Prijenosna računala

Laptopi: kvarovi, objašnjena, održavanje, kupovina

Regen_Servis ned 5.5.2013 09:00

Pozzdrav svim forumasima ovo je moja prva tema u cilju da pomognem koliko mogu.

 

1.Kupovina:

 

Danas se vecinom kupuju polovni laptopi preko oglasnik.Stoga posebno obratite pozornost na takvu kupovinu!Vecina laptopa,ps3-a sa njuskala je reapirana s heat gunom to drzi svega 10-ak dana mozda vise mozda manje.Ukoliko se ne razumijete u to svakako preporucam povesti u kupovinu nekoga ko se razumije.Osobno sam kupovao laptope i ps3 konzole.Od 7 pogledanih ps3-a cak 5 ih je bilo reapirano heat gunom!

 

2.Odrzavanje:

 

Bio sam svjedok da se vecina laptopa pokvari upravo zbog nepravilnog odrzavanja.Evo i nekoliko savjeta : Cistite laptop od prasine,ne stavljajte laptop na krevet jel nemoze vuc zrak i laptop se "gusi" zbog toga je najcesci kvar da se laptop pali ali nema slike na ekranu (uzrok zagrijavanje).Tijekom nevremena ukoliko nemate zastitini produzini kabel svkako preporucam da zgasite laptop bolje pricekati par sati nego ostat bez svog vrijednog ljubimca.Ukoliko dode do kvara preporucam odlazak na servis nikakvu pecnicu niti heat gun to je privremeno rjesenje koje najvise naskodi ostali komponentama na maticnoj. Takoder ako ste u mogcnosti kupite hladnjak za laptop.

 

3.Prije odlaska na servis svakako probajte google da vidite u cemu je kvar danas to bar nije problem naci.

 

Ukoliko imate bilo kakav kvar,pitanja slobodno pitajte u ovu temu ili na PM rado cu pomoci preporucio bi da ovo bude tema samo za kvarove laptopa jel ih stvarno ima previse.

Regen_Servis ned 5.5.2013 09:32
GeneralPag1997 kaže...
Svaka čast na otvorenoj temi. Mislim da bi mogla biti vrlo kvalitetna. A sad slijedi pitanje. Kako skrpat puknutu plastiku? Pukla mi je baš na onom zglobu. S trakom sam to izljepi lijepo pa drži, ali je ružno vidit.

Hvala dodat cu ja jos toga sad sam nabrzaka to napisao jel imam jedna lap za zavrsit ;) hm jel mi mozes poslikat to? O kojem je lapu rijec mozda mogu skrpat nesto ;) Jesi probao skrpat super lijepilom ili malo lemilicom?

Gugy uto 7.5.2013 21:04

Meni se pokvario ekran na eMachines E525...inaće 40-pin verzija sa ccfl lampom....vidio sam da postoje i LED verzije tih istih ekrana za eMAchines modele laptopa i nešto su jeftinije od ccfl verzije.

 

Zanima me postoji li mogučnost da u svoj laptop ugradim LED verziju ekrana ukoliko zamjenim i inverter ili nešto slično? Ukoliko nije, zanima me mogu li ugraditi ekran od nekog laptopa drugog proizvođača, sa pripadajučim inverterom, ukoliko nađem 40-pin verziju sa istom orijentacijom kablova?

ivo454 pon 20.5.2013 09:22

Evo ne davno sam imao problem sa Toshibom C660, jednostavno se uključi i stane te se ni POST screen ne pokaže, sve lampice svijetle. Pokušam sa tipkama za ulazak u bios, ali ništa, otvorim ga i naravno prvo što je pristupno, memorija, skinem je i ponovo vratim upalim i sve se pokrene. Eto hoću reć koje sitnice mogu koštati više od 300kn.

Zigmund84 pon 20.5.2013 12:10

Pozdrav ljudi. Nov sam ovdje i imam pitanje u vezi pokvarenog laptopa.
Naime, mom HP ZD7000 je pokvarena integrirana grafička, stoga moram nabaviti novu matičnu sa integriranom grafičkom (nosio u nekoliko servisa, može se jedino heat gunom produžiti životni vijek na par mjeseci, a to mi kao opcija ne odgovara).
Problem je u tome što mi je skupo naručiti ispravnu s ebaya (cijena + poštarina visoka), a na ovim prostorima nisam uspio pronaći.

 

Ukoliko netko zna gdje bih mogao potražiti (ili već znate da ima), molio bih Vas da mi pošaljete link.

Valentin17 uto 21.5.2013 09:51
Znalac111 kaže...

Evo jedno malo glupo pitanje :D,kako očistiti prašinu s laptopa?

Ovisi o kome modelu se radi, na nekima je to lako, dok je na nekima potrebno i malo spretnosti, odnosno kompliciranije je.

 

Kako to napraviti možeš pogledati na youtube, samo upišeš model laptopa.

 

Inače potrebno je skinuti vent. i heatsink, dobro ispuhati prašinu, skinuti staru termalnu pastu i nanijeti novu.

 

Ako ne znaš sam, u Linksu ti to naprave za cca. 200 kn, što je fer cijena.

xscr sri 22.5.2013 20:46

eo ovako uzea san ima par dana polovni laptop sve radi super osim toga da se ne mogu spojit na svoju mrezu preko ethernet kabela. drivere san reinstallira prominia kabel, takoder san ga proba spojit izravno priko modema i opet nista. gleda san po internetu svuda pise da triba u device manageru izgasit ono da ethernet kabel trosi struju to san isto napravia i opet nista. inace laptop je asus k53u

ivo454 sub 25.5.2013 14:08

Treba pogledati u IP postavke mrežne kartice i postaviti na automatically, kakvu poruku javlja, mrežni kabel nije spojen, problem sa konekcijom, jeli stoji trokutić na mrežnoj ikoni. ima li laptop bežičnu karticu  ili usb stik, probati se spojiti bežično Po specifikacijama bi trebao imati bežičnu karticu. link

 

mona67 uto 28.5.2013 01:37

imam laptop toshiba i odjedmo mi se dogodilo nešto čudno s tipkovnicom, kad stisnim slovo a pokaže mi se ya1 , ka stisnem b izbaci bt5, e izbaci e3, neka slova rade normalno ka što su qsdgjč, a neka ne rade uopće , isto je tako i s brojevima, sve je pobrkano fn+num luck ne pomaže, a On screen tipkovnica  radi normalno. Dali se to radi o nekom mehanićkom kvaru radi kojeg moram odnest laptop na servis ili mi se samo pobrkalo nešto u funkcijam šta mogu i sama riješit i kako. Hvala unaprijed  na pomoći.

NeoOS uto 28.5.2013 03:55

Radi se o modelu Fujitsu Siemens Amilo Pi 2540.

 

Laptop sam dobio kako bih ga osposobio ili prodao u dijelove. Pošto je lik prije mene laptop rastavio i nemam pojma što je neispravno, sastavio sam ga bez kučišta, pospajao i uključio.

 

Laptop se upali, nema nikakvog zvuka ali ni slike. Dok sam ga sastavljao kao da sam naišao na ostatke neke tekućine (sok, čaj) prolivene prije nekog vremena, na matičnoj...

 

Zanima me mišljenje što bi moglo biti neispravno (najvjerojatnije).. Grafičku ima odvojivu

darkydark uto 28.5.2013 11:08
NeoOS kaže...

Laptop se upali, nema nikakvog zvuka ali ni slike. Dok sam ga sastavljao kao da sam naišao na ostatke neke tekućine (sok, čaj) prolivene prije nekog vremena, na matičnoj...

Moglo bi biti sve ako je dosta tekucine proliveno, ali nekak najvise sumnjam na samu maticnu - koju jako lako popratila i graficka.

 

Ako znas nekog ko ima Acer laptop s odvojenom izmjenjivom grafickom mozes komotno probat kod njega dal ista radi. Namjerno sam naveo acer jer od svega s izmjenjivim grafickama njih ima najvise na trzistu i mozda bi se dala nac dobra dusa kod koje bi mogao isprabat svoje komponente.

 

HP Elitebook 8530 i 8510 imaju mxm slot koji bi ti fizicki odgovarao, ali zbog restrikcija u sistemskom biosu ne "gutaju" apsolutno ništa osim kartica koje su izvadjene iz HP notebooka.

 

Link  na temu sa drugog foruma s Acerima koji imaju izmjenjive graficke i iskustva o promjeni iste ako ces traziti nekog da testiras.

xscr pet 31.5.2013 01:07

hvala na pomoci i na brzom odgovoru al u pitanju je bio utor jedna-dvije zicice bile iskrivljenje pa nije ocitavao ethernet kabel, ali imam jos jedno pitanje zasto mi se tijekom radnji na laptopu tj slusanja muzike i sl. odjednom napravi neki lagani šum i nestane zvuka i samo dignen spustin volume i radi normalno al to mi se svako malo desava sad me zanima jel softwerski problem i ako je kako ga rijesit ili je hardwerski.

vingula uto 4.6.2013 00:52

pozdrav forumaši, ovako...imam laptop Acer TravelMAte 8000, ali riknuo mi grafički čip ATI MOBILITY RADEON 9700, znači monitor laptopa mi neradi ali radi mi laptop na vanjskom LCD-u.

e sad, dali je ikako moguče pomoču nLite programa prepravit windowse da mi se tokom ili poslje instalacije XP-a instaliraju driveri za garafiku, jel jedino tako mogu dobit sliku i koristit laptop...neznam dali nLite može ugradit te drivere u WIN tj. na instalaciju windowsa?

Regen_Servis uto 4.6.2013 20:06
vingula kaže...

pozdrav forumaši, ovako...imam laptop Acer TravelMAte 8000, ali riknuo mi grafički čip ATI MOBILITY RADEON 9700, znači monitor laptopa mi neradi ali radi mi laptop na vanjskom LCD-u.

e sad, dali je ikako moguče pomoču nLite programa prepravit windowse da mi se tokom ili poslje instalacije XP-a instaliraju driveri za garafiku, jel jedino tako mogu dobit sliku i koristit laptop...neznam dali nLite može ugradit te drivere u WIN tj. na instalaciju windowsa?

Grafika ti je ispravana jel da je riknula nebi dobio sliku ni na vanjskom monitoru vjerovatno je kabel od monitora ostecen ili je otisao inventer.Probaj upalit laptop i sa svjetiljkom pogledaj ima li kakve slike na monitoru od lapa.Sto se toga tice koliko znam moze.I mozes probat jos jednu soluciju iskljuci punjac,izvadi bateriju i drzi gumb za paljenje jedno 60 sec.

vingula uto 4.6.2013 22:35

speccy i propertires kaže da mi je grafika samo 8 Mb RAM-a a bila je 128, slike nikakve nema na ekranu niti se išta pali na njemu, crn ko noć. ekran i kablovi nisu otišli jer sam ga furao u Feniks servis pa su tamo probali

Gasttozz sri 5.6.2013 09:40

Pozz da ne otvaram novu temu, dakle uskoro kupujem notebook sa jel originalnim windozama. Kako će se raditi o notebooku do max 3 soma kuna, znači sa sporijim diskom zanima me kako ide zamjena diska i windoza. Znači, vjerojatno bi si do kraja godine stavio neki SSD disk, pa da li se dobije neki windows seriall key pa mogu sam promijeniti disk i ponovo instalirati windoze ili se za to mora u prodavaonicu/servis.

edinowsky sub 14.12.2013 23:29

E ovako prvo bi želio da vas pozdravim . Imam problem a radi se o laptopu HP-2000 2d50sm laptop je kupljen nov pre par dana specifikacije laptopa su 4gb ram 1gb ati hd graficka i amd processor 1.5 dual core i imam problem na njemu je trenutno win8 kad sam kupovao rekli su mi da nemoze na njeg win 7 jer njegova maticna ploca je programirana za win8 i gledao sam na njegovoj stranici nema drivere za win7 eh sad mi je trenutno win8 i imam problem win je aktiviran svi driveri instalirani ali kad idem na browsver sjecka youtube i neradi ljepo flash player i java najnoviji sad jel processor u banani ili slicno bili mozda bolje radio sa win7 cekam vas odg !!

Product NumberF1Y45EAMicroprocessorAMD Dual-Core E1-1500 APU with Radeon HD 7310 Graphics (1.5 GHz, 1 MB cache, 2 cores)ChipsetAMD A68M FCHMemory4 GB DDR3Video GraphicsAMD Radeon HD 7310 Discrete-Class (up to 1.92 GB)Hard Drive500 GB 5400 rpm SATAMultimedia DriveSuperMulti 8X DVD±RW with double layer supportDisplay39.6 cm (15.6") HD BrightView LED backlit (1366 x 768)Network CardIntegrated 10/100 BASE-T Ethernet LANWireless Connectivity802.11b/g/n

BluetoothSoundAltec Lansing SpeakersKeyboardFull-size textured blackPointing DeviceTouchPad with on/off button and multi-touch gesture supportExternal PortsSD media card reader
1 VGA
1 HDMI
1 headphone
1 microphone
3 USB 2.0
1 RJ45Dimensions37.6 x 24.7 x 3.58 cmWeight2.45 kgPower65W AC power adapter
6-cell Li-IonCameraHP TrueVision HD Webcam with activity LED
buddie ned 22.12.2013 10:30

ja imam jedan problem sa  ekranom, neznam zašto ali na ekranu mi je sve kao isprelijano s bojom, neznam što se točno dogodilo i zanima me koje je rješenje za to? moram nužno zamijeniti ekran ili je to moguće nekako popraviti?
laptop je compaq presario CQ56

 

Mezethys ned 22.12.2013 12:26
buddie kaže...

ja imam jedan problem sa  ekranom, neznam zašto ali na ekranu mi je sve kao isprelijano s bojom, neznam što se točno dogodilo i zanima me koje je rješenje za to? moram nužno zamijeniti ekran ili je to moguće nekako popraviti?
laptop je compaq presario CQ56

 

Jel bi mogao neku sliku nabacit da vidim jel do flat kabela ili je bas monitor?

lepi34 uto 3.3.2015 23:51

Imam jedno pitanje za pomoc oko kvara laptopa HP 610 model star 7 god.
Kad gledam film preko youtube onda sve ok dela a ako slusam mjuzu il na yiutube il preko fb
latpop se ugasi ekran crni i cuje se mjuza al se nevidi nista

funky boy pet 13.3.2015 17:56

Pozdrav,nije ni mjesec dana proslo,laptop mi je tako usporio.Laptop je solidan ,lenovo z50-70,napravio sam system restore i onda je bilo sve uredu pa sam instaliro javu i opet je pocelo sve stekat.System restore uopce vise nmg radit,nikakav virus,pise protected i sve je u redu al koji k mi tako trokira.Sta bi mogao uraditi? Hvala

softwaremaniac pet 13.3.2015 18:11
funky boy kaže...

Pozdrav,nije ni mjesec dana proslo,laptop mi je tako usporio.Laptop je solidan ,lenovo z50-70,napravio sam system restore i onda je bilo sve uredu pa sam instaliro javu i opet je pocelo sve stekat.System restore uopce vise nmg radit,nikakav virus,pise protected i sve je u redu al koji k mi tako trokira.Sta bi mogao uraditi? Hvala

 Jesi čistio temp files? Updatiran sustav? Napravi sken MBAM-om. Isključi programe u Startupu...