Zippo pon 5.5.2008 09:46

VAŽNA NAPOMENA:FLASH BIOS-A MOŽE BITI JAKO OPASAN.I NAJMANJA POGREŠKA MOŽE REZULTIRATI PADOM BIOS-A I NEMOGUĆNOŠĆU BOOTANJE RAČUNALA.UKOLIKO STE VLASNICI NOVIJIH PLOČA POTRAŽITE CD ILI DISKETU SA BIOS-OM NA SEBI.ONA SE KORISTI U SLUČAJU PADA BIOS-A ZA NJEGOVO OBNAVLJENJE.BIOS UVIJEK NABAVLJAJTE OD PROIZVOĐAČA MATIČNE PLOČE!

 

 

1.Osnove

Što je to BIOS?BIOS je kratica za Basic Input/Output System.To je jedan od najosnovniijih djelova matične ploče.Određuje i govori vašem računalu što može učiniti bez pristupanja bilo kojem drugom fileu i programu;ponaša se kao jednostavan softver(mekovljeOsmijeh).U osnovi BIOS sadržava podatke potrebne za POST(Power On Self Test).To uključuje upravljanje tipkovnicom,komunikaciju sa vašim procesorom,slanje/primanje video sinala sa/na vaš zaslon i prepoznavanje vašeg hardvera(tvrdi disk,optički pogon,USB uređaji itd.).Korisnost BIOS-a se najbolje izraževa u činjenici da se računalo bez ili sa oštećenim(pookvarenim) BIOS-om nebi uopće Bootalo/upalilo(nema POST-a)-

 

2.Zašto flashati BIOS?

Odgovor na ovo pitanje je jednostavan.Kada proizvođači izdaju novu matičnu ploču BIOS je na toj ploči,naravno,najnoviji.No tehnologija napreduje pa tako BIOS u matičnoj postaje sve zaostaliji,a novi hardver izlazi-BIOS bi trebao podržavati taj hardver,zar ne?Flash BIOS-a je dosta važen jer pomaže vašoj matičnoj da prepozna noviji hardver.Flashom BIOS-a također postižemo sigurniji rad jer su mnogi bugovi uklonjeni.

 

3.Shvaćenje procesa

Svaki veći proizvođač BIOS-a preporuča da koristite njihov program za flash BIOS-a .Također nemojte zaboraviti pročitati upustvo o korištenju matične ploče(manual)prije Flasha BIOS-a.Četiri najkorištenija flahs su:AWDFLASH,AMIFLASH,UNIFLASH i AFUDOS(samo za ASUS matične ploče).Od ovih nabrojanih Flasheva,UNIFLASH(download)je univerzalni flasher koji može flashati svaki BIOS.Nakon što set nabavili BIOS trebate najnoviji BIOS file.Iite na stranicu proizvođača i downloadajte posljednji ne-beta flash(beta BIOS flashevi mogu biti opasni pa ih ne preporučam).BIOS fileovi najčešće imaju .ROM ili .BIN ekstenziju.Kasnije u tekstu novi BIOS file ce se zvati "novibios.bin"

 

Evo nekih načina za flashanje

 

Koristeći UNIFLASH

A:uniflash.exe novibios.bin

 

Flash sa AWDFLASH

A:awdflash.exe novibios.bin /py /sn /cc

 

Flash sa AMIFLASH

A:amiflash.exe novibios.bin /A+ /-B /-C /-D /E /-G /I /L /N /R /V

 

Flash sa AFUDOS

A:afudos.exe /inovibios.bin

 

Iako gore navedene maredbe rade važno je da se informirate što koja naredba radi.Prvo kada ste  usli u MS-DOS,izvršite flashere bez naredbi i opcija.Koristite jednostavno "awdflash.exe" ili "amiflash.exe" itd;zatim će se pojaviti help screen(koji objašnjava sve dostupne naredbe i opcije).Pročitajte ga pažljivo prije nego nastavite.

 

Napomena:UNIFLASH ima korisničko sučelje pa je bolji za početnike.Izvršite "uniflash.exe" i pojavit će se sučelje koje će vas voditi kroz daljnji postupak

 

4.Mjere opreza

Nemogu dovoljno naglesiti koliko je flashanje BIOS-a opasno ukoliko ste početnik-zato moram navesti neke mjere sigurnosti koje će vas osigurati od pada BIOS sistema.Kao prvo pazite se napona i promjena u struji.Pazite da ne nestane struje usred flashanja jer to može imati katastrofalne posljedice.Preporučljivo je koristiti USP.Flash BIOS-a traje otprilike minutu tak da se nemorate bojati.Samo pazite da u toj jednoj minuti sustavradi kao podmazan.Prije flasha ne zaboravite  ući u BIOS i zapisati ili uslikati postavke.Nemojte restartirati,resetati,gasiti,rebootati vaše računalo dok ste u procesu flashanje ma koji razlozi za to bili(osim ako je direktna uputa od programa za flashanje,ali ako jest onda će se vjerovatno rreboot izvršiti sam od sebe).U BIOSu postoji mali odjeljak zvan boot-block.Boot-block se koristi ukoliko ste loše flashali BIOS.On omogućuje djelomično paljenje windowsa i obnavljenje BIOS-a putem diskete ili CD-a.Pretpostavimo da je flash BIOS-a pošao krivo.Nipta se neće pojaviti na zaslonu(zato jer nema POST-a),ali će zato sve lampice na računalu ubrzano ili konstantno blinkati.Možete "spasiti" vaše računalo tako da ubacite bootable  MS-DOS floppy disk(ili CD)koji će na sebi imati:flasher,novi  BIOS file i "autoexec.bat"."autoexec.bat" je izvršen čim se vaš sistem boota u MS-dos.Morat ćete upisati naredbu da pokrenete flash.2 primjera:

amiflash.exe novibios.bin /A+ /-B /-C /-D /E /-G /I /L /N /R /V

awdflash.exe novibios.bin /py /sn

 

Ovo je kraj tutoriala - nadam se da će nekome pomoći

Pozdrav od Zippa


C2DE4400@default :-(
8600GT512Mb
2GB Crucial Balistix
19" ASUS LCD
toxic pon 5.5.2008 09:58

Heh bravo care na ovome.Svaka ti cast jos jednom,e da covjek govori istinu ja cu to potvrditi.Ovakva je bila situacija kupio sam novi procesor amd phenom x4 9500,a maticna Gigabyte GA -MA770-ds3 i sta se desavalo,restartao mi se komp 1 puta dnevno-3puta sve zavisi.Svi pricaju kako je to do procesora zbog takozvanog TLB buga,ali kada sam flashao bios na f4 verziju nikad mi se vise nije restarto i to me odusevilo jer sam i ja mislio da je proceosora fakat zariban al to sta se prica da je on "shit" nije istina to je zmaj od procesora.I ako vam se sa njime ili bilo kojim drugim procesorom javlja ista situacija samo flashajete bios najvjerojatnije ce to rijesit probleme.

 

E sada da napisem postupak flashanja biosa na svojoj maticnoj.

 

1.Trebate imat disketu (fdd),ako nemate disketu,treba vam usb kojeg formatirate u fat32,ako to nemate mozete i jednu hard disk particiju formatirat u fat 32.

2.Zatim skinuti najnoviji bios sa web stranice proizvodaca u mojem slucaju gigabayte.

3.Zatim taj file ako je u winraru extractajte negdje pa zatim taj folder kopirajte ili u disketu ili usb ili hard disk(u fat 32 particiji)

4.Restarta komp,uci u bios kada udjete bios udjite u qflash to je mislim f5 tipka na tipkovnici ali pise vam dolje

5.Nadjite file na disketi i pokrenete.

6.Kada vam zavrsi restartajte komp i opet udjite u bios te poriktajte postavke biosa kako vama odgovara

7.Uzivajte


Amd Phenom x4 9500|
Sapphire Hd3870 Toxic 512mb ddr4|
2 x 1gb kingmax 800mhz dc|
gigabyte GA-MA770-ds3|
hdd wd 320gb|
psu xilence 500w
SilentDark uto 22.7.2008 01:03

Pozdrav,

dobio sam ovaj laptop - Omnibook 6000 - malo na isprobavanje kaj se može s njim... Te, da ga osposobim...
No, BIOS je star, i neznam kako ga updateati bez Floppya?
Pa ako netko može staviti linkove ili nekaj sl. kako se to zove, a da ne koristim floppy, jer ovaj laptop ima samo CD i USB port 1.0!
A @BIOS više nisam nigdje pronašao i očito da nebi uspio sa njime...
Na stranici od HP-a za ovaj laptop ima čak driver za BIOS no traži me disketu, tako da opet ništa...
A ako znate neki dobar BIOS flash program koji se može pokrenuti u OS-u, Windozama XP, te da podržava ovaj laptop, bilo bi odlično....
Probao sam raditi i image fileove BIOS-a i sl. no ništa, isprobavao sam sve program za Windoze FLASHanje i ništa, kaj još da napravim?
Ili da čekam, dok mi stari dofura usb-floppy?
TNX!
schnajc uto 26.8.2008 15:28

Ja sam davno probao na svom laptopu flashati bios. HP-ov laptom inace. Imao sam nekih problema s prepoznavanjem procesora, a novi bios je kao rijesavao taj problem. E sada hp daje samo win utillity za flash biosa. No dobro, ako je tako valjda radi. Procitao sam da baterija mora biti u laptopu, i sve prema proceduri, backup starog biosa, flasanje novog biosa, ugasi se komp u proceduri... I kako je prica zavrsila... Mijenjanjem maticne ploce... Sva sreca naplatili su mi samo rad, a ne i maticnu, pa me ekspedicija kostala 300kn.

 

No, dobro nikad vise flash biosa iz windowsa. Inace, hrpu puta sam na desktop racunalima flasho bios bez problema. Naravno s diskete, bez windowsa. Samo DOS.

 

Eto, to su moja iskustva. Ne flash BIOSa iz windowsa, pa makar to proizvodjac tvrdi da radi.

 

Pozdrav,

Schnajc

kretonac čet 2.10.2008 17:02

Imam slijedeći problem:

 

na laptopu mi ne rade ni touchpad, ni miš (usb) ni tipkovnica

 

Da li je moguće napraviti bootabilni cd sa novim biosom, koji će automatski flashati bios, bez ikakve intervencije tipkovnicom, i kako?

 

Ako itko zna način, molim odgovor, jer mi zamjena matične dođe skuplje od laptopa...

 

hvala

vulerious čet 2.10.2008 22:15
kretonac kaže...

Imam slijedeći problem:

 

na laptopu mi ne rade ni touchpad, ni miš (usb) ni tipkovnica

 

Da li je moguće napraviti bootabilni cd sa novim biosom, koji će automatski flashati bios, bez ikakve intervencije tipkovnicom, i kako?

 

Ako itko zna način, molim odgovor, jer mi zamjena matične dođe skuplje od laptopa...

 

hvala

 Bez upotrebe tipkovnice jako teško. Pošto vidim da si rekao da ti ni usb miš ne radi pretpostavljam da ti ne radi ni usb tipkovnica. Ako još nisi probao sa usb tipkovnicom  pokušaj jer ti je to jedina šansa da izbjegneš servis.
gujarroba pon 3.11.2008 09:38

pozz

flasho sam bios i doslo je do problema komp mi se cesto zamrzava i kad sam kreno klokovati  memoriju sa 800mhz na 830mhz izbaci mi gresku bad bios cheksum,zatim sam stisno clear cmos i onda je normalno booto ali je problem i dalje osto taj sto mi se komp cesto zamrzava(na starijoj verziji biosa sam mogo ladno dignut memoriju i do 950mhz,ali sam je iz sigurnosnih razloga bio drzo na 880mhz)

e sad sam pokuso pomocu raznih program vratiti stari bios ali neuspesno:asus ez flash 2 utility,afudos utility...asus crash frebios 3 utility sa dvd i pomocu usb flash diska ali jednastavno nsita nece jel imate kakav savjet

maticna ploca je: asus maximus formula verzija biosa je 1207 najnovija

cpu:q6600 2.4 ---na 3.0 radi

memorija:corsair xms2 2gbx2 i da korisitm vistu 32bitnu...pozz

Zippo čet 5.2.2009 20:47
gujarroba kaže...

pozz

flasho sam bios i doslo je do problema komp mi se cesto zamrzava i kad sam kreno klokovati  memoriju sa 800mhz na 830mhz izbaci mi gresku bad bios cheksum,zatim sam stisno clear cmos i onda je normalno booto ali je problem i dalje osto taj sto mi se komp cesto zamrzava(na starijoj verziji biosa sam mogo ladno dignut memoriju i do 950mhz,ali sam je iz sigurnosnih razloga bio drzo na 880mhz)

e sad sam pokuso pomocu raznih program vratiti stari bios ali neuspesno:asus ez flash 2 utility,afudos utility...asus crash frebios 3 utility sa dvd i pomocu usb flash diska ali jednastavno nsita nece jel imate kakav savjet

maticna ploca je: asus maximus formula verzija biosa je 1207 najnovija

cpu:q6600 2.4 ---na 3.0 radi

memorija:corsair xms2 2gbx2 i da korisitm vistu 32bitnu...pozz

 Pokusaj pogledat - mozda ta verzija BIOS-a ima kakav Bug
nev čet 19.2.2009 22:53
toxic kaže...

Heh bravo care na ovome.Svaka ti cast jos jednom,e da covjek govori istinu ja cu to potvrditi.Ovakva je bila situacija kupio sam novi procesor amd phenom x4 9500,a maticna Gigabyte GA -MA770-ds3 i sta se desavalo,restartao mi se komp 1 puta dnevno-3puta sve zavisi.Svi pricaju kako je to do procesora zbog takozvanog TLB buga,ali kada sam flashao bios na f4 verziju nikad mi se vise nije restarto i to me odusevilo jer sam i ja mislio da je proceosora fakat zariban al to sta se prica da je on "shit" nije istina to je zmaj od procesora.I ako vam se sa njime ili bilo kojim drugim procesorom javlja ista situacija samo flashajete bios najvjerojatnije ce to rijesit probleme.

 

E sada da napisem postupak flashanja biosa na svojoj maticnoj.

 

1.Trebate imat disketu (fdd),ako nemate disketu,treba vam usb kojeg formatirate u fat32,ako to nemate mozete i jednu hard disk particiju formatirat u fat 32.

2.Zatim skinuti najnoviji bios sa web stranice proizvodaca u mojem slucaju gigabayte.

3.Zatim taj file ako je u winraru extractajte negdje pa zatim taj folder kopirajte ili u disketu ili usb ili hard disk(u fat 32 particiji)

4.Restarta komp,uci u bios kada udjete bios udjite u qflash to je mislim f5 tipka na tipkovnici ali pise vam dolje

5.Nadjite file na disketi i pokrenete.

6.Kada vam zavrsi restartajte komp i opet udjite u bios te poriktajte postavke biosa kako vama odgovara

7.Uzivajte


  Mogu ovo primjeniti i ako se odlučim na flashanje beta bios-a? Znam, nepreporuča se beta bios!!
igy pet 20.2.2009 11:05
kemal_r kaže...

Osim tipa matične ploče šta trebam znati da bih nadogradio BIOS i kako?

- da je bolje ne raditi nadogradnju iz windowsa
- dobro prouciti prirucnik od maticne sto kaze o nadogradnji i strogo se drzati tih uputstava...
- ako nesto pode po zlu vađenjem baterije na kratko vrijeme mozes pokusati spasiti stvar
- paziti da ne nestane struje za vrijeme flesha, tako ako znas za neke radove ne raditi to :)
- pazit da je uređaj s kojeg se učitava bios ispravan, ako je s usb sticka da je stick prazan i bez virusa...
- zgodno je sve postavke u biosu koje se radi staviti na njihove početne vrijednosti
ihush pet 20.2.2009 11:18

igy kaže...
..
- ako nesto pode po zlu vađenjem baterije na kratko vrijeme mozes pokusati spasiti stvar
- paziti da ne nestane struje za vrijeme flesha, tako ako znas za neke radove ne raditi to :)
..

-Važno!
-ako flashanje ne prođe NE GASITI! komp., vaditi bateriju, restartati itd. jer ga više nemožeš upaliti
(osim ako ploča ima dual-bios.)
Uniflash se može koristiti ako nemaš originalni flash ali onda stvarno treba biti oprezan. Pametnije je potražtiti na forumu flash i bios ili googlati... jer to je obično slučaj s nekim nepoznatim/starim proizvođaćima, a stavri lako kernu krivo...

-bravo za autora teme, ali obično 'prekasno za one s manje sreće...'

ihush sub 28.2.2009 11:49

-ne, bios služi paljenju/detektiranju komponenti, ostalo je na windowsima-driverima. Prvo pokušaj s novijim driverima, pošto su igre ugl. piratce može biti loš crack ili neispravna komponenta (VGA,RAM,MBO...)

kemal_r sub 28.2.2009 12:08

Da ne otvaram novu temu, može li mi neko reći da li postoji update za moj bios i ako može link?

I kako uraditi update - je li kao i za sve ostalo - ono što download samo da install?

 

BIOS Version/Date: Award Software, Inc. ASUS A7V8X-X ACPI BIOS Revision 1013, 2.9.2004.

SMBIOS Version: 2.3

OS Name: Microsoft Windows XP Professional SP3

 

 

 

kleky sub 28.2.2009 13:20

posto mi ploca ima Dual BIOS( bar  pise na kutiji "dual virtual bios"..gigabyte) ako cak i nesto zeznem...trebam li ja sto raditi i sto trebam raditi da bi se ploca(komp) prebacio na BIOS koji je jedini ostao citav??