Procesori i MBO

Konstantna temperatura nakon promjene termo paste

tosto150 sri 16.10.2019 17:32

Pozdrav,

 

prije neki dan promijenio sam termalnu pastu na procesoru Intel Dual Core E6500 (kupljen 2010), otad mi program Coretemp pokazuje konstantnu temperaturu obje jezgre 49 C. Ista temperatura ostaje čak i kad pokrenem neke igre tipa FFX HD i Age of Empires 2 HD. Postoji li mogućnost da je termalna pasta uzrokovala kvar senzora temperature procesora ili je vec neki drugi problem. Pasta koju sam koristio je Arctic MX4.

Ajar sri 16.10.2019 17:50

sve je ok. kod ovih procesora (45 nm) se često senzori temperature sami "zaglave" što je, eto, mali bug ("bužić"). ako zatopli, pokazat će ti (ne daj mu iznad 70). samo neće padati ispod pokazane temperature pa taman ga prelio tekućim dušikom. radije ti pazi da ti se grafička, koja se zagrijava pri većem opterećenju igrama, ne pregrije. dobro to sve provjetravaj i deri dalje. 

ihush sri 16.10.2019 18:43

-postoji jednostavna algoritamska logika, ili-ili.. ili je senzor točno ili pogrešno očitan. Postoji još jednostavniji način provjere, prst-test. :) pazi!

 

-ovako ide stvar s temperaturom, ljudsko tijelo podnosi do cca 72c, iznad je opeklina, naravno na sekundu može i više.. i vrlo jednostavnim testom-prstom dotakneš hladnjak, vruće-mlako? Procjeniš. Pošto je u pitanju toplina, tj ljudsko tjelo ima potrebne senzore, možeš osjetiti i prije dodira-opekline ako je nešto npr iznad 50-60c.. ako je bliže 100c.

-normalna temp za tu generaciju (i novije) je 45-50c.. tako da je ovo ok, manje ne može tj sobna + struja=više do 30 uvjek, jedino je sumnjivo što se ne mijenja.. no ako je na dodir ok tad je to točno-ok, ako je vruće tad znaš da je očitavanje pogrešno (viša temp) ali nevažno dok radi, jer cpu može bez posebnih problema 80, iznad tog na 100 trotlanje ali do 250c nije strašno.. tj preživjet će cpu, ali se može rastopiti ostatak mbo. Kad cpu ispusti bijeli dim (ili dušu) tad su temp cca 300 (iznad 200).. Bez hladnjaka od trenutka paljenja temp bi za par sekundi skočila iznad 100 i išla prema 200. (a tad trotlanje-idlanje, spuštanje clocka.. ovisno o postavkama biosa, ako je sve to isključeno linearno ide do bijelog dima, tj intel je odavno ugradio osigurač koji prije isključi cpu pa je 99% šansa da će cpu preživjeti ali ostalo možda.. + lako se zbljavi os..)