Periferija

Slušalice za glazbu - tema za izbor

191x7 sub 5.1.2013 14:21

Dosadilo mi je da se u temu "Savjetnik za izbor gaming slušalica/headseta" ubacuju biseri koji pitaju za slušalice za glazbu.

Evo vam tema za to. Napominjem, ja nisam audiofil i nemam pojma o slušalicama za glazbu. Znam samo neke dobre proizvođače.

 

Slušalice VS Headset

Ako samo slušate glazbu ili gledate filmove - trebate slušalice. Headset vam ne treba.

 

U uho, preko glave ili zavrat

In-ear slušalice sjedaju u školjku uha ili u sam slušni/ušni kanal. Najmanje su, koriste najmanje magnete i navodno su najnezdravije.

Slušalice čije "slušalice"/"školjke" su spojene žicom/plastikom koja ide iza vrata koriste magnete srednje veličine i uglavnom su neudobni. Magneti sjedaju na školjke uha direktno (prekriveni često nekakvom spužvom, pjenom ili tkaninom).

Slušalice koje sjedaju na glavu odnosno idu preko glave su najrasprostranjeniji. Njihove "školjke" sjedaju na uši ili oko ušiju (udobnije) a nosač "školjki" sjeda na tjeme. Najčešće koriste veće magnete (promjera 30-40-50 mm).

Ako se koristi in-ear, bolje je slušalice nego headset jer mikrofon često bude nezgodno pozicioniran, težak pa slušalice ispadaju iz ušiju itd.

In-ear su dobre kao slušalice uz mobitel, mp3/mp4 uređaj, u putu ili pokretu. Nisu baš nešto za slušanje glazbe (pogotovo jeftinije) i ne preporuča ih se dugo koristiti na viskokoj glasnoći, pogotovo ako nisu udobe i ergonomski oblikovane.

Slušalice za glazbu su najbolje ako idu preko glave pošto težina samih slušalica ne bude na samim ušima već se prenosi i na glavu/tjeme pa višesatna uporaba uglavnom ne stvara neudobnost.

Prema mojem mišljenju slušalice koje sjedaju na uši i čiji držač ide iza vrata nije dobro koristiti, rijetko koji je dovoljno lagan i udoban.

 

Veličina magneta

Spominjao sam pa da odmah i objasnim...

Što veći magnet to teoretski jači i bolji zvuk, više je bolje. Magneti su ono što u zvučnicima/slušalicama/headsetima izaziva vibracije koje stvaraju zvuk.

Za slušanje glazbe je prosjek promjera 40mm, nerijetko i 50mm ili čak 53mm. Osim toga, veći magnet rezultira večom školjkom što uglavnom znači manje sjedanja na školjku uha, više oko školjke na glavu.

 

Otvoreni i zatvoreni tip

Slušalice otvorenog tipa - korisnik uz zvukove iz slušalica čuje i vanjske zvukove (nešto tićše nego da ne nosi slušalice). Daju prirodniju zvučnu sliku.

Slušalice zatvorenog tipa - korisnik vanjske zvukove čuje jako prigušeno ili uopće ne čuje, već samo zvuk iz slušalica. Bolje za uporabu gdje postoje česte smetnje izvana (zvukovi koji mogu ometati slušanje). Jednom manjem dijelu korisnika mogu izazvati simptome slične klaustrofobiji. Recimo da su to slušalice s blokatorima buke (antifonima). Uglavnom su i teže (puni materijal).

 

Impedancija

Slušalice kao i svi električni uređaji rade na struju/napon. Ovisno o korištenim materijalima, veličini magneta i sličnom varira i električni otpor (impedancija) koje slušalice pružaju izvoru zvuka (izvoru struje/napona).

Što je veči otpor/impedancija to jači izvor treba. Da bi slušalice od 32Ω zvučale glasno kao slušalice od 16Ω na istoj postavci glasnoće onima od 32Ω treba duplo jači izvor.

Na jednakom izvoru slušalice s impedancijom od 16Ω zvuče glasnije nego slušalice od 32Ω dok se može dogoditi da se na slušalicama impedancije 150Ω na tom izvoru uopće ne čuje zvuk (izvor slab).

No isto tako veća je vjerojatnost izobličenja zvuka  ili samog kvara slušalica  pri većoj glasnoći (na jačem izvoru npr) ako one imaju nisku impedanciju.

Večina in-ear slušalica ima impedanciju 8-16Ω (kako bi s manjim magnetima zvučale glasno kao s većim magnetima veće impedancije) dok ostali uglavnom imaju 20-32Ω.

Gaming headseti uglavnom imaju 32-64Ω impedanciju, neki i veću a neke kvalitetne audiofilske slušalice i preko 150Ω pa čak i do 600-800Ω.

Dakle ako slušalice/headset imaju veću impedanciju trebaju i jači izvor (npr zvučnu s boljim/jačim pojačalima nego što ima večina integriranih).

 

Zvučna frekvencija (zvučni raspon)

Stručnjaci tvrde da je čovjekovo uho u stanju raspoznati zvukove od 16 Hz (duboki tonovi) do nekih 24 KHz (visoki tonovi) te da večina stanovništa "čuje" tek raspon od 20 Hz do 20 KHz.

Večina gaming headseta stoga ima deklariran zvučni raspon (kakve zvukove su u stanju reproducirati) 20 Hz - 20 kHz. Neki imaju npr 18 Hz - 28 kHz i slično. Time se nemojte puno zamarati, razlike nema (npr drugačije mjereno). 

 

USB vs Analog (3.5mm)

USB headseti su ništa drugo doli obični headseti s dodatnom ili ćešće ugrađenom USB zvučnom karticom.  Npr Logitech G35 headset ima ugrađenu zvučnu u školjku slušalice i na računalo se može spojiti samo i čisto putem USB-a dok su npr SteelSeries 5Hv2 USB ništa drugo doli SteelSeries 5Hv2 s analognim priključcima (3.5mm audio jack) za slušalice i mikrofon uz koje se dobije USB zvučna s utorima z slušalice/mikorofon.

Prednost USB headseta (dakle onih kojima se zvučna ne može maknuti pa da se koriste kao obični headset s analognim priključcima) je u tome što su USB zvučne uglavnom bolje od integriranih zvučnih čipova u laptopima i stolnim računalima. To je ujedno i mana ako je u računalu dobra diskretna zvučna (bolja nego USB zvučna) jer ste primorani koristiti USB zvučnu.

Prednost headseta/slušalica s analognim 3.5mm priključcima leži u tome što se mogu koristiti na velikom rasponu uređaja, nisu prikovani uz USB te ne zauzimaju USB port na računalu/laptopu dok se koriste.

Aklo trebate slušalice za glazbu, USB modele gledajte samo ako koristite laptop s šrot zvučnom i ne možete staviti pdobru zvučnu unutra.

 

Poznatije marke

Creative, AKG, Sennheiser, Philips, Sony, ...

 

Jeftinjak/šrot marke:

Wintech, MS Industrial, Hama, Genius, Canyon, Sweex, ...

 

I nemojte više da mi spamate temu o gaming slušalicam/headsetima. Ovdje će vam odgovarati osobe koje se razumiju u slušalice za glazbu, audiofili i slični.

Prilika sub 5.1.2013 15:28

Zapale su mi za oko ove Sony slušalice(ne želim naglavne)..

Naravno bile bi korištene na mobitelu - Xperia U.

Sad me zanima da li mogu očekivati kvalitetniji bas koliko toliko za razliku od ovih sto kostaju 30tak kuna- sa gumicama..

Ako i nisu toliko dobre, onda bih molio da iz ovog asortimana izaberete jedne koje daju dobar bass i ostalo u paketu..

Prilika ned 6.1.2013 22:13

Uzeo sam na kraju Philips SHS 3200.

Zvuk je fantastičan, preporod za razliku od obicnih od 5€, ove koštaju 16€.

Jedino bass im nije jača strana, iako imaju pogonsku jedinicu 15mm! Al tu je driver(za mob) sa xda da se to sredi..

 

Ocjena 9/10

 

nikidr uto 5.2.2013 16:26

Pozdrav

Proporuka svima koji traze slusalice za glazbu, filmove itd.. superlux slusalice mogu se odnedavno i kod nas nabaviti.

 

Cijene su razumne i variraju do oko 400 kn za najskuplje.Necu stavljat link samo u google upisite muzicki kutak.

 

Narucio sebi model hd 660. Inace neki modeli imaju veci otpor tako da ne uzimate slusalice od 150 ohm-a (kao HD 660) za ipod, mobitel ili neki mobilni player.

 

Za takve slusalice treba pojacalo jer bi inace bile pretihe. Naravno imaju dosta modela od 32 i 56 ohma koje mozete slobodno prikljuciti na prakticki sve.

 

U recenzijama zvuk njihovih modela usporedjuju sa i do 7-8 puta skupljim slusalicama. Imate recenzije na www.headfonia.com , http://www.headfonics.com/ ili http://www.head-fi.org na kojoj ima i rang lista

 

na kojoj su prilicno visoko unatoc razumnoj cijeni. Odabrao sam hd 660 jer su izgleda malo pogodnije za multimediju i zatvorene su, iako bi za glabu mozda bile pogodnije studijske monitor slusalice koje imaju u ponudi.

 

Imaju stvarno sirok izbor tako da ima za svakog ponesto, ima i skupljih od 400 kn  ali to su headseti sa mikrofonom.

 

Javim kakve su kad dodju, iako uz ovoliko pozitivnih recenzija tesko da nisu dobre.

alpe1 sri 6.2.2013 14:30

Tražim slušalice za muziku za HTC 8S, 3,5 mm.

 

Bitan mi je dobar zvuk, da ne žulja ona plastika u ušima nego da je gumeno i da su po mogućnosti bez onih tipki po žici.

 

Naišao sam na ove dvije pa me zanima dali ih je netko koristio? Dali odgovaraju mom opisu gore?

 

http://www.vemil.hr/proizvod/slusalice-energy-e213-silver-za-uho-35mm-za-mp3mp4mp5/8369/

 

http://tisakmedia.hr/Artikl/Tehnika-Periferna-oprema-Slusalice-Konig-KNG-2010-oozy-bijela.html?q=cGdcMTIyLHByXDE2ODMz

Father_Dougal sub 9.2.2013 20:41
Master Z pet 15.2.2013 14:55

Evo ovako, počele mi krepavati moje Sharkoon HS40(jeftini headset od 120 kn koji je radio evo 2.5 godine normalnog korištenja, dakle mažene i pažene al očito je nešto do kabela pa mi jedna strana ne radi ponekad). Sad sam u potrazi za novim slušalicama, dakle sluške bez mikrofona jer mikrofon niti ne koristim. Mislim potrošiti max. 350 kn ! Dvoumim se između: AKG 512 mk2 i Sennheisera HD203. Slušalice bi bile spojene na PC dakle na onboard zvučnu. Ako netko ima neki bolji prijedlog do 350 kn neka slobodno javi :)

 

Father_Dougal pet 15.2.2013 16:03
Master Z kaže...

Evo ovako, počele mi krepavati moje Sharkoon HS40(jeftini headset od 120 kn koji je radio evo 2.5 godine normalnog korištenja, dakle mažene i pažene al očito je nešto do kabela pa mi jedna strana ne radi ponekad). Sad sam u potrazi za novim slušalicama, dakle sluške bez mikrofona jer mikrofon niti ne koristim. Mislim potrošiti max. 350 kn ! Dvoumim se između: AKG 512 mk2 i Sennheisera HD203. Slušalice bi bile spojena na PC dakle na onboard zvučnu. Ako netko ima neki bolji prijedlog do 350 kn neka slobodno javi :)

 

http://combo.hr/artikal/superlux-hd-668b/
260 kuna, ne vjerujem da ćeš naći bolje do 500 u RH. 

Father_Dougal pet 15.2.2013 17:12
Master Z kaže...

  To govoriš iz vlastitog iskustva ili ? Čitam malo review-ove i čine se skroz dobre !

Na nesreću, moje iskustvo se svelo na par sati korištenja, ostale su u pozitivnom sjećanju
No jednu od tih recenzija je pisala osoba u čiji sluh imam povjerenja - čovjek je bio poznat na hydrogenaudiu po sposobnosti ABXanja lossless i 320 kbit mp3 fajlova.

U svakom slučaju, sve i da ti ne odgovaraju, možeš ih vratiti u roku od tjedan dana, obzirom da je kupovina preko weba.

Zin8 pon 18.2.2013 18:24

Trebam preporuku on ili over ear slusalica za mob

koristio bi ih nutra ali i po vani pa mi je bitno da nisu prevelike i da liče na nešto.

Imam 500 kn a trenutno su mi za oko zapele sony mdr zx600

Master Z čet 21.2.2013 19:40

Evo samo da javim da sam na kraju uzeo Sennheiser HD 202 II. Možda(vjerojatno) Superlux 668B imaju bolji zvuk, ali sam ove uzeo iz ovih razloga: mala masa(130 grama) što mi je jako važno jer dugo nosim slušalice na glavi, odlični review-ovi na netu od strane korisnika i 2 godine jamstva. Mogu reći da sam jako zadovoljan ! Odličan zvuk i što mi je posebno drago jako su udobne i nakon dugog korištenja i ne griju se uši :)

Kelam čet 21.2.2013 19:43

Trebaju mi neke in ear sluske za mobitel i povremeno komp

Slusanje glazbe je najbitnije

Cijena sta manje to bolje al nebih neki bas ono jeftinjak jer sam si uzeo bio neke hama za 100 kn nisu trajale niti mjesec dana

U svakom slucaju sta manje para to je bolje

daniel.hajdinjak666 pet 1.3.2013 20:49
daniel.hajdinjak666 kaže...

Ja b molil neki savjet u vezi in-ear slusalica. Trebaju mi slusalice bez mikrofona, iskljucivo za glazbu i to preko mobitela. Nemam neki limit, ali kolko je uopce pametno davati neke vece novce, s obzirom na sam DAC koji mob ima, konkretno S3?

bump

explorer 4 pet 1.3.2013 21:10

Hmm, neznam što bih ti preporučio ako neznam neku okvirnu cijenu.

 

Tipa, imaš AKG k321 koje su super slušalice za 220 kn, ili koliko su već. Isto tako od AKG-a imaš q350 koje koštaju 380 kn, imaju nešto bolji zvuk od K321 i kvalitetnije su izrađene jedno tri puta.

Od Sennheisera imaš cx300 model, samo neznam dal ga ima još.