Stanovanje

Koji espresso aparat?

matrix777 pet 29.4.2016 19:53

Za sve ljubitelje kave i toplih napitaka.

 

Ovdje možemo komentirati vlastita iskustva s automatskim ili poluautomatima za kavu, koji aparat izabrati itd.

 

Za dobar espresso nije nužno potreban "vrhunski" aparat, bitnija je sama priprema kave. Najvažnija stavka je odabrati pravi mlinac, za jednaku granulaciju i finoću mljevenja kave. Skupe kave poput Ily ili Lavazze će ispasti loše poput Franckove "ciglice" ako mlinac nije dobar. Za dobar mlinac treba izdvojiti barem 800kn pa na više, konusni s noževima ili keramički. Također, finoća mljevenja varira od kave do kave, te se pri prvoj kupovini treba "igrati" dok se ne potrefi točna finoća mljevenja za određenu kavu (brand).

 

Trajanje ekstrakcije (puštanje vode kroz samljevenu kavu) je iznimno bitno za okus espressa i aspekt je u kojem se najčešće griješi, kako kod kuće, tako i u kafićima. Prekratka ekstrakcija rezultirat će kiselim espressom. Predugačka će ga učiniti vodenastim i gorkim. Jako je nezahvalno reći koliko sekundi čitav proces mora trajati, jer to iznimno ovisi o finoći mljevenja i karakteristikama same kave (ne ponašaju se sve isto prilikom ekstrakcije).

 

Automatski aparati uglavnom imaju za podesiti broj sekundi ekstrakcije, što je jako bitna stavka kod dobrog espressa. Dok kod poluautomata treba "odoka" procjeniti kada je dosta. To se može na sljedeći način: umjesto štoperice, promatrajte sam mlaz espressa i što se događa s espressom u šalici. Kupite par staklenih šalica (mogu se pronaći za desetak kuna), odlične su za početni period učenja. Kad mlaz počne postajati svijetao, a u šalici imate ono što biste trebali imati – na vrhu kremasti sloj zlatnosmeđe boje (crema), ispod njega karamelasti body, a na dnu tamnosmeđi heart, ekstrakcija je gotova. Trebat će vam jedno vrijeme da pronađete najbolji trenutak za prekidanje ekstrakcije, ali bez brige, pronaći ćete ga.

 

 

 

Dobro je znati, da kave tipa Franckove "ciglice" nisu kave za espresso aparate, jednostavno su prefino mljevene da bi espresso ispao dobar i ukusan. Postoji alternativa u Intersparu se može kupiti Spar Premium kava za 50tak kn po kg u zrnu, koja po mom iskustvu daje više nego solidan espresso. 

 

 

 

 

Patrick_cro pet 29.4.2016 20:50

Ajde za pocetak je ok, ali trebalo bi to nadopuniti sa vrstama kava. Znaci razlike izmedu arabice i robuste pa opcenito o kavi. Pa vrste aparata za ekspresso, pa koliki mora biti pritisak za dobar ekspresso. Pa navesti masine za kavu, pa neke cijene, pa odrzavanje servisiranje ekspresso aparata.. Recimo gaggia classic, itd. Pa postupak pripreme kave, ima tu dosta detalja koje bi trebalo napomenuti. Ako uhvatim malo vise vremena mogu napisati par rijeci pa mozes ubaciti u uvodni dio.

matrix777 pet 29.4.2016 21:23

Mogao bi napisati cijelu bibliju, ovo je samo okvirno. Cijene kod nas su otišle u nebo, više se isplati uzeti "izvana". Ovdje ću postaviti linkove 2 najpopularnije tražilice s obzirom na cijene i dobavljivost pa se može usporediti s cijenama kod nas. 

 

https://www.pricemania.sk/katalog/kavovary/ 

 

Slovačka je uvela Euro, stoga je lakše kupovati od tamo i cijene su poprilično povoljnije.

 

Njemačka:

 

http://www.idealo.de/preisvergleich/ProductCategory/3487.html

 

 

 

 

Patrick_cro pet 29.4.2016 21:49

Ne moras sad opsirno, ali neke osnovne pojmove i gdje ljudi najcesce grijese u pripremi kave. Ja sam vise za npr staru gaggiu klasic jer mogu sve sam servisirat, ima i kod nas jedan proizvodac, tj dijelove nabavlja izvana ali sastavlja u hrvatskoj a cijena je nekih 2000kn

matrix777 pet 29.4.2016 22:05

Znam za to. Ta Gaggia je najbolji poluautomat na duge staze. Ali ponajviše onaj model prije 2015.god. Automatima iz godine u godinu padaju cijene, dok poluautomati ni makac. 

 

Automatski aapart se može kupiti već od 2700kn, koji dolazi sa ugrađenim mlincem. Obično su 3 ili više razina mljevenja moguća za podešavati. Delonghi ima čak 13 stupnjeva podešavanja finoće mljevenja. 

 

Philips/Saeco se hvale da imaju ugrađeni keramički mlinac.

 

Gaggia : http://www.trustedreviews.com/gaggia-classic-2015-review

 

Delonghi : https://www.youtube.com/watch?v=Vz8IVOeSKDI

 

Mlinci par primjera: http://gearpatrol.com/2013/02/25/grind-it-out-10-best-coffee-grinders/

 

Ovaj ručni je inače odličan po recenzijama, i zaista je gušt mljeti kavu ručno.

 

Ovaj KRUPS ima odlične ocjene, te ima opciju za One touch capuccino : https://www.youtube.com/watch?v=CXD7dDRmFSQ

Patrick_cro sri 4.5.2016 14:30

Pricao bas sa serviserom dok sam htio kupiti aparat, saeco je skup za odrzavanje i dok nesto rikne dodje pun klinac, zato sam ja za staru gaggiu, vidim da su i novu 2015god izbacili koji je vise user friendly, ali ne daje pritisak kao starija la samim time je malo slabija kava. Ja nazalost u njemackoj i ovdje sve filter kave i automatske iz aparata. U svom gradu ne mogu popit pravi ekspresso, morat cu ovih mjeseci kupiti pravi aparat.

matrix777 sri 4.5.2016 15:21

Danas se ne isplati kupvati poluautomat za cca 2000kn, jer na to se jos kupuje mlinac za minimalno 100e, tko ga nema. Da bi espresso bio fin i ukusan a kava nezagorena radi losijih mlinaca. Automatski aparat se kupi vec za 2500 pa na dalje, i imas ukljucen integrirani mlinac.

Saeco aparati imaju potpuni keramički mlinac te su poznati po tome.

matrix777 sub 24.6.2017 21:38

Evo kako to izgleda kod mene:

 

LINK

 

Aparat je JURA E60, u Elipsu trenutno na akciji 4500kn..

 

Kava je bila Movenpick iz Mullera (i nikad više).

 

"Keks" iz taloga je bio kompaktan, nije se stvaralo blato iako nisam postavio mlinac na najfinije mljevenje (sto zahtjeva pripravljanje espressa)

 

Ako netko ima bilo kakva pitanja za ovaj automatski aparat za kavu neka pita.

 

Kad stignem, objaviti cu i video pripravka capuccina.

 

tnakir uto 10.10.2017 17:40

Da malo osvježim temu:

 

Nekidan sam uzeo DeLonghi EC680 poluautomat. Kupio sam Lavazzu Arabicu (crna cigla) mljevenu za espresso, ali mi nekako brzo cijedi.

 

Volio bih da to ide malo sporije, pretpostavljam da moram ići na sitnije zrno.

 

Ima li netko preporuku nekakvog grindera sa kojim mogu definirati veličinu zrna, ali za razumne novce. Ne daje mi se 200€ za grinder (za početak)?

 

Ili ako znate za neku finije mljevenu kavu koju bih mogao probat?

matrix777 uto 10.10.2017 19:01

Šteta što nisi uzeo automatski aparat, dostupan već od 3000kn, koji ima integrirani mlinac, Delonghi obično 12 stupnjeva podešavanja mlinca.

 

U slučaju bilo kojeg poluautomata, uključujući i tvog, mlinac je nužan. Ako želiš izvući najbolje iz kave. Nažalost, bez mlinca, i skupe kave poput Lavazze Pienarome će ispasti dosta loše.

 

U mlinac treba investirati barem 100eura, ispod toga je bacanje novaca i radije nemoj kupovati nikakav ako ti je velika investicija. Za preporuku nažalost ti ne mogu pomoći jer imam automatski aparat i nisam se susretao s mlincima. No sjećam se da se na jednom drugom forumu preporučavalo minimalna ivensticija od 100eura od pouzdanog forumaša po pitanju poluatomatskih aparata za kavu.

 

Preporučio bi ti da uzemeš adekvatan mlinac i kupiš za početak Lavazzu Crema aroma, košta oko 100kn na mall.hr. U mulleru je ta kava oko 160kn. I onda vidiš šta ti i ikako odgovara.

 

Ja sam recimo probao sa skupim kavama i nisu mi se pretjerano svidjele, mogu izdvojiti Pellini Top 100% arabica kao meni osobno ne tako dobru kavu po cijeni od 200tinjak kn po kg (u zrnu). 

 

Iz Spara i sličnih trgovina, kave su uglavnom dosta loše, meni je ona Lavazza sasvim ok što sam ti preporučio za dobre novce. 

 

Prednost mlinca je što uvijek imaš svježe smljevenu kavu, a kava u zrnu je skuplja od mljevene, ali se isplati.

 

Bez mlinca će ti svaka kava biti malo bolja od turske i to je više manje to.

 

P.s. Bilo je govora da se u nekim Sparovim trgovinama može samljeti kava u zrnu, dakle kupiš kavu koju želiš i doneseš samljeti. Probaš par puta po 10 grama na različitim postavkama i doneseš uzorke doma i probaš. Kreni od najfinije mljevene. 

 

Nemam iskustva oko toga, no u Sparu se navodno može (besplatno?) samljeti kava u zrnu.

tnakir uto 10.10.2017 19:28

Da, u Interšparu ima onaj mlin za kavu. Mogao bih probat. Zapravo, frendica mi drži kafić, mogao bih kod nje namliti kave... Obe opcije igraju.

 

Ako imaš nekakav mlinac za predložit, pucaj.

 

Inače, uzeo sam poluautomat jer je ekipa po forumima bila apsolutno protiv automata. Svi su bili za Gaggiu classic. Nju sam mogao nać jedino polovnu, a sa tim mi se nije dalo zajebavat. ovo što sam kupio je bilo najbliže Gaggii. Ovaj delongi također ima termo blok, po svim rivjuima je super aparat, samo si trebam nać pravu veličinu mljevenja i to je to.

 

EDIT: vidio sam da ekipa preporuča Sparovu Premium kavu, da je super kava za te novce, jel tko probao?

matrix777 sri 11.10.2017 02:14
tnakir kaže...

 

Inače, uzeo sam poluautomat jer je ekipa po forumima bila apsolutno protiv automata. Svi su bili za Gaggiu classic. Nju sam mogao nać jedino polovnu, a sa tim mi se nije dalo zajebavat. ovo što sam kupio je bilo najbliže Gaggii. Ovaj delongi također ima termo blok, po svim rivjuima je super aparat, samo si trebam nać pravu veličinu mljevenja i to je to.

 

EDIT: vidio sam da ekipa preporuča Sparovu Premium kavu, da je super kava za te novce, jel tko probao?

 Rekoh u prošlom postu - Spar premium kava je meni najgora kava koju sam probao.. Mozda su tvoji ukusi drugaciji, ne znam, probaj..

 

Također i Movenpick iz Mullera po 129kn/kg smeće od kave. Probaj ovo: Lavazza cjenovno kao i ta spar premium sto spominješ.

 

Omjer automata i poluautomata je otprilike 4x. Što to točno znači? 

Znači da ako Gaggia Clasic košta cca 200 eura i pravi odličnu kavu, za automat u tom rangu treba izdvojiti otprilike 4x više novca. S obzirom što takav aparat svakodnevno pruža (automat), gdje jednim klikom biraš između 7, 8 vrste napitaka, imaš u startu integrirani mlinac itd, se isplati... Ja sam uzeo Juru E60 na akciji koja još uvijek traje u Elipsu.. Probao sam mnoge kave, zasad linkana Lavazza iznad te također ova su mi zasad najukusnije kave.

tnakir sri 11.10.2017 10:21

Nemam mjesta u kuhinji za velike mlince, na kraju ću uzet nekakav ručni mlinac tipa Hario Mill jer mi se ne da zauzimat i ono malo prostora u kuhinji radi 2-3 espressa dnevno.

Mrc97 sub 28.10.2017 12:24

Pozdrav, vidim da se iskusne kavopije skupile pa bih molio preporuku automatskog aparata do 3500 kn znaci best buy proizvod u ponudi ducana po Zagrebu. S naglaskom na to da treba biti vise izdrzljiv..nekvarljiv, nego da pravi Bog zna kako finu kavu.

matrix777 ned 29.10.2017 12:29
Mrc97 kaže...
Pozdrav, vidim da se iskusne kavopije skupile pa bih molio preporuku automatskog aparata do 3500 kn znaci best buy proizvod u ponudi ducana po Zagrebu. S naglaskom na to da treba biti vise izdrzljiv..nekvarljiv, nego da pravi Bog zna kako finu kavu.

 Best buy bi bio ovo: LINK

 

Ako se možeš protegnuti još 1000kn. Imam isti takav već godinu dana, nikakvih problema, a uz to Jura je najbolji aparat za kavu, prave ga švicarci.

 

Druga opcija bi bila ovo: LINK

 

Nisam nešto sa delonghijem, po mom iskustvu i iskustvu drugih, preporuča se Jura ili Saeco kao najbolji brandovi. 

 

Onaj Jura što sam prvog linka je nešto skuplji u njemačkoj, tako da je ovo jako dobra cijena za njega. Dobiti ćeš i posudu za mlijeko. Taj Jura pravi espresso, vruća voda za čaj, hot milk, capuccino... Tablete za čišćenje kamenca koštaju 100kn (imaš ih za 3 čišćenja), ako si iz Zg-a, tamo je tvrda voda, jedan set tableta bi imao najviše god dana.

Uz aparat dobiješ tester tvrdoće vode, izmjeriš pod svojom slavinom i upišeš  u postavke aparata, na temelju te informacije on te podsjeća kad trebaš odraditi postupak čišćenja kamenca.

 

Druge tablete su za čišćenje grupe kave, imaju poseban otvor na aparatu gdje ide tableta. One ti koštaju 80kn 6 komada, dakle za 6 čišćenja grupe kave. To je u biti to što se tiče održavanja, samo redovno čišćenje tabletama. Ako ti se nakupi previše kamenca radi neodržavanja, gubiš i garanciju. Uvijek kupuj original tablete za čišćenje.

U uputstvima ti piše točno kako se što čisti i toga se treba držati.

 

Imaš skalu na uređaju pa znaš kad otprilike se čisti aparat.

 

 

Kupuj dobru kavu u zrnu i to je to. Ja uzimam lavazzu crema aroma za 107kn na mall.hr. Po meni best buy.

 

 

 

zee_15 čet 30.11.2017 08:19

Pozz znam da nije espresso al ako mi mozete pomoc pri odabiru aparat a za kucne potrebe.Dakle prvo sam vidio dolce gusto.....danas sam naletio u elipso imaju neku akciju na julius meinl te sma u muller vidio franck square
Dakle sto uzet od ova 3 uredaja 
1.Dolce Gusto Oblo
2.Franck Square
3.Julius Meinl

Patrick_cro čet 30.11.2017 10:54

Kod tih uredaja gledas uglavnom da imas veci izbor kapsula i normalno da su cim jeftinije, probao sam nespresso par kapsula i ok su, makar ja sam za pravi ekspresso i nije mi to to i vjerojatno mi nikad nece ni biti( jbg barista).

zee_15 čet 30.11.2017 12:57

Jeeam I ja al jbg treba mi nesto za ljeto

Nemam vremena u grad na kavu :)

Jbg radi se,turizam pa mi treba nesto sto ce mi ugodno okusu mom

Od ova 3 uredaja jedino sam pio kavu iz aparata al mi je nekako previse ukusno

zee_15 čet 30.11.2017 16:23

Ah jbt sad sam bas neodlucan ima u sparu I dolce gusto I julius 

Ja naginjem juliusu a cura bi dolce

Dakle Dolce Gusto Lumio + 6 kutija -650 kn

I Julius Meinl +6 kutija kapsula -750kn

Patrick_cro čet 30.11.2017 16:42

Ja bih i dalje izabrao julius bas radi kapsula, dolce gusto kapsule su skuplje ako se ne varam. Znam da su nespresso kapsule puno jeftinije i imas dosta njih koji ih nabavljaju. Mislim da ih ima po 1kn kapsula, pogledaj malo po forumima ili po facebooku

zee_15 pet 1.12.2017 19:40

Pozz ekipa moze mala pomoc.Kupio sam Julius Meinl Inspresso aparat te sam citajuci primjetio da u aparat mogu i nespresso kapsule
Eh sad me zanima dal ih gdje u hrv ima za kupit ili mozda online,te ako ima online dal se moza platit dostava.....pomoc molim vas

Patrick_cro pet 1.12.2017 19:49

Pogledaj na facebooku, ima dosta njih koji prodaju original nespresso kapsule, imas i na nabava.net, najbolje naci nekog tko uvozi original kapsule, jer je jako velika razlika između original nespresso i drugih kapsula