Razni hardverski problemi

HP EliteBook 850 G3 "zaglupi" ili ne pokrene BIOS

chedomil sri 2.10.2019 23:19

Dakle, situacija je sljedeća:

U toku rada na računaru došlo je do zamrzavanja slike na ekranu i nikakva komanda osim Hard reset nije pomagala. Slika na ekranu je izgledala kao na ovoj slici u prilogu.

Pokušao sam da ponovo pokrenem računar, ali se samo upale lampice na tastaturi i nakon nekog vremena ventilator, ali se BIOS ne pokreće.

Nalon nekog vremena (ukapirao sam da zatvranje/otvaranje ekrana pomogne) krene BIOS (pojavi se HP logo kao na slici), ali zaledi odmah ili u najboljem slučaju kratko nakon dizanja sistema.

Slično se znlo desiti i prije kada bi recimo prenosio laptop, ali rijetko, te bi se odmah mogao upaliti bez problema.

 

Ima li neko ideju šta bi mogao da bude uzrok?

nbdy32 čet 3.10.2019 07:09

Nakon provjere rama trebalo bi provjeriti grafiku i monitor,flat kabel koji ide u monitor ...

 

Uglavnom trebalo bi raskopati laptop i pregledati sve,malo očistiti od prašine,eventualno promjeniti pastu i ....

Posmatrač čet 3.10.2019 07:25
fer-de-lance kaže...

Probaj prvo ram memoriju izvaditi, ispuhati utor u koji ide, pa ju vratiti nazad.

 

 

 Ne vjerujem da je ram barem ne prljavstina.... Prije ce biti da je pasta na hladnjaku jer kakve veze ima pomjeranje sa ramom. Definitivno kao sto kolega kaze rastaviti promijenuti pastu provjeriti vrti li se vent uvijek i sl....

fer-de-lance čet 3.10.2019 09:25
Posmatrač kaže...

 Ne vjerujem da je ram barem ne prljavstina.... Prije ce biti da je pasta na hladnjaku jer kakve veze ima pomjeranje sa ramom. Definitivno kao sto kolega kaze rastaviti promijenuti pastu provjeriti vrti li se vent uvijek i sl....

 Grafička mu vjerovatno koristi sistemski RAM, pa kad on zeza imaš takve probleme, a kad pomiče laptop onda izgubi kontakt, a to mu se bude sve češće događalo ako je to u pitanju.

A ako nije, onda možda sam grafički čiš, ili njegov VRAM ako radi na diskretnu grafiku, treba vidjet koji je slučaj.

 

 

ihush čet 3.10.2019 09:29
chedomil kaže...

..

 

Ima li neko ideju šta bi mogao da bude uzrok?

-sve se kvari.

-još samo otkriti konkretno što :)

 

-ovo je problem VGA po uzorku sa slike, ali na laptopu to nije baš tako jednostavno jer je sve integrirano na matičnu i ne možeš lako zamijeniti vga kao dio, tj sve što je povezano je jednako moguće, kontakti-kablovi, matična, ram. Ram lako provjeriš, flat kabel i kontakte uz rastavljanje i posebno dio koji je na preklopu (možda kratki spoj i sl. ako je žica precvikana). Ako je matična (ili integrirana vga dođe ti na isto jer je laptop) tad van jamstva nije isplativo osim tražiti na ebayu i sam napraviti zamjenu..

andrijam čet 3.10.2019 12:28

Po uzorku kockica video ram. E sad taj laptop ako se ne varam ima dvije grafičke. Ako radiš s integriranom onda vjerovatno RAM, ako s ovom drugom onda nemaš sreće.

Mislim da LVDS kabel nije jer bi se onda prikazivale linije i ne bi se zbog toga zablesao POST. Ispuši laptop možda se čipovi previše griju pa se zblesaju.