ZovemseZoranidolazimizRijeke sri 14.9.2016 09:18

Pozdrav, kako mi uskoro dolazi OK laptopić za dnevni rad, odlučio sam sada svoje starije računalo pretvoriti u NAS. Radi se o AMD konfiguraciji (Phenom II X4 955) s 8 GB Rama i GTX 460 karticom.

Ovo računalo me i dalje vjerno služi dugi niz godina i nikad nikakvih problema s njime.

 

Nisam nikad slagao taj NAS i ne znam gdje početi.

 

 

Koju Linux distribuciju(Amahi ili FreeNas)?

Mogu li s ovom Linux distribucijom koristiti Wake on LAN (odnosno Wake on Lan preko interneta uz pomoc DynDNS) kako mi komp ne bi cijelo vrijeme bio upaljen.

Htio bih imati kompletno web sučelje kakvo ima Synology zajedno s pripadajućim aplikacijama za HTTP i Torrent download, media i audio streaming, itd.

 

 

Molim za savjete, hvala lijepa svima.

om-prat sri 14.9.2016 14:53
ZovemseZoranidolazimizRijeke kaže...

Ne mogu niti jedan niti drugi instalirati po virtualnom mašinom. Javljaju grešku nakon instalacije ... :-/ Ovaj linux je stvarno užasan za konfiguraciju.

 Šta ti za Amahi ne triba prvo Fedora? FreeNAS nije linux, tribaš u virtualnoj namistit na FreeBSD...

ihush sri 14.9.2016 15:21

na PCju već imaš NAS, sve.. (ne treba ti 'poseban' OS koji je prilagođen 'kutijici', pogotovo ograničenja, možeš sve, share, print, media.. OS je sporedan, može win-lin, može u VMu..).

WoL nije stvar OSa (svaki podržava), nego postavki od BIOSa nadalje i samog mrežnog adaptera (hw+driver). Nešto sasvim drugo je npr router/ISPov i otvaranje porta ili imaš svoju mrežnu opremu koja nema takvih ograničenja. Sve je to mreža, pravila su univerzalna (i za većinu će ipak win biti optimalniji izbor).

linux, može neka od klasičnih distri (linux je jedan, mreža je mreža, razlika je samo u GUI+appsi tj jel nešto upakirano outofbox ili proizvoljno slažeš kao gentoo/deb..), npr ubuntu/mint/suse.. ili recimo za ovakvu upotrebu, pogledaj, Mythbuntu (primarno za media), kao i server distru, razlika je u odnosu na desktop upravo to, predviđen GUI, način upravljanja, miš-monitor.. ili 'kutija' (daljinski TVa i sl.) a sve je to linux, mreža i na svakom OSu možeš imati share/user/permision itd. dok na win možeš koristiti npr DLNA za video server ili 3rd party/miracast itd.

 

Veća šansa da ćeš sve potrebno naći u desktop verziji OSa i da ćeš lakše podesiti potrebno, jer svaki PC može biti NAS. Kad si ograničen platformom/resursima, tad biraš odgovarajuću distru (neka-NAS.. kao freeNAS), samo zbog tog ogarničenja, ne zato jer je po nečemu bolja, odnosno, firme to zapakiraju u kutiju/eprom/SDmem.. kao router/kutija/+HDD mjesto.

 

edit: staro pravilo servera (server nije samo server, nego file server, media server, DNS server, mail server, wlan server itd..) je postaviti fixnu IP ili imati router s mogućnošću rezerviranja (po MACu). Obavezno korsititi svoju mrežnu opremu (router) jer ISPova je pod njihovom kontrolom, resetira se i sl.

-Može VM, ali nepotreban je, tj imalo bi smisla da taj PC koristiš 'normalno' + ova uloga NASa ili bilo čega u VMu. KISS za ovaj slučaj kaže bez VMa a time i jedno NATanje manje (virtualni router koji VMu ovisno o postavkama daje pristup.. pa do tog da npr WoL ne može upaliti VM ... nego hosta i sl. a onda imaš problem koji ip pališ magicpoketom preko lana itd.).

MarkoST sub 18.1.2020 10:58

 

pozdrav,

 

Ja vec godinama rabim nas4free verzije 9 i prezadovoljan njime... boot sa sticka, 3-4 diska u raid5 polju, web sucelje, mali footprint, link aggregation...

 

jest da je konfiguracija stara ali radi odlicno...

 

Zare