Dečkoo04 ned 11.8.2019 23:45

Pozdrav,sam naziv teme objašnjava moj slučaj.Naime računar se nije toliko puno grijao prošle godine,sve je bilo super i odjednom je počeo da se grije tj užasno je bučan mnogo zuji.To se dešava kada gledam neki video na YouTube ili kada igram igricu...Ne znam zašto mi se ovo događa??

Moje specifikacije:

Intel Core 2 Duo E6400 2.13 GHZ

1gb ram (DDR2)

Intel GMA 3000

Direct x 11 verzija

Evo izvještaj temperature grafičke,procesora...

elpornero53 pon 12.8.2019 09:10

Pa ljeto je?kad si zadnji put ispuhao ventilatore?

Otvori stranicu i poslikaj nam da vidimo.

Inače svako ljeto se pojavi slična tema,sve je vezano večinom za prašinu i neodržavanje.Kučište u servis i neka ga očiste.

 

ihush pon 12.8.2019 10:35
Dečkoo04 kaže...

Pozdrav,sam naziv teme objašnjava moj slučaj.Naime računar se nije toliko puno grijao prošle godine,sve je bilo super i odjednom je počeo da se grije tj užasno je bučan mnogo zuji.To se dešava kada gledam neki video na YouTube ili kada igram igricu...Ne znam zašto mi se ovo događa??

Moje specifikacije:

Intel Core 2 Duo E6400 2.13 GHZ

1gb ram (DDR2)

Intel GMA 3000

Direct x 11 verzija

Evo izvještaj temperature grafičke,procesora...

 zašto? zato jer što teže zadatke računalo radi to više snage (struje) mora potrošiti a više rada-struje znači i više topline + ljeto je.

-hlađenje, način kako se višak topline odvodi, ventilatori ili pasivni hladnjaci. Da bi funkcioniralo hlađenje ne smije biti npr zaštopano. Prašina se tijekom vremena nakupi i to se desi..

+ ako slika točno prikazuje, cpu hladnjak je ok, problem je matična tj pasivni hladnjaci na chipsetu koji reguliraju sve, od napajanja-sturje, rad cpu-vga-ram, diskove itd. MBO bi trebala biti do 40-50c.. sad je ljeto i normalno je da okolni zrak ne može više hladiti, pasivni hladnjak tad nije dovoljan.. trebaš aktivni tj ventilator koji će možda pomoći. Ako spusti -10c to je ok/zadovoljavajuće ako ostane +60c to je problem i uskoro će ti nešto crknuti..

+ računalo je staro +10 godina.. i da nema tog pregrijavanja može crknuti bilo kad, ''vrijeme mu je''.. jer ništa nije vječno.

+svi diejlovi računala žele hladnoću, smeta im toplina. Do neke granice je 'normalno' (predviđeno), preko te granice imaš problem.

+sve traži neku snagu CPU+VGA(GPU) i količinu RAMa, za današnje potrebe (ono što traži neka igra-program ili yt) ovo računalo postaje preslabo, već smao zbog toga mora ''jače'' raditi da bi nadoknadilo nedostatak stvarne snage, dok su novi mobiteli jači (više RAMa i cpu snage..). Zato ti se u igrama i YT upravo najviše zagrijava, jer je staro, jer je to normlna fizikalna posljedica, jer je ljeto i sve stari-kvari se dok se prašina nakupi

 

.. i to možeš počistiti usisavačem. Nakon čišćenja (pazi da nešto ne razdrmaš, žice-kontakte) provjeri opet ove temperature.. za MBO ako su -10c niže tad je ok, cpu neće biti niža temperatura jer on ne može ispod sobne temerature hlađenjem na zrak (on stvara 100-200+..). Postavi npr neki sobni ventilator da puše u kutiju i vidi razliku ili samo razmakni kablove ako oni smetaju protoku zraka. Čišćenje cpu hladnjaka neće pomoći jer to nije MBO tj slika kaže da se matična pregrijava dok je CPU ok. VGA ti je integrirana u chipset-mbo.. možeš tad jedino nabaviti takav mali ventilator i postaviti ga na finove (rebra-aluminij-hladnjak..) tj napraviti aktivvno hlađenje od pasivnog. Može malo pomoći i termalna pasta, tj ispod svakog hladnjaka imaš malo paste koja pomaže prijenosu topline s chipa na hladnjak. Pasta ne hladi, pasta samo stvara bolji kontakt-površniu za transfer topline. Hladnjak ne hladi nego odvodi toplinu u okolni zrak i to je zračno hlađenje koje možeš još 'pojačati' npr ako otvoriš poklopac i ako dodaš sobni ventilator, klimauređaj ili frižider koji će upuhivati hladan zrak na vruć PC (+ opasno zbog kondenzacije-vlage iz zraka..).

 

AF139 pon 12.8.2019 19:35

Kad staviš bocu tople vode da se rashladi  na njoj se ne pojavi kondenzacija u frižideru ,

ali kad izvadiš bocu hladne vode van frižidera na topli zrak pojavi se na njoj kondenzacija.

Dakle hladan zrak preko vruće površine ne izaziva kondenzaciju.

nbdy32 sri 14.8.2019 07:22
Dečkoo04 kaže...

Kućište sam prije par dana očistio nije bilo puno prašine s obzirom da sam ga čistio u februaru...

Inače skupljam novac za bolji komp tako da će ovaj vjerovatno ostati u ostavi da skuplja prašinu 

 Kako si očistio ???

 

Sigurno nisi otvorio napajanje i ispuhao ga kako treba,a ono je preteća zujanja zhbog prašine ...

 

Da li si skinuo ventilator sa hladila od procesora i ispuhao ispod njega ???

 

...

 

Ima toga dosta,kako kolege vele da staviš neku slikicu,mogli bi detaljnije analizirati što sve treba "ispuhati" ...