Stanovanje

Koji espresso aparat?

Yovitssa uto 10.7.2018 08:46

Pozdrav!

Došlo je vrijeme da zamijenim espresso aparat pošto mi je DeLonghi Icona nakon "6 i kusur" godina neki dan otkazala suradnju (ne pumpa vodu kad umetnem kavu). Ne znam da li bi se to ispaltilo popravljati pa sam počeo škicati tržište i forume...

Prvi logični izbor bi mi bio ovaj, međutim krenuo sam gledati i automatske (vidim nahvalili ste Juru e60 koji je sad na akciji) pa da Vas pitam za savjete... Financijski bi (naravno) najbolje bilo neki najjeftiniji, Jura me mami zbog odlične akcijske cijene, dnevno napravim oko 3-4 kave u prosjeku pa, eto, raspištoljite se! :-)

 

Hvala!

tnakir uto 10.7.2018 09:14

Ako želite piti dobru kavu, onda zaboravite na automatike. 

 

Moja preporuka za pristojnu kavu je Gaggia Classic + nekakav dobar (ali dobar) mlinac (bitnije od samog aparata za kavu) i svježe pržena kava (također VRLO bitno, u Zg je možete kupiti u Quahve ili u Eliss caffeu)

 

Ako mislite da je dobra kava ova Lavazza ili Illy iz kafića, varate se.

 

Evo jedna fotka espressa sa svježe prženom kavom, to sa onim Illy-ima i čudima iz dućana nisam uspio dobit.

tnakir uto 10.7.2018 13:33
Eyekool kaže...
Koji mlinac bi po tebi bio dobar, a da nije preskup, do 1000 kn?

Ja imam Hario Slim (ručni) i jako je loš, nekonzistentan grind, dosta praha radi. Sa njim sam krenuo u svijet espressa, ali sam skuzio da sam bacio parsto kuna. Na kraju mi je dopizdilo i uzeo sam novu Eureku Mignon Silente i sad sam miran.

 

Za 1000kn baci oko na njuškalo, tamo za te novce možeš naći profesionalni mlinac (tipa Mazzer Super Jolly ili La San Marco) koji je bolji od moga, eventualno trebaš promijeniti noževe za parsto kuna i miran si za idućih 100kg kave. Ja na žalost nemam puno mjesta na pultu pa mi je trebao kompaktan i tih mlinac, to mi je bilo prioritetno. 

 

 

matrix777 uto 10.7.2018 15:49

Jura E60 kod mene već treću godinu radi bez greške, kava mora biti kvalitetna i mlinac podešen na najfinije mljevenje za espresso. Pod kvalitetnom kavom smatram kave iznad 150kn/kg. Uzimam kavu iz Elissa ili na mall.hr. Vec neko vrijeme im je Lavazza Pienaroma po nevjerojatnih 135kn umjesto 240. Inace, najbolja Lavazza na našem tržištu.

 

Cijena je već 3 god ista u elipsu za Juru, dakle 3god traje ta "akcija" ali cijena je full ok jer isto toliko košta i na idealo.de (njemačka) tako da je cijena korektna. Mogu potvrditi da iz Jure E60 se može dobiti jako dobar espresso od dosta dobre kave. 

kostolomac uto 10.7.2018 15:54

Pa jura ima integrirani mlinac i kad se jednom pogodi omjer ( treba isprobavat koji ti odgovara ) dobijes vrhunsku kavu.

S navedenim ne možeš fulat jer je top uređaj. Vidim sad smanjeno jamstvo na 2god. prije je bilo na 5godina isti uređaj.....

 

Jura je kod elipsa bar 5-6 mjeseci na tom ''sniženju''.

Jer sam tražio pred kraj prošle godine aparat i vidio da isto bio na sniženju najmanje do 3. mjeseca ove godine.

tnakir uto 10.7.2018 20:00

Moj mlinac je low end i kosta 350€. Mlinac je bitnija komponenta od aparata za kavu. Integrirani mlinci zbilja nisu na nivou dedicated mlinaca. Npr pogledaj na baratzu sette 30, ima 30 settinga samo za espresso. Razlika između dva klika (settinga u mljevenju) je u par sekundi u ekstrakciji.

 

Ja ti garantiram da gaggia classic i dobar mlinac mogu nadmašiti bilo koju automatsku juru i slične prozivode.

 

Evo video koji pokazuje da je sette 30 sa diskretnim settinzima smeće: https://www.youtube.com/watch?v=aAsqm-33ClY&t=26s

 

Btw neke kave traže finiji grind i lakši tamp, neke krupniji grind i jači tamp.

 

A nikakva lavazza se ne može usporediti sa svježe prženom kavom jer je lavazza pržena bar prije 3 mjeseca. Ako si u ZG, odi u Quahve ili Elissa na kavu pa ćeš vidit razliku.

Yovitssa sri 11.7.2018 10:37
matrix777 kaže...

Jura E60 kod mene već treću godinu radi bez greške, kava mora biti kvalitetna i mlinac podešen na najfinije mljevenje za espresso. Pod kvalitetnom kavom smatram kave iznad 150kn/kg. Uzimam kavu iz Elissa ili na mall.hr. Vec neko vrijeme im je Lavazza Pienaroma po nevjerojatnih 135kn umjesto 240. Inace, najbolja Lavazza na našem tržištu.

 

Cijena je već 3 god ista u elipsu za Juru, dakle 3god traje ta "akcija" ali cijena je full ok jer isto toliko košta i na idealo.de (njemačka) tako da je cijena korektna. Mogu potvrditi da iz Jure E60 se može dobiti jako dobar espresso od dosta dobre kave. 

 Što misliš o Jura A1 uređaju? Mlijeko mi je nebitna stavka kod espresso  uređaja, a dosta je jeftiniji...

OwlEye sri 1.8.2018 10:49

Ima li možda netko iskustva s ovim aparatom za kavu: Philips EP3550

 

Kupujem aparat već mjesecima i zaprimih već toliko proturječnih savjeta da me boli glava. Izbor je pao ona ovaj, pa da prije kupovine još jednom just in case provjerim ako netko od bugovih kavoljupca ima kakvo iskustvo :) Nemrem fulati s Philipsom, ne? Ili? Nekaj drugo? Gledam ovdje: Aparat za kavu

 

hvala za savjet

HathaY ned 18.11.2018 06:19

Pozdrav,

 

kupio sam prije par dana DeLonghi Magnificat S aparat i zbilja mi se čini dobar, ali fakat se ne znam sa njim koristiti. Nisam još kupio u zrnu, jer namjeravam potrošiti kavu koju trenutno imam, mljeveno. I da, u kutiji nije bilo uputstvo na HR jeziku, pa čak niti na engleskom.  

Ima li ga netko, pa da me možda uputi u tajne ovog aparata i njegovog korištenja? 

 

Hvala! 

ivan dragi ned 25.11.2018 15:45

 

gocc01 kaže...

Kako se ti espresso aparati nose sa kamencem, tj tvrdom vodom?

 

Magnifica S (DE LONGHI ECAM22.110.SB) ima unutarnji brojač koji nakon određenog broja kava blinka crveno. Čisti se ili delonghi tekućinom za čišćenje aparata (ima u elipsu) ili nekom drugom tekućinom iz DMa ili Millera.

 

Općenito o kafe aparatima:

 

Budući da je tema "Koji espresso aparat", potpuno ću zanemariti aparate za filter kavu i kavomate za bombulice (kapsule) tipa dolce gusto i illy. Radije si naručite aparat (npr julius meinl) pa tu i tamo pijuckajte dok vam se više ne sviđa pa ga se riješite (http://www.aparati-za-vodu.com/aparati-za-kavu/) (https://www.wdf.hr/ponuda/julius-meinl-kave.aspx) Ne košta previše u startu i nije loša ako vam se neda previše zajebavat sa odabirom espresso aparata za 2000kn i zafrkavanja sa odabirom kave, a malo biste si nešto kuvali.

 

Espresso aparati:

Nemojte kupovati ako mislite popiti jednu kavu dnevno. Prvo, kava se kvari kada je dugo otvorena. Sa vremenom gubi aromu i nema smisla kupovati kilu kave koje će stajati otvorena 3 mjeseca. Za napraviti dobru kavu ipak treba malo truda i novaca pa ako nemate volje - šteta je bacati tisuće kuna. Za povremenog kavopiju najbolje su kapsule. Uvjek je svježe, lako se koristi, bolje je od alternative i relativno je jeftino. Naručite telefonom, nemorate čistiti itd. O manama neću (ja sam od kapsula odustao jer sam bacio svaku desetu kapsulu jer ostane zaglavljena ili pukne ili neko drugo sranje. Kava kao kava nije loša)

 

Ako ste se ipak odlučili za espresso aparat, svakako uključite prijetelje. Zajedno isprobavajte dok namještate aparate. Sad kad se sjetim, to mi je bio najzabavniji dio tog procesa kupovine i korištenja aparata. Kasnije se društvo navikne pa redovito svi pijemo kavu poslje ručka na terasi (kad vrijeme dopušta). Pa se kasnije kupuju šalice za espresso za poklon, biraju se keksići i gluposti svakakve itd.

 

Automatika ili kurbla?

U pravilu što manje automatike to bolje. Posebni mlinac sa podešavanjem je to go rješenje, no automatika ima prednost da je to sve skupa jednostavnije - jednom kada podesite svaki put dobijete istu kavu. Ja samo pritisnem dugmić i svaki put odlična kava. Iz iskustva prijatelja mogu reći da je automatika uvjetno "bolja" jer se brže dolazi do vrlo dobre kave i mnogima je to dovoljno (naprosto nemamo vremena za ništa bolje, a i navikli smo stiskanjem dugmića nešto napraviti). Ja sam još uvijek fan kave samo do određene mjere i neda mi se ulaziti toliko u znanost mljevenja i meni je dosta da moj automatski mlinac ima 13 različitih stupnjeva za mljevenje. Osim 13 stupnjeva mlinca, aparat ima još nekoliko stupnjeva za podešavanje različite temperature (moja je na maksimumu) i mogućnost podešavanja jačine kave (valjda 30 različitih stupnjeva na centralnom podešivaću) - kada sve zbrojim, nama doma je to dovoljno. Kada ekipa dođe na kavu, ili familija, u pravilu nakon par minuta iznesem van 6 kava bez ikakvog nereda, stiskanja tampera, posebnog mljevenja, bez komplikacija i nitko ne čeka 10 minuta kavu. Voda se puni jednostavno, aparat se čisti jednostavno i nemam objektivnih zamjerki. Aparat također možete programirati da vam napravi točno onoliko kave koliko želite, od jedne kapi do pune šalice. Moj je podešen na kraći espresso i dulji espresso.

 

Praktično nije uvijek i najbolje pa pazite da aparat kojeg kupujete ima dobar (bolji mlinac) - ako već kupujete automatiku. Ako ne, bolje uložite novce u dobar mlinac, dobar tamper (ovo što sam čuo, svi isporučuju manji tamper od promjera košarice pa se mora kupovati drugi tamper). Uglavnom, svakako kupujte kavu u zrnu kako bi je lakše prilagodili svom ukusu. Iako moj aparat može koristiti i mljevenu kavu, takva kava je sranje naspram kave u zrnu gdje sâm podesim mlinac. Mi smo ovdje navikli na talijanske kave i nitko ne pije s mlijekom (maksimum 3 kapi hladnog mlijeka) - a to aparat radi izvrsno. Nisu me zanimala cappucina, americana latte i ostale gluposti.

 

Od 11 isporbanih kava, najbolja je chicco d'oro, pa lavazza (probao sam caffe crema i espresso perfetto i dobre su). Illy mi je smeće, sve ostale šta se mogu kupiti u zrnu po lancima maloprodaje su također smeće. To je i stvar navike pa ne mora značiti ništa. Najbolje probati sam pa vidjeti. Pazite odakle kupujete jer neki prodaju i staru kavu pa ćete dat 200kn za kavu koja na polici stoji 6 mjeseci, a pržena je pitaj boga kad.

 

Ja sam otišao do svog kafića i tamo sa distributerom kave porazgovarao o mljevenju, temperaturi itd i tako podesio svoj aparat. Ako mi je u tom kafiću odlična, nema mi smisla izmišljat toplu vodu.

veseli007 pon 25.11.2019 14:55
kućaposo kaže...

https://www.elipso.hr/mali-kucanski/aparati-za-kavu/DE-LONGHI-EC685.M/

 

preporučam ovaj, dobra cijena, odlična kava, prostorno jako dobar.

kupio ga za 999 kn vikend prije black fridaya, radi ko urica i kvalitetan.

moram priznati iznad mojih očekivanja

 Slazem se sa vama,  aparatic je za taj novac i vise nego odlican, malen i stane u svaku kunjinju, preporuka 100% mi smo ga platili 1200kn crveni, prije 3 tjedna. Kupljen u ED za sada radi kao u najboljem talijanskom baru! Stvarno je odlican! Odmah smo uzeli onaj njihov mali mlinac mislim da je bio oko 300kn, ali nisam zadovoljan sa njime, radi on kako spad sve 5. Ali nije praktican sa tim poklopcem, kava pada svida uokolo, moras paziti da budu cisti zljebovi, jednostavno nije praktican! ☺️✌️

Dedica 685R

 

Mlinac

kućaposo uto 26.11.2019 19:12
veseli007 kaže...
kućaposo kaže...

https://www.elipso.hr/mali-kucanski/aparati-za-kavu/DE-LONGHI-EC685.M/

 

preporučam ovaj, dobra cijena, odlična kava, prostorno jako dobar.

kupio ga za 999 kn vikend prije black fridaya, radi ko urica i kvalitetan.

moram priznati iznad mojih očekivanja

 Slazem se sa vama,  aparatic je za taj novac i vise nego odlican, malen i stane u svaku kunjinju, preporuka 100% mi smo ga platili 1200kn crveni, prije 3 tjedna. Kupljen u ED za sada radi kao u najboljem talijanskom baru! Stvarno je odlican! Odmah smo uzeli onaj njihov mali mlinac mislim da je bio oko 300kn, ali nisam zadovoljan sa njime, radi on kako spad sve 5. Ali nije praktican sa tim poklopcem, kava pada svida uokolo, moras paziti da budu cisti zljebovi, jednostavno nije praktican! ☺️✌️

Dedica 685R

 

Mlinac

 bio je u elipsu srebrni 950 kn, a ostale boje 999 kn. Sad je cijena 1.899 kn. Treba čekat popust. Koristimo ga već godinu dana. Ocjena *****