Prijenosna računala

Windows Installer ne prepoznaje novi SSD

Zagi27 čet 7.2.2019 21:12

Pozdrav svima.. Danas sam kupio novi ssd i flasho sam usb sa win 10 instalacijom..Medjutim kada izvadim hdd i stavim ssd i kad mi pokrene instalaciju, dodje mi do onoga 'A media driver your computer need is missing' i ne prepoznaje mi ssd.. Ako moze pomoc, zezam se vec postenih sat i pola sa tim i trazim rjesenja svugdje i svagdje.Unaprijed hvala 

NistaNeznam uto 17.9.2019 08:12

Ljudi, pisem ovdje jer mislim da imam isti problem. Imam win7 na hddu i kupio sam ssd. Na ssd sam isto stavio win7 i sve je radilo i hdd i ssd. Medutim sada sam formatirao hdd i ostavio win7 samo na ssdu i kada upalim pc, ne zeli se upalit do kraja nego izbaci ovu poruku: BOOTMGR is missing , press ctrl alt del to restart.

Koliko god puta ja restartao on se nece pokrenuti dalje od toga. Ima li itko savjet kako to rjesit to?

NistaNeznam uto 17.9.2019 08:59

Super, hvala na odgovoru. Budem probai prvo repair sa windows cdom jer ne zelim ponovo sve instalirat. Nadam se samo da ce ssd radit sada kak treba jer sam primjetio da nije puno brzi od hdda koji je iz 2007, cak i na testiranju read write mi pise da je ssd underperforming jer bi brzina read write trebala biti 500/500, a na testu je bila 200/150. Nadam se da ce bez hdda bolje radit jer ocito je pc trebao i hdd za pokretanje i sve radnje 

mbaksa uto 17.9.2019 09:33
NistaNeznam kaže...

Nadam se samo da ce ssd radit sada kak treba jer sam primjetio da nije puno brzi od hdda koji je iz 2007, cak i na testiranju read write mi pise da je ssd underperforming jer bi brzina read write trebala biti 500/500, a na testu je bila 200/150. Nadam se da ce bez hdda bolje radit jer ocito je pc trebao i hdd za pokretanje i sve radnje 

Koji kontroler imaš na matičnoj ploči, odnosno na koji si spojio SSD - na SATA2 (SATA 300)? Onda je jasno da ti SSD ne može postići ni blizu 500/500.

 

BTW koji SSD je u pitanju? Radi li ti TRIM?

Filox uto 17.9.2019 09:55
NistaNeznam kaže...

Usput nemam pojma sto je trim i ahcl pa nemogu nist odgovorit na ta pitanja xD

 U BIOSU imaš opcije za HDD. Jedna od opcija je uključiti ili isključit AHCI mod (RAID, IDE ili AHCI mod...). Za punu brzinu, to mora bit uključeno. Za punu brzinu bi matična trebala imati SATA 3 port, a ne SATA 2.

 

EDIT:

 

TA matična ploča ima samo SATA 2, pa ti disk nikad neće moć ni teoretski pisati/brisat brže od 300...

 

Jedino što možeš je dodati extra PCI-E karticu sa SATA 3 kontrolerom, ali onda je pitanje hoće li ploča sve dobro vidit, odnosno hoćeš li moć instalirat i bootat s te kartice. Trebalo bi raditi, ali jednostavnije je nabavit nešto noviju ploču.

Filox uto 17.9.2019 10:56
NistaNeznam kaže...

Nis ljudi, puno hvala na pomoci. Nadam se da ce repair opcija uspjet da nemoram sve ispocetka xd

 Mislim da ti je najbolje u BIOSu ukljucit AHCI mod, formatirat SSD i sve ponovno instalirat. Tek kad sve bude gotovo stavi i stari HDD u PC, ako ga uopce misliš stavljat nazad.

 

I maximalna brzina od SATA2 je skroz dovoljna za normalna rad, bez trzanja. Ako je AHCI ukljucen.

 

Kad sve središ, vidi ima li proizvodjac SSDa neki DiskTool za odrzavanje diska, pa će ti tu bit opcija Trim. 

 

Googlaj što je Trim, da puno ne objašnjavam, nešto što traje 10 sekundi, a pomaže SSDu da ostane "svjež" i brz. Shvati to kao jako brzi defrag starog diska. Radi se jednom tjedno-mjesečno.

Filox sri 18.9.2019 08:35
NistaNeznam kaže...

Ahci opciju nemogu naci, gledao sam i na youtube bios isti ko moj al nemam valjda zbog maticne, a repair opcija nije uspjela moram ponovo sve instalirat meh xd

 Ako nema AHCI kao takav, možda ima izbornik za birati između RAID, IDE i SATA? Odabereš SATA. Mora negdje bit nešto vezano za IDE mod rada, pa ti ne staviš ni IDE ni RAID, nego treću opciju, koja već bude. Negdje u dijelu za HDD u BIOSU. Nema puno tih opcija.

 

Kako ti izgleda BIOS, ovako?   https://hetmanrecovery.com/pic/blog/a60/ide-mode.png

 

Mislim da će ovdje bit SATA mod, uz IDE. Da ne piše AHCI. SATA mod je ista stvar.

Filox čet 19.9.2019 08:04
NistaNeznam kaže...

Nisam nasao, evo slike

 To je to, ali da budem iskren, prvi put vidim ovakve opcije. Nisam najsigurniji što i kako uključit. Ali da, to su te opcije, trebale bi bit.

 

Valjda bi trebalo to On-chip SATA mod promijenit u Enable, pa vidit što se ponudi od opcija u izborniku ispod. Ah da, pa piše opis svakog dijela s desne strane, slikaj i to ako nisi već skužio i sredio stvar.

Filox čet 19.9.2019 09:00
NistaNeznam kaže...

Kada to promjenim nis ne mjenja i dalje ovo dole je zakljucano i neda da diram

 

 A kaže: PATA IDE set to - Disabled. 

 

Ako je to to, onda bi trebalo bit OK i ovako je ukljucen AHCI. Ne mogu ti 100% potvrdit. 

 

Probaj samo još slikat desnu stranu ekrana, ovo gdje piše objašnjenje odabranog. Ista ona slika, samo me desni dio zanima. Ovo je neki stariji laptop, pa sam već zaboravio ove opcije, tko će sve pamtit...  

 

EDIT:

https://forums.tomshardware.com/threads/old-pc-displays-cpu-and-hard-drive-info-at-startup.3203256/

 

Na petom odgovoru sam skužio koje su ti opcije. Po meni bi trebao staviti Enhanced opciju, jer to pali SATA portove kao SATA portove, ne emulira ih u IDE PATA mod.

 

Probaj u BIOSU stisnuti "CTRL+F1", možda dobiješ nešto više opcija.

 "In main bios to choose CTRL+F1 unlocks hidden option."

 

E sad mislim da je to to. Ova promjena ti možda uzrokuje pad, odnosno nepodizanje Windowsa, pa će ti trebat reinstalacija. Naravno, ostavi ovako uključene opcije prije reinstalacije, sve će bit OK, nakon reinstalacije, kad Windowsi skuže drivere od HDD kontrolera za SATA port.

ihush čet 19.9.2019 11:28
NistaNeznam kaže...

..jer bi brzina read write trebala biti 500/500, a na testu je bila 200/150. ..

 -ne, max brzina diska-ssd ili novih kontrolera (sata-3/ahci) nema veze s tvojom MBO-chipsetom/mogućnostima. Tebi je max sata-2/300 + slaba mbo-kontorler (niže klase) relano je očekivati upravo dobivene brzine.

 

NistaNeznam kaže...

Trenutno nisam kod kuce, al mislim da je od patriota od 230gb 500 read i write, a maticna je socket 775 g41 combo mislim. Ona novija verzija sto moze i ddr 2 i ddr3 ram

 -kad se takve stvari pitaju treba precizno navesti inače je besmisleno..

NistaNeznam kaže...

Nisam nasao, evo slike

 + slika je pomogla 'prepoznavanju'..

 

to je ova.. MBO.

-nemaš sata3, nemaš ahci mod (tj to su stvari koje su se razvijale, ima samo nativ mode/enhanced koji kao prvu mogućnost ima NCQ ali ne ostale novije kao npr TRIM..).

-auto mod ili enhanced (automatika ga postavlja tako nakon detektiranja) dok ostali modovi mogu dati samo lošiji rezultat, koji je normalan za mogućnosti kontrolera-računala-mbo (u to vrijeme takve brzine bi omogućio samo RAID.. pa to zapravo govori kako je SSD brz, neovisno u kojem modu uspoređujemo, možeš u PATA-IDE.. opet je brže od mehaničkog hdda koji je ovisno o generaciji + kontroleru na 70-100-150mbs.. tj ispod 200 koliko daje ovaj ssd, realno 2-3 puta brže)

 

-za više mora noviji kontroler/chipset/mbo.