Ostale mrežne teme

Kucni server, kako napraviti??

blu_ray sri 20.10.2010 12:54

Imam jedno racunalo koje najmanje koristim, pa sam dosao na ideju da od njega napravim jedan kucni server pomocu kojega cu dizat stranice i razmjenjivat podatke.Pa ako mi moze netko objasnit sta sve trebam imati i sta sve da napravim.

zeleni sri 20.10.2010 13:05
blu_ray kaže...

Imam jedno racunalo koje najmanje koristim, pa sam dosao na ideju da od njega napravim jedan kucni server pomocu kojega cu dizat stranice i razmjenjivat podatke.Pa ako mi moze netko objasnit sta sve trebam imati i sta sve da napravim.

Instaliraj xampp i onda dijeli podatke preko weba. 

 

Ili instaliraj filezila ftp server pa dijeli podatke preko ftpa.

 

Imas 100 alternativa, kucni server moze sto sta toga.

insomniac_cro sri 20.10.2010 13:42
blu_ray kaže...

Aha, znaci inst windows home server, onda xammp.Meni treba da mogu dizat stranice,ustedio bi novaca a ovi free hostinzi danas i nisu nest.Pa ako mi moze objasniti za to.

Ne treba ti windows home server , moze xp ili linux (lamp)

A ustedit pare sigurno neces jer struja košta a s t-comovim uploadom neces se proslavit!

Ja placam hosting od 1GB prostora (10 GB bandwith) +com domena  = 180 kn godisnje.

 

 

MrBlc sri 20.10.2010 13:54

Kakve bi ti stranice dizao? Računaj da s 512 kbit/s upload-a nećeš moći posluživati bog zna koliko korisnika. Ako ti to treba za neku internu upotrebu (ti, obitelj, par prijatelja) onda ok.

Što se software-a tiće, treba ti OS, ne treba nužno biti server edition, a ne mora nužno biti ni windows. Treba ti neki web server (apache, IIS ako si na windowsima), podrška za server side skriptni jezik u kojem misliš raditi (php, .asp...), baza podataka koju misliš koristiti. Uz to ti još treba servis tipa dynDNS za povezivanje domene s dinamičkom IP adresom.

hrvooje sri 20.10.2010 13:55

definitivno se ne isplati, jer struje potrošiš oko 500 kn godišnje, a hosting danas možeš uzet jeftinije od toga. isplati se jedino ako želiš učiti i eksperimentirati. ja svoju stranicu imam par godina na LAMP serveru ubuntu čisto radi učenja. konfiguriranje ssh, webmina, mysql-a, importanje ekportanje baze podataka, backup, konfiguracija ftp-a, čačkanje po /etc/hosts... . s vremena na vrijeme napravim update, upgrade. LAMP i dyndns ako želiš stalnu adresu je way to go, ako imaš istraživačkog duha.

 

pc je mislim amd barton, disk je stari spori wd 80Gb sa 512RAM-a. nije neka navala, poslužuje do 50 korisnika dnevno sa minimalnim brzinama tcoma uploada i downloada

insomniac_cro čet 21.10.2010 13:43
blu_ray kaže...

onda odustajem od dizanja stranica,koristit cu ga onda za dijelit podatke pa onda ukratko neka mi netko kaze sta sve treba za to, jer sam se izgubio u ovim postovima.

zavisi kako oces dijelit podatke , mozes preko ftp-a , freenas-a itd...

blu_ray čet 21.10.2010 23:54

Meni treba da mogu dijelit podatke unutar kucne,ali i druge mreze npr. da se spojim na svoj server sa drugim racunalom s pristupnom sifrom pa onda skidam podatke ne racunajuci filmove i dadoteke preko 200 mb i vise.Pa ako mi neko moze objasnit kako je najbolje to uraditi.Imam racunalo(server) sa dignutim WHS i spojen na ruter.

zagi55 sri 20.6.2018 23:13

Što sve trebam (software dio) ako želim napraviti server za dijeljenje dokumenata (pdf,word,excel,ppt,zip) za cca 500 korisnika? Kaj se tiče hardwareske strane imam neki stari Intel Dual core s 4 GB Ram-a, Hard 120 GB i Pokućni net s 50 Mbit/s Uploada. Google drive, OneDrive, Dropbox svi oni imaju svoje nedostatke oko prava pristupa i uređivanja dokumenta te nisam u potpunosti zadovoljan s njihovim mogućnostima kontrole.

Trebam imati:
Mogućnost uređivanja i kreiranja foldera,
Whitelistu korisnika koji bi se logirali preko email adrese,
Mogućnost pregleda dokumenta bez preuzimanja preko Google chroma.
Prikaz dokumenata preko ikona.