Ostalo

Naša Zemlja (Planet of our own)

Louis Pluto pet 6.9.2019 17:18
Batista kaže...

 ???

 Ne, ziva bica za koja smatras da su "ziva" su potekla iz nezivog planeta... 

 naravno... jel' ti i mars živ ili mjesec, kamenu na plaži se izvinjavaš kad staneš na njega da te ne pogodi u glavu... planeti nisu živi ali neki podržavaju život

Louis Pluto pet 6.9.2019 21:46
Jarvan kaže...

Tebi gospodin s profilne vjerojatno životni idol.

 krivo i upravo suprotno ali to ne mijenja činjenicu da zemlja nije živa, upravo takva new age shvaćanja su potka današnjeg svjetskog kretenizma, od necijepljenja djece preko pernarizama do ovog svjetskog imbecila koji negira globalno zatopljenje, znanost i koji je svoju zemlju povukao iz pariškog sporazuma...

 

inače daj stisni odgovori ili citiraj da budem siguran kome se obraćaš

Visak ned 22.9.2019 13:43

Čovjek neće niti uništiti Zemlju, niti život na njoj, pa čak ni ljudsku vrstu. Čovjek će samo promijeniti klimu toliko da nam postane neugodno i opasno živjeti. Ono što uništavamo su naša komocija i sigurnost.

 

Recimo kad su Ameri krenuli u seriju ratova po bliskom istoku Evropa se ili pravila da je se to ne tiče ili je čak i podržavala, u svakom slučaju nitko se nije glasno suprotstavio. Onda su krenuli milijuni izbjeglica prema Evropi i upravo oni koji su podržavali rat sad su najviše time zgroženi.

Klimatske promjene će potaknuti globalne migracije, što će imati velike socijalnoekonomske posljedice. Manji problem će nam biti potopljeni obalni gradovi i monsunske kiše, a veći par milijuna Afrikanaca ili Azijata koji su doselili u Hrvatsku. Zgodna je podudarnost da će oni opet najviše smetati upravo onima koji danas negiraju klimatske promjene.

dani2 pet 4.10.2019 08:23

Moze se puno toga uraditi, bar u svojoj sredini u kojoj zivis. U mojoj opcini 2009. godine pokrenuli smo projekat skupljanja i reciklaze PET ambalaze. Nasli smo firmu i uvezali odvoz, i reciklazu.

Isli smo na sistem da u firmama skupljaju radnici, a da sva dobit od toga godisnje se uplacuje na racun radnika, te se taj novac koristi kao pomoc radnicima koji su na bolovanju, trebaju lijekove itd.

U osnovnim skolama na opcini smo pokrenuli svojevrsno takmicenje, skola koja skupi u godini najvise PET boca za reciklazu, i razred u koji je u skoli najvise pridoneo tome ide na trodnevnu ekskurziju na destinaciju koju sami odaberu...ostatak doprinosa od reciklaze se koristi za kupovinu knjiga, i pribora djeci ciji roditelji nisu bas u mogucnosti da to kupe.

 

Vjerujte, za 10 godina evo prikupili smo i reciklirali oko 7 miliona boca, sto je najbitnije promijenili smo svijest ljudi...sada po cijelom gradu stoje mjesta za odlaganje PET ambalaze, i 90% ljudi razvrstava, dovozi i odlaze je tu.

 

Problema sa divljim deponijama jos uvijek ima, ali radimo i na tome, imamo dovoljan broj volontera i obilazimo opcinu svaki vikend...cistimo, razgovaramo sa ljudima, postavljamo nove kontejnere...samo se treba pokrenuti, drugi kad to vide dolaze sami...a i oni najokorjeli zagadjivaci se postide, sami zovu nas broj i pitaju gdje sta da odloze.

 

 

Stric_Jura pet 4.10.2019 15:16

krasno ali...

 

Prelog reciklira 85+ % otpada i dobiju kaznu  jer nisu u godinu dana to podigli za 5 % - svi znamo za zasićenje...

 

ali ne i rvacki zakonodavci, koji nagrađuju svoje vukojebine iz kojih su ispuzali kad od 0 dođu na 5 %, i lovica će kapati po zakonu 10+ godinica...

 

dok oni dođu na 50% posto Prelog će biti blizu 95 %, ali pod kaznama...

Batista pet 23.10.2020 21:42

Tko nije pogledao, ogromna preporuka...

 

David Attenborough: A Life on Our Planet

 

 

Nedavno sam imao priliku prisustvovati eventu gdje se zderala vegetarijanska hrana.

Mogu rec da sam bio totalno iznenaden kreacijama koje sam zderal, 80% probanog mi se full svidjelo.

 

Sjecam se prica starijih u svom kraju kako su prije cca 30-40 god jeli meso eventualno za vikend.

Moram priznat da obozavam meso, al kako sam stariji, za veceru fakat izbjegavam meso - puno bolje se osjecam drugi dan ako vecer prije osjetim laganu glad i ne najedem se do sitosti.

 

Nismo mi narastaj koji radi fizicki i pri tome trosi energiju koju prekomjerno nadomjesti prezderavanjem i losim izborom hrane.