wickerman999 pon 17.6.2019 16:59
Alkaline kaže...

Zaključak:

Flash čip je bio neispravan iako ga se dalo očitati ali se nije dao brisati niti se na njega moglo išta novo zapisati (pazio sam na write enable liniju, nije do toga).

Sa novim čipom i provjerenim dumpom laptop i dalje ne radi, a clear CMOS je doveo do toga da se laptop odmah pali čim se ušteka punjač.

Po meni je čipset neispravan jer da je grafička kartica clear CMOS ne bi imao ovakav utjecaj.

 

 

Na kraju se moram zahvaliti kolegi jer me počastio gablecom i kavom i još mi je platio za trud iako sam na početku rekao ako ne uspijem da nije ništa dužan. Veliki palac gore 

Žao mi je naravno što nismo uspjeli osposobiti laptop.

 

Je, svasta smo probali i sve skupa se dosta toga cudnoga događalo u procesu, ali na kraju izgleda da nije stvar (samo) u BIOSu. Hvala @Alkaline kaj si se toliko potrudio oko mojeg laptopa iako nije morao, stvarno jako cool od tebe :) 

 

 

andrijam kaže...

Provjeri pin 8 vcc i pin 6 clk . Vcc mora biti 3.3v a clk je 1.5v. Ili još bolje provjeri osciloskopom mislim da treba biti 32khz. Ako imaš možda jedan od onih MM što mogu mjeriti frekfenciju

Nemam pojma o cemu pricas, ako moze malo detaljnije? :) MM imam pa mogu barem provjeriti napon, osciloskop nemam

andrijam uto 18.6.2019 08:50

Provjeri i pin 1 CS (Chip Select) mora biti 3V. Kad se mašina upali. Pazi na orjentaciju čipa na ploči tamo gdje je kružić to je pin 1. Al ako i ne radi vjerovatno nečeš znati što dalje, možeš jedino nešto naučiti ako te zanima..

 

Pada mi na pamet da je možda problem u Super I/O čipu (ITE), on konrolira power railove i BIOS, ME Regija u BIOS-u i.

I ako se dobro sječam na nekim schemama asus ploča sam vidio da bios koristi TPM (kriptirane podatke). Ne mogu naći schemu za ovu ploču, da provjerim, samo boardview. Al to malo već ulazi u naprednije stvari.

ITelektronika uto 18.6.2019 09:01

Alkaline

Prije svega, svaka čast na trudu.

 

Nažalost već dugo vremena nije moguće samo preuzeti bios s stranica proizvođača i s tim reprogramirati bios čip. To je tako od cd2 platformi.

Od tih platfomi pa na dalje uglavnom na pločama imamo EC i Bios, poželjno ih je programirati oba. Stvari se dodatno kompliciraju jer na ovoj platformi imamo I/O kontroler koji bi trebalo programirati skupa s bios čipom. Čisto da budeš siguran.

 

Uglavnom plačam pristup stranicama za bios, što znači da ako ja plačam ne morate vi, obratite s e putem PP ako bilo kome treba nekakava šema, bios ili sl.

 

U linku imate svu potrebnu dokumentaciju, repair guide, sheme, board view bios.........

link

ITelektronika uto 18.6.2019 09:20

Pa, neznam. Jednostavno ne mogu napraviti dijagnostiku putem poruka. Neznam u čemu je problem s pločom samo predlažem da se programiraju oba čipa. Nažalost, to neće ići s jeftinim programatorima. Dodatni problem je reflow.

Nisam upoznat s kriptiranjem podataka bios čipova ali jesam s pločama biznis serije laptopa koji u cijelu priču uvode 3 čip. Ideja je da uključivanjem sigurnosnih opcija, nije moguće pristupiti podatcima na disku, reprogramiranje biosa je moguće ali ne mijenja stvari jer se hdd, bios i TPM moraju poklapati. Sve je dobro osmišljeno u cilju zaštite podataka poslovnih korisnika. Iznimno rijetko nalazimo u potrošačkoj klasi laptopa. Zapravo kad kad razmislim bolje ne mogu se sjetiti niti jednog. Što ne znači da ne postoji, već da neznam niti jednog.

Jednom sam na jednoj Tecri promijenio oba čipa s neispravne ploče. I to je radilo, reprogramiranjem nisam ništa dobio.

Alkaline sri 19.6.2019 20:00

ITelektronika hvala na informacijama. Znaš li možda putem kojeg interfejsa se programira ITE? Znam da je flash putem SPI sučelja.

Da li postoji kakav standardni set opcodova kao i sa flash čipovima ili svaki ima neki svoj?

Probao sam potražiti datasheet ali osim karakteristika samog čipa i pinouta nisam ništa više našao.

Doduše ne znam kako bi ga uopće izlemio bez stanice za vrući zrak.

 

Andrijam odakle ti ova shema koju si zakačio kao sliku? Da li je kojim slučajem u .brd formatu?

andrijam sri 19.6.2019 20:54

Alvin je poslao link to ti je *.fz datoteka.

Otvara se s PCBRepairtoolm. 

http://laptopserviz.bg/enview/bvsoft/

 

Na ovom linku imaš i uputu kako otvoriti datoteku.

 

Boardview sam pronašao na jednom forumu, al imam neki FTP server s puno šema i boardview al samo s starijim šemama i apple šemama.

 

za telefone

 

https://phoneboard.co/

 

 

EC čip se ne mora izlemiti koliko ja znam. Al može se bez hot-air stanice, s Quick chip/ low melting legurom, one što imaju Bismuth u sebi. Veći problem je zalemit kvalitetno.

 

Ako se ne varam postoje posebni  jackovi/ili keyboard konektor preko kojeg se programira, moraju se lemiti jumperi koji se spajaju na programator  i radi premo JTAG protokola ako se ne varam. 

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=dfw2d9kQPK8&t=205s nisam mogao naći sajt na engleskom. Imao sam još neke primjere al ih sad ne mogu pronaći. isto na ruskom :-)

 

EDIT: https://www.youtube.com/watch?v=xTKGs3HGe4I&t=108s