axos ned 12.7.2015 16:53

Vidim da nema neka tema (ili ju ja nisam uspio naći) o ventilatorima za kućišta, pa bi ju volio otvoriti jer vidim da ima dosta pitanja o toj temi.

U temi ću pokušat objasniti razlike između vrsta ventilatora, konektora, ležaja, i njihovim namjenama

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ventilatori u kućištu služe boljem protoku zraka u kućištu kako bi se postigle što niže temperature komponenti u računalu.

 

Ventilatori mogu biti "airflow", "static pressure" ili "hybrid".

 

- Airflow ventilatori su fokusirani na protok zraka koji se mjeri u CFM (cubic feet per minute) ili m3/h (cubic meter per hour). Taj broj nam govori koliko zraka ventilator prebaci u određenoj jedinici vremena. Takvi ventilatori se koriste u kućištu na pozicijama koje su otvorene i nemaju

prepreke koje bi mogle ometati protok zraka. Airflow ventilatore ćete prepoznati po velikom broju lopatica i velikom razmaku između njih. Uglavnom imaju nešto veći broj okretaja od static pressure verzija.

 

- Static pressure ventilatori su fokusirani na stvaranje što većeg tlaka koji se mjeri mm/H 2 O. Primjena ovakvih ventilatora je u okruženju koje nema slobodan protok zraka. Neki od takvih primjera su otvor na kućištu računala kraj kaveza za diskove, ventilatori na CPU hladnjacima ili ventilatori na radijatorima za vodeno hlađenje. Static pressure ventilatori su u prosjeku nešto glasniji od airflow varijanti uz iste okretaje.

 

- Hybrid ventilatori su ventilatori koji se zapravo i ne smatraju zasebnom skupinom jer se radi o mješavini između prva dva tipa ventilatora.

 

Tipovi ležajeva za ventilatore su:

- Sleeve bearing

- Ball bearing

- Rifle bearing

- Fluid bearing

- Magnetic bearing

 

- Sleeve bearing je najčešći tip ležaja koji se koristi za PC ventilatore. Radi se o ležaju koji koristi mast/ulje za podmazivanje kako bi se smanjilo trenje. Prednost ovakvog ventilatora je niska cijena i razina buke, a glavni nedostatak trajnost. Naime s vremenom se mast/ulje koji služe za podmazivanje suše, te ventilator stvara sve više buke. Osim toga ovakav ventilator bi trebao biti u okomitom položaju, jer postavljanje u horizontalni položaj uzrokuje da tvar za podmazivanje pređe na samo jednu stranu što drastično smanjuje trajnost ovog ležaja. Ovaj tip ležaja je posebno osjetljiv na visoke temperature jer se brže isušuje tvar za podmazivanje. Očekivano vrijeme rada na 50 stupnjeva celzijusa je oko 30 000 sati.

 

- Ball bearing je ležaj koji uz tvar za podmazivanje koristi i kuglice kako bi se smanjilo područje kontakta statičnog i dinamičnog dijela ventilatora. Takav ležaj je trajniji od Sleeve verzije ležaja, ali proizvodi i nešto više buke. Iako je otporniji na više temperature od Sleeve bearinga, toplina i dalje ima značajan utjecaj na trajnost. Moguće ga je postavljati okomito i vodoravno bez straha od drastičnog smanjenja trajnosti. Ovisno o broju kuglica u ležaju se povećava i trajnost ventilatora po principu "više je bolje". Očekivano vrijeme rada na temperaturi od 50 stupnjeva celzijusa je oko 60 000 sati.

 

- Rifle bearing je poboljšana verzija Sleeve bearinga koja ima dodatni sistem za bolje pozicioniranje tvari za podmazivanje. Kao rezultat imamo puno bolju trajnost, mogućnost montiranja horizontalno i vertikalno bez utjecaja na trajnost, uz manju razinu buke.

 

- Fluid bearing je ležaj unutar kojega se nalazi tekućina zatvorena u komori koja konstantno cirkulira. Ovaj tip ventilatora je dosta skuplji, ali ima puno veću trajnost, tiši je, a moguće ga je montirati vertikalno i horizontalno iako horizontalno nije preporučljivo zbog mogućnosti istjecanja tekućine iz ležaja . Očekivano vrijeme rada na temperaturi od 40-70 stupnjeva celzijusa je 100 000 - 300 000

 

- Magnetic bearing je tip ležaja koji koristi magnet kako bi se dinamični dio ventilatora držao u idealnoj poziciji koja značajno smanjuje trenje. Magnetic bearing omogućava horizontalno i vertikalno montiranje.

 

Konektori za spajanje ventilatora:

- 2 pinski konektor - Spaja se diretno na matičnu i nema mogučnost kontrole brzine.

- 3 pinski konektor - Spaja se direktno na matičnu ploču ili preko adaptera na napajanje, brzina se kontrolira naponom ukoliko je spojeno na matičnu ploču.

- 4 pinski konektor - Spaja se direktno na matičnu ploču ili preko adaptera. Ukoliko je spojen na matičnu ploču dodatni pin služi za kontrolu brzine, a napon je konstantno maksimalnih 12 volti.

- 4 pinski molex - Spaja direktno preko napajanja, a brzinu vrtnje nije moguće kontrolirati softverski. Umjesto toga ventilator radi na maksimalnim okretajima.

 

Pozitivni ili negativni tlak u kućištu?

Pitanje koje se postavlja pri odabiru ventilatora je da li želimo pozitivan ili negativan tlak u kućištu? Za odgovoriti na to pitanje potrebno je znati koja je razlika. Pozitivan tlak se javlja ukoliko ventilatori više zraka upuhuju u kućište nego ga odvode. Ukoliko je slučaj da se više zraka odvodi nego se upuhuje govorimo o negativnom tlaku.

 

Kakva je razlika pozitivnog i negativnog tlaka?

Pozitivan tlak se koristi ukoliko želimo zadržati prašinu izvan našeg kućišta. Takav pristup je poželjan jedino ukoliko imamo kućišta s filterima koji sprječavaju da ventilatori upuhuju i prašinu unutra. Ovakav pristup donosi dugoročno više temperature kućišta.

Negativan tlak se koristi ukoliko želimo niže temperature u kućištu Ovakav pristup dugoročno donosi niže temperature jer je fokus na ispuhivanju vrućeg zraka, dok hladni nefiltrirani zrak ulazi kroz sitne otvore na kućištu i zbog toga sakuplja puno više prašine. 

Jako je teško procijeniti da li je tlak pozitivan ili negativan ukoliko razlike nisu velike. Tlak ovisi o broju ventilatora koji ispuhuju/upuhuju, CFM svakog ventilatora, SP, i preprekama koje su u blizini ventilatora. Najjednostavniji test je staviti papir uz rupu na kućištu na kojoj nije ventilator i vidjeti da li ga kućište privlači ili odbija.

 

Dimenzije ventilatora mogu varirati, a zadnjih godina najčešće dimenzije su:

80mmx80mm

100mmx100mm

120mmx120mm

140mmx140mm

200mmx200mm

 

Utjecaj zaštite  otvora (grill) s kućišta na ventilatore.

Postoje različiti tipovi zaštita otvora na kučištu. Njihov utjecaj na buku i protok zraka je sve samo ne zanemariv. Neki ventilatori nude gumu između šarafa i rupe na ventilatoru kako bi se smanjlo prenošenje vibracija, ali pravi problem ne predstavljaju vibracije nego tipovi zaštita koji smetaju protoku zraka i mogu podići buku ventilatora za oko 30% na visokim okretajima, odnosno 40% na nižim. Osim buke problem se javlja i kod usporavalja protoka zraka, samo su razlike nisu toliko značajne. Ventilator može izgubiti oko 15% protoka zraka zbog zaštite otvora. Iako je to scenarij koji ne želimo, svakako je puno prihvatljiviji u ondnosu na alternativu u kojoj može doći do ozljeda.

 

Pojašnjenje oznaka u specifikacijama ventilatora

RPM (Revolutions per minute) - Govori nam koliko okretaja ventilator napravi u minuti. Više znači bolje hlađenje, ali i više buke

CFM (Cubic feet per minute) - Govori nam koliko kubnih stopa zraka ventilator prebaci za jednu minutu.

m3/h (cubic meter per hour) - Govori nam koliko kubnih metara zraka ventilator prebaci za jedan sat

dBA - Mjerna jedinica za buku koja nam govori koliko buke stvara pojedini ventilator

Actual imput power - Mjeri se u watima a govori nam kolika je potrošnja ventilatora

PWM (Pulse Width Modulation) - Tehnologija za kontrolu brzine ventilatora

 

Ukoliko vidite da nešto nedostaje ili da bi trebalo prepraviti slobodno me kontaktirajte putem PM ili komentirajte. 

 

Edit: Nadopunjeni neki podatci.

Edit2: Kolega @The_Fichek je našao dvije stranice s usporedbama ventilatora.

120mm Budget ventilatori od 120 mm

140mm Nešto starija usporedba ali ima dosta i danas aktualnih ventilatora.

Yt kanal (koristit samo za usporedbu dva ili više ventilatora istog promjera)

Edit3: Brdo 140mm ventilatora testirano

Stjepanj ned 12.7.2015 17:57

Hvala za temu kolega, evo ja trazim neke jeftinije ventilatore za svoj Zalman z3+, dakle za pocetak bi uzeo 2x120mm PWM(dakle 4 pinski) venta(ali moze i preporuka za neke obicne 3 pinske)! netrebaju biti super uber tihi, bitnije mi je da mogu upuhati poprilicnu kolicinu zraka u kuciste na nekim normalnim rpm-ovima!

ps da nisu prek 100kn!

LP

Stjepanj ned 12.7.2015 18:15

a nabava 4790k se oduzila neocekivano, oduvjek sam htio neke solidne ventove u kucistu! boja mi je skoro pa nebitna, plastika moze biti crna a ako su neki s plavo-zelenim ledom(ili nekakvom ukrasnom plastikom u boji) moze i takvi!lp

edit, ovaj fan sto si linkao sam citao da su tihi tj opcenito dobri, no dali je ovih 44 cfm dovoljno? dali imaju neki mozda i malo glasniji no da imaju veci cfm?

axos ned 12.7.2015 18:21
Stjepanj kaže...

Hvala za temu kolega, evo ja trazim neke jeftinije ventilatore za svoj Zalman z3+, dakle za pocetak bi uzeo 2x120mm PWM(dakle 4 pinski) venta(ali moze i preporuka za neke obicne 3 pinske)! netrebaju biti super uber tihi, bitnije mi je da mogu upuhati poprilicnu kolicinu zraka u kuciste na nekim normalnim rpm-ovima!

ps da nisu prek 100kn!

LP

 Evo jedan zanimljivi PWM model tu. Dobar cfm, a nije pretjerano glasan.  Provjeri kasnije na nabavi ima li gdje jeftinije jer im trenutno sajt ne radi.

Stjepanj ned 12.7.2015 19:52
axos kaže...
Stjepanj kaže...

Hvala za temu kolega, evo ja trazim neke jeftinije ventilatore za svoj Zalman z3+, dakle za pocetak bi uzeo 2x120mm PWM(dakle 4 pinski) venta(ali moze i preporuka za neke obicne 3 pinske)! netrebaju biti super uber tihi, bitnije mi je da mogu upuhati poprilicnu kolicinu zraka u kuciste na nekim normalnim rpm-ovima!

ps da nisu prek 100kn!

LP

 Evo jedan zanimljivi PWM model tu. Dobar cfm, a nije pretjerano glasan.  Provjeri kasnije na nabavi ima li gdje jeftinije jer im trenutno sajt ne radi.

 taj mi se cini odlican s obzirom na rpm vs db!, mislim da cu to uzeti, sto je jos bolje vidim da mu se moze skinuti cijeli vent da se lakse ocisti hvala obojici!lp

PaleSamNaSvijetu pon 13.7.2015 18:13

Odlicna tema, prijeko potrebna cini se, jer ne znam koji ventilator bih uzeo za ispuh kucista. Imam hladnjak na CPU sa push ventom 120mm i volio bih jedan 140mm da pusha van kucista.

 

Za usis imam 2 140mm Fractal Designova pressure venta, 1000rpm, koji su dosli sa kucistem. Jako mi se svidja dizajn, crno bijeli pa bih volio i da ispusni vent odgovara tome.

 

Ukratko - crno bijeli 140mm ispusni vent - je li bolje uzeti high airflow ili pressure? I mozda koja preporuka?

axos pon 13.7.2015 20:00
PaleSamNaSvijetu kaže...

Odlicna tema, prijeko potrebna cini se, jer ne znam koji ventilator bih uzeo za ispuh kucista. Imam hladnjak na CPU sa push ventom 120mm i volio bih jedan 140mm da pusha van kucista.

 

Za usis imam 2 140mm Fractal Designova pressure venta, 1000rpm, koji su dosli sa kucistem. Jako mi se svidja dizajn, crno bijeli pa bih volio i da ispusni vent odgovara tome.

 

Ukratko - crno bijeli 140mm ispusni vent - je li bolje uzeti high airflow ili pressure? I mozda koja preporuka?

Bolje je uzet airflow za kućište. 

Nemam ti baš što pametno preporučiti. 140mm ventova nema puno u ponudi. Još kad limitiraš bojom stanje je i gore. Imaš ovaj koji je dosta skup i ovaj koji je dosta glasan i montira se na rupe od 120 mm venta.

Edit: Našlo bi se sigurno i boljih modela (moguće skupljih), ali izvan hrv.

chutac sub 18.7.2015 01:18

Pozdrav!
Budući da su vrućine ogromne, to se odrazilo i na temperaturi mojih komponenti.

GPU se grije na 74C, a VRM-ovi na 88C i 76C

Procesor je bolji-redom jezgre(66, 66, 62, 59). Na njemu ću sutra promijeniti pastu, a ono što bih htio jest još jedan ventilator.

Imam CM690 II kućište. Iza imam jedan 120mm, naprijed jedan 140mm i to je to. Kavez za diskove je skinut.

Mogu staviti dva 120/140mm na krov, dva 120/140mm na bočnu stranicu i dva 120/140mm na dno.

 

Ja bih prvo stavio jedan 140mm na bok da puše po grafičkoj.


Što bi mi vi savjetovali?

Jedini uvijet je da ventilator bude PMW.

axos sub 18.7.2015 01:47
chutac kaže...

Pozdrav!
Budući da su vrućine ogromne, to se odrazilo i na temperaturi mojih komponenti.

GPU se grije na 74C, a VRM-ovi na 88C i 76C

Procesor je bolji-redom jezgre(66, 66, 62, 59). Na njemu ću sutra promijeniti pastu, a ono što bih htio jest još jedan ventilator.

Imam CM690 II kućište. Iza imam jedan 120mm, naprijed jedan 140mm i to je to. Kavez za diskove je skinut.

Mogu staviti dva 120/140mm na krov, dva 120/140mm na bočnu stranicu i dva 120/140mm na dno.

 

Ja bih prvo stavio jedan 140mm na bok da puše po grafičkoj.


Što bi mi vi savjetovali?

Jedini uvijet je da ventilator bude PMW.

Temperature nisu katastrofalne ako je to max load. Možda bi mogao to malo popraviti da digneš okretaje ventilatora komponetni, ali onda imaš problem s bukom ili ako na grafičkoj staviš neku kvalitetniju pastu iako nisam siguran pošto su sigurno stavili neku ok i nije se stigla osušit u godinu dvije koliko imaš karticu.

Ako staviš jedan boka onda ćeš dobiti pretjerano pozitivan tlak (dobro za prašinu al loše za hlađenje). Tako da mislim da bi bila dobra ideja staviti jedan s boka ili dolje dolje da upuhuje, a drugi na vrh da ispuhuje. Da li misliš stavljati 120mm ili 140? 120 imaš veći izbor i jeftiniji su, a 140mm imaju malo bolji protok uz istu razinu buke.

sudy_freak sub 18.7.2015 12:22

@OP: hvala za temu, ma da sam kroz godine prilično dobro upoznao razne vrste ventilatora, susretao se s mnogima, ova tema mi dođe kao ponavljanje gradiva.
Super napisano, detaljno, ništa pretjerano opširno.
Za početak, sve što treba je napisano.

Tu i tamo koji tipfeler, ali ništa važno 

 

 


Za sve koji su zainteresirani za kupovinu ventilatora (imam stvarno gro njih), mogu me kontaktirati na PP!

chutac sub 18.7.2015 13:32
axos kaže...

Temperature nisu katastrofalne ako je to max load. Možda bi mogao to malo popraviti da digneš okretaje ventilatora komponetni, ali onda imaš problem s bukom ili ako na grafičkoj staviš neku kvalitetniju pastu iako nisam siguran pošto su sigurno stavili neku ok i nije se stigla osušit u godinu dvije koliko imaš karticu.

Ako staviš jedan boka onda ćeš dobiti pretjerano pozitivan tlak (dobro za prašinu al loše za hlađenje). Tako da mislim da bi bila dobra ideja staviti jedan s boka ili dolje dolje da upuhuje, a drugi na vrh da ispuhuje. Da li misliš stavljati 120mm ili 140? 120 imaš veći izbor i jeftiniji su, a 140mm imaju malo bolji protok uz istu razinu buke.

 Grafička nema ni godinu dana pa vjerujem da je pasta u redu.

A kad bih napravio reorganizaciju sa ova dva?
Da prednji 140 mm stavim na bok, naprijed ostavim rupu, a 120mm ostavim gdje je ili stavim na krov?

 

I svejedno mi je jesu li 120 ili 140, bitno da su PMW.

Stjepanj kaže...

bocni fan je najznacajniji za direktno hladenje gpu-a, 140mm je bolji no i 120mm ce to raditi odlicno! ako nemas filter kupi i njega odma s fanom to je nekih mozda 20-tak kn ako se ne varam!lp

 Imam viška dva 120mm filtra, ali nemam 140, no kupio bih.



Staviti ću prednji na bok pa vidjeti temperature.

axos sub 18.7.2015 20:40
chutac kaže...

 Grafička nema ni godinu dana pa vjerujem da je pasta u redu.

A kad bih napravio reorganizaciju sa ova dva?
Da prednji 140 mm stavim na bok, naprijed ostavim rupu, a 120mm ostavim gdje je ili stavim na krov?

 

 

 Mislim da to nije dobro rješenje jer će ti se dio toplog zraka nakupljati na kućištu iako bi moglo dati bolje temperature za GPU par u kratkom korištenju.

Dobra opcija bi ti bila kupiti 2 ovakva koja su 120mm PWM (kad već imaš i filtere) i staviti jedan na bok jedan na vrh. Druge nemoj stavljati horizontalno ako su sleeve bearing. Ovi su twister i mogu se stavljati i horizontalno i vertikalno. 

chutac sub 18.7.2015 20:57

Stavio na bok, temperatura grafičke pala za 2C, a diskovi porasli na 46(!). Vraćam ga naprijed i možda stavim još jedan na vrh.

Razmišljam o Arctic F14. Sad ga imam i zadovoljan sam, a skoro je duplo jeftiniji od Enermaxa.

toxic sub 18.7.2015 21:08

Nedavno kupio CoolerMasterov Jetflo, super izrada super sve samo jbte, na niskim okrtajima je pustao cudne vibracije  a na visim okretajima je full glasan.. 100 kn dao i ostao blago razočaran

 

Trentuno imam 2 x ova nova cm silencio koji dolaze sa vodenim hladenjem i oni mi pisu iz prednjeg dijela kucista prema iza - necujni si u na max okretajima

 

te imam dva nzxt jedan ispuh iza i jedan ispuh gore također nečujni i solidnu propunsost imaju..

 

https://www.nzxt.com/product/detail/141-fn-v2-performance-case-fan.html

 

dakle to su ovi..

 

 

axos sub 18.7.2015 21:08
chutac kaže...

Stavio na bok, temperatura grafičke pala za 2C, a diskovi porasli na 46(!). Vraćam ga naprijed i možda stavim još jedan na vrh.

Razmišljam o Arctic F14. Sad ga imam i zadovoljan sam, a skoro je duplo jeftiniji od Enermaxa.

 Problem je u nakupljanju toplog zraka u prednjem dijelu. Zato se ugl prvo stave prednji i zadnji. Za F14 ne mogu raditi preporuku jer nisu napisali koliki static pressure rade, ali imao sam jedan njihov vent davnih dana i radio je tiho i pouzdano. Zato ako imaš pozitivna iskustva s njima uzmi ih. Cijena je stvarno dobra.

axos sub 18.7.2015 21:12
toxic kaže...

Nedavno kupio CoolerMasterov Jetflo, super izrada super sve samo jbte, na niskim okrtajima je pustao cudne vibracije  a na visim okretajima je full glasan.. 100 kn dao i ostao blago razočaran

 

Trentuno imam 2 x ova nova cm silencio koji dolaze sa vodenim hladenjem i oni mi pisu iz prednjeg dijela kucista prema iza - necujni si u na max okretajima

 

te imam dva nzxt jedan ispuh iza i jedan ispuh gore također nečujni i solidnu propunsost imaju..

 

https://www.nzxt.com/product/detail/141-fn-v2-performance-case-fan.html

 

dakle to su ovi..

 

 

 Jetflo su dobri ventovi. 95 CFM i 2.72 mmh2o na 120mm ventu. Malo koji vent to može prebaciti. Ali zato je i max glasnoća 36 dBA.

Edit: Nije to Tele 2. Nemožeš i ovce i novce

toxic sub 18.7.2015 21:18
axos kaže...
toxic kaže...

Nedavno kupio CoolerMasterov Jetflo, super izrada super sve samo jbte, na niskim okrtajima je pustao cudne vibracije  a na visim okretajima je full glasan.. 100 kn dao i ostao blago razočaran

 

Trentuno imam 2 x ova nova cm silencio koji dolaze sa vodenim hladenjem i oni mi pisu iz prednjeg dijela kucista prema iza - necujni si u na max okretajima

 

te imam dva nzxt jedan ispuh iza i jedan ispuh gore također nečujni i solidnu propunsost imaju..

 

https://www.nzxt.com/product/detail/141-fn-v2-performance-case-fan.html

 

dakle to su ovi..

 

 

 Jetflo su dobri ventovi. 95 CFM i 2.72 mmh2o na 120mm ventu. Malo koji vent to može prebaciti. Ali zato je i max glasnoća 36 dBA.

Edit: Nije to Tele 2. Nemožeš i ovce i novce

 ma sve 5 dobiju se sa njime i adapteri da se on sporije vrti

 

npr do 28db ali stvara cudne vibracije koje su me iritirale i izbacio ga van..

 

dakle na 1200-1600 rpm on ne izbacuje nista vise zraka van nego ovi nzxt koje sam linkao dolje a nije tisi..

 

dakle volim tisinu.

 

axos sub 18.7.2015 21:29
toxic kaže...

 ma sve 5 dobiju se sa njime i adapteri da se on sporije vrti

 

npr do 28db ali stvara cudne vibracije koje su me iritirale i izbacio ga van..

 

dakle na 1200-1600 rpm on ne izbacuje nista vise zraka van nego ovi nzxt koje sam linkao dolje a nije tisi..

 

dakle volim tisinu.

 

 Kako ne izbacuje? 95 CFM vs 45 CFM, odnosno static pressure 0,9mm H2O vs 2,72 mm H2O. Razlika je velika. Ako i postoje oscilacije u pefrormansama, ali nemogu biti tolike. Btw sve preko 30 dBA bi trebalo dolaziti sa in-ear slušalicama gratis.

toxic sub 18.7.2015 21:39
axos kaže...
toxic kaže...

 ma sve 5 dobiju se sa njime i adapteri da se on sporije vrti

 

npr do 28db ali stvara cudne vibracije koje su me iritirale i izbacio ga van..

 

dakle na 1200-1600 rpm on ne izbacuje nista vise zraka van nego ovi nzxt koje sam linkao dolje a nije tisi..

 

dakle volim tisinu.

 

 Kako ne izbacuje? 95 CFM vs 45 CFM, odnosno static pressure 0,9mm H2O vs 2,72 mm H2O. Razlika je velika. Ako i postoje oscilacije u pefrormansama, ali nemogu biti tolike. Btw sve preko 30 dBA bi trebalo dolaziti sa in-ear slušalicama gratis.

 na opip pod rukom kolko zraka izbacuje nisam dobio takav dojam

 

dakle ja gledam kada se jetflo vrti na silent modu i kada ispušta glupe vibracije 1200 okretaja... nisam siguran da postize full perofmanse u silent modu slažeš li se?

axos ned 19.7.2015 09:54
toxic kaže...

 na opip pod rukom kolko zraka izbacuje nisam dobio takav dojam

 

dakle ja gledam kada se jetflo vrti na silent modu i kada ispušta glupe vibracije 1200 okretaja... nisam siguran da postize full perofmanse u silent modu slažeš li se?

 Slažem se. Naravno da ne postiže. Govorio sam max vs max. Nema ni smisla puno kupovat ovaj ventilator ako ga misliš štediti. Radije uzmeš neki jeftiniji/tiši.

Drky1991 sub 8.8.2015 14:59

Planiran staviti par ventilatora u kučište cooler master elit 430 na gornju stranu kučišta bi stavio dodatnu "kutiju" pošto s unutarnje strane ne stanu ventilatori od noctue nh-d 14 u tu kutiju stanu dva ventilatora od 12cm ispuh...dole bi stavio 1 ventilator 12 cm upuh,bočno na prozirnoj plastici neki prozirni 12cm  ventilator za upuh i sa zadnje strane 12cm ispuh.... S prednje strane je original ventilator 12cm od kučišta.. To je ukupno 5 novi ventilatora ..koje bi mi preporučili za uph a koje za ispuh

axos sub 8.8.2015 16:09
Drky1991 kaže...

Planiran staviti par ventilatora u kučište cooler master elit 430 na gornju stranu kučišta bi stavio dodatnu "kutiju" pošto s unutarnje strane ne stanu ventilatori od noctue nh-d 14 u tu kutiju stanu dva ventilatora od 12cm ispuh...dole bi stavio 1 ventilator 12 cm upuh,bočno na prozirnoj plastici neki prozirni 12cm  ventilator za upuh i sa zadnje strane 12cm ispuh.... S prednje strane je original ventilator 12cm od kučišta.. To je ukupno 5 novi ventilatora ..koje bi mi preporučili za uph a koje za ispuh

 Nisi naveo kakve konektore želiš, koliko ti je bitno da su tihi, i koliko para želiš potrošit na svih pet?