Prijenosna računala

Laptopi: kvarovi, objašnjena, održavanje, kupovina

cro_scouser pon 20.5.2019 22:03

Djevojka ima ASUS laptop, ne znam točni model, Intel Celeron procesor je unutra.
Prošli petak nije mogla upaliti računalo, prilikom pokretanja jedino se upalila zelena ledica, indikator rada, no nije se pokrenuo ni BIOS ni ventilator... Za vikend sam promijenio RAM memoriju i laptop je dva puta redovno upalio.

Danas je s njim opet stigla u Zagreb i ujutro ga nije mogla upaliti. Nekoliko puta nakon toga (par tupih udaraca šakom između ) malo pali, malo ne... 


Sumnjam na CMOS bateriju, je li to ili bi bio neki drugi problem? 

Point-X čet 23.5.2019 15:41

Pozdrav.

Ja bi malo objašnjenje uvezi undervoltanja, dali se isplati kako odrediti dali treba i dali je preporučljivo?

Imam ovaj laptop https://www.mikronis.hr/hp-omen-gaming-17-an115nm-intel-core-i7-8750h-2-20ghz-8gb-256gb-ssd-1tb-hdd-freedos-17-3-full-hd-nvidia-geforce-gtx1060-6gb-p-n-4ud23ea.aspx

 

Kako se radi, u kojem programu i sve ostalo, znam da ima na netu ali kada bi netko bio voljan staviti kakav link ili sam objasniti da radi bio bih jako zahvalan.

Point-X čet 23.5.2019 16:53
MGloc kaže...

Mozes sa throttle stop programom napravit undervolt -100mV na core i cache.Ima jedan tutorijal na Bob of all trades upisi na youtube i prati kako on radi , nemoj ici ispod -125mV.

 Znam da je glupo pitanje ali opet... Dali odmah da stavim na -125mV ili inkrementalno spuštam te kako stress testati najbolje, gaming ili?

MGloc čet 23.5.2019 19:00

To je normalno meni nekad radi na 3,4ghz i cpu usage je 20%.Undervoltanjen ces spustit temperature za 2-3 stupnja.U throttlestop-u imas dosta opcija s kojima mozes kontrolirat cpu, bilo kakav overclock mozes zaboravit.Da li sve radi kako treba mozes provjerit sa Userbenchmark ali pazi da ti ne koristi neka aplikacija procesor u pozadini i obavezno iskljucit MSi afterburner ukoliko ga imas jer ce ti izbacit error na gpu benchmarku ni jedankomad hardwera ti ne bi smio biti na Below avarage (cpu,gpu,ram i diskovi).A imas i nekakav benchmark u throttlestopu za cpu.

mGT čet 30.5.2019 18:51

Asus Vivobook S15,laptop poliven vodom po tipkovnici, više se neda upalit, ne reagira na punjač (ne pale se lampice).
Lap novi ,7k kuna,pretpostavljam da je maticna by by.Da li netko zna kakav servis/servisera da nije Instar,moze i Pm.
Thnx!

Mac_os sub 22.8.2020 16:24

Hp laptopi 17"

Prvi laptop od HP-a koji sam kupio ekrana 17" i preko 5000 kuna, mjesec dana nakon isteka garancije krepa matična ploča, cijena popravka 3700 kuna, pošto je bio službeni laptop otišao je u elektronskii otpad. Slijedeći laptop opet je bio 17" HP , a valjda sam mislio da se ne događaju takve havarije stalno na istom proizvođaču, nakon godinu dana krepa kabel između matične i ekrana, iz servisa ga vrate, imao je vezu između ploče i ekrana, ai je nakon drugog otvaranja laptopa nestalo pozadinsko svjetlo,a i lijeva šarka je bila otpuštena. Nakon 3 mjeseca popravke i slanja iz Zadra u Zagreb došao je popravljen. Nedavno, a nekih godinu dana od isteka garancije (3 godine od kupovine) opet se raspala lijeva šarka (pukao je nosač šarke na ekranu). Možete misliti od kojeg proizvođača sigurno neću kupiti laptop.....

dar01 sub 22.8.2020 18:28

evo ja imam Paviliona u opisu kompa stoji i stvarno sam zadovoljan već 2 godine. Jedino sam 16 giga memoriju stavio u njega. sve vrti odlično ne škripi pod pritiskom dok tipkam i štajaznam više. Baš sam zadovoljan HP-om. Imam doma jedan stari HP laptop koji još radi od 2007 sam ga kupio i mislim da je on razlog što sam uzeo opet HP. Sada razmišljam na novi Omen kao sljedeći

sage pon 5.10.2020 12:51

Pozdrav.
Imam dva punjača za isti laptop (8470p) koji su različite jačine. Jedan je 60w koji je došao uz laptop, a drugi je 90w mislim, taj drugi je došao uz docking station za isti taj laptop. Zanima me, da li smijem koristiti taj jači punjač koji je došao uz docking station, direktno na laptopu bez docking stationa, za punjenje baterije laptopa. Je li može šta naštetiti laptopu ako se koristi taj jači punjač, ali bez docking stationa. Slika specifikacija punjača na linku.

https://postimg.cc/gallery/vg9nMRk

Jurassic Park pon 5.10.2020 14:38

Pozdrav svima,

 

imam laptop Lenovo Z50-70 koji je star 5,5 godina.

Prije cca 2 godine mi je riknuo originalni punjač te sam od tad kupio 2 zamjenska punjača koja su radila konstantno i laptop je stalno priključen na punjač.

Dogodi se to da jednostavno nakon nekog vremena izgube kontakt postepeno te ga se treba namještati lijevo-desno dok se kontakt ne uspostavi i nastavi se puniti.

Ta 2 su također riknula te sam sad kupio treći iz PC Shopa.

Radi se o ovom modelu:

Green Cell (AD64P) AC adapter 45W Slim Tip, 20V/2.25A za Lenovo G50-30 G50-70 G505 Z50-70 ThinkPad T440 T450 IdeaPad S210

 

Kupio sam ga pošto piše da je za moj model,iako je moj laptop 20V 3.25A te su mi pri narudžbi u PC Shopu poslali email i pitali koji model točno imam jer bi htjeli provjeriti da li odgovara.

E sad,kad sam ga dobio išao sam ga isprobati i počeo mi je gubiti kontakt isti čas kao i ovi koje sam koristio dugo vremena.Ostali su mi radili normalno kad bi ih dobio te su se s vremenom pokvarili,a ovaj je tako izgledao od prve minute kako sam ga uključio.

Danas sam otišao u PC Shop i tamo su mi rekli da moram čekati par dana da dobiju odobrenje od servisera da ga smiju zamjeniti.

 

Mene sad zanima zašto mi ovaj nije radio od početka te zašto su napisali da će raditi taj od 45W iako sam čitao da se množi amperi x voltaža što mi ispada 65W?

 

plavi08 pon 5.10.2020 15:08

Ako je baterija prisutna onda može biti i slabiji jer će baterija nadoknaditi razliku (ali će se prazniti kada će potrošnja biti iznad snage punjača). Ako nema baterije i ako je slabiji punjač sustav neće raditi ili će biti nestabilan. U pravilu biti će nestabilan jer laptop kod normalnog korištenja vjerojatno troši i idpo tih 45W ali kod vršnih opterećenja (gaiming, 4K video, rendiranje ili sl) će trebati više pa neće imati otkud povući.

 

Preporučljivo je da je punjać jači od onoga koliko laptop može mask povući W (napon x struja)

 

E sad ovo gubljenje kontakta? Jesi siguran da je punjač? Da nije port na laptopu? Čudno da su ti toliko punjači "pokvarili".

 

Jurassic Park pon 5.10.2020 15:46
plavi08 kaže...

Ako je baterija prisutna onda može biti i slabiji jer će baterija nadoknaditi razliku (ali će se prazniti kada će potrošnja biti iznad snage punjača). Ako nema baterije i ako je slabiji punjač sustav neće raditi ili će biti nestabilan. U pravilu biti će nestabilan jer laptop kod normalnog korištenja vjerojatno troši i idpo tih 45W ali kod vršnih opterećenja (gaiming, 4K video, rendiranje ili sl) će trebati više pa neće imati otkud povući.

 

Preporučljivo je da je punjać jači od onoga koliko laptop može mask povući W (napon x struja)

 

E sad ovo gubljenje kontakta? Jesi siguran da je punjač? Da nije port na laptopu? Čudno da su ti toliko punjači "pokvarili".

 

 

 Puno hvala na odgovoru.

Da baterija je uvijek pristuna i laptop je uvijek na punjaču.

Na laptopu nikad ne igram ili renderam,samo surfam internetom i gledam filmove.

 

Što se gubljenja kontakta tiče,nisam 100% siguran da je punjač neispravan,ali kad god bi kupio novi punjač (osim ovog) uvijek je radio perfektno i po godinu dana.Stvar je u tome što iako je laptop na punjenju mi ga svakodnevno konstatno pomičemo u krilo ili na stol i okrećemo i uglavnom nakon nekog vremena on jednostavno usljed toga prestane raditi jer se žičice u njemu pretpostavljam ''zafrknu'' i popucaju,par je to moja pretpostavka pošto mi se identična stvar događa sa MP3 slušalicama s kojima trčim,vozim bickl,idem u grad i općenito ih jako puno koristim te nakon nekog vremena jedna strana počinje gubiti zvuk dok se ne namjesti u određeni položaj,baš kao i punjač za laptop.

 

Ne bi rekao da je port na laptopu kriv,jer mi je do sad svaki punjač radio po godinu dana bez problema čim sam ga uštekao u laptop,osim ovog zadnjeg kojie je počeo gubiti kontakt iste sekunde.

Originalni punjač koji je došao sa laptopom je radio više od 3 godine bez problema,ali to je vjerojatno jer je nešto kvalitetniji od ovih zamjenskih.

 

Antoniio22 uto 20.10.2020 02:57

Pozdrav,

 

Imam problem sa laptopom HP 17-by3048nm. Laptop je nov i na njemu je instaliran Win10. Problem koji imam je sljedeći:

Nakon svakog paljenja laptopa (bilo nakon gašenja ili odlaska u sleep mode) događa se to da sve radi uredno dok ne dotaknem miš (bilo fizički, bilo preko touchpada). Nakon toga mi nestane slika na ekranu te ona povremeno "treperi" između crnog ekrana i slike.

Problem se rješava nakon što rebootam računalo, no opet se ponovi ako ga ugasim pa nakon nekog vremena upalim ili ako ode u sleep mode.

napravio sam reinstall Windowsa, update drivera za miša, touchpad, grafičku, no i dalje je ista situacija. Provjerio sam i power opcije no pomaka nema nakon promjene ijedne od njih.

Nemam monitor na kojem bih mogao isprobati događa li se isto i kad njega spojim.

 

Ima netko neki savjet što bih još mogao napraviti ili provjeriti? Ovo prije su rješenja što sam preko neta našao, no meni pomogla nisu.

 

 

MatijaZG ned 8.11.2020 14:05

Prije par dana sam nabavio novi laptop. Ostao na Pavilion seriji. Prije sam za multimediu imao ovu konfiguraciju: 

CPU: i5-6300HQ
GPU: Nvidia GTX960M 4GB GDDR5
RAM: 8GB dual-channel DDR4 2133MHz
SSD: HyperX Fury 240GB SATA III

 

Novi je ovako opremljen:

CPU: Ryzen 5 3550H
GPU: Nvidia GTX1050 3GB GDDR5
RAM: 16GB dual-channel DDR4 2600MHz
SSD: Samsung M2 256GB

 

Temperature procesora su naspram starog po 15 stupnjeva više. Ako je i5 držao 40 stupnjeva za surfanje, sada Ryzen drži 55.

Je li to normalno za navedeni procesor?

Uz multimedia laptop znam imati razne Elitebook i Thinkpad serije sa Intelovim ULV procesorima i oni su uglavnom hladni pa njih ne uzimam kao mjerilo.

 

Još ranije sam imao Envya sa i5-4200M i taj se je također držao u rasponu od 40 do 50 stupnjeva.

Imao sam par laptopa sa AMDovim procesorima i svi su bili topliji, ali sam očekivao da su sada riješili tu stavku.

MatijaZG ned 8.11.2020 14:38
MGloc kaže...

50c ti je normalna temperaturab, tokom igranja igara ti je oko 80c normalno.

Uostalom: 3550h ima 8 threadiva dok 6300hq samo 4.Nema smisla previse usporevidat jer su razlicitih proizvodaca.

 

Znam sve specifikacije i ne brinem previše o temperaturi. Išao sam ju izmjeriti zato što sam primjetio da se ventilator češće pali nego na starom laptopu. Čak sam zamjenio termalnu pastu i stavio klasičnu Arctic MX2 i čini mi se da je situacija malo bolja, ali na starome Pavilionu sam skoro pa zaboravio da ima ventilator.

Bur33k uto 10.11.2020 19:45

Pozdrav, imam problem u laptopu jer sam previše uništio šarafe na CPU hladnjaku. Nikako sa se odvidaju i samo se pojeo vrh.

 

 

Pretpostavljam da je sad potrebno rastaviti cijelu matičnu ploču i bušilicom izbrusiti stare šarafe van. To je em puno posla em rizično s obzirom na osjetljive dijelove. 

 

Ako netko ima neki bolji prijedlog jer za sad mislim da uzmem čekić i vratim se ponovno na PC gdje sve sastaviš sam a ne zaj...va te nešto što je napravio neki radnik u tvornici.

 

Za sad sam poslao upit na 2 servisa pa čekam njihov odgovor.

MatijaZG uto 10.11.2020 19:48
Bur33k kaže...

Pozdrav, imam problem u laptopu jer sam previše uništio šarafe na CPU hladnjaku. Nikako sa se odvidaju i samo se pojeo vrh.

 

 

Pretpostavljam da je sad potrebno rastaviti cijelu matičnu ploču i bušilicom izbrusiti stare šarafe van. To je em puno posla em rizično s obzirom na osjetljive dijelove. 

 

Ako netko ima neki bolji prijedlog jer za sad mislim da uzmem čekić i vratim se ponovno na PC gdje sve sastaviš sam a ne zaj...va te nešto što je napravio neki radnik u tvornici.

 

Za sad sam poslao upit na 2 servisa pa čekam njihov odgovor.

 Probaj nekim tankim kliještima odvrtiti šaraf. Rekao bih da imaš mjesta za tako nešto.

MGloc uto 10.11.2020 20:04

Ja sam takav sarafic sa sjebanom glavom uspio odvrnut sa svicarskim nozicem tj. sa skarama na njemu.Odvijac vise nije hvatao glavu , pa sam stavio oba vrha od skara unutra i one su uhvatile tako sam uspio odvrnut , ako je prestegnuto mozda neces uspijet.

Oznacio sam na slici.