zizou5 sri 6.11.2019 21:23

Pozdrav, laptop mi je polako postao preslab za svakodnevnu upotrebu tako da sam odlucio nadograditi ga. Laptop je Asus p2520LJ s 4 gb rama, intel core i5 5200u procesorom i geforce 920m grafickom. Mislio sam zamijeniti 1tb hdd s 240 gb ssda što bi mi bilo dovoljno i dodati 8 gb rama uz ove 4. Posto sam totalni noob sto se toga tice je li to uopce moguce, 4+8 gb? Hoce li to biti ok uz ovaj procesor i opcenito je li to dovoljno za neku normalnu upotrebu jos par godina uz poneku igru (nista posebno)? Ako je potrebno spreman sam jos nesto dodati ako bi bas cinilo osjetnu razliku. 

Hvala unaprijed.

ihush sri 6.11.2019 22:37

-sve potrebne podatke imaš, teh.spec za laptop kažu do max 16gb dakle može. (nešto sasvim drugo kako će koji modul biti podržan-prepoznat, npr možda update biosa prije..) + ssd i to je zapravo sve što možeš napraviti. Koliko će trajati, tko zna, možda godinama a možda crkne za par dana kao i igre, ovisi koja, tetris nije kriza, gpu nije gamerski nego tek toliko da radi, ni za minecraft :) .. no ono što si do sad igrao možeš i dalje, tj dodatni ram i ssd s tim nemaju neke veze ali će sys lakše disati a time i malo bolje reagirati u igri. (gaming gpu je od x50 naviše inače laptop ove klase nije za gaming nego uredski-surfanje).

Xtr Zodiac sri 20.11.2019 16:03

Evo samo pitanje za vas sve koji se najbolje može biti razumijete u te stvari. I oprostite što ovako samo upadam u temu. Imam laptop 17.3 Acer Aspire A517-51G-38S6 dakle nedavno je kupljen ima garanciju i dobio sam ga samo 4 GB DDR4 2133 260-pin. Pa sam apgrejdao sa 4 GB 2133 i radi apsolutno sve najbolje za gaming. Sad sam si postavio pitanje koliko bi pomogao SSD umjesto da imam Dvd pržilicu? Ostalo bi 1 TB HDD ofkors i hvala unaprijed. Dakle, mogućnost za SSD NVMe nema jer nema slot (utor) na MBO. Tj. ploča ne podržava SSD NVME pa bih maybe obični SSD? 

ihush sri 20.11.2019 18:27

+ ipak provjeri, jer i prastari laptop ima neki pciex utor.. npr za wlan adapter, tj to je pciex port kao i svaki drugi. Nešto sasvim drugo je što podržava BIOS za boot.. npr hdd može biti ssd na ide kontroleru kao klasičan disk 2.5" formata.. ali može biti i M2-SSD kao što je i M2-nvme.. a to je isti utor, samo je pitanje što kontroler-chipset-bios podržava, možda oba .. pa ssd može biti na ide kontroleru ili na m2, možda istih brzina/cijene a moguće i brže jer nema ograničenje ide kontrolera sata3 na 600mb.. pa treba provjeriti.

- ne mora kao na desktop mbo bit rezerviran zaseban utor za M2, ali.. važne su i fizičke dimenzije, tj duljina, drugi dio oznake-broja, tj 20-30-40.. 80mm jer ne možeš staviti duže od postojećeg mjesta a tad možeš biti ograničen izborom ili jednostavno nema za manji format. (npr na mjesto wlan adaptera.. koji je uobičajeno 22-20/30.. nema duži npr 40-80-120..).

Xtr Zodiac sri 20.11.2019 20:08

Hvala na odgovoru oboje. 😊 Sad sam se odlučio da će biti ovakav laptop odnosno sa HDD, a ne i SSD - om. Simply jer sam zagrižen prvenstveno za igranje posebice PES 2020 eFootball kojeg dobro vrti ovakav potez koji je bio u mogućnosti otpada i ostaje na hard disku. To malo brže u Windows nema veze sa mnom. Ima li kakvih promjena u radu CPU (i3 6006U 2.0) dok je instaliran drajver za Turbo mode sa Acer službenih web stranica? Ako je moguće da se ubrza rad u igrama ili da ga uninstall? 

lussinho uto 21.1.2020 09:39

Pozdrav,

 

Imam ovaj laptop https://www.sancta-domenica.hr/notebook-hp-omen-17-cb0017nm-7sd75ea.html 

I htio bi nadograditi s jos 8gb rama. Da li mi mozete preporuciti koji ram da uzmem i gdje? Tko bi mi onda to mogao ugraditi posto se ne kuzim bas u to i bojim se da nesto ne zeznem. 

 

Hvala

ihush uto 21.1.2020 10:02

hp omen.. spec za ram

Memory 8 GB DDR4-2666 SDRAM (1 x 8 GB) 2 user-accessible memory slots.. (imaš 8gb x1 kom i jedno slobodno mjesto..)

- ne navode ništa detaljno.. tj trebaš tražiti ram za laptop, sodiim (manji od desktop rama..) ..

- prije kupnje trebaš provjeriti točnu oznaku rama, jer podrazumijeva se da laptop ima niži napon i oznaka može biti SODIMM DDR4 ili DDR4L (low voltage).. a to može biti važno. Jedini način za biti siguran je otvoriti i vidjeti oznaku na postojećoj memoriji, može umjesto ddr4 pisati PC4-broj (npr 2666)... i vjerojatno je još neka HPova oznaka. Kad to pročitaš google može dati odgovor. Ali za to moraš otvoriti računalo.. kao i ugradnja, nije teštko ali moraš imati odgovarajući alat i znati kako se što skida (imaš YT-klipiće..). Drugi način je otići u manju trgovinu i tamo to zatražiti, kupnju+ugradnju.. često je to besplatno i tad si siguran tj ako radi-kupiš, ali to moraš potražiti-pitati trgovca dok veće trgovine to možda ne rade.. ali pitaj, jednako kao što pitaš u ovoje temi-forumu, trgovci ne grizu :))

-ako se odlučiš sam to ugraditi, na tom modelu moraš skinuti dno.. morš imati pravi šarafciger jer lako je razvaliti šarafe + za otvaranje plastike kao na mobitelu i sl moraš malo jače povući na pravom mjestu .. ali ako to radiš sam jednom moraš naučiti. Na normalnim modelima koji imaju otvor upravo za pristup ramu je lakše, jedan šaraf... pa pogledaj dno i potraži na yt disassembly za svoj lap...

 

edit: .. prosječna cijena 8gb je cca 250kn

ddr4sodiim (za lap)  bi trebao imati oznaku L ili voltaža 1.20V .. tj uvjek (osim izuzetka) u odnosu na standardni ram (za desktop) lap ima niži napon a to se ne smije miješati. Tvoj je 99% na 1.2V .. ali dok to ne provjeriš i potvrdiš ne možeš biti 100% siguran. Zato se čitaju oznake na postojećem modulu i ako vidiš takve brojeve znaš što znače. (jer HP nema neke specifikacije mada bi to trebalo biti navedeno.. tj kao da uopće nema specifikacije.. jer žele prodati 'originalni ram' za višu cijenu).

-ako to radi servis, vjerojatno naplati pola sata cca 50kn.. ili više. Pitaj..

Tomi7 uto 31.3.2020 16:42

Pozdrav,imam laptop hp omen 15-ce007nm i želim u njega nadograditi još 8gb rama.Zanima me da li bi Memorija SO-DIMM PC-19200, 8 GB, KINGSTON HyperX Impact HX424S14IB2/8, DDR4 2400MHz odgovarao mom laptopu?

Interland ned 19.4.2020 16:47

Imam sličnu želju, samo bih nadogradio sa SSD diskom.

Radi se o Aceru Aspire E5-575G-58A7 (NX.GLAEX.022) modelu. Ne mogu naći nigdje podatak o matičnoj ploči i mogućnosti ugradnje različitih komponenti tj. koje mi ssd diskove podržava, sata ili pcl-e i do koje dužine.

Na acerovim stranicama ne mogu naći taj model. Za aspire 5 seriju piše da podržavaju M.2 PCIe SSD pogon kapaciteta do 1 TB, ali opet ne piše jel to 2242 ili 2280 itd.

 

Jel imate još kakvu preporuku za dograđivanje na taj laptop?

 

Možda nešto umjesto DVD-pržilice? Mislim da sam je dosad koristio samo dva ili tri puta.

ihush čet 30.4.2020 12:22
SHELBY_09 kaže...

Koliko je Celeron B815 sposoban vritit Win 10 bolje od 7ice i je li bi bio prevelik bottleneck za SSD?

- chipu je os skoro sporedan, tj stvar je u 'kompatibilnsoti' tj supportu kao driveri.

- svi osevi psoljednje desetljeće imaju IDENTIČNE requirementse dok se min pomalo pomiče s 1-na-2gb za 32bitni.. (min za bilo koji install bilo kojeg osa je 512mb a nećeš ni naći manje ram module na bilo čemu što nije starje od desetljeća.. + tad je računalo zastarjelo npr gpu koja se koristi za sve..).

- svi su sad na x64bit.. i nestaje ponuda 32bitnih verzija os, tj to je veća razlika nego win-lin-mac a u tom sporedno w7/vista-w8-10..

tj cpu mora biti sse2+, slat, gpu-aero(dx90c+.. ili wddm1, za 1.2-2 neki noviji gpu koji npr može vrtiti igre, može yt-video itd.. dok je za openGL isti kriterij samo drugi broj, 1.2-4.), ram 2-4gb i više i storage 30-60 kao minimum a nula više poželjno tj ovisi o potrebanama-navikama i novcu-resursu :)

 

-celeron bottleneck za ssd? da/ne tj sve što radi cpu i što ovisi o njemu je na slabijem-sporije i tad manje 'benefita' ali svakako bolje nego sve identično na hdd, možeš čak obrnuto reći-tvrditi.. da je važnije za celeron da barem ima brži disk i dovoljno rama.. jer keširanje i ostalo može jači kompenzirati, tj ako brz-startan auto koji u gužvi može preticati i nadoknaditi zastoj koji sporiji auto ne može.. ali naravno na slabom-jeftinom računalu ne ugrađuješ top-skupe komponente kao npr rtx2080ti i 128gb rama.. :) čemu uopće briga o bottlenecku i ssdu tj da je u pitanju gaming-gpu tad to ima veze jer se žele rezultati-fpsi ovako sporedno..

-disk jednostavno nije dio rečenice bottlenecka-performansi tj to može biti mbo-propustnost, može biti intternet, količina rama itd.. sam cpu je slabašan u odnosu na jače ali rdit će..

+ iz tog doba je malo problematično, tj intel i rebrendanje oznaka, celeron-pentium-.. tj sve ovisi koja jezgra, koja serija-fab-izrada a time i brzina-sporost.. tj ima pentača koji su katastrofalno spori, kasnije nazvani celeron.. :) ako je tvoj brži flomasterom napiši pentač ili i9-turbo i možda pomogne tj to radi i intel :))

 

-win7 je mrtav, pod istim uvjetima w10 ima prednost.. tj samo u slučaju da imaš neki specifičan soft-potrebe w7 može biti 'bolji' u svim ostalim generičkim odgovorima je bolji w10, kao što je bolji ubuntu 20.04 itd. tj driveri su ono što ekšli koristi hw tj služi kao spoj i ako su driveri za w7 stariji bez ažuriranja time su recimo u lošijoj poziciji ali to ovisi o svim ostalim komponentama koje koristiš i appsima.. npr ako nemaš driver za w10 tad to nije izbor i tad ostaješ na w7, možda 32bit itd..

 

edit: i preskočim 'bitno'.. tj ugradnja ssd-a (u odnosu na stari-hdd..) je najbolja stvar za računalo i to vrijedi za sve, neovisno koliko su jaki-slabi. Nešto drugo je isplativost-optimum ili top rezultati..

 

SHELBY_09 čet 30.4.2020 12:44

ihush Hvala na brzom i detaljnom odgovoru. Kužim ja da je to sve teoretski moguće i da je to kompatabilno. Istina, post sam napisao malo prejednostavno, laičkom terminologijom, al nisam htio komplicirati da bude lako za shvatiti (možda sam tu fulao :D).
Bottleneck termin sam krivo iskoristio, više je to bilo u smislu koliko je to isplativo a to ću agrumentirati s par sljedećih rečenica. 

Imao sam prilike koristi jedan laptop s Celeronom n3050 koji je poprilično noviji i efikasniji (32 vs 14nm) od B815. Taj procesor je katastrofa živa, znači boot time s hdd-om i SSD-om je identično očajan. Tvornički je s njim dolazio Win 10 i nakon clean installa bez ikakvih dodatnih programa on nije mogao vrtiti youtube 720p s jednim tabom upaljenim. CPU je 95% vremena radio na fullu. Jedino rješenje je bilo staviti neku linux distribuciju, tipa lubuntu. 

 

Naravno od ovog laptopa ( s B815) se ne očekuju top performanse niti bi se tu ulagali neki veliki novci, iako se moze upgradeati s I5icom (socket G2) što bi bila skroz druga priča. Zanimalo me samo koliko ulaganje od 200tinjak  kuna biti opravdano (SSD). Jasno mi je da je metoda pokušaja najpreciznija, al eto pitam, možda se netko susreo s istim nedoumicama. :D

ihush čet 30.4.2020 13:05

-tu se vidi da si laik :)) tj ne znaš što znači koja oznaka cpu-intela.. tj n je bivši atom.. i tad je ostatak priče očekivan + generacija.

-npr staiji atomi su bili zaključani da 1-2gb rama.. a danas mobitel ima više, tablet.. i browser za surfanje traži minimum 2gb.. + sve koristi gpu-akceleraciju tj vido chip kojeg imaš ili nemaš, pogodi.. sad zašto ti je bio spor..

-za razliku win-lin, to samo znači da nije bio adekvatno podešen tj da je vjerojatno bilo manje od 4gb rama + tko zna što od drivera+dodataka+postavki = smeća dok to neka linuxidstra nema nego je optimalno podešeno outofbox i ostavi dovoljno resursa za rad. (hw nije sw, ne može linux biti jači.. isto ili bug odnosno ako se gleda supprot tad je win većinom u prednosti).

-npr probaj najjači koji možeš pc, cpu.. s nrp 1Gb rama i vidi kako se ponaša yt.. probaj bez adekvatne vga (i intel integrirana je ok, od hd4000 upotrebljivo čak za gaming.. tj ne radi to cpu nego gpu-chip).. pa probaj npr soft dekodirati h.265 i probaj na najslabijem pc + gpu što radi bolje..

 

-tj to znači da si pogrešnu generaciju pokušavao koristiti na način kako to nije omogućio proizvođač, pregaženo vremenom.. kao kad se prešlo na dvbt ili sad na t2.. nije snaga u cpu nego sve zajedno + standardi +chip + interesi biznisa koji namjerno onemoguće-zaključaju jer prije 5-više godina intel nije želio da mu atom konkurira lowend pc-lap-tablet.. a sad radi i servre na atomu ali server ne taži gpu itd. itd.. karikirano, možeš složiti atom + tesla gpu i dobiti normalan pc..

 

taj celeron je slab, atom, drugi je jači (pentač).. tj 'pravi' PCjevski cpu ne osakaćen chip kao konj s tri noge na utrci.. i ako ponoviš isti test-pokušaj, vidjet ćeš drugačiji-bolji rezultat, tj manje je važno to što piše 'celeron' važno je sve zajedno + sav soft koji instaliraš-podesiš odgovarajuće mogućnostima i raspoloživim resursima.

-tako će pc s pristojnom vga-gpu moći na npr kubuntu i radit će super-glatko, bez gpu na lubuntu.. time nije razlika u linuxu jer je jedan, nego u aero-gui-requirementsima tj svemu povezanom što u distri dođe kao nakupina softa kojeg je pripremio iskusni korisnik-dev-guru.. dok pod win nakon kliknextanja installa svi misle da su majstori .. a tek tad treba podesiti sve. Kakav bi rezultat bio da neki guru složi bilo koji pc, os.. npr win od istih dijelova kao što to složi početnik-juzer? koji bi radio bolje i zašto?.. ili će slučajno raditi jednako no pravilo je da neće.. :)

SHELBY_09 čet 30.4.2020 15:24
ihush kaže...

-tu se vidi da si laik :)) tj ne znaš što znači koja oznaka cpu-intela.. tj n je bivši atom.. i tad je ostatak priče očekivan + generacija.

-npr staiji atomi su bili zaključani da 1-2gb rama.. a danas mobitel ima više, tablet.. i browser za surfanje traži minimum 2gb.. + sve koristi gpu-akceleraciju tj vido chip kojeg imaš ili nemaš, pogodi.. sad zašto ti je bio spor..

...

Hvala puno na pomoći! Sad sam zainteresiran malo više prokopati o tom. 

Svaka čast na strpljenju i volji za objašnjenjem.

ihush čet 30.4.2020 15:45

-banalno, kao btw ili brzi način kako ćeš zaključiti što koji hw-računalo može..

-pribaviš stikić s kubuntu-lubuntu.. probaš, prvo kde, ako radi (ako je odgovarajući hw..) tad je to ono što možeš-max, .. lubuntu i slične light distre su za one druge, koji nemaju dovoljno resursa.

-resurse traži apps, ne os. današnji browseri su bahati i neovisno o osu traže-troše isto.. +2gb itd..

kad vidiš kako radi nrp yt-klipić pod kubuntuom, usporediš s drugom lakšom distrom tad počneš razumijevati razlike.. tj isti kriterij je gaming, imaš gpu koja može ili nemaš ili isključiš neke fičere-grafiku pa radi itd.. gaming=multimedija=interenet.. tj danas sve, samo što u gamingu trebaš konkretno FPSove da bi bilo igrivo, za surfanje manje..

-slično je tad s win, ali tu je važnije kako ćeš sve podesiti, majstor-kuhar.. mogu ja u lonac nabacati sastojke iste kao ti ili kuhar.. hoće li jelo biti jednako ukusno, hoće li auto-računalo i sl. biti jednako napravljeno? -neće.. tj ovisi o kvaliteti majstora, dok su distre već tako podešene, optimizirane .. a s win to trebaš napraviti tj dolaze s 'defaultima' + 90% korisnika od čega možda 1% nešto zna, ostali samo klikaju.. jedino što svi misle da su majstori i da sve mogu sami. (možeš ako imaš sve potrebne resurse kao znanje-sredstva.. početnik već u definicije nema znanje..) :)

dragica.mihovilic sri 8.9.2021 00:14

Pozdrav, svima

 

evo i moja malenkost ima jedno pitanje vezano uz nadogradnju laptopa.

 

Moj laptop je Lenovo g50 - 30 , sa 4 gb ram, 1 tb hdd, procesor intel celeron n2840, nekom lancaster matičnom.

 

U zadnjih mjesec dana, jako šteka u nekom radnjama. Npr moja sestra je u njemu imala otvoreni firefox sa 5 tabova, imala je otvoreni povepoint sa prezentacijom od nekih 30 slajdova sa puno slika u  njoj, nije mogla pospremiti prezentaciju, nije mogla dodati još neke slike.  Samo se smrznuo i koliko kod ona puta ona pokušala editirati ili spremiti prezentaciju , nije išlo.

 

Meni se kad gledam youtube kanal i želim  snimati sa programom FlashBack Express Recorder, video koji je snimam je usporen, što nije bio slučaj prije

 

Kad se otvaraju file  i programi treba mu dulje vrijeme.

 

Moje pitanje je bi li nadogradna sa 8 gb rama i ssd diskom riješila taj problem? I na koliko dugo? Da li po vašem mišljenju je ipak vrijeme za novi lapto?

 

Ja sam sa svojim laptopom bila i više nego  zadovoljna do prije 2-3 mjeseca,  kada je prvo  počeo usporavati , a onda su se počeli događati problemi koje sam gore navela .

 

Unaprijed hvala na svakom  izraženom mišljenju.

mbaksa pon 20.9.2021 13:02

Provjeriti zauzeće procesorskog vremena pomoću Task Managera - je li procesor opterećen 100%, koje aplikacije ga zagušuju?

 

Provjeriti temperature procesora (CPU) i grafičke kartice (GPU) programom poput HWiNFO64 i provjeriti stanje diska (HD Tune - kartica Health/SMART).

 

dragica.mihovilic kaže...

Meni se kad gledam youtube kanal i želim  snimati sa programom FlashBack Express Recorder, video koji je snimam je usporen, što nije bio slučaj prije

To se ne radi tako. Probaj 4K Video Downloader.

 

A ako baš zbog nečeg moraš snimati sadržaj ekrana, probaj OBS Studio, provjeri možeš li uključiti NVENC za kodiranje videa.

Razorman uto 5.10.2021 09:29

Bok ljudi

 

trebao bi pomoć, kupio sam 4gb ram za laptop, no kada ih stavim laptop neće upaliti, i sad ne znam da li je to ispravan modul.

Modul koji sam uzeo je Ripjaws DDR4 2400 cl16-16-16-39 1.20v SO-DIMM. Laptop je acer aspire 3, ovo pokazuje HWINFO: