Grisha pon 16.10.2017 14:05

Ne kužim se baš u iMac, ali eto krenuo raditi i moram na tome raditi. Imam takvu situaciju da moram očistiti hard disk, slobodno je oko 1GB.

 

Imam external drive Toshibin Cancio Basic od 1TB, formatiran na Mac OS Extended (Journaled).

 

Imam datoteku (iPhoto galerija) od 187 GB koju želim prebaciti na taj External drive, ali kad idem na copy paste, brzina prebacivanja je otprilike 0,1MB/s, procjenjeno trajanje prebacivanja je 29 dana

 

radi se o ovom iMac-u, ima USB 3.0, external drive je također 3.0

https://everymac.com/systems/apple/imac/specs/imac-core-i5-3.4-27-inch-aluminum-late-2013-specs.html

sendjo pon 16.10.2017 15:25

ako je disk formatiran NTFSom i koristiš neki od 3rd dodataka za čitljivost NTFS particija u MacOS X - u tome je stvar..

što ti je činiti? pa ništa, kopiraj sada to tak kak je a onda disk preformatiraj u exFAT pomoču Disk Utilty-a u X-ima i dobiti češ brzinu!

 

Jehonan uto 17.10.2017 10:03

A vidi, imaš masu tih eksternih HD kućišta koja nazivno kao jesu USB 3.x, a u biti nisu!

 

Naravno, ako na Windows ili Linux stroji stvar radi, a onda je očita nekompatibilnost OS X-a i dotičnog kućišta.

 

Jesi li spojio to kućište s odgovarajućim kabelom (USB 3.x, a ne USB 2.x)?

 

Itd, itd, itd....

 

I da, ova brzina koju imaš za prebacivanje tix 900-njak datoteka od 20 MB/s ti je u biti ono što daje USB 2.x kontroler!

 

Velim, može biti ovo, može biti ono ali ako u tom lancu samo jedna karika nije odgovarajuća, a onda odmah ode brzina na to što ti imaš.

 

Inače, tip FS-a tu nebi trebao igrati ulogu!

ihush uto 17.10.2017 14:01

-problem može biti čisto 'fizičke' prirode :))

-nemaš mjesta = kvaka22. Jer za noramalan rad moraš imati mjesta, potrebni su tempovi-scratchevi dok sys radi. Pošto za manji file treba manje mjesta to prolazi.. + to se pogotovo primjeti kod raznih journaling FSima, jer moraju undooati po potrebi i zapisivati sve promjene..

-20mbs znači da kad radi imaš cca 30-50% usb2 brzine, to znači da imaš neki problem, nekompatibilnost-driver, kabel.. i fejk uređaji koji samo deklarativno podržavaju standard dok brzina nema veze s tim.

FS je bitan, ovisno o tipu filea, to se vremenski množi kod korištenja vanjskih-usb/flash diskova. Osnovni (recimo glupi) FAT32 nije adekvatan ali može bit brži jer nema journaling, xefat.. je adekvatniji za vanjske diskove, ntfs je ok.. itd.

-ili oštećen disk (file).

 

probati boot nekog live ubuntua i sl... samo ako možeš do želejnog filea (pass-permisions), tako kopirati + obrisati.. možda to prođe.

Smet čet 26.10.2017 03:31

Sporo ti kopira podatke jer se radi o brutalno ogromnoj bazi slika, zapravo folderu s puno podirektorija u kojima se naze fajlovi pomoću kojih iphoto ili photos ili aperture prikazuju i editiraju slike i manipuliraju tagovima, lokacijama, prepoznavanjem lica... Ako ti je na disku ostalo 1GB mjesta znači da je došlo do fragmantacije svih podataka pa tako i fajlova foto baze kojih je mali milion pa ti ih zbog toga sporo kopira. Format diska Mac OS Extended (Journaled) je uredu, da umiriš savjest i uvjeriš se da je sve sa externim diskom u redu što se tiče brzine prijenosa skini blackmagic-disk-speed-test. Na zupčaniku iznad speed start test gumba promijeniš target drive na externi i pustiš da vidiš kakav je transfer rate(write-read), s obzirom da imam starog imaca s usb2 portovima pretpostavljam da bi r/w na usb3 trebao ići oko 70-100 mb/s, ako ti je brzina oko 35 onda ti podaci idu kao da je usb2 u pitanju. S obzirom da ti je krenuo jako sporo kopirati, znači skoro 200 giga će kopirati dosta vremena pa je moj savjet da kopiranje obaviš sa Carbon Copy Clonerom kojim možeš u slučaju da nešto stane nastaviti kopiranje gdje je stalo bez potrebe za ponovnim kopiranjem odpočetka (ako se ne služiš ccc-om google i yt su prepuni tutorijala i pomoći na tu temu); pustiš ga prije spavanja i nek rošta.