Periferija

Savjetnik za odabir odgovarajućeg gamerskog miša

191x7 čet 25.6.2009 12:16

Odabir gamerskog miša

Koliko odgovarajući miš utjeće na vašu dobru igru nećete znati dok si ne priskrbite miš koji bi vam odgovarao. Je li miš koji trenutno imate idealan za vas, odlučite nakon što pročitate ovaj savjetnik za odabir.


PS2/USB

Vrijeme PS/2 porta je prošlo. Ima preslabu propusnost (osvježenje standardnih 100Hz) što rezultira kašnjenjem od 10ms koje je potrebno da se podatak o pokretu iz miša prenese u računalo.
Kod USB je standardnih 125Hz (8ms), dok večina modernih igračih miševa ima 500Hz (2ms) ili 1000Hz (1ms). Razlika od 1ms nije osjetiva, ali veće jesu.
Ukoliko nemate USB miša, vrijeme je da pređete na takvog.


Žično/Bežično


Većina bežičnih miševa zbog tehnoloških ograničenja ima osvježenje od 60-90Hz (pogotovo jeftinji). To rezultira kašnjenjem od 11-16ms. Već sad vidite zašto za igranje nije bolje bežično.
Bežični miš također zahtjeva i dodatno napajanje u obliku baterije/a, tako da obratite pozornost i na to.
Bežićan miš koristan je samo ukoliko vam smeta kabal iz nekog razloga.
Dakle, za sada USB i bolje žični miš.


Optika/Laser

Optički senzor je minimum koji vaš gamerski miš treba imati (nemojte ni slučajno kuglični). Optički i laserski miševi puno su precizniji od kugličnih te ne zahtjevaju česta čišćenja (teže se zaprljaju).
Razlika optike i lasera je u tome što laser ima fokusiranu "tanku" zraku kojom osvjetljava podlogu, a optika diodu koja obasjava veću površinu podloge (slabije).


Način držanja miša utjeće na potrebnu veličinu i težinu miša

Ukoliko miš držite tako da su vam dlan i prsti u potpunosti naslonjena na njega, da se na njemu odmaraju i pokrete radite iz zgloba (Palm grip) potreban vam je veći miš koji dobro leži u ruci i po potrebi više teži.

Ukoliko pak miš držite lagano u prstima, ne naslanjajući dlan na miš i pokrete radite cijelom rukom (Claw grip) vama bolje odgovara miš manjih dimenzija i težine.

Ako svoj miš držite kao kombinaciju gore navedenih (naslonjena ruka i povišeni prsti, combo grip), vama odgovara veći miš manje težine.


Igranje na visokoj, srednjoj i niskoj osjetljivosti

Držanje miša na visokoj osjetljivosti (postavka u igri) rezultira time da manji pomaci miša daju veći pomak pokazivaća na ekranu.
Naravno, tu je potrebna bolja preciznost miša i dobra istreniranost ruke.

Igranje na niskoj osjetljivosti daje to da se za određeni manji pomak u igri miš mora puno pomaknuti. Rezultat toga su vrlo brzi pokreti mišem (Zamislite da miš za poluokret lika na ekranu trebate pomaknuti pola metra a neprijatelj vam u igri dolazi s leđa. To je brzina).

Srednja osjetljivost je najčešća pošto većina ne mijenja postavke brzine miša unutar windowsa/igre i ne koristi miš posebne preciznosti...

Dakle, ukoliko igrate na niskoj osjetljivosti, vaš miš mora moći pratiti pokrete vaše ruke (brzinu, pomak, preciznost) pri velikim brzinama. Obratite pozornost na deklariranu brzinu koju miš može pratiti prilikom kupnje. (Većina onih koji nemaju istaknutu vrijednost prati do 1 m/s ili rjeđe do 1.6 m/s, nakon toga ne prate brzinu ili se javljaju greške u kretanju).


Koliko dpi je potrebno?

Broj dpi označava koliko točaka po inču unutar pokreta miša njegov senzor može raspoznati. Ljudi  se uglavnom furaju na "više je bolje" ne obraćajući pozornost na koliko je uopće potrebno.

Računajmo ovako:
Igrate igru na rezoluciji 1024x768. Dakle horizontalno vidite dužinu od 1024 piksela koja odgovara ajmo reći kutu od 90 stupnjeva (toliko vidite u igri).
Dakle da bi se napravio puni krug (360 stupnjeva) potrebno je prevaliti 4*1024 pixela = 4096pixela.
Formula je: Broj pixela za puni krug podjeljeno s pomak ruke u inčima.
Ukoliko igrate na visokoj osjetljivosti (recimo 360 stupnjeva u 10cm {4 inča} pomaka miša) dovoljan vam je dpi od nekih 1000.
Pri niskoj osjetljivosti (360 za 0.5m {20 inča}) dovoljno vam je 200dpi.
Pri srednjoj (360 za 25cm) dostatno je 400dpi.
Ako igrate na visokoj osjetljivosti na 2560x1600 tek tad imate koristi od 2500dpi.

Što kad kupite miš s više dpi nego onaj na kojeg ste navikli, a želite zadržati brzinu pokreta na koju ste navikli? Evo formula:
(Stara osjetljivost u igri)*(dpi starog miša)/(dpi novog miša)=(nova osjetljivost u igri)

Dakle ne smanjujte dpi (gubite preciznost) već osjetljivost u igri (brzinu miša).
Bolje je (više dpi)*(manja osjetljivost podešena u igri) nego (manje dpi)*(veća osjetljivost). Iako rezultat umnoška može biti jednak, s više dpi veća je preciznost.


Simetrični miševi i ergonomski oblikovani za dešnjake ili ljevake

Simetrično oblikovani miševi uglavnom su manje udobni za korištenje nego miševi specijalno oblikovani za dešnjake ili ljevake. Kod kupovine miša najvažnije je gledati na ležanje u vlastitoj ruci i udobnost pri radu. Tu moram dati prednost onima ergonomski oblikovanim za specifične korisnike.
Mora vam štimati i težina i veličina i materijal te naravno i oblik, te se od ruke nesmiju iziskivati neobični ili neudobni položaji tokom rada.


Broj tipki

Broj tipki kojima bi vaš idealni miš trebao imati kako bi vam što bolje služio uvelike ovisi o vašem odabiru. Neki minimum je 2 tipke + scroll (kotačić + tipka). Preporučeno je još barem jedna tipka za promjenu dpi (ili čak dvije; jedna za smanjenje druga povećanje što zna biti vrlo korisno).
Mnogi korisnici preferiraju i dvije tipke sa strane, koje u windowsima mogu mjenjati tipke tipkovnice (najčešće back i forward) kao i u igrama (hotkeys).
Veći broj od toga uglavnom rezultira ili pretrpanošću ili lošim razmještajem tipki.


Odluka o kupovini branda

Kakav bi ovo bio osvrt a da se ne spominju Logitech i Razer, koji su po mnogima proizvođaći najboljih igračih miševa (i ostale periferije). No, u tome leži i klopka.
Njihova cijena je dosta velika i dobar udio u njoj čini upravo Ime i natpis.
Također, valja napomenuti da nijedan miš ne može svima odgovarati, pogotovo ako se bave boljim ili čak pro gamingom (eSport). Logitech MX-518 i Razer Deathadder najraširenija su zabluda kao miševi koji svima pašu. Baš se može potrefiti da vama ne paše, da samo vama. Zato je bitno da miš isprobate, što sam već i napomenuo. Također, može vam i pogodovati individualnost koju pruža posjedovanje jedinstvenog miša u društvu (miš kojeg svi imaju nije gamerski već mainstream).

Dobri miševi uz one Razerove i Logitechove su također i:
OCZ Bohemoth
OCZ Equalizer
OCZ Eclipse

Sharkoon Rush
Sharkoon Fireglider

Microsoft razni (SideWinder, ...)
Roccat Kone
Canyon Laser Gaming CNR-MSL7
Trust Laser Gamer mouse Elite  (Predator) GM-4800
Verbatim Rapier V1 ili V2
A4Tech X7 750 ili Oscar

Gigabyte GM-M6800
SilverStone Raven
Cyber Snipa Stinger
Cyber Snipa Intelli

Genius gaming
...
To su ti miševi koje je na našem tržištu teže nači i moglo bi se reći da su jedinstveni. Od izrade preko materijala do performansi.
Većina ih ima OMROM tipke s nekim vijekom od 8 000 000 klikanja.
Teflonske ili još bolje nožice se podrazumijevaju.
Uglavnom su laserski, u prosjeku 2500dpi. Veči broj ih ima Phillips Twin-eye laser, Agilent senzor 6010 s 7050FPS (kao veči broj Logitech i Razer miševa), sjajno leže u ruci, dobar broj ih ima i vlastitu memoriju, specijalne dodatke (utezi, maske, ...) i atraktivni su.
Ako hoćete nešto što nema svaki klinac u kvartu, slobodno si uzmite jedan od tih.
Pravi Gamer ne teži imati što imaju svi, već imati jedinstveno, najbolje.
Miš koji se često viđa je mainstream; svi su njime zadovoljni (a kao gamer trebaš biti ti zadovoljan, drugi ne!).


Koliko su bitni dodatci uz miš?

Uz mnoge miševe naglašavaju i daju utege.
Kakva korist od toga? Pa recimo naštimate si lakše težinu koja vam paše i onda više ne dirate. Da, to je dobro ako ne možete isprobati miš prije ili prilikom kupovine. Jednostavno ne morate toliko tražiti miš idealne težine. Isplati li se dati više Kn samo zbog toga?

Dodatne nožice za miš.
Ovo je pak nešto što može biti vrlo korisno ukoliko su nožice nekvalitetne i brzo se izližu pa da ih zamjenite kako bi vam miš uvijek dobro klizio. Proizvođaća ne košta puno i u principu ne podiže cijenu miša.

Torbice/kutije i ambalaža
Ok, ljepo je imati, ali čemu služi? Ama baš ničemu osim da je tu.  A diže cijenu.
Diže cijenu u tolikoj mjeri da proizvođaći ističu i pakiranje kao jednu od glavnih karakteristika proizvoda (Razer), a korisnici rješe pakiranje uglavnom po kratkom postupku (najbliži koš za smeće).

Pozlaćeni USB konektor ili drugačiji kabal (pleteni, tanji...)
Ok, ovo je ok, čisto foriranje ali je fora. Sami odlučite (ne igra neku ulogu osim možda u cijeni).


Software miša

Naravno, gamerski miševi trebaju imati što bolju mogučnost kostumizacije po volji korisnika (tipke, funkcije, naredbe, brzina, ...). Tu uskaće kvalitetno napravljen driver i software za miša. No, danas je teško kod proizvođaća naći software koji ne valja ili ne pruža dobru funkcionalnost, zato je svejedno. Samo obratite pozornost, ukoliko proizvođać previše na kutiji naglašava software - morao je time nadoknaditi nešto drugo (izbjegavajte takve miševe).


Reviewovi na netu i dojmovi korisnika


Ovo je vrlo važno da proučite prije odabira miša. Mnogo ih je i plačenih da hvale, ali lako se nađu i objektivni i subjektivni dojmovi kao i korisnici koji su primjetili neke od nepravilnosti pri uporabi određenog miša ili nešto vezano uz njeg.
Tako je često naći da npr. neki miševi jednostavno ne rade pod nekim operacijskim sustavima, npr. brzo se kvare, npr. nemaju dobar firmware itd itd.



Literatura i više informacija na:
http://www.esreality.com/?a=post&id=1265679
http://en.kioskea.net/faq/sujet-563-how-to-choose-the-right-mouse
http://www.techhelpbasics.com/choosing_right_mouse.html
http://www.brighthub.com/office/home/articles/7961.aspx
http://www.admin-ezine.com/computer-mouse.htm

191x7 čet 25.6.2009 16:55
Bichanich kaže...

...

 

(...al' nisi rekao koji je bolji: optički il laserski)

 

Kad nema boljega, pogotovo što se tiće današnjih gamerskih optičkih (1000, 1200, 1600 i 1800 dpi).

Laserski ima više dpi (i radi na kojoj podlozi više), optički (pogotovo oni s infra crvenom tehnologijom) su dorađeniji (starija tehnologija).

Sve ovisi kako se kome svidi.

Danny_HR sub 18.7.2009 02:01

Ok napisano sve u svemu.

Uz to bi samo dodao da se ona opaska o bežičnim miševima odnosi na 'obične' uredske bežične miševe.

Beični miševi namjenjeni igračima imaju polling rate jednak kao i bilo koji žičani miš.

Konkretno, moj G7 ima 500 Hz, a Mamba 1000 Hz, i na nikoji način ne kaska za bilo kojim žičanim mišem na tržištu, G7 se uredno nosi sa svima od njih, a Mambi zapravo trenutno i nema konkurenta.

Batista sri 30.9.2009 11:52

Fakat lijepo, nije da mi je ovaj tutorial od nekog velikog znacaja, ali stvarno svaka pohvala za ovakav trud. Lijepo objasnjeno, uredno i detaljno. Svaka cast, samo se ja necu skidat ko prosli forumasi :D Belji se

Mrgud Veliki uto 13.10.2009 20:50

Heh. Sto se tice Kone-a, tu treba bjezati kao vrag od tamjana od 'v1'. Scroll puca samo tako i jos neki problemcici.

'V2' (doduse nigdje ne pise da je v1/v2, ali moze se naci na netu kako prepoznati koji je koji) je 'popravljena' verzija.

Mrgud Veliki uto 24.11.2009 23:58
The-Main-Man kaže...

ja sam si nedavno kupio v1 i mogu reci da sam zadovoljan, istina da je scroll malo "klimav" , nedam se da nece puci. jel si bas imao v1 pa ti je pukao ili??

 

Nisam imao, ali sam citao po forumima da je dosta ljudi imalo problema sa time. Neki su u 4 mjeseca tri puta mijenjali misa.

Mada taj v1 pojam (ako si kupio recimo kod linksa) i ne mora znaciti da je v1. Njihov v1 je koliko sam vidio u biti v2 (bar je tako bilo posljednji puta kada sam ga gledao, jer na misu nigdje ne pise jel' v1 ili v2 - osim, ako nisu uveli u posljednjih mjesec-dva). Imas na netu kako raspoznati v1 u odnosu na v2.

Od ambalaze do broja na dnu misa.

191x7 sri 13.1.2010 19:43
HeateX kaže...

mene bih zanimalo kako vam se cini mis Genious Ergo 555 ja ga osobno imam i ok je samo sto kad drzim mis u mjestu i brzo klikcem strelica se pomice.

 

Također imam.

I miš je loš, ne katastrofalno, ali baš i nije naj za igre.

Primjer mane ja baš upravo to navedeno kao i mala brzina koju može dobro pratiti (max mu je 1 m/s tj 40 ips, dakle pri bržim pokretima ne prati brzinu).

 

No ovo malo pomogne:

Zadnji driver i firmware te malo teksta...

tRy pet 22.1.2010 21:12
Danny_HR kaže...

Ok napisano sve u svemu.

Uz to bi samo dodao da se ona opaska o bežičnim miševima odnosi na 'obične' uredske bežične miševe.

Beični miševi namjenjeni igračima imaju polling rate jednak kao i bilo koji žičani miš.

Konkretno, moj G7 ima 500 Hz, a Mamba 1000 Hz, i na nikoji način ne kaska za bilo kojim žičanim mišem na tržištu, G7 se uredno nosi sa svima od njih, a Mambi zapravo trenutno i nema konkurenta.

 

Hmm... nekako nisam ljubitelj bezicnih..... a sto se tice Mambe, nebih je kupi za nezz sta, 1100 kn omg..... Razer opcenito nabija cijenu bezveze a misevu su ono.... ako neko ima volje dat 280 kn za prakticki obicnu salmosu.... svaka mu cast

The-Main-Man sub 30.1.2010 17:36
Mrgud Veliki kaže...
The-Main-Man kaže...

ja sam si nedavno kupio v1 i mogu reci da sam zadovoljan, istina da je scroll malo "klimav" , nedam se da nece puci. jel si bas imao v1 pa ti je pukao ili??

 

Nisam imao, ali sam citao po forumima da je dosta ljudi imalo problema sa time. Neki su u 4 mjeseca tri puta mijenjali misa.

Mada taj v1 pojam (ako si kupio recimo kod linksa) i ne mora znaciti da je v1. Njihov v1 je koliko sam vidio u biti v2 (bar je tako bilo posljednji puta kada sam ga gledao, jer na misu nigdje ne pise jel' v1 ili v2 - osim, ako nisu uveli u posljednjih mjesec-dva). Imas na netu kako raspoznati v1 u odnosu na v2.

Od ambalaze do broja na dnu misa.

evo skoro 5 mjeseci koristim rapier v1 i mogu reci da sam prezadovoljan, radi besprijekorno i svakako vrijedi 200 kn, a i vise. toplo preporucam svima....

gigi_cro uto 23.2.2010 15:04




Koliko dpi je potrebno?

Broj dpi označava koliko točaka po inču unutar pokreta miša njegov senzor može raspoznati. Ljudi  se uglavnom furaju na "više je bolje" ne obraćajući pozornost na koliko je uopće potrebno.

Računajmo ovako:
Igrate igru na rezoluciji 1024x768. Dakle horizontalno vidite dužinu od 1024 piksela koja odgovara ajmo reći kutu od 90 stupnjeva (toliko vidite u igri).
Dakle da bi se napravio puni krug (360 stupnjeva) potrebno je prevaliti 4*1024 pixela = 4096pixela.
Formula je: Broj pixela za puni krug podjeljeno s pomak ruke u inčima.
Ukoliko igrate na visokoj osjetljivosti (recimo 360 stupnjeva u 10cm {4 inča} pomaka miša) dovoljan vam je dpi od nekih 1000.
Pri niskoj osjetljivosti (360 za 0.5m {20 inča}) dovoljno vam je 200dpi.
Pri srednjoj (360 za 25cm) dostatno je 400dpi.
Ako igrate na visokoj osjetljivosti na 2560x1600 tek tad imate koristi od 2500dpi.

Što kad kupite miš s više dpi nego onaj na kojeg ste navikli, a želite zadržati brzinu pokreta na koju ste navikli? Evo formula:
(Stara osjetljivost u igri)*(dpi starog miša)/(dpi novog miša)=(nova osjetljivost u igri)

Dakle ne smanjujte dpi (gubite preciznost) već osjetljivost u igri (brzinu miša).
Bolje je (više dpi)*(manja osjetljivost podešena u igri) nego (manje dpi)*(veća osjetljivost). Iako rezultat umnoška može biti jednak, s više dpi veća je preciznost.

 

u je, bas zanimljivo.. ja drzim deathadder-a vec neko vrijeme (tako mi pase) na 1800dpi a sensitivty na max (10).. budem sada probao 3500 dpija i smanjit sensitivty na 5.. da vidim dal ce mi bit bolje kako covjek tu preporuca...

f1lt3r sub 20.3.2010 14:52
Danny_HR kaže...

Ok napisano sve u svemu.

Uz to bi samo dodao da se ona opaska o bežičnim miševima odnosi na 'obične' uredske bežične miševe.

Beični miševi namjenjeni igračima imaju polling rate jednak kao i bilo koji žičani miš.

Konkretno, moj G7 ima 500 Hz, a Mamba 1000 Hz, i na nikoji način ne kaska za bilo kojim žičanim mišem na tržištu, G7 se uredno nosi sa svima od njih, a Mambi zapravo trenutno i nema konkurenta.

 

Sta se tice bezicnih miševa trenutno joj nema konkurencije, al iskrneo imao sam ju doma i nije vrijedna tih para, vratio sam se na g9x-FPS use/g500-win7 use nakon tjedan dana koristenja mambe nisam bio zadovoljan, al to je do svakog korisnika kako mu mis sjeda u ruku meni razerovi misevi nikad nisu bili ness...

 

A usporedivat mambu s G7 nema smisla, jer je to miš malo previse star da bi se uspoređivao s novom tehnologijom dok je G7 izasao bio je revolucija.