računalo ušao sam u Winodws ali tipkovinica i miš mi nisu radili.

Iskopčao sam hard iz napajanja i matične u nadi da će mi raditi tipkovnica i miš u biosu, tj. progamu od matične ali ni tamo nisu radili.

Tipkovnica i miš su spojeni na matičnu preko USB kabla. (Kasnije mi je palo na pamet da možda trebam ps/2 adapter za miš ili tipkovnicu i možda bi radilo u biosu)

Kako sam bio već lud i nisam znao što i kamo odlučio sam napraviti cmos clear u nadi da će pomoći a na kraju je samo pogoršalo stanje.

Sada imam situaciju da palim računalo i na zaslonu mi se pojavi:

 

UEFI Defaults have been loaded

Press F2 or DEL to Run Setup

Press F1 to Continue

 

Sada više ne mogu ući ni u bios ni u Widnows, niti radi tipkovnica preko USB-a a bome ni preko ps/2 adaptera...

 

Ima li tko kakav savjet za ovu situaciju, unaprijed hvala!

Brki1994 čet 14.10.2021 10:22

boatenga MX-2 mi je u tubi stajal u kutiji u sobi nekih 5 godina (2015-2020) i dalje je bila ista kao i prvi dan. Jedini način je da probaš ako nisi siguran.

 

 

Meni se prekjučer prvi put dogodilo u životu ono što sam naglašavao ljudima prilikom instalacije hladnjaka za procesor, a to je da nisam skinuo onu naljepnicu ispod 

Frend me zove da mu montiram hladnjak za procesor (Ryzen 5 3600) i novi SSD. Sve to montiram i upalimo komp, nove Windowse na njega i okvirno vidim da je na idle temperatura nekih 50 (sa spikeom do 60), ali se sjetim da je to Ryzen i njegova ljubav prema voltima . Prije nego što sam otišao, napomenem mu da instalira MSI Afterburner i prati temperature u igrama (posebice u nekoj intezivnijoj za procesor kao Battlefield 1). Šalje on meni 2 sata kasnije poruku i screenshot, temperatura 96 stupnjeva. Mene skoro strefi srce, ali bilo je kasno i kažem da ču poslije proći do njega.

Jučer dođem kod njega i izvadim matičnu vani da vidim u čemu je problem (nedavno je bilo problema s Arctic Coolerom 34 i montažom na AMD matične zbog onog backplatea iza). I ja gledam i ne kužim u čemu je stvar i odlučim ja to skinuti sve, a meni frend što je ovo crveno ispod. Pogledam, a ono naljepnica. U zemlju sam skoro propao od srama. U 12 godina koliko se amaterski time bavim, prvi put da mi se ovo desilo. Još sam bio uvjeren da sam ju skinuo. 

 

Uglavnom, priča ima sretan kraj s odličnim temperaturama i ljudi, SKINITE NALJEPNICU NA LEŽIŠTU HLADNJAKA 

 

mbabic113 sri 27.10.2021 12:13

Pozdrav ekipa,

 

Imam jedan problem. Kada igram For Honor online komp mi se nekad sam zna restartirati (inače to se zna dogoditi tjedno jedanput, ali u zadnje vrijeme puno češće) i kada se opet pali nakon restarta windowsi se ne dižu, nego je samo upaljen komp i crni ekran na monitoru. I onda ga moram ručno ugasiti na gumb i pustiti 4-5 min ugašenog i tek tada upaliti opet, inače kad odmah stavim paljenje komp se upali i windowsi se ne dižu. Kada bilo što drugo radim ili igram neku drugu igricu sve je u redu i normalno sve radi (normalno rade i zahtjevnije igre od for honora). Skenirao sam Komp za viruse (sve čisto) Napravio sam s AIDA-om sve stres testove (temp, grafička, procesor, voltaže) i sve bude ok. Driveri su updejtani. Pratim temperature procesora jel sam mislio da se restartira zato što se komp pregrije ali su temp u redu (ne pojavljuje mi se obavijest da se komp pregrijava). Neznam više kaj da napravim i kak da pronađem problem? Ako netko ima kakvu ideju rado bi isprobao.

 

Konfiguracija koju posjedujem (malo je starija, ali se neda :D):

 

Procesor s1155 Intel Core i7 2600K 3.4GHz (8MB)

Matična ploča Asus P8Z68-V/GEN3

Napajanje 700W Corsair CMPSU-700GEU

SSD Samsung 850 EVO Basic 2.5" 250 GB, MZ-75E250B

WD black 1TB

Toshiba 1tb

Memorija Corsair DDR3 1600MHz 16GB Corsair (4x4GB) Unbuffered

Kućište Corsair Carbide Series 400R Mid-Tower Gaming Chassis

Grafička Asus ROG Strix GeForce GTX 1060-6G-GAMING, 6GB DDR5

nbdy32 sri 27.10.2021 17:31

Tako je do napajanja je ....

 

T : Da svašta mi se znalo događati, a najžešće kad sebi slažeš novi komp, ono ko malo djete išćekuješ, i uredno zaboraviš barem jedan kablić uštekat, pa imaš zanimaciju od 3-4 sata,jer naravno na to nikako da posumnjaš ... :-)

Mitohondri uto 25.1.2022 13:09

Nabavio sam novi TP Link router, jer se nakupilo previse uredaja za daljnje ulaganje u Powerline, pa odlucih sve prebaciti na WiFi

 

Brza i jednostavna instalacija i spajanje kabla na postojeci telekom router, i krenem spajati uredaje, TV, mobitele ukucana, racunala, prijenosnike itd itd

 

mobiteli u funkciji, tv u funkciji, medutim samo 2 racunala imaju pristup internetu, ostali su spojeni na mrezu ali nema pristupa prema van

 

gledam postavke, mijenjam sa 2.4GHz na 5GHz, restartam racunala, restartam adaptere, palim gasim jedan po jedan, pa drugi pa treci itd, pa odspajam i cistim antene, nista ne pomaze

 

Odem na TP Link stranicu citam upute, gledam troubleshooting i ne nalazim nista

 

Vec si pocinjem mislit da nesto ne valja sa uredajem, pa prije nego ga odspojim idem vidjeti jel ima jos netko slicnih problema, i dok idem sjesti na stolicu, pomaknem kutiju od routere i vidim na njoj rijec DHCP i upali mi se lampica i skuzim sta me muci

 

Nisam ugacio DHCP na TP Link routeru.

 

Odem u postavke routera, ugasim DHCP i sve radi kak treba .

 

 

 

ihush uto 25.1.2022 13:37
Mitohondri kaže...

..

Nisam ugacio DHCP na TP Link routeru.

 

..

 

 

 -ni ne moraš.. tj ovisi što želiš, u tvom slučaju je i dalje glavni modem-router i njegov dhcp, jedna mreža, jedan šef.. (koji dijeli adrese). Spojio si na lan.. kao ap-switch, da si spojio router na wan tad bi to bila dodanta-druga-odvojena mreža sa svojim dhcp-om tj subnetom (različito od modema, npr 192.168.1.1 .. 192.168.0.1 itd.. treći broj, različito!).

-tad se ne gasi dhcp a spajanje dvaju mreža je upravo svrha routera-ruta + pravila-zabrane-otvaranje.. defaultno bi s routera mogao do modema i njegove mreže ali s modemske bi bio blokiran-firewall routera u njegovu mrežu dok ga ne otvoriš-dozvoliš.

-kao i to da se može ugasiti dhcp i/ili wlan na modemu pa sve radi novi router ili čak prebaciti u bridge kad modem daje čistu liniju (isključene sve router funkcije, nema firewalla itd..) i sve ostalo mora tvoja interna oprema. To sve ovisi o potrebi-želji.. nije greška-pravilo tj ne gasi se dhcp samo tako nego jedna mreža jedan šef, više mreža više šefova a rute su ono što ih spaja pri čemu je 'jednako' intranet-internet tj sve je mreža..

Mitohondri uto 25.1.2022 14:31
ihush kaže...
Mitohondri kaže...

..

Nisam ugacio DHCP na TP Link routeru.

 

..

 

 

 -ni ne moraš.. tj ovisi što želiš, u tvom slučaju je i dalje glavni modem-router i njegov dhcp, jedna mreža, jedan šef.. (koji dijeli adrese). Spojio si na lan.. kao ap-switch, da si spojio router na wan tad bi to bila dodanta-druga-odvojena mreža sa svojim dhcp-om tj subnetom (različito od modema, npr 192.168.1.1 .. 192.168.0.1 itd.. treći broj, različito!).

-tad se ne gasi dhcp a spajanje dvaju mreža je upravo svrha routera-ruta + pravila-zabrane-otvaranje.. defaultno bi s routera mogao do modema i njegove mreže ali s modemske bi bio blokiran-firewall routera u njegovu mrežu dok ga ne otvoriš-dozvoliš.

-kao i to da se može ugasiti dhcp i/ili wlan na modemu pa sve radi novi router ili čak prebaciti u bridge kad modem daje čistu liniju (isključene sve router funkcije, nema firewalla itd..) i sve ostalo mora tvoja interna oprema. To sve ovisi o potrebi-želji.. nije greška-pravilo tj ne gasi se dhcp samo tako nego jedna mreža jedan šef, više mreža više šefova a rute su ono što ih spaja pri čemu je 'jednako' intranet-internet tj sve je mreža..

Namjena je AP switch.

 

Kao sto napisah, jednostavno se nisam mogao sjetiti iskljuciti DHCP

L1nNk pet 8.9.2023 11:31

 

Moze mala pomoc :

Imam Asus maximus ix plocu s i3 6100 procesorom i sve normalno radi, kao i hdmi ulaz od graficke kao i vga ulaz od maticne bez obzira sto i3 nema integrirani gpu.

Uzeo sam Asrock B460 Pro4 plocu u bundleu s I5 10400F procesorom i nemam signal u biosu.

Morao sam sustav podici na staroj maticnoj da bih opet preskocio bios i direktno usao windowse. Naravno nakon update a graficke ( RX 570 8GB ) graficka se ne ocitava i opet no signal. 

Opet vracaj na staru maticnu istaliraj normalno AMD adrenalin i AMD patcher da bih ponovo se vratio na Asrock maticnu i dobio signal ali opet samo u WIndowsu.

Jednostavno ne vidim BIOS uopce od Asrock maticne kao i sto mi da signal od 5x beep prije ulaska u windows. Sve normalno radi u windowsu ali bez obzira na to ovo je tlaka. 

 

RaskoIjnikov čet 1.2.2024 09:05

Ne znam koliko je za ovu temu, ali uzeo sam si novi kompjuter prije neka 3 mjeseca. Bilo je besplatno slaganje i dostava. Stigao, spojio periferiju i sve štima, radi i uredno ga koristio. Jučer skontam da mi 1 ventilator kod grafičke ne radi (imaju ukupno 2 ventilatora), ne vrti. Odmah sam gledao da slučajno neki kabel ne blokira put, ali sve je djelovalo ok. Svjestan sam da ventilatori ne rade dok nema opterećenja, pa sam računao da će prilikom opterećenja i povećanja temperature početi raditi, prvo jedan, pa valjda drugi s vremenom.

 

Palio sam par igara i temperatura je bila najviše oko 70 stupnjeva, ali i dalje je samo 1 ventilator radio. Promijenio sam postavke oko rada ventilatora i opet ništa. Rekoh idem izvaditi grafičku i detaljno proučiti. Ispalo je da je mala spužvasta kockica blokirala rad ventilatora.

 

Sam sebi se čudim kako nisam ranije to uočio, ali tamnije je kučište i grafička mi je pozicionirana tako da su ventilatori okrenuti prema dolje, pa tek kad osvjetlim i zadubim glavu skontam da li vrte ili ne. Sad drugi ventilator radi, no nadam se da ovo neće utjecati na dugotrajni rad grafičke i navedenog ventilatora.