Gureen64 pon 30.4.2018 08:43

Dobar dan, prije nego sam otvorio ovu temu pokušao sam naći nešto konkretno vezano za PLC ali nisam uspio.

Ponudila mi se opcija učenja PLC-a. S obzirom da nisam apsolutno nikakav stručnjak u tome, zamolio bih ukoliko

netko ima stručan u ovome području na forumu da mi pomogne vezano za to.

Ne očekujem da me nauči naravno, nego kad ukucam u google pročitam par stvari, ispadne po toj logici

da trebam znati "sve o životu" :D .

Pa eto molio bih da netko ko ima želju i volju da mi savjetuje od kuda da krenem, jel vjerujem da prije PLC-a bih trebao

imati nekakavu bazu.

Hvala

Tako_dakle pon 30.4.2018 09:17

Pozdrav,

 

ne znam koja si struka, ali PLC programiranje je dosta traženo zanimanje, pogtovo u inozemstvu. 

Imas skriptu sa TVZ-a, poprilicno dobru za pocetak u kojoj je opisan princip rada PLC-a i neke od funkcija programa tvrtke Allen Bradley.

Inace, 90% industrije u USA i Europi koriste Siemens ili Allen Bradley.

Bilo bi super kada bi imao PLC simulator, ali jako ga je tesko nabaviti na netu, baram ga ja nisam mogao naci. Ima nekih ali su poprilicno losi.

Ako se mislis baviti time, budi svjestan da je to rad po terenima, sad ovisi o kojoj tvrtki je rijec, ali vecina ih radi po inozemstvu, tako da te moze dopast teren u npr. Egiptu, Argentini etc (i to po par mjeseci bez povratka doma).

 

Ako pitas za bazu, baza je digitalna logika, procesi u industriji (!!!), senzori, aktuatori...

Iako iz mog iskustva, ako imas neko osnovno znanje o PLC programiranju i znanje iz elektrotehnike dosta poslodavaca ce te primiti na "obuku", s tim da ti obuka može biti na terenu :D.

Ali ponavljam, tesko je to nauciti gladajuci u papir, treba malo prakse barem u simulatoru da bi stekao dojam kako to radi.

 

Imas temu na forum.hr o plc programiranju, pa prođi i to malo, ima zanimljivih iskustava :)

 

Tcherot pon 30.4.2018 09:43

Najbolje ti krenuti od Siemensa, po mom iskustvu najrasireniji/trazeniji u Europi, ako savladas Siemens okruzenje neces imati problema niti prebaciti se na Schneider ili AB ili....

Osim toga za Siemens se da naci obilje literature i video tutoriala .

Trebo bi imati neko znanje elektrotehnike, relejne, sklopne opreme, digitalne elektronike, regulacijskij krugova, te neko minimalno znanje matematike i C-a

 

 

Ukoliko si bas pocetnik vjerojatno je najbolje krenuti od ''igranja'' na Siemens Logo 8 platformi, pa preci na Tia Portal 

Za pocetak u LAD-u, prakticki postavljanje dijagrama sa funkcijama, blokovima, timerima, komparatorima... zavisno sta zelis da ''program'' izvrsava.

Realno 80% ces ukoliko zavrsis u tim vodama LAD koristiti kao najbrze/jednostavnije, za SCL-om posezati u rijedjim trenucima, no to je moje iskustvo posto dolazim iz elektrotehnike/automatike

Ukoliko dolazis iz IT-a mozda bas krenes od SCL (C-a).

 

Nekakav put je PLC LAD----PLC LAD+HMI----PLC LAD STL SCL + HMI-----PLC LAD STL SCL + HMI + SCADA

 

Prvi kucni koraci su izrazito lagani, kasnije sve zavisi o kompleksnosti projekata

fer-de-lance pon 30.4.2018 16:11

Kolege su ti izvrsno odgovorile, i samo bih nadodao da je npr. Logix pro ok simulator za shvatitiosnovne stvari, jer ima simulaciju kruga koji napraviš, slično kao i simulatori koji dolazi u paketu sa softverom PLC-a koji bi inače koristio.

Naravno, taj simulator je samo za pohvatiti osnovnu logiku, a ladder (LAD) ti je definitivno najjednostavniji za početak, jer je jako vizualan pa cijeli program imaš prikazan kao tok naredbi koje su unio (ne znam kak to objasnit, skužit ćeš sam).

Uglavnom, za neko obično igranje ti ni ne treba neko predznanje , ali za složenije stvari treba.

Ima pregršt štiva koje pokriva to područje, ja sam koristio jedbu knjigu kao pomoć (baš detaljna o Simaticu) kad je zatrebalo, budem pogledao kad dođem doma koja je točno bila.

Uglavnom, kao što su kolege i rekli, Siemens i AB su ti 90%+ tržišta, a meni je Siemensov softver za Simatic S700 (i još par serija) bio uzrok noćnih mora zbog svoje neintuitivnosti i retardiranom dizajnu i konfiguriranju, AB je bar tad bio miljama ispred po tome.

 

 

mac92 pon 30.4.2018 20:47

Manje više ti je sve preporučeno. Ako se želiš time baviti i dio si elektrotehničke struke samo idi na taj tečaj. Što se tiče software-a iako je Logo!soft comfort za početnike/ manju automatizaciju, preporučio bih da ideš na Step7-Microwin ili Tia portal. Nauči se programirat u Ladderu (LAD). 


Logo!soft comfort je samo za Logo plc i ima simulator u smislu da možeš testirat program kad napišeš.


Step7-Microwin je samo za S7-200 seriju i nema simulator, al se može nać na internetu (dam ti link) pa skineš i možeš sprobavat programe koje napišeš i sl.


TIA portal (S7-1200 serija) sadržava manje više sve osim ovih dvoje, u tom paketu je također i WIN CC za scadu, software za touchscreen itd.

 

http://www.ss-strukovna-vvlatkovica-zd.skole.hr/images/pages/Nastavni_materijali/Spahic/mikroracunala/LOGO_Prirucnik.pdf

Ova knjiga je jako dobra za početnike u smislu da naučiš kako koji sklop radi. Jedino je stvar da je tu korišten FBD, al tebe zanima logika i kako koji radi i kako se uključi tako da to bi trebalo bit dovoljno.

Gureen64 sri 2.5.2018 10:24

Eto hvala na savjetima.

Krenut ću od LAD-a, također skinuo sam sa TVZ-a programljivi logički kontroleri "Goran Malčić" i

zadnja stvar eto u firmi sam dobio mini "knjigetinu" PCS 7 on Tour- V8.1 Basic.

Plan je ići na tečaj i dobiti certifikate, al opet želim doći "nekakav" tamo a ne ko tele.

S obzirom da imam free time bilo bi u redu da ga porbam iskorisiti za ovo.

Pa eto krenut ću od tuda i dati sve od sebe.

Dečki hvala puno.

steve90 čet 7.6.2018 17:04

Mogao si barem ne biti lijen i prepisati zadatak (ili bolje uslikaj) jer ovako se baš ne vidi najbolje, a čisto sumnjam da će se nekome dati prvo dešifrirati što piše u tvom zadatku pa ti ga tek onda riješiti. 

Marin46 sri 16.1.2019 21:11

Pozdrav,

 

radim zavrsni rad realizaciju industriskih vrata u PLC-u.Nikad nisam radio u Plc-u,pa me zanima kako program funkcionira i u kojem bi programu to mogao napraviti.

Zanima me jos gdje bi mogao vidjeti neku literaturu ili neke tutorijale da to brze i lakse shvatim.Po onome sta sam gledao po netu program je dosta slozen i nije ga

tako lako razumjeti ako si potpuni pocetnik u programiranju.

Pa ako nije problem da mi neko pokusa objasniti to malo poblize.Bio bi vrlo zahvalan.

 

Hvala

tejma44 pon 11.3.2019 21:18

Bok. Za završni rad sam dobio program Logo Soft comfort i moram sam osmisliti neki program koij cu u njemu napraviti, a nemam nikakvu ideju. Pa ako biste mi mogli dati neke malo slozenije primjere, da nisu nesto kao semafor, dizalo ili automatska vrata nego nesto malo teže, bio bih vam zahvalan!

mac92 pet 14.6.2019 09:59
markec54321 kaže...

Pozdrav, zanima me ako je netko radio u industriji ili ima iskustva par pitanja da mu postavim pa nek mi samo pošalje PP. Po mogućnosti da je radio na punionicama.

 Pitaj.

markec54321 pon 17.6.2019 08:19

Pa dobro onda mislim pitanja su više vezana za iskustva ljudi koji su radili u struci da mi prenesu kao početniku kojem je ovo prvi posao nakon faksa pa je malo....

Uglavnom zanima me pošto bih se trebao baviti punionicama boca što mogu očekivati od problema (šef koji je radio na svakojakim projektima kaže da su punionice nejzeznutije poslije metala)?

U opisu mog posla je da izmjenjujem programe koje pišu naši suradnici za potrebe novih klijenata i onda odem pustiti to u pogon. Iako su mi rekli da ću od A do Ž proći program ipak kada sam čuo da je oko 80% šanse da ću ići na prvi teren sam i na ostale terene nije mi baš lako sjelo makar ja mogu zvati u ured i pitati za pomoć. To je sve ok ali nikad nisam u struci radio i onda da odem sam na sajt (naravno uz par kolega iz suradničke firme koji šalju električara i mehaničara).

Jednostavno pitanje mi je da ako je netko radio u punionicama da opiše svoja iskustva i doživljaje pa da barem neku predodžbu mogu imati?

pilip88 čet 16.1.2020 16:47

Pozz,moze li mi netko dati savjet,iz cegs bi se mogao podsjetiti malo o PLC programiranju.Nisam bio u kontaktu stim duze vremena,a uskoro ce mi trebati za posao.Pa ako tko ima savjet neki besplatni skripti ili tutoriala(da su ok).

The Acacia Strain sub 18.1.2020 11:47
pilip88 kaže...

Pozz,moze li mi netko dati savjet,iz cegs bi se mogao podsjetiti malo o PLC programiranju.Nisam bio u kontaktu stim duze vremena,a uskoro ce mi trebati za posao.Pa ako tko ima savjet neki besplatni skripti ili tutoriala(da su ok).

 ako visiš po torentima imaš hrpu tutoriala, pogotovo od Udemya "Learn PLC programming from scratch", imaš i na youtube nešto tutoriala: https://www.youtube.com/watch?v=y2eWdLk0-Ho

 

Možda i ovo pomogne:

http://www.plcmanual.com/plc-programming

stef_mrcina sri 27.5.2020 13:02
pilip88 kaže...

Pozz,moze li mi netko dati savjet,iz cegs bi se mogao podsjetiti malo o PLC programiranju.Nisam bio u kontaktu stim duze vremena,a uskoro ce mi trebati za posao.Pa ako tko ima savjet neki besplatni skripti ili tutoriala(da su ok).

 

Ne znam od kuda si ali svojevremeno je tvrtka PROEL iz Zagreba u svojim uredima organizirala razna školovanja za veliku većinu usluga kojima se bave, a između ostalog to je i PLC programiranje ( https://www.proel-automatizacija.com/plc-programiranje/ ). Ja sam bio vezano za Progea SCADA-u kod njih na jednom takvom, pa možda ne bi bilo loše da im baciš poruku ili ih nazoveš, možda imaju nešto vezano za PLC aktualno ili u planu. 

Igrec čet 24.9.2020 16:16

Pozdrav,
Upoznat sam sa plc programiranjem. Trenutno razmisaljam da u 6 semestru odradim plc programiranje za prkasu.

Pa ako netko zna firmu koja bi htjela ponuditi posao za praksu?

I kolko su inace place za plc programiranje?

Tustin čet 18.2.2021 23:16

Ukoliko se želiš baviti isključivo PLC programiranjem morati ćeš se dobro koncentrirati na to te bi bilo najbolje da uzmeš jednu industriju i postaneš stručnjak u tom području (čeličana, pivara, tiskara…).

Ukoliko si na preddiplomskom studiju, onda si uzmi praksu i završni rad da radiš u firmi u kojoj odrađuješ praksu.

Ovako na prvu - pitaj u Systec Danieli za njih znam da uzimaju studente, ali ne očekuj previše. Oni se bave čeličanama.

Za “studentsku” plaću ne očekuj previše, no ako postaneš dobar plaća može ići visoko. I da, takav posao zahtjeva puno terenskog rada pa budi spreman na to (tipa 3 mjeseca u Rumunjskoj, ali i 3 mjeseca u Belgiji…), teren je često dobro plaćen.

Igrec čet 25.2.2021 03:06

Tvz - mehatronika (odslusan i polozen kolegji Procesna racunala). Cekam upise za 6. Sem trenutno.

Systec Danieli nisam nasao mail(za Zagreb poslovnicu) pa cu sutra poslati na ovaj opci info mail. 

Zelja mi je tocno ovo kako si i naveo, da odradim zavrsni rad u firmi (ako na to firma pristane), te bi i ostao raditi tamo.

 Edit: nije mi problem ovaj "terenski rad" po 3mj

Tustin čet 25.2.2021 09:56
Igrec kaže...

Tvz - mehatronika (odslusan i polozen kolegji Procesna racunala). Cekam upise za 6. Sem trenutno.

Systec Danieli nisam nasao mail(za Zagreb poslovnicu) pa cu sutra poslati na ovaj opci info mail. 

Zelja mi je tocno ovo kako si i naveo, da odradim zavrsni rad u firmi (ako na to firma pristane), te bi i ostao raditi tamo.

 Edit: nije mi problem ovaj "terenski rad" po 3mj

Allen Bradley- Malčić? 

 

Pošalji na bilo koji preusmjeriti će u potreban odjel. 

Često će pristati na to, no neće ti puno pomoći oko toga. Koliko znam oni najviše rade na Siemensu, u bilo kojoj firmi ako se pokažeš dobar će te najčešće ostaviti. 

 

Nije problem sada, ali zna biti malo kasnije, no ništa na što se čovjek ne može naviknuti.

Tustin čet 25.2.2021 19:36

Ja sam završio elektrotehniku (automatizaciju) na TVZ-u, ne baš tako davno da mi moraš persirati :)

Nisam nikada radio kao PLC programer (velike projekte), ali sam dosta stvari izvodio s njim.

Također bi ti preporučio ako možeš da se pozabaviš Siemensom jer je kod nas najrašireniji.

TrevorReznik pet 26.2.2021 09:20

Evo ja se za ožujak prijavio kod Festo na tečaj. Inače sam zahrđali elektrotehničar(Končar 95.) i to mi nikad nije bila primarna struka, imam i drugo zvanje. No kako sam proteklih 9g bio u Njemačkoj jako puno firmi su me to tražili a ja nisam imao znanja...eto pa da vidimo što će bit od toga