Periferija

Savjetnik za izbor pc zvučnika

brada09 pon 11.3.2019 09:36
djigibao kaže...

Evo jos neki prijedlog:

 

 

 

definitivno glasam za tannoy 502 (imam ih i sam), cijena je odlicna jedino me brine ovo otvorena ambalaza sto bi moglo znaciti da su vraceni zbog pretpostavljam prejakog white noisa dok nista ne svira. ovo samo pretpostavljam jer neki primjerci imaju s time problema. ali ako taj shop ima dobar return policy onda se isplati probat.

ugl kad sam ih kupovao sam ih testirao u audio pro sa hrpom drugih monitora u rangu 2000-3000kn (par) i ti tannoy su bili (meni) definitivno najbolji.

The_Fichek ned 14.4.2019 14:52

Trebao sam napisat namjenu koja je za filmove i multimediju, znaci pozeljan subwoofer. Citao sam prije da su Z333 bolji za to, a Genius bolji za glazbu, a za glazbu imam Cloudice i par odlicnih in-ear.. iako nije naodmet imat dobre zvucnike za to. Btw. sto je sa 2.1 Genius 1205, zasto se ne preporucuju pored 1250B?

nemampojma pon 15.4.2019 18:48

Hahaha, da, malo sam smotano napisala, bez brige imam gitaru i M-Audio mic + interfejs  

Ma čitam već mjesec dana, u uži izbor su ušli Steljes NS3, Kanto YU6 i Audioengine A5+, prije tjedan dana sam na kraju kupila tj.naručila Steljes NS3 da bi mi

prije par dana javili da nemaju bijelu boju koju ja želim već imaju samo crnu (ne dolazi u obzir), refundirali su mi i sad sam Steljes otpisala i dvoumim se

između ova dva, imam i jednog i drugog u košaricama ali se jednostavno ne mogu odlučiti. Steljes sam ''kupila'' samo zbog ovog: ovog 

 

Najgore mi je ako gledam recenzije na YT, prvo što kažu je ''they were sent to me by Kanto/Audioengine'' - već znam koliko je sati... 

 

Koji su to loši ili loš feedback bili za Audioengine? 

 

 

nemampojma uto 16.4.2019 15:53

Behringer otpadaju u startu, nemaju volume knob na prednjoj strani, nema ih u bijeloj boji i nemaju (meni najbitnije) daljinski.

Uzet ću na kraju KANTO ali mislim da ipak YU4, YU6 će mi bit preglomazni na radnom stolu. 

 

Audioengine mi se u početku činio OK ali čim više gledam recenzije (text/video) tim više mi pada u očima.

 

Svakako ću napisati neke svoje dojmove kad stignu ;)

 

Father_Dougal uto 16.4.2019 17:00
nemampojma kaže...

Behringer otpadaju u startu, nemaju volume knob na prednjoj strani, nema ih u bijeloj boji i nemaju (meni najbitnije) daljinski.

Uzet ću na kraju KANTO ali mislim da ipak YU4, YU6 će mi bit preglomazni na radnom stolu. 

 

Audioengine mi se u početku činio OK ali čim više gledam recenzije (text/video) tim više mi pada u očima.

 

Svakako ću napisati neke svoje dojmove kad stignu ;)

 

Uhm da, zaboravih na taj mali detalj... :)

Cadus pon 22.4.2019 15:47

Biste li uzeli Logitech z906 (5.1 system) or Edifier R1850DB (2.0 system) za PC, TV, tj Playstation 4 (dakle u pitanju su filmovi, muzika te igre - nekako sve all around), za sobu od 8m^2?

Ili maybe imate neku treću opciju za taj iznos - 1500 kn?

 

lllnuclearlll uto 23.4.2019 01:03
Cadus kaže...

Biste li uzeli Logitech z906 (5.1 system) or Edifier R1850DB (2.0 system) za PC, TV, tj Playstation 4 (dakle u pitanju su filmovi, muzika te igre - nekako sve all around), za sobu od 8m^2?

Ili maybe imate neku treću opciju za taj iznos - 1500 kn?

 

I sam tražim nešto do 2000kn...

 

Genius Home Theater Wood 5.1 (120W (5x15 + sub 45W)) stari 12 godina su mi krepali ljetos (crkli na momačkoj svi izlazi osim centralnog i sad praktički imam mono zvuk i šlepam se tak dok ne kupim nešto)... Sumnjam da mi se isplati nosit popravljat... Generalno, bio sam zadovoljan tim zvučnicima, znam da je to smeće kad se usporedi s nekim Hi-Fi zvučnicima, ali je i daleko od nekakvih jeftinih PC zvučnika. A generalno nisam siguran da bih ja primjetio razliku, prvenstveno pri nižim glasnoćama... Nemam previše iskustva s Hi-Fi zvukom, tako da možda i bih, ali nisam siguran...

 

Evo sad i sam gledam Logitech Z906 i razmišljam uzeti njih ili nešto drugo... Dali je moguće naći kakav pristojan stereo sustav superioran Z906 za 2000-2500kn? Z906 je oko 1900kn trenutno... Dok je Genius sustav sličan ovom koji sam imao, samo nešto jači 1200kn.. Radi se o HF.6000 5.1 sustavu.

 

Generalno koristim zvučnike za sve (glazba, filmovi, youtube, TV, tu i tamo igre ali ne baš često). Ne slušam FLAC muziku, nisam nekakav audiofil ali volim relativno kvalitetan i dobar zvuk, glazba ide preko deezera, spootify ili youtubea u 99% slučajeva.

 

Još je stvar u tome što bih spojio zvučnike i na digitalni piano (piano ima 6.5mm izlaze za pojačalo, i ima 6.5mm izlaze za slušalice), to trenutno ide preko onog jeftinog adaptera 6.5 >> 3.5, ali nije neka sreća baš (šumi, krči, zeza)... A bome koje god sam gledao pojačalo ili AV reciever niti jedno nema ulaze za 6.5mm konektore... Morat ću nać kabel koji ide sa 6.5 na crveno/bijeli AUX ili nešto, ne znam... Piano nažalost nema optički izlaz.

 

Što mi preporučate?

 

Eto gledam taj Edifire u postu prije mog, al nekako mi se čini da bih se razočarao tako slabim zvučnicima, jer u usporedbi s ovim Z906 mi se jednostavno čine vrlo slabašni... Ali velim, ne znam... Zato i tražim pomoć...

 

Naravno volio bih si složiti Hi-Fi sustav za 7-10 tisuća kuna, ali te pare jednostavno nemam, odnosno ne mogu ih potrošiti za tako nešto, pogotov jer nisam siguran koliko bih primjetio uopće razliku na ovim zvučnim sadržajima koje konzumiram, a i ne bih dobio 5.1.

 

5.1 nije presudan, ali bude fora ponekad u filmovima. Naravno sve mi je pravilno raspoređeno.

 

Gledao sam i rabljene Z-5500 na njuškalu, ali cijene su negdje u rangu Z906, i malo su mi van dometa ti prodavači...  300+ km tako da mi se baš i ne isplati, a i puno traže za njih...

 

U obzir dolazi i njuškalo... pojačalo + zvučnici? 

 

Gledao sam malo po trgovinama i stereo pojačala i AC recievere, i ja nemam blage veze o tome i tim specifikacijama i što to sve znači... naravno, da se sve naučiti, ali nije baš da ima previše informacija o tome...

nhooydz uto 23.4.2019 08:56

Za 2000kn ne treba logitech, izbjegavati u širokom luku. Edifier su PUNO bolji zvučnici od bilo čega logitech, ti sustavi su jednostavno za casual slušanje radija dok tipkaš u wordu (imo). Ne treba gledati snagu kod toga toliko koliko treba poslusati! 

 

https://www.njuskalo.hr/hi-fi-receiveri/kenwood-oglas-28320212

 

https://www.njuskalo.hr/zvucnici/acoustic-energy-ae-200-oglas-28219690

 

Za 2000kn. Za 2500kn JOŠ bolje. U tom rangu marš od logitecha i slicnih pizdarija :D !

 

Ima na njuskalu hrpetina oglasa, gledaš samo po lokaciji, dodjes i poslusas (dofuras usb, cd ili nešto).

 

Sad razmisli kolika je kvaliteta 5.1 zvučnika do 2k kn i stereo sustava do 2k kn - za solidan 5.1 se po meni treba izdvojiti barem 5,000kn bez recievera. 

 

 

Za krčanje ti treba DAC, pretpotsavljam pošto nemam iskustva baš s time.  ili ovo:

 

https://www.amazon.de/AUKEY-Entst%C3%B6rfilter-Entst%C3%B6rer-Bluetooth-Lautsprecher-5-mm-Audiokabel/dp/B01LX0H29W/ref=sr_1_1?keywords=audio+noise&qid=1556002507&s=gateway&sr=8-1 

 

(ljudi imaju super isksutva s tim uređajem).

 

 

Za dali mu treba i pojačalo, a takve zvučnike ne bi spajao na bilo šta. :D

 

lllnuclearlll uto 23.4.2019 12:43

OK generalno... nagovorili ste me... 

 

Sad je jedino pitanje što uzeti.

 

 

Volio bih imati 5.1, ali trenutno nije pod obvezno, vjerujem da bih bio zadovoljan i sa solidnim stereo sustavom... Postoji li možda neka solucija da kupim AV reciever i 2 zvučnika, pa da krenem sa stereom, a onda kasnije dokupim još surround, woofer i centralni? Dali je to isplativo i koliko bi me došla ta priča? Ili ću puno bolje proći sa stereo pojačalom nego s AV recieverom iste cijene? Hoću nešto kvalitetno naravno, ali nekakav best buy.

A što se tiče ovoga:

 

https://www.bug.hr/recenzije/dali-zensor-3-prvaci-povoljnog-hi-fija-5839

 

Za nih treba pojačalo ili su aktivni?? Koliko gledam pasivni su i trebao bih pojačalo... E sad je pitanje koje jer se ja kur*a razumijem u te stvari... Snaga, proizvođač, impedancija, osjetljivost??? Što gledati, koji cjenovni rang, dali stereo pojačalo ili AV reciever??? Dali će to raditi dobro s mojom zvučnom karticom (matična ploča pod "Moj PC"), trebam li posebno DAC ili ne?

 

Mogu li te zvučnike koristiti kao L i R 5.1 sustava s nekim AV recieverom pa kasnije dokupit ostale, ili su oni baš za stereo setup i dali je bolje da ih uparim sa stereo pojačalom?

 

Ajmo dić ljestvicu na 5000kn onda...

lllnuclearlll uto 23.4.2019 12:52
metallic kaže...

Stari, ako nemas zlatno uho i slusas to sto slusas dobro postavljeni z906 ce ti bit avion nakon geniusa.

 

Razmisli da nakon toga skupis za pravi hi-fi.

A gle... Nije da nemam uho, ali nemam baš iskustva s Hi-Fi sustavima, ali da volim imati kvalitetno, jbg. volim... Ali ako već dajem 2000kn za nekog Logitecha, a za 3500-4000 mogu dobit 3x bolji stereo sustav na koji ću usput spojit i digitalni piano, onda mi je to ipak bolja investicija nego prvo kupovati jedno, pa onda kasnije drugo...

 

Imam relativno dobre Sony in-ear slušalice, i je, glazba ima drugačiji "štih" preko njih nego preko ovih mojih Geniusa, čujem na njima stvari koje na Geniusu uopće nisam primjetio...

 

Uzeo bih čak te Dali Zenzor 3, vidim u brošuri da se mogu koristiti i kao dijelovi surround sustava... Znači fali mi još AV Reciever.

 

A kasnije kad budem htio lako dokupim ostatak sustava.

 

Da li bi to bilo OK?

 

Nije mi hitno, pričekat ću do ljeta pa onda uzeti... Do tad ovaj moj "mono centralni izgoreni Genius sustav" će odraditi što treba... 

 

Koji AV reciever preporučate za tako nešto? Novo/polovno?

metallic uto 23.4.2019 12:58

Jasno, kad se ulaže nek se ulaže pametno, odma gledaj i sljedeći korak.

 

NPR. jedan frednd ima te logije i slušamo istu muziku okolo na yamahama, marantzima, sonyima sa whaferdale, dali itd, ne bi vjerovao da razlika nije drastična a HIFI je skup sport.

 

Bilo bi idealno neko zvučno iskustvo doživit uživo par puta pa razmisliti...

DiRT uto 23.4.2019 13:47

Slušao sam dali concept 6 stupove, dali center i dali concept 1 zadnji zvučnici i av receiver yamaha od kakvih 2500kn na akciji + na to sve dali basis woofer 100w, zvučnici su stvarno moćni i dovoljni za sve, a woofer je ipak malo preslab za te zvučnike, treba nešto jače 180-250w onda bi bio hc. Al to je skup sport već koji je 5 i više put skuplji od jednih logitech zvučnika. Al ja svoje Z5500 volim kakvi god jer pružaju i više nego što će mi ikad trebat što se snage tiče, jest da može bit kvalitetnije malo što se tiče mid range najviše, al opet ne želim davat puno novaca tak da su mi ti zvučnici nešto najbolje kaj sam u životu uzo za 2200kn nove na akciji davno još.

nhooydz uto 23.4.2019 13:52
lllnuclearlll kaže...
metallic kaže...

Stari, ako nemas zlatno uho i slusas to sto slusas dobro postavljeni z906 ce ti bit avion nakon geniusa.

 

Razmisli da nakon toga skupis za pravi hi-fi.

A gle... Nije da nemam uho, ali nemam baš iskustva s Hi-Fi sustavima, ali da volim imati kvalitetno, jbg. volim... Ali ako već dajem 2000kn za nekog Logitecha, a za 3500-4000 mogu dobit 3x bolji stereo sustav na koji ću usput spojit i digitalni piano, onda mi je to ipak bolja investicija nego prvo kupovati jedno, pa onda kasnije drugo...

 

Imam relativno dobre Sony in-ear slušalice, i je, glazba ima drugačiji "štih" preko njih nego preko ovih mojih Geniusa, čujem na njima stvari koje na Geniusu uopće nisam primjetio...

 

Uzeo bih čak te Dali Zenzor 3, vidim u brošuri da se mogu koristiti i kao dijelovi surround sustava... Znači fali mi još AV Reciever.

 

A kasnije kad budem htio lako dokupim ostatak sustava.

 

Da li bi to bilo OK?

 

Nije mi hitno, pričekat ću do ljeta pa onda uzeti... Do tad ovaj moj "mono centralni izgoreni Genius sustav" će odraditi što treba... 

 

Koji AV reciever preporučate za tako nešto? Novo/polovno?

 https://www.bojezvuka.hr/

 

Ovdje posalji upit, imali su pakete Zensor 3 i Yamaha reciever snizeno 40%. 

 

Ovako, kao entry level mislim da se ne trebaš zamarati sa stvarima koje navodiš, ja bi preporučio dac ali opet, ne treba biti preskupi, ovi basic usb dacovi otklone taj iritantni šum sasvim solidno, ili ovaj adapter što sam predhodno linkao. 

 

E sad, ovisi sve koliko ti se da zajebavat jer je to jedina prednost logitecha po meni je što je plug and play. 

 

A ovo za minimalne razlike između logitecha i ostalih proizvođača zvučnika (dakle ne periferije za računala nego zvučnika :D ) ne treba komentirati. Za 2200kn stereo rabljeni sustav pošalje te mrljavce na mirogoj skupa sa cijelim logitech asortimanom.

 

 

metallic uto 23.4.2019 14:17

Je prika, zato se uspoređuje novo-novo, rabljeno/rabljeno.

 

Mogu ja npr uvatit z906 za 100€ ako mi se posreći, a nemam garu, rizik postoji.

Ali ne, ti bi novi Logi po punoj cijeni usporedio sa nekim ulovom od HIFI, pa naravno da je posljednji bolji.

Ali ovaj logi je stalno na na nekim akcijama(možda ide nova serija), bit je što čovika možda ne oduševi nedostatak bassa na drugoj opciji.

Dosta ljudi dobro podnosi V krivulju sa slabijim srednji tonovima kao z906.

Meni se čini da ih nisi poslušao kao kolega DiRT , koji je lijepo objasnio.

lllnuclearlll uto 23.4.2019 14:18
nhooydz kaže...

 https://www.bojezvuka.hr/

 

Ovdje posalji upit, imali su pakete Zensor 3 i Yamaha reciever snizeno 40%. 

 

Ovako, kao entry level mislim da se ne trebaš zamarati sa stvarima koje navodiš, ja bi preporučio dac ali opet, ne treba biti preskupi, ovi basic usb dacovi otklone taj iritantni šum sasvim solidno, ili ovaj adapter što sam predhodno linkao. 

 

E sad, ovisi sve koliko ti se da zajebavat jer je to jedina prednost logitecha po meni je što je plug and play. 

 

A ovo za minimalne razlike između logitecha i ostalih proizvođača zvučnika (dakle ne periferije za računala nego zvučnika :D ) ne treba komentirati. Za 2200kn stereo rabljeni sustav pošalje te mrljavce na mirogoj skupa sa cijelim logitech asortimanom.

 

Imam jedno pitanje u vezi DACa, a i još jedno u vezi procesiranja zvuka na recieveru...

 

Dakle, ja zvuk puštam striktno s računala, zvučnike neću spajati ni na TV, ni na nekakve linijske ili media playere, gramofone ni bilo koje slične stvari...

 

Dakle računalo i samo računalo...

 

E sad, zar zvučna kartica u računalu u sebi nema DAC? Čemu onda još vanjski DAC i što on točno radi?? Ako je zvučna kartica već pretvorila signal iz digitalnog u analogni, što radi još jedan DAC između računala i zvučnika? I zar on onda već ne prima analogni signal, nije mi to skroz jasno.

 

ispričavam se što ispitujem toliko, ali jednostavo volim znati kako što radi i kako funkcionira...

 

Do šumova između piana i zvučnika dolazi jer sam sam složio taj kabel koji mi povezuje piano i Genius zvučnike... Kabel je 3.5mm >> chinch (https://www.usbgear.com/images/SS-6FT-1F2RCA.jpg) S tim da je između jeftini adapter koji ide iz 6.5mm izlaza na pianu i u njega se uštekava taj 3.5mm i tu dolazi do krčanja, šuma, prekida u radu, uglavnom trebam neki kvalitetni kabel i to je to.

 

Računalo kad spojim nema nikakvih šumova ni problema, mislim da imam čak relativno solidnu integriranu karticu na matičnoj jer sam uzeo nešto bolju ploču, iako je sad već starija... Ali ne postoje nikakve smetnje/šum što se tiče prijenosa zvuka s računala na zvučnike (OK, postoji kad pojačam preko 3/4 snage... Vjerujem da bi vanjski DAC onda to ispravio, ili?)

 

E sad drugo pitanje je u vezi procesiranja zvuka na recieveru... Znači neki recieveri, a i zvučnički sustavi (recimo Z906) imaju procesiranje zvuka u vidu True HD-a, DTS-a i čega već ne... Čemu to točno služi? Zar moje računalo ne radi to procesiranje na samom izvoru zvuka i šalje signale na pojačalo koje ih preusmjerava na određene zvučnike??? Što će mi onda još nekakvo dodatno procesiranje zvuka od strane pojačala?

 

Dakle govorimo o spoju računala i zvučničkih sustava... Kao što sam rekao, linijski playeri, media playeri, TV i slične stvari me ne zanimaju i neću ih koristiit. Računalo mi je glavni uređaj za spajanje na zvučnike i iz računala ide sve... Znači ako ću gledat film, pustit ću ga na računalu koje mi je spojeno na veliki TV, ako slušam glazbu puštam ju na računalu, ako igram igre, ne koristim konzole, radi se o računalu... mislim da ste shvatili poantu 

 

i hvala svima na odgovorima, nije lako doći do informacija... postoje razni članci, tutoriali i slično, ali nigdje ne piše crno na bijelo kako i što točno radi.

djigibao uto 23.4.2019 14:27

Svako od tih AV recivera i "jeftinih" pojacala ima DAC i ne moras razbijat glavu s tim.
PosebanDAC se uzima kada se zeli ici stepenicu iznad ali ti jos nisi ni na prvoj stepenici pa ne moras razbijat glavu s tim.

Iz PC-a saljes analogni signal direktno u pojacalo/AV reciver i to je to, bolje bi bi bilo (ako je moguce) da iz PC-a digitalno posaljes zvuk u pojacalo/AV reciver (optika ili coax) pa da konverziju digitalno u analogno obavlja DAC u pojacalu/reciveru jer ce bit kvalitetniji nego na PC-u sigurno.

Ako zelis 5.1 onda moras ici na AV reciver ako ti to nije toliko naophodno onda mozda bolje ici "samo" na stereo pojacalo/mrezni reciver