Robi čet 9.1.2020 18:10

Odlučio sam se da je vrijeme za kupnju NAS-a. Bavim se fotografijom i treba mi radi arhive i da određene osobe mogu pristupati fotografijama preko interneta.

Zašto ne neki WD vanjski disk ili slično? Imam Nikon D850 foto aparat i sačuvao bi neke sirove fotografije kao arhiva, a za dijeljenje JPG fotografije u nekoliko veličina.

Znači npr jedna fotografija 2500 širi dio, pa 8256 širi dio, kvaliteta JPG-a 100%. Osim fotografije tu bi se pronašao i koji video, ali u manjoj mjeri.

 

U oko mi je zapeo DS918+. 4-bay je i dobar hardware ima. Pojedine datoteke koje će se nalaziti na njemu mogu biti poveće (npr. panoramska fotografija sastavljena od 4-5 ili više fotografija u full rezoluciji i full kvaliteti).

Diskove mislim uzeti 4x WD Red 8TB i staviti ih u Raid 10.

 

Router imam Mikrotik hAP ac2 koji ima gigabite lanove, a internet imam od A1 kablovski 150/15.

 

Je li to ok konfiguracija za navedene potrebe, je li ok raid ili imate kakve druge prijedloge

Veliki Brat pet 10.1.2020 09:15

Čovjek ne pita za backup, pita za dijeljenje fotografija preko neta. Naravno da backup treba riješiti, ali za to postoje vanjski diskovi i cijela priča je brza i jednostavna.

 

Na poslu imamo Synology (s dva diska) već preko nekoliko godina i jako sam zadovoljan s njim, stvarno svašta omogućuje, čak ima i docker plugin, tako da svašta može progutati.

Kao cost effective alternativu mogu jedino predložiti neki serverčić u vlastitoj režiji, nešto što će vući malo struje a biti jače, fleksibilnije i lakše za održavanje - pa na njega istalirati Open Media Vault.

To sam si složio doma i prezadovoljan sam, pogotovo obzirom na setup diskova (stari diskovi, server je ionako više poligon za učenje nego konkretan NAS) koji je IMHO idealan za kućno okruženje (snapRAID+UnionFS).

 

Ali ako ti se ne da prčkati i održavati, uzmi Synology, mislim da tu efektivno niti ne možeš pogriješiti.

Veliki Brat pet 10.1.2020 15:01
Robi kaže...

Koliko vidim Raid 10 služi upravo za to

Za što, za backup? Ne, kod RAID-a imaš samo zaštitu od rikavanja diska (jednog ili više, ovisno otipu polja), ali bilo kakva korisnička greška se prenosi u polje - ako slučajno obrišeš neku važnu datoteku ili pokupiš malware koji ti enkriptira podatke, RAID ti neće pomoći.

 

Osobno smatram kako je bilo koji oblik RAID-a overkill za kućne korisnike, zato sam i spomenuo OMV+SnapRAID+UnionFS. Sad ne mogu detaljnije, ali ovdje ima napisano zašto (ja pišem UnionFS, on MergerFS, ali mislim da je ista stvar, samo se ja možda nešto krivo sjećam): https://michaelxander.com/diy-nas/

ihush pet 10.1.2020 17:05

-pogrešna ideja .. tj prepoznatljivo po opisu i navedenom radi 10.. tj možeš tad istim sredstvima imati sigurnost-backup, ali odvojeno, 2 diska + 2 diska na kojima je backup. Mirror nije backup, služi samo u slučaju kvara diska, ne u svim ostalim, kao brisanje ili malware..

(da ne ulazimo o ostale opise kao raw slike.. što je nevažno za storage-backup i sl. osim samog kapaciteta koji je po tvojoj ideji neki max u normalnoj ponudi).

možda kao btw, .. umjesto nas-a računalo, jer nas je računalo+soft/os.. ali ograničeno i time jednostavnije, to je prednost početnicima ali odraničen si npr brojem diskova dok je cijena nasa podjednaka računalu koje može isto i više bez ograničenja ali traži znanje mreže i sl.

u banalnom primjeru za isti iznos, umjesto 10 možeš imati raid 1 + backup (umjesto 0) .. i pošto započinješ s riječju arhiva pretpostavljam da su ti podaci (slike) važni, tj da ne želiš rizik, gubitak .. a rizik se povećava ako to otvoriš online i ako se prisjetimo posljednjih par godina cryptrasnoma.. jednom rječju, raid nije backup.. + backup ne smije ni biti dostupan malwareu jer je tad jednako kao da ga nema a to prelazi granice kratkih uputa tj sve je stvar tvojih potreba i rizika kojeg preuzimaš mada možda nisi svjestan sitnica-razlika kao između raid-backupa i 'pravog' backupa.

 

-pravi backup bi bio onaj s kojim si miran što god da se desi disku, lopov odnese sve, izgori, crypt.. ne samo kvar ili kanta za smeće. Zato se više ne koristi 10 nego eventualno na serverima raid 6 i to samo zato što serveri moraju imati uptime nonstop, dok u ovom slučaju ne vidim to kao kriterij (kao i ostala redundancija npr dvostruko napajanje, ups-baterije, klimatizirana soba itd.. + dežurni systemac.. itd.).

 

+ banalni hint, pošto govoriš samo o slikama, vjerojatno veća količina.. više ćeš na performansama osjetiti razliku ako imaš brzu mrežu, 10-100-1g-10g.. i sve u lancu (ne samo nas, nego switch ..) pa i time da u pojedinom folderu nemaš tisuće slika nego neki manji-razumniji broj npr 100.. pogotovo ovisno o tome kojom app juzer pristupa folderu (preview-keširanje..) pa i izbor server osa, možda i linux koji bolje barata masom filea ili duljinom UNC patha (+naziv filea).. što zna zaklati win cliente... itd. pri tome HW može biti identičan i imat ćeš različite rezuktate, sporo-brzo tj nećeš ni znati zašto nešto radi loše..

 

+ još btw-a.... npr 8tb diskovi.. ok, jasno, trebaš što više storagea, ali.. veći disk = veći problem kad se nešto desi, + veći problem za backup + ako je prazno tad je višak, ako je puno opet problem.. i ako to spojiš u jedan volumen tad imaš 16tb a tad si poduplao problem backupa, koji može biti pametan, može imati kompresiju (neće pomoći za slike osim ako to ciljano napraviš) ... tj neke stvari su 'bolje' kao običan copy, ne neki backup-format, čak ni 'zip' (i sl.) .. jer tad možeš trenutno, bez ovisnosti o backup softwareu sve, s tim povezano npr jamstvo.. ja kad slažem storage (neovisno raid ili bez) uzmem par diskova više, rezervu, stoje sa strane, u kućištu i sl. i čekaju tren kad će biti potrebni, ne tad tražiti po trgovini ili čekati novo po jamstvu.. a pokvarni tad mogu mirne duše baciti ili reklamirati.. Nema najboljeg-idealnog plana, nego samo probaj predvidjeti neke moguće situacije i pitaj se što ako .. ako imaš odgovor tad je to ok, ako nemaš..

Robi pet 10.1.2020 18:29

Hvala na iscrpnom objašnjenju. Online će biti. Trenutno mi je desktop isto online non stop. Ne gasim ga uopće. Jedino monitor ugasim. Uptime nije nužan 100%, već neki normalan u kućnim uvjetima. Recimo što mi se znalo dešavati ja žurim negdje a baš tada se netko sjeti da mu trebaju fotke u full rezoluciji koje sam fotkao prije godinu dana. A ja kada obrađujem i šaljem, u većini slučajeva je 2500 duži dio za slanje, a za web 1200 za moj web a za ostale koliko im treba. U full rezoluciji jako rijetko imam jpg da obrađujem.

 

Što se tiče Raid 10, odustajem. Što se tiče backupa, izuzetno mi je bitno možda 10% fotografija koje je upitno hoću li imati prilike opet napraviti, pa bi volio sačuvati sirove fotografije. Npr fotografije gradova, nekih evenata su mi manje bitne i ako iz izgubim nema štete.

Tako da odustajem od raid 10 a kao backup bitnih stvari ću imati na UBS diskovima. Time se smanjuje kapacitet potrebnih diskova tako da sada razmišljam da umjesto 4x8TB uzmem 4x4TB. Koji Raid bi mi preporučio? 

 

Direktoriji bi bili po temi. Primjer /root/produkcija/Hrvatska/gradovi i tu svaki grad i mjesto koji fotkam imam u zasebnom direktoriju. U rootu bi imao dva direktorija. Produkcija gdje bi bile sirove fotografije, tiff i sl. Drugi bi bio Public koji bi bio za sheranje. 

Takav sustav ide baš iz razloga stvaranja cachea i previewa i da hardware što manje pati. Broj usera ne bi bio velik. cca 10 stalnih koji bi se povremeno spajali, a ostali bi imali više manje jednokratni pristup da si skinu fotke i da imaju arhivu cca 3-4 mjeseca. 

 

Jedan user bi imao malo više ovlasti, odnosno kolega fotograf da ima za rescue, backup i to. Znam da to nije 100% sigurno, ali kada staviš na više mjesta smanjuje se mogućnost gubitka podataka. Naravno govorimo i o online i o offline arhivi.

 

Što se tiče krađe rizik je minimalan pošto mi je to u stanu i uvijek je netko doma. Što se tiče virusa, poduzeo sam određene mjere zaštite. Znam da nije ništa 100% sigurno, pogotovo za male korisnike ali kombinirao sam više razina zaštite. Od firewalla na mikrotiku, pihole za malware stranic itd. Linux sam dugo godina koristio, ali sam iz određenih razloga bio prisiljen da se nakon 18 godina vratim na windows. Koristio sam kraće vrijeme RH, debian. Slackware sam dosta godina koristio, a najduže sam bio na Ubuntu. Tako da se mogu smatrati "naprednijim" korisnikom koji dosta pazi na sigurnost. Toliko sam freak da sam na webu postavio CSP i još neke stvari. Jedino se nisam usudio postaviti HPKP. Kao što sam napomenuo znam da nije to isto kao sigurnost koje koriste u data centrima, ali svodim na minimum rizik.

ihush sub 11.1.2020 01:43

-ako nemaš neki konkretan razlog ''za'' raid, tad je 'bolje', bez raida.. obični diskovi-storage, zasebno, odnosno, može jedan mountpoint-volume ili jbod što god da ti je zgodnije ili što soft/os nudi. Ako ne ovisiš o raidu tad imaš jedan problem manje i KISS kaže da je to 'bolje'. Raid je nekad bio jedini izbor, zbog kapaciteta ili brzine. SSD je brži.

-problem kod pristupa ne mora biti klasično sigurnost (hacker-proboj.. vs user) npr firewall.. jer ako user ima pravo pristupa i ako je zaražen, tad će npr crypto obaviti svoj posao.. i fw tu ne pomaže. Sve zaštite su beznačajne u odnosu na pravi backup tj copy na drugi disk, koji je nedostupan svemu-svima pa tako i malwareu. Može usb ext disk, ali ne mora.. može to biti jednak disk u shareu ili nasu ali ne sheran nego interno dostupan, tj ako je sheran može biti ugrožen, ako nije sheran, ako to koristiš interno npr na tvom računalu ne na nasu, tad si siguran. + pošto ti ne treba sve u backup-arhivi, napraviš backup samo potrebnih foldera/fileova.. + pošto nije preporučljivo sve držati u jednom folderu (performanse) logično je podijeliti upravo po tom kriteriju nrp raw za backup i ostalo izvan backupa + svaki dodatni kriterij-potreba za podfoldere i sl.

-kao što si do sad već sherao s računala, to može biti na nasu ili server-računalu.. dok backup može biti na tvojem računalu tj važno je samo da uvjek imaš dvije odvojene kopije tj da se ne desi mogućnost istovremenog gubitka obje kopije.

-osim specijaliziranih appsa za backup (šreduler, kompresija, pametni-increment backup ..) obična skripta-copy može biti 'bolja', tj tad ne ovisiš o nekoj app za backup tj restore pa ni o kompresoru tj ako nešto npr zipiraš, tad da bi korsitio moraš odzipati, ako je copy tad ne moraš ništa.. a klasični kompresori kao zip su beskorisni za video-slike-multimediju.. jer su interne kompresije jpeg-mpega višestruko jače od lzw i sl. algoritama ili je cpu zahijevno i nespretno i traje.. a na kraju je bitan samo rezultat tj jel važnije kompresirati npr 1tb u 100gb ako kompresira 1:10 uz moguće držanje 10 kronoloških kopija ili je lakše kupiti 1tb disk i imati copy 1:1 .. imati više diskova itd... čak do tog da ovisno o cijeni i riziku možda nije najbolje kupiti npr disk od 8tb .. možda je bolje par/4 komada od 2tb.. za možda isti iznos.

+ sitnica koja se može desiti, diskovi preko 2tb mogu biti problematični-kompatibilnost, os-support.. tad nije svejedno ako koristiš npr 4-8tb-veći disk gdje ćeš ga ubosti, koje-kakvo računalo.. npr XP... pa na to još dodati mbr-gpt ili enkripciju diska .. i sve zbog sigurnosti možda ponekad potrebno ali kad se desi kvar (računala ili nasa na kojem je disk) tad mora odgovarajuće računalo za spašavanje ili ext-usb ladica koja to podržava inače nemaš pristup podacima a čitava tema je upraovo o tome.. tj nikad ne zaboraviti zašto, cilj, smisao.. i KISS pravilo. Sve se može napraviti samo je pitanje resursa, potrebe, smisla .. i uvjek se može pogriješiti ili previdejti a kasnije je možda kasno.

 

-npr više ću računati na to da mi enkripcija diska ne treba, tj nešto u mojem stanu smatram sigurnim od krađe i tad mi takva zaštita ne treba, dok bi mogla postati problem u slučaju kvara. Tad umjesto zaštite koju nisam ni trebao, imam problem jednako kao da mi upadne crypt-ransom virus. Tj ako imam pravi backup tad ni to nije problem, ako nemam tad podaci 'nisu važni'. Važni i odgovarajuće zaštićeni, backupirani su samo ako ti kao vlasnik-korisnik uvjek kad god zatrebaš možeš do njih neovisno što se desi. Ako to ne možeš tad nisu.. odnosno tad je propust-previd u planu. ''što ako?''..

-institucije ne mogu imati takav kriterij, tj oni koji barataju npr osobnim podacima moraju imati zaštitu i enkripciju pa i u slučaju da netko otuđ podatke, ti podaci bi morali biti neupotrebljivi.. dva različita kriterija koji daju različite odgovore.. o tome može ovisiti nivo zaštite ili način (čak i kad znamo da 100% zaštite/sigurnosti nema)...

 

+ ili ako koristim neki arhiver, kompresor .. tad ću recimo izabrati 7z.. ne winrar i sl. ne zato jer je neki bolji, nego zato jer je dostupan, na svim platformama, free i radi + nudi potrebne opcije bar za moje potrebe, no to sve ne znači da bi tebi bio odgovarajući izbor tj moje potrebe i tvoje ne moraju biti ni slične.. koristio si par distri, znaš što se njima može, što je na live sikiću.. i tad npr za pc-server možeš odabrati ubuntu, ne zato jer je npr rh loš.. nego zato jer ima ono što ti treba dok sve ostalo svaki os radi jednako tj rade appsi-frontendovi-kodeci.. i nevažno je win-lin-mac ili winzip-winrar-7z.. važno je da radi ono što ti treba.

Robi sub 11.1.2020 13:44

Darmarko 

 

Premalo prostora. Plaćeni omjer cijene i dobivenog mi se ne sviđa. Za sada imam napunjena 3TB USB diskova i još nešto na lokalnim diskovima. Za slanje koristim wetransfer servis. Ovo mi je više da sve imam na jednom mjestu i da ispraznim desktop diskove.

MrBlc sub 11.1.2020 14:08

Razmisli o servisima za off line backup putem neta - amazon nudi takav servis, backup je povoljan, čuvanje također, a najskuplji dio usluge je vraćanje iz backupa. Backup se radi na offline medij koji se arhivira. Takav servis je dobro rješenje za zadnju liniju obrane, a onda raid kao bezbolno rješenje za crkavanje jednog diska i backup najvažnijih podataka na usb disk lokalno imaju smisla. 

 

Znači, na raidu imaš sve, na lokalnom backupu imaš samo raw, a na offline storageu samo ono bez čega stvarno ne želiš ostati (možeš imati i više bucketa, pa neke stvati spremati za svaki slučaj, pa glavni bucket u slučaju katastrofe povući odmah, a ostale ako ti ikad zatreba). U slučaju da ti crkne jedan disk u nas-u, on sam odradi rebuild, ako ostaneš bez čitavog nasa (crknu oba diska ili krypto virus pogazi) imaš raw backup iz kojeg uz dosta više posla možeš rebuildati sve, a ono najbitnije te čeka na drugoj tektonskoj ploči ako baš sve ode u neku stvar.

Robi sub 11.1.2020 14:47
MrBlc kaže...

Razmisli o servisima za off line backup putem neta - amazon nudi takav servis, backup je povoljan, čuvanje također, a najskuplji dio usluge je vraćanje iz backupa. Backup se radi na offline medij koji se arhivira. Takav servis je dobro rješenje za zadnju liniju obrane, a onda raid kao bezbolno rješenje za crkavanje jednog diska i backup najvažnijih podataka na usb disk lokalno imaju smisla. 

 

Znači, na raidu imaš sve, na lokalnom backupu imaš samo raw, a na offline storageu samo ono bez čega stvarno ne želiš ostati (možeš imati i više bucketa, pa neke stvati spremati za svaki slučaj, pa glavni bucket u slučaju katastrofe povući odmah, a ostale ako ti ikad zatreba). U slučaju da ti crkne jedan disk u nas-u, on sam odradi rebuild, ako ostaneš bez čitavog nasa (crknu oba diska ili krypto virus pogazi) imaš raw backup iz kojeg uz dosta više posla možeš rebuildati sve, a ono najbitnije te čeka na drugoj tektonskoj ploči ako baš sve ode u neku stvar.

 

Na raid misliš na NAS, a lokalni backup USB disk? Koji raid preporučuješ? Ili da sva 4 diska ili 2/2 pretvorim u 1x16TB odnosno 2x8TB.

 

Kako trenutno razmišljam

 

- NAS (4x4TB WD Red): 2x8TB (jer su 2 diska spojena i pretvorena u 1. Znači imam 2 diska od 8TB od ta 4). Tu nakon fotkanja prebacujem sirove fotografije na prvi disk. Osim toga tu si čuvam backup. Drugi disk mi služi za sheranje mojih fotki i ako treba sestri, prijateljima i dr privremeno prostor za nešto da im kreiram account sa pristupom samo njihovim direktorijima. Ne znam postoji li mogučnost da kreiram jedan direktorij koji stavim read-only, a u njemu za svakog korisnika gdje može samo u pojedini direktorij user:grupa (pero:pero) pristupiti. Znači da je jail account kao što ima na linuxu ili barem da ne može user i grupa pero pristupiti direktoriju od usera i grupe marko.

 

- USB disk 1: Tu čuvam u arhivi bitne fotke i sirove fotke i jpg od posljednjih fotkanja kao backup cca 6 mjeseci ako me netko zatraži a nema na NAS-u

 

- USB disk 2: Tu čuvam samo bitne fotke koje ne želim izgubiti nikako. Uglavnom bi samo raw tu bio.

 

- Amazon/Google drive/Box i dr: Na par mjesta cloud + offline za backup. Za Amazon još razmišljam. Znam koliko para toliko muzike, ali tu mi je u pitanju omjer cijene i bitnosti podataka. NE BI volio izgubiti je ipak malo manje bitno od IZUZETNO poslovno bitno. Odnosno u slučaju gubitka i tih podataka na gubitku sam samo ja i to ne financijski već više emotivno.

 

BTW Raid mi je više draži radi kvara diska. Onda koliko sam shvatio možeš povratiti podatke bez puno peripetija da vraćaš sa ostalih diskova ili amazona i sl. U slučaju kvara diska u raid polju, ako sam dobro shvatio, ubaciš novi disk umjesto pokvarenog i povratiš u prethodno stanje. Raid isključivo radi fizičkog kvara diska. USB i dr radi korumpiranosti datoteka, virusa, hakera i dr.

ihush sub 11.1.2020 16:54

-ovako, raid-mirror=raid-1 tad kontroler snima identično stanje na dva diska, koristiš kao jedan, kapacitet, ista brzina ali zbog redundancije nema gubitka podataka u slučaju kvara diska, tj sys radi s ispravnim dalje, kad se zamjeni neispravan ckonira se i nastavi dalje.. no to nije bacup to je samo identična kopija i služi samo za kvar diska-zamjenu .. bez prekida rada.

-raid-0/stripe je korištenje kapaciteta i brzine ali sigurnost zbog kvara je dvostuko lošija tj dva diska imaju veće šanse za kvar nego jedan.. ili isto, tj to nije backup i ništa nalik tj samo veći rizik + ovisnost o kontroleru koji mora podržavati radi da bi radio tj u slučaju kvara računala diskove moraš spojiti na odgovarajući kontroler koji ih može čitati kao raid-par...

-ostalo su kombinacije, 5-6 .. ili 10 koji je istovremeno 1+0 ili 0+1 (ne 10) tj 10 se koristi isključivo zbog rizika no tad su 5-6 optimalniji.

 

bez raida, običan disk, normalan sata-3 kontroler u ahci modu i stvarne brzine hdd-a do 150mbps.. ili ssd 300-600 .. ili m2-nvme za više i to je to što se tiče brzine tj raid kontroleri su iz starih vremena i neće preći brzinu ograničenu kontrolerom tj ni blizu kao ssd tj ako želiš brže moraš kupiti pravi kontroler koji je cijenom kao računalo.. ili sas...

-raid nije backup, tj mirror je samo otpornost na kvar diska ali podaci npr brisanje-virus su i dalje nezaštićeni, kad imaš backup tad imaš kopiju, dok s mirrorom to nije kopija u klasičnom smislu nego samo uparen disk, koji mora biti identične geometrije (kapacitet..) da bi mogao kreirati raid polje tj par..

-postoji i 'glupi' raid tj jbod, gdje samo diskove spajaš u jedan volumen, kapacitet.. no to je tek nesigurno, ako uzmeš statistički kvar diska npr jedan kvaru u 10 godna, i složiš deset diskova imaš šansu da svake godine izgubiš disk.. nekad je to bio jedini način za veći storage-kapacitet, danas i stikić može biti od parsto gb.. ili ssd ili terabajtni hdd (imaš 4-8-10-12-14..) ..

i u pravilu, bolje je imati jedan disk od 8tb nego 2x4tb u raidu.. no i obrnuto, kad crkne veći, imaš veći problem tj veći backup-restore.. koji je jednako problem ako su diskovi u raidu, odnosno, upravo zato se može koristiti 2x4tb bez raida kao neovisne diskove pa čak ako pametno podjeliš fileove, npr 1. disk za tvoje rawove + backup na 2. disk, dok je drugi za sheranje manje važnih stvari + njegov backup na prvi disk.. i tad imaš sve na dva diska, jedan drugom su backup.. tj slično kao mirror ali ručno tj ti znaš što je što .. pa i da je sve na prvom + obična kopija na drugom.. najjeftiniji i KISSovski 'najbolji' način (ako nema konkretnog razloga za drugačije-bolje..). Tad ne mora biti neki skupi nas sa raidom ili softom za backup i sl.. to može biti običan share kao što već imaš na računalu.. tj sve ovisi koliko robustno to tražiš i konačni iznos, praktičnost i sl.

 

u odnosu na cloud vjerojatno je jeftinije imati svoj disk za copy-backup i ne ovisiti ni o čemu vanjskom, no moraš razmisliti o npr crypt malwareu.. npr ako je backup disk fizički isključen, ako je dostupan tad je rizik.. no to već vjerojatno znaš. Nekako mi u ovom slučaju najoprtimalnije zvuči običan disk + duplić obična kopija.. koju napraviš jednom i sinkroniziraš po potrebi tjedno-mjesečno.. dok je ostatak vremena backup disk isključen (žica). Jel to u nasu ili računalu, jel hdd-ssd, ext-usb.. svejedno, ista shema i radi na svemu (ne ovisiš o softwareu koji može biti neki specifični u nekoj distiri ili nasu i sl.). A sve se može i automatizirati, skripta i sl.

MrBlc sub 11.1.2020 21:30

U osnovi mislim na RAID polje dignuto na NAS-u.

 

Što se samog RAID-a tiče, imaš opciju:

- RAID 5 s 4 diska - dostupno je 75% ukupnog kapaciteta i podnosi kvar jednog diska. Ako ti prilikom rebuilda crkne i drugi disk, ostaješ bez podataka. Dok je jedan disk neispravan, pristupiti podacima možeš, ali su performanse ograničene, a diskovi su općenito opterećeniji. U normalnom načinu rada imaš niske performanse pisanja, a čitanje ima benefit kod sekvencijalnog čitanja. Općenito bih ovo izbjegao.

 

- RAID 6 s 4 diska - dostupno je 50% ukupnog kapaciteta, a u osnovi najveća razlika u odnosu na RAID 5 je što podnosi kvar dva diska. Performanse pisanja su još niže.

 

- RAID 10 s 4 diska - dostupno je 50% ukupnog kapaciteta, a podnosi kvar do dva diska ukoliko nisu u istoj grupi. Rebuild je brži i jednostavniji jer se samo kopiraju podaci, pa je manji rizik crkavanja drugog diska dok traje rebuild. Perormanse pisanja 2 x brzina najsporijeg diska, a brzina čitanja se zbraja. Pametniji kontroleri kod random access čitanja (primjerice, više korisnika istovremeno pristupa) mogu optimizirati čitanje da se smanji seek.

 

- 2x RAID 1 s 2 diska - svaki RAID za sebe ima 50% ukupnog kapaciteta to RAID-a. U odnosu na RAID 10, imaš duplo sporije performanse, ali imaš dva odvojena sustava, tako ako ti čak i jednom RAID-u crknu oba diska, gubiš samo podatke na tom disku. 

 

Ja bih osobno išao na zadnju opciju, s tim da bi mi jedno polje bilo radno, a drugo arhiva i backup. NAS sustavi u pravilu omogućuju dosta fleksibilno podešavanje korisničkih računa, pa bih za arhivu omogućio read-only pristup glavnom accountu (kojeg ti koristiš), a za write bih kreirao drugi account kojim bi se ručno ulogirao samo kad ideš nešto spremiti u arhivu. Za backup bih kreirao posebni account koji bi koristio isključivo backup software koji bi periodički radio inkrementalni backup podataka prema tome kako ga konfiguriraš. Isto tako bi i na radnom polju mogao postojati backup arhive. Time praktički sve bitne podatke imaš spremljene na dva odvojena RAID polja, pri čemu je jedna kopija read-only i virus je može uništiti isključivo ako kompromitira backup software. Čak je u tom slučaju RAID možda i suvišan, on te doslovno spašava gnjavaže u situaciji da crkne jedan disk.

 

To već daje dvije kopije podataka, od kojih je jedna zaštićena od virusa jer je na read-only accountu. Uz to treća kopija može biti ili na USB disku (mana je da u slučaju poplave crkavaju svi diskovi) ili na nekom drugom mediju (bolja opcija jer je manji broj katastrofa koje će uništiti različite vrste medija) ili off-site (najsigurnija opcija). Osobno bih išao s manje bitnim podacima na USB, a bitnijim off-site. Off-site može biti amazon offline storage, neki cloud servis ili se možeš s kolegom u kojeg imaš povjerenje, a koji živi dovoljno udaljen (npr ZG - ST) dogovoriti da on tebi da account na svom NAS-u, a ti njemu na svom, tako da backup spremate jedan kod drugog (uz uvjet da vam je net dovoljno brz). Bez obzira na koju opciju ideš, bitno je da write access ima samo backup software i da ide incrementalni backup.

mzopg sub 11.1.2020 23:11

Kolege su ti dale dosta dobre savjete i objašnjenja. Moj savjet ti je da kreneš od onoga što ti treba, a ne od opcija koje su raspoložive.

 

Pitanja su jednostavna:

- koliko mi treba prostora na disku za datoteke, ali ne prema trenutnom zauzeću nego za 2-3 godine unaprijed, vjerojatno znaš koliko otprilike godišnje napraviš novih fotografija

- treba li mi redundancija

- backup (off-site + on-site) sve ili samo dio podataka, pa opet prođeš prvo i drugo pitanje

- koji mi je budžet

 

Kad si napišeš odgovore na ta pitanja možeš složiti najbolju opciju.

 

Prema onome što si napisao, moj je dojam da ti je najbolja opcija 1xRAID 1 za arhivu + dodatni disk za backup, a može i 2xRAID 1, ali ne vidim potrebu da ti backup bude u mirroru.

Ukoliko ti redundancija nije bitna onda ti uopće ne treba RAID, znači ukoliko ćeš na disku držati samo fotografije (arhiva) koje imaš i u backupu onda ih nije problem ponovno kopirati na novi disk, međutim moraš računati da je to proces koji će potrajati, kupovina novog diska, kopiranje podataka... i u to vrijeme ti podaci neće biti raspoloživi ostalim korisnicima. Ako ti to nije problem onda ti je RAID nepotrebna investicija, ali ukoliko ne želiš imati prekid u radu ili će ti na disku biti i nekakve postavke koje si podeševao određeno vrijeme onda ti je RAID vjerojatno najbolja opcija jer samo ubaciš novi disk i rebuildaš array i sve to vrijeme nema prekida u radu, osim minutu-dvije dok ne swapneš disk. A i to se može izbjeći ako NAS ima hot swap mogućnost.

 

Po pitanju backupa, jedini "pravi" backup je offsite backup, ako baš želiš sve odraditi kako treba. Recimo da sve imaš kod kuće u jednoj prostoriji, dođe do nekakvog strujnog udara, poplave, požara, krađe, virusa... ostao si bez svega. Zato ono što ti je iznimno bitno backupiraj na vanjsku lokaciju. Osobno nisam ljubitelj "cloud" riješenja kad su u pitanju povjerljivi-osobni podaci i radije koristim dodatni disk koji držim na drugoj lokaciji. Mana je što je dnevni backup teško izvediv na ovaj način, ali pretpostavljam da ti i nećeš raditi dnevni backup tako da ti to ne bi trebao biti problem.