Općenito o ICT biznisu

Prava potrošača - reklamacije, povrat, zamjena...

k_marijan_ čet 31.10.2019 07:56
sandokan111 kaže...
k_marijan_ kaže...

Rekli su mi kao da mi ide povrat ako mi je preko webshopa išlo slanje dostavom, a kao ovak preuzimanjem s time da sam online platio nije. 

Nista, salji pismeno.

 Raspitao sam se za ovo da obavim čim prije, a i karticu sam rezao u nano sim format, a stari mob ima mirko format pa sad ne koristim mobitel uopće, možda bih mogao nisam isprobavao da mi ne zapne između limića i konektora..

Poslao sam pismeno upit u podršku kako su mi rekli, čekam odgovor.

THCninja pet 1.11.2019 14:03

Bok ljudi, imam jedno pitanje, molila bi pomoc.

 

Dakle prije mjesec dana odlucila sam zamjeniti bateriju na mobitelu. Ovo je bilo drugo mijenjanje baterije u 3 godine (radi se o A5 2016.). Razlog zamjene je već poznati obrazac ubrzanog pražnjenja baterije- baterija bi došla do 20 posto i sa te razine u tri minute šljusnula na nulu i mobitel bi se izgasio. S vremenom se to pogoršavalo, pa bi se već na 25, pa onda na 30 posto ispraznila... Tražila sam što jeftiniju opciju jer me prošla zamjena u agram servisu koštala oko 370 kuna i još sam čekala mobitel 2 tjedna, a na njuškalu sam vidjela dućane koji to naprave za 200+ ovisi kako koji cijeni, i to u roku 2 dana. Odlučila sam se za servis "super luka". Bio mi je blizu a i cijena je povoljna-220kn, 120kn baterija 100kn ruke. Oni su obavili zamjenu. U nalogu i računu su napisali "zamjena baterije na zahtjev stranke, baterija se brzo prazni". Došla sam doma i napravila sve po PS-u, pustila bateriju da se isprazni do kraja i stavila ju na punjač da se napuni do kraja i još malo da ostane jer mi je tako rekao trgovac. Navodno se formiraju neke ćelije itd...

Nakon par dana primjetila sam da ova baterija nije niš bolja. Dapače! Tjedan dana kasnije vozila sam se doma i baterija je bila na 35 posto i kada sam idući put išla pogledat koliko je sati na mobitelu on je bio ugašen. Tu sam popizdila. Zvala  sam ih i rekla da želim da mi vrate staru bateriju unutra i novac nazad ili da mi ugrade ispravnu unutra. Naravno ne tim rječim i prijetećim tonom i ne odmah, prvo sam sve objasnila i već pri prvoj naznaci toga da je baterija koju su mi dali neipsravna vlaasnik trgovine je postao bezobrazan i počeo se derati. Tada sam mu iznjela te dvije opcije. U bezobraznom i povišenom tonu gazda mi je rekao da to ne dolazi u obzir jer kako ja mogu znati da je njihova baterija neispravna, može biti da je do matične ploče, koliko mi je puta dosad mobitel pao, ovo je bilo zamjena na moj zahtjev, trebalo bi dovesti mobitel na dijagnostiku a to bi trajalo onda tjedan dana i više... Napomenuo je da je već bio na sudu radi takvih stvari (bez da sam ja ikakav sud spominjala ili se prijetila bilo čime) i na kraju je rekao da jedino što može je vratiti mi staru bateriju unutra i 120kn nazad, a ovaj novac za ruke ne vraća. Rekla sam da ću mu se javiti još. E da, zaboravila sam reći da sam ga pitala u čitavoj toj raspravi kako to da ima garanciju na bateriju samo 4 mjeseca koliko mi piše na računu, a inače su garancije na nove baterije 6 mjeseci. Na to mi je odgovorio da je to greška i da su to dečki u dućanu krivo napisali, da je garancija 6 mjeseci? DI ja to imam napismeno ??

 

Mene je sada strah njima odnjeti svoj mobitel na dijagnostiku. Namjerno će mi sjebati matičnu samo da ispadnu u pravu i da mi uzmu još novca. Znam da nije stvar u matičnoj jer mobitel nače savršeno radi, nije mi padao, nema ogrebotine na staklu iako je star već 3 godine. A i imala sam više takvih slučajeva sa baterijama u obitelji i znam da je do toga. Zanimaju me moja prava. Željela bi na neki način istjerati pravdu. Ima li ko kakvu ideju?

ihush pet 1.11.2019 14:53
THCninja kaže...

..Namjerno će mi sjebati matičnu samo da ispadnu u pravu i da mi uzmu još novca...

 -to je najmanji problem, snimiš stanje, kod preuzimanja se sve provjerava i nakon tog oni mogu ako žele čekićem lupati, no tad to ide na njihov teret. Trenutno stanje kod zaprimanja i mirna si...

.. ali, ovo nije klasična stvar jamstva.. pa tako ni konkretno za temu po toj osnovi.

-ovo su radovi servisa, izvedba posla.. dok kvaliteta zamjenske baterije ima svoju cijenu + treba vidjeti jel sad uzrok baterija (smanjen kapacitet) ili nešto treće.. npr soft. Problem se jednako dešava na ostalim mobačina kad se nadogradi OS andorix-osx.. i posotje opravdane sumnje u programirani kvar, no to treba čekati dok netko iz eu-birokracije riješi kao borzanica za nutelu :)

 

-ako je servsi svoj dio posla obavio uredno, tj ugradnju, tad je on relativno čist, osim jamstva na tu bateriju 6mj.. što je klasično jamstvo i tad po toj osnovi treba biti popravljeno (ne na tvoj trošak, tj zamjena). No ako je problem soft, što tad? Jer soft upravlja svime pa i tim gašenjem.. a za korištenje moraš često nadograditi soft, no pošto je isteklo jamstvo proizvođača (2g) imaš problem s korištenjem u trećoj godini.. ostaje ti upraov ta EU tužba a za to nije kriv servis nego proizvođač koji to namjerno radi (i time tjera kupca na kupnju novog).

 

Prvo treba znati točan uzrok, možda i ovim primjerom čak uz pomoć konkrtetnog servisa možemo kao korisnici na nivou EUa nešto napraviti protiv takve namjerne prakse proizvođača.. no nekako mi to ne zvuči kao obećavajući scenarij.

- sama baterija može biti dobra-loša, to se može provjeriti. Što ako je baterija ok? Što ako baterija ima kapacitet jednak kao nova? Tad servis ima svakao pravo naplatiiti svaki svoj rad, jer tad baš nikakve njegove krivice nema. U slučaju tužbe treba s tim računati, pa čak možda ne prtiv servisa, možda uvažavajući servis kao recimo pošten-dobar.. jer ako je to programiran kvar, tad druga baterija nije rješenje. Što ako bi instalacija starog-originalnog softwarea vratila mobitel u normalno stanje? .. tad je to konkretan dokaz u soft krivicu ali i dokaz da servis nije kriv-odgovoran.

-jednako po stoji mogućnost da je servis kriv, loš spoj, možda čak nije nova baterija ugrađena itd.. no po ponašanju mobitela prvih nekoliko dana to nije uvjerljiv scenarij i zato bi u ovom slučaju prije povjerovao da je servis svoj dio obavio korektno i da je uzrok nešto treće...

sandokan111 pet 1.11.2019 14:55

Pa imas garanciju na bateriju? Nek ti stave novu bateriju. Ako kaze da je s baterijom sve u redu, salji prijavu i nemoj im ostavljat mobitel ako ti jave da je s baterijom sve u redu.

 

Neznam kako znas da je bio na sudu itd...

THCninja pet 1.11.2019 22:01

Ne kužim baš kako mogu snimiti stanje matične ploče? On može napraviti bilo šta, ja ako nemam konkretnih dokaza ne mogu mu ništa, možemo se natezati po sudovima... Nije stvar softvera jer kao što sam već rekla, mobitel savršeno radi, ne šteka, sve klizi po špagi jedino šta je baterija u kurcu.  Dobro se još i drži kako sam mislila da će biti... Drži do 35 i onda se počinje ubrzano prazniti. Ne vidim nikakav drugi simptom koji bi mogao ukazivati da se radi o nečem drugom.

 

sandokan111 mogu oni reći da su stavili novu bateriju i ostave mi ovu unutra i opet isto. A i ne želi mi staviti drugu bateriju jer kao što kaže prvo bi trebalo dijagnosticirati mobitel, to bi trajalo tjedan dana minimalno-to je on rekao, a ja ga se bojim ostaviti da mi namjerno nešto ne sabotiraju. Kako ja mogu znati što oni rade? A za ovo da je bio na sudu, s tim mi se sam pohvalio kao što sam i napisala gore.

 

zalman1 pet 1.11.2019 22:33

Realno, ne možeš ovdje tražiti neka svoja prava.

To je dosta star telefon i to s mijenjanjem baterije je uzaludan posao.

Oni ne mogu davati nikakvu garanciju da će se telefon ponašati kao kad je bio novi, jer oni samo promjene bateriju, a pitanje je kako se ponaša ostali hardver i softver na mobitelu nakon par godina korištenja.

 

Mislim ono, platila si 120 kn bateriju + 100 kn njihove ruke, i sad ti čovjek nudi da ti vrati 120 kn i tebi to ne paše i hoćeš neka "prava".

Uzmi to što ti nude i kupi novi mobitel jer gubiš i vrijeme i novac na mobitel kojeg je pregazilo vrijeme.

 

k_marijan_ čet 7.11.2019 07:56
sandokan111 kaže...
k_marijan_ kaže...

Rekli su mi kao da mi ide povrat ako mi je preko webshopa išlo slanje dostavom, a kao ovak preuzimanjem s time da sam online platio nije. 

Nista, salji pismeno.

 Odobren mi je povrat sredstava, bit će rješeno kroz nekoliko radnih dana. Hvala još jednom na informacijama

sibica čet 7.11.2019 14:38

Pozdrav,

Trebao bi savjet vezano uz probleme s TV-om. Tv Philips kupljen je u travnju 2019.g. Odmah pri instalaciji primjetio sam lošije skeniranje tv kanala, ali to realno nije bio neki problem jer je uz jaču antenu to sve proradilo. U rujnu mi je odjednom slika počela "blinkati" na android aplikacijama, dok se moglo normalno kretati po postavkama televizora. Tvornički reset nije pomogao. Također, kako uglavnom gledam IPTV, onda sam slučajno primjetio kako ne mogu prebacivati s jednog na drugi zemaljski kanal. Kontaktirao sam Philips podršku te su predložili slanje uređaja na servis. Isti je zaprimjen na servis u Rijeci i nakon par dana je popravljen. Radio je normalno čak mjesec dana :). Danas je opet ista priča, trza meni s aplikacijama, pretragom opet pronađe zemaljske kanale, ali se isti ne mogu prebacivati. Zvao sam podršku, javila se neka žena, po naglasku Slovenka ili tako sl. i izvinjavala se i upućuje me opet na servis. Otvoreno sam joj rekao kako ću se obratiti i državnom inspektoratu kako bi i njih pitao savjet za navedeni problem. Uglavnom, u ovoj situaciji vidim tri mogućnosti: ponovno slanje tv-a na servis s realnom šansom kako ću to opet morati napraviti par puta jer je tv krš, a ne televizor, zamjena za novi tv istih ili sličnih karakteristika ili traženje povrata novca, a ja njima vratim tv pa za te novce uzmem nešto drugo.

Imam li još neku drugu mogućnost osim proklinjanja dana u kojem sam se uopće odlučio za Philips?

sandokan111 čet 7.11.2019 16:46

Nista, saljes pismeno prigovor. Pozovi se na materijalni nedostatak. Proslo je jedino 6mj kad si to mogao jednostavno obaviti. Sad ako budu trazili vjestacenje placa onaj koji "izgubi". Al posto je vec problem jednom ustanovljen, siguran si ako do tog dodje. Anyway, pismeno posalji da trazis raskid ugovora jer se uredjaj vec 2 puta pokvario unutar 6-7 mjeseci otkad je kod tebe, a to je nedopustivo za novi proizvod. Saljes naravno trgovini. Ne pozivas se na garanciju.

ihush čet 7.11.2019 17:37
bunker kaže...
Slaba smo mi EU karika... 😉

 zato ne treba kupovati kod stranih trgovaca.. + kao i obrnuto, zato je jednako legalan izvor softdeal-ebay ili bilo koji durgi-treći za win-key. Država-jurisdikcija.

-tko kupi negdje drugdje, tamo se i žali, prema sjedištu trgovine i to vrijedi kao globalno pravilo (ne nešto naše..). Tj kupac bira, kakko robu tako i mjesto-način kupnje, cijenu pa i probleme s reklamacijom..

bunker čet 7.11.2019 18:21

Da, ali mišljenja sam da bi kupoprodaja trebala biti regulirana nekakvim naddržavnim ugovorima i sl na način da bi tebi kao kupcu trebala biti jednaka prava bez obzira od koga si kupio...

eBay, aliexpress i sl su isto samo posrednici tako da se i njima fućka za garanciju i sl...



ihush čet 7.11.2019 18:39

-kako bi to regulirao? trgovina je registrirana negdje, sjedište-država i sudski registar.. kao i auto registracija ili osobna.. i to je to, a dok se ti podaci ne spoje-otvore (pristup) nema što druga država tražiti tj ima kad postoji sudski nalog, kriminal i sl..

-ako je firma registrirana u texasu tad možeš prijaviti nadležnom sudu u texasu, ne u pakistanu ili sloveniji.. odnosno, čehe možeš prijaviti njigovom inspektoratu, nihovom sudu-nadležnima + postoji eu formular i prijava ako je zaživjelo ili je još u 'nacrtu'..

 

+ mjesto prodaje je sjedište, online j eproblem, jer se mjesto sjedšte trgovca i kupca mogu razlikovati, dok se to fizičkom-osobnom kupnjom u fizičkoj trgovini ne može desiti. Da odputuješ u npr japan, tamo nešto kupiš tad tamo imaš jamstvo i ostvaruješ sva prava, ne u svom mjestu .. odnosno, takva obveza postoji samo za robu koja se korzi distribuciju prodaje u konkretnoj državi-regiji i tad kupuješ tu ne tamo..

sandokan111 čet 7.11.2019 19:06
bunker kaže...
Da, ali mišljenja sam da bi kupoprodaja trebala biti regulirana nekakvim naddržavnim ugovorima i sl na način da bi tebi kao kupcu trebala biti jednaka prava bez obzira od koga si kupio...

 Kakvi crni naddrzavni ugovori? :)

 

Svaka drzava je svoj entitet, i ne *ebe joj se zivo sto ova do nje odlucuje. Neke stvari mogu biti regulirane medju drzavama, ali ne moraju.

Usput, napisano ti je gdje da saljes email. DI nema veze s tim, to si mogao odmah znati, stovise, od pravnog strucnjaka bi se tako nesto i ocekivalo. Kontaktiraj mail u predstavci za daljnje korake, jer ti u biti moras slati prijavu slovackom inspektoratu. Tocnu proceduru ce ti valjda ovi na mailu objasniti. HR inspektorat ima s tim veze kao i prituzbu kineskoj ambasadi jer ti se pokvario kineski kupus.

bunker čet 7.11.2019 19:27


@sandokan

Ti i dalje u svom stilu: izvlačiš zaključke na temelju pretpostavki koje su totalno krive. Taj dopis koji sam postao veze nema samnom, riječ je o čovjeku koji je to objavio u FB grupi gdje razmjenjujemo ecommerce iskustva kao voditelji webshopova, a ja sam ga samo prenio čisto kao info da mingo moš zaboraviti u takvom slučaju.



@ihush

Koliko kupaca provjerava pravne podatke o vlasniku webshopova sa kojih kupuje ? Post je bio samo informativnog karaktera radi širine slike o tematici . Online kupnja raste i to u dvoznamenkastim godišnjim postotcima, gls, overseas i sl tvrtke se sve teže nose sa paketićima iz Amazona i aliexpressa ( info iz prve ruke, od voditelja iz tih tvrtki ), tako da je sve većem broju kupaca bitan info o njihovim potrošačkim pravima kod takve kupnje...

ihush čet 7.11.2019 19:36

-točno.. ali primijeti, dobio je odgovor, gdje-kome prijaviti. U čemu je problem? + domaće trgovijne su registrirane u trgovačkom registru, vrijeme je da kupci počnu razmišljati o online-trgovini i mogućoj prevari, jer to je obveza svake odrasle osobe (brinuti o svom interesu, to uključuje i informirati se, lako je google++++ zar ne?)

sandokan111 pet 8.11.2019 00:38
bunker kaže...
Ti i dalje u svom stilu: izvlačiš zaključke na temelju pretpostavki koje su totalno krive. Taj dopis koji sam postao veze nema samnom, riječ je o čovjeku koji je to objavio u FB grupi gdje razmjenjujemo ecommerce iskustva kao voditelji webshopova, a ja sam ga samo prenio čisto kao info da mingo moš zaboraviti u takvom slučaju.

Ti si stavio, tebi odgovaram. Nigdje se ne navodi da to nije tvoj podnesak. Eto, jos citat misli nisam naucio, pokusat cu bolje ubuduce. Iako, "nad drzavni" ugovor je ipak tvoja formulacija.

Sto se tice same podneske, svakome bi trebalo i biti jasno ga mingo nema apsolutno nikakve veze s icim sto je van RH granica. Ako je nekome ovako nesto trebalo posebno navesti, da pravno tijelo drzave 1 nema nikakve pravne ovlasti u drzavi 2, onda je vrijeme da se taj isti zapita o svom razumjevanju iceg.

bunker kaže...
Koliko kupaca provjerava pravne podatke o vlasniku webshopova sa kojih kupuje ? Post je bio samo informativnog karaktera radi širine slike o tematici . Online kupnja raste i to u dvoznamenkastim godišnjim postotcima, gls, overseas i sl tvrtke se sve teže nose sa paketićima iz Amazona i aliexpressa ( info iz prve ruke, od voditelja iz tih tvrtki ), tako da je sve većem broju kupaca bitan info o njihovim potrošačkim pravima kod takve kupnje...

 Ja sam prilicno siguran da 99% posto kupaca ovako nesto razumije. Ono sto bi bilo bitno za tematiku te bi mozda pomoglo, ako je o tome rijec, je eventualno skrivanje webshopa koji nije iz HR kao da je iz HR (na hrvatskom je, s hrvatskom domenom). Ako je to slucaj bio, svakako bi bilo dobro navesti shop. Hrvatska domena bi trebala biti pokazatelj da je tvrtka registrirana u HR, ali eto, mozda postoje neke pravne cake od onih majstora pravnih postupaka s kojima se druzis na gablecima da se ovako nesto zaobidje, te ako je o tome bila rijec se navede shop.

bunker pet 8.11.2019 08:39


@sandokan

Puno toga ti zasnivaš na pretpostavkama koje su posve krive.

Jedna od tvojih većih zabluda je tvoj stav da su trgovci zlotvori koji cijeli dan samo smišljaju kako prevariti kupca. Naravno da ćeš ti reći da to nigdje nisi napisao, ali kada se pročita tvoje evanđelje vidljivo je da iz svakog tvog slova izbija navedena zabluda. Tebe kao da je netko varao ili zlostavljao cijeli život, pa sad koračaš pun mržnje i zlobe sa prstom na dugmetu "prijava".

Imaš i zaostatke socijalističkog sindroma jer nerazumiješ da su država i zakoni daleko neučinkovitiji mehanizam od tržišta kada govorimo o trgovcima sa lošom praksom. Takvi trgovci bi dovijeka mogli zaobilaziti zakone i pravosuđe ( pogotovo ovakvo kakvo je u cro ), no tržište je taj regulator koji kažnjava i uništava takve loše gospodarstvenike.

Ti nikako da shvatiš da trgovci žive od novca kupaca i da im je na prvom mjestu želja da kupac bude zadovoljan, da se opet vrati i da u svom krugu širi dobar glas o toj trgovini ili brendu. Ako neznaš, cijene reklamiranja su ti od par tisuća kn mjesečno za neku mini tvrtkicu, pa do milionskih mjesečnih iznosa za eKupi i sl, a zadovoljan kupac je najbolja i pritom besplatna reklama.

Druga od tvojih većih zabluda je tvoj stav o inspektoratu. I inspektorat i ministarstvo gospodarstva su dio državne birokracije. Trebam li te podsjetiti kako se uopće dolazi do takvih radnih mjesta, te kakav je radni tempo, učinkovitost i odgovornost u tim vodama ??? Pa nisu tamo neki nabrijani revolveraši koji jedva čekaju neku prijavu pa da krenu u obračun sa zlim trgovačkim lobijem. Isti oni ljudi koje susrećeš po općinama ili poreznoj su ti u inspektoratu i mingu i cjelokupnoj državnoj birokraciji.

Tvoja treća veća zabluda je to što misliš da se trgovci i tvrtke boje inspektorata i državnih institucija. Kao prvo, uloga institucija nije samo kažnjavanje nego i edukacija i pomoć u radu. Prosječni kupac se jednom ili dvaput u životu susreće sa inspektoratom , sudovima i sl. Gospodarstvenici su maltene u dnevnom kontaktu sa nekom od niza državnih karika sa kojima si u dodiru zbog djelatnosti. I porezna uprava, i carina, i ministarstvo gospodarstva vrlo često organiziraju edukacije, savjetovanja, seminare i sl i na tim događanjima ti predavanja drže i pomažu ti da se uskladiš sa novim zakonima isti ljudi koji će ti doći u inspekcijski nadzor. Znači prosječni gospodarstvenik je daleko više u kontaktu i suradjuje sa državnim institucijama od prosječnog kupca i nevide u njima bauk niti drhte kad im spomeneš poreznu, carinu ili mingo. I da, takvi seminari završavaju klopicom za koju vidim da ti je veliki trn u oku. Poslovni ručkovi i večere i derneci na tim simpozijima su nešto uobičajeno, ljudi se tada opuste, druže, uspostavljaju prisnije veze, i koliko se god to tebi nesvidjalo na tim događanjima rado učestvuju i državni službenici, od referenata preko inspektora do ministara. U svakom Tv dnevniku buš vidio bar po jedno takvo događanje samo kaj im tamo daju zvučna imena.

I završićemo jutarnju prodiku tvojom četvrtom zabludom o učinkovitosti i brzini minga i inspektorata. Vjerojatno nemaš pravi uvid u broj zaprimljenih ili riješenih predmeta, no budi siguran da su na statističkoj razini ostatka državne uprave. Mislim da bi te šlagiralo kad bi znao prave brojke. Bio sam dio tog sustava 20 godina i nikad nisam shvatio kako onako hladno lažu na Tv ministri i kojekakvi načelnici službi a istina je stostruko drugačija od njihovih javnih brojki.



@ihush

Često si u zadnjem periodu spominjao veliku efikasnost minga i rješavanje problema u istom danu. To su samo tvoje projekcije jer nebarataš pravim brojkama nego taj stav si izgradio na temelju par forumskoj objava da je trgovac reagirao nakon prijave mingu. I tebe treba podsjetiti kako se dolazi i kako radi na tim radnim mjestima i tko im i kako mjeri učinkovitost.

No čak sve to i nije bitno, jer ti u svom pravnom neznanju preskačeš ( a mislim da niti ne razumiješ ) neke temelje poput pravne nadležnosti, jurisdikcije i sl. Neda mi se sada elaborirati teorijsku i provedbenu praksu svega toga, no kako se voliš uplitati u pravne vode pa si bar daj truda da vidiš koja od tih institucija ima kakve ovlasti i nadležnosti. Znaš li nastavak pravne procedure ako jednostavno izignoriraš dopise minga , u kojem trenutku prestaje njihova Doc holidey zona i ulaziš u čuvene pravosudne vode lijepe naše...? Poziva ili dopisa inspektorata će se bojati samo trgovac koji isto nepozna zakone ili onaj tko je svjestan da ih teško krši. Svi ostali na to gledaju kao i na ostalih par stotina mailova koje dnevno dobiju, rutina i obveza koju rutinski odradjuje u skladu sa zakonom i rokovima koji isto nisu fiksno odredjeni. Tvoja spika o razumnim rokovima prolazi tu na forumu dok bi ti se na nekom sudu svi samo nasmijali na to jer se sudac drži one knjižurine i što u njoj nepiše to za njega nepostoji. A svaki predmet je lako dovući do suda ignoriranjem i žalbama na dopise prijašnjih instanci, no da ti to znaš onda nebi iznosio neke svoje nebulozne. Ako si ih zaboravio, podsjetim te, ali ne sad, odoh na kvartovsku kavicu malo tračat tete. A možda dodje i koji sudac ili mingovac na tu kavu ( vjerovao ili ne i oni ujutro kafenišu po birtijama ) pa da čujemo nekaj kaj bu na dnevniku tek za koji dan...

😉

ihush pet 8.11.2019 10:02
bunker kaže...

..



@ihush

Često si u zadnjem periodu spominjao veliku efikasnost minga i rješavanje problema u istom danu. To su samo tvoje projekcije jer nebarataš pravim brojkama nego taj stav si izgradio na temelju par forumskoj objava da je trgovac reagirao nakon prijave mingu. I tebe treba podsjetiti kako se dolazi i kako radi na tim radnim mjestima i tko im i kako mjeri učinkovitost.

No čak sve to i nije bitno, jer ti u svom pravnom neznanju preskačeš ( a mislim da niti ne razumiješ ) neke temelje poput pravne nadležnosti, jurisdikcije i sl. Neda mi se sada elaborirati teorijsku i provedbenu praksu svega toga, no kako se voliš uplitati u pravne vode pa si bar daj truda da vidiš koja od tih institucija ima kakve ovlasti i nadležnosti. Znaš li nastavak pravne procedure ako jednostavno izignoriraš dopise minga , u kojem trenutku prestaje njihova Doc holidey zona i ulaziš u čuvene pravosudne vode lijepe naše...? Poziva ili dopisa inspektorata će se bojati samo trgovac koji isto nepozna zakone ili onaj tko je svjestan da ih teško krši. Svi ostali na to gledaju kao i na ostalih par stotina mailova koje dnevno dobiju, rutina i obveza koju rutinski odradjuje u skladu sa zakonom i rokovima koji isto nisu fiksno odredjeni. Tvoja spika o razumnim rokovima prolazi tu na forumu dok bi ti se na nekom sudu svi samo nasmijali na to jer se sudac drži one knjižurine i što u njoj nepiše to za njega nepostoji. A svaki predmet je lako dovući do suda ignoriranjem i žalbama na dopise prijašnjih instanci, no da ti to znaš onda nebi iznosio neke svoje nebulozne. Ako si ih zaboravio, podsjetim te, ali ne sad, odoh na kvartovsku kavicu malo tračat tete. A možda dodje i koji sudac ili mingovac na tu kavu ( vjerovao ili ne i oni ujutro kafenišu po birtijama ) pa da čujemo nekaj kaj bu na dnevniku tek za koji dan...

😉

-ne, prvo ti si taj koji pretpostavljaš nešto ili daj citat-argument.

-iskustvo s mingom je moje iskustvo, ako malo kronološki prolistaš čak ćeš primijetiti od ljeta-jesen tu dodatnu pohvalu za brzinu. Prije pola godine im j etrebalo cca tjedan za preuzimanje nekog predmeta, sad se dešava da prijava ujutro već popodne bude rješena pozivom od srtane trgovca koji nudi riješenje uz crvkutanje i još se samo treba dogovoriti termin dostave.. dakle to znam, vidim. Ne zato je mi ti nešto kažeš nakon ručka s premijerom.. kao što ti već sandokan kaže, nakon što neki papir predstaviš, tad je legitimno pretpostaviti da je to tvoj papir ali ne u tvojem slučaju je to nešto tuđeg.. i naravno ti si taj koji to radi iz druge ruke, dok prakitčki kao uvredu to imputiraš ostalima. Dugačak post smeća, besmislen. Kao dio gde govoriš o zlim trgovcima i sl. Pogrešno. Tema je zaštita potrošača, zakon-pravo. Trgovci su trgovci, kao i ljudi, normalni, dobri-loši, neki znaju zakone-pravila neki ne, neki ih se pridržavaju neki ne.. a u ovoj temi je 'prirodno' imati one koji su problem, slučaj.. ne kad slučaja nema kao i vozači na cesti, nesreće se dese, ima pijanih-ubojica, no nisu svi, tj 99% je normalno.

-Trgovci nisu u tom postotku, tj tek se trebaju naučiti, neki već jesu. Trgovac mora naučiti pravila-zakone, trgovac mora poštivati zakone, ne tumačiti kako želi jer nije on taj koji nešto tumači, on je samo trgovac i time zakonom obvezan rješavati reklamaciju. Ako je u pravu, problema nema, ako nije tad imamo mingo.hr ... ti vidiš problem?

 

-zašto kupac koji smatra da je oštećen ne bi trebao prijaviti trgovca? Tvrdiš li tako nešto? Ako ne, što tad tvrdiš, koji smisao je tvoje sudjelovanje u temi, oponirati, biti neki šerif s ručkićima? Koji ti je..?

-obrnuto, ako želiš prikazati neko znanje, tad kad se pojavi pitanje-problem, uskoći savjetom-odgovorom ili ako ti imaš problem postavi pitanje. Što od tog ti radiš? Želiš zastupati trgovčki lobi? -osnuj stranku ili barem otvori odgovarajuću temu pa radi što želiš. U ovoj temi je logično ili pitati ili pomoći. Odluči se.

+ prestani zaključivati pogrešno, ne ide ti baš.. ili kad nešto takvog tvrdiš, daj citat u suprotnom ću opet odgovarati da si glup, jer kako drugačije protumaliti spominjanje jurisdikcije neke države tj pročitaj text i daj citat ako negdje tako nešto kažem, upraov suprotno, tj ono što ti sad kažeš i što ti dodatno potvrđuje sandokan.. no tebi bi sad u ovoj temi trebalo dokazivati što, da hr-država a time i mingo nema nadležnost izvan hr-granice? Dokazivati da EU nije jedna država? Što je smisao tvog papira na kojem mingo da naputak kome-kako se žaliti u slučaju strane trgovine? Što ti nije jasno?

 

bunker pet 8.11.2019 10:53


@ihush

Gle, nisi ni prvi ni zadnji koji u nedostatku argumenata poseže za osobnim uvredama. Sve više pokazuješ karakterne crte kojima te @danen okarakterizirao.

Ti si taj koji pretpostavlja, a ja sam 20 godina bio dio tog pravnog sustava, a zadnjih 11 godina sam u vodama IT poslovanja i trgovine i raspolažem daleko konkretnijim informacijama za razliku od tebe koji svoj nauk baziraš na forumskoj dokolici.

Dijalog kao i tema su dvosmjerni, i ako ti možeš pisati hvalospjeve o učinkovitosti minga onda i ja imam svako pravo komentirati tvoje riječi i reći ti da pojma nemaš o pravom stanju i pravim brojkama. Imaš svako jutro na HRT4 emisijice gdje ponekad procure prave brojke pa si povećaj ulazne informacije a ne da nekaj tvrdiš samo na osnovu izjava par forumskih anonimaca.

Da, isti dan će reagirati samo onaj trgovac koji neznam zakone ili ih svjesno krši i čupa se od slučaja do slučaja. Svi ostali samo proslijede mail osobama koje plaća da brinu o tome, znači računovodstveno porezno pravnom uredu kojemu plaća da im vodi knjige i usklađuje poslovanje sa zakonom.

Već si par puta pokazao teško pravno neznanje i populistički pristup, i uopće se ne čudim tome da ne znaš za postojanje medjunarodnih institucija i međudržavnih ugovora kojima se uređuju odnosi na raznim poljima. A mene nitko neplaća da bih te ja sada učio o svemu tome tako da to nebum niti delao.

Vidim da i tebe peku ručkovi i večere. Pa daj pogledaj dnevno par vijesti i u svakome ćeš vidjeti kojekakve konferencije, simpozije, savjetovanja, a one se u praksi svode uvijek na isto. Koliko puta su do sada naši išli u Kinu i Kinezi dolazili u zgb pompozno najavljujući dolazak kineskih investitora ? Jel se ikad desio taj investicijski val ? Jesi ti svjestan da ti derneci služe samo tome da se ekipa na trošak poreznih obveznika fino nauživa i naputuje, a gospodarska suradnja će doći ili neće na osnovu sto drugih faktora a ne kao posljedica tog turističkog skupog izleta. Jesi ti svjestan da tebi u dnevniku govore kako će se u novom Zagrebu obnoviti vodovodna mreža za dobrobit građana a netko je to sve osmislio da bar 100 miliona pretoči para iz državnih i EU proračuna u privatne džepove a nove cijevi su samo izgovor i lijepi uvod u kompleksnu igru.

Kada je dolazio gdpr, bar na 20 tih edukacija sam morao ići. Neke su bile u ministarstvu, neke u veleposlanstvima EU država, a neke u konferencijskim salama hotela. I svaki taj događaj je započinjao gomilom podataka o tehnikalijama kako ćemo to tehnički provesti, kako štititi baze podataka, na kojim serverima ih smijemo držati....a završavao je sa grupnom cugom i klopom u vrlo opuštenoj i prijateljskoj atmosferi. Ja neznam jel ti stvarno neznaš da svako poslovanje na cijeloj planeti funkcionira uz takva druženja na kojima su isprepleteni i manageri, i inspektori, i političari i suci....itd...

Sebi daješ za pravo da naširoko filozofiraš čime debelo izlaziš iz gole teme, a meni i drugima bi ograničio to isto kaj ti delaš. Jako jako malo je tema gdje si to konkretno pomogao konkretnim savjetom, makar su tvoji tekstovi golemi manje više se uvijek svode na nekakve generičke uopćene odgovore i još to pravdaš time da želiš potaknuti na učenje a ne im dati rješenje na tacni. Kada bude konkretno pitanje na koje znam konkretan odgovor ja ga i napišem. A dok god ti filozofiraš i bubaš besmislice , nemožeš očekivati niti zabraniti ikome da ti ukaže da postoji i druga strana medalje.

Tema je zaštita prava kupaca. A trgovci nisu dio lanca unutar kojeg će taj kupac ostvarivati svoja prava ? Stari moj, pa nije ti ovo staljinizam gdje se neće saslušati argumenti svih zainteresiranih dionika.

sandokan111 pet 8.11.2019 11:55
bunker kaže...
Već si par puta pokazao teško pravno neznanje i populistički pristup, i uopće se ne čudim tome da ne znaš za postojanje medjunarodnih institucija i međudržavnih ugovora kojima se uređuju odnosi na raznim poljima. A mene nitko neplaća da bih te ja sada učio o svemu tome tako da to nebum niti delao.

 Kaze covjek koji spominje "naddrzavne ugovore" i koji je predstavio dopis mingo.hr-a da oni nisu nadlezni u slovackoj :)))))))))) I to, da "podeblja" validitet, napise da je dobio na kojekakvoj grupi gdje se toboze face iz trgovackog lobija sastaju :)))) A sto je najgore, samo si diskreditirao sebe, i kolegu koji je tako nesto uopce poslao mingu o cjelokupnoj grupi koja ocito ne kuzi nista sto se prava i pravne nadleznosti tice.

bunker kaže...
Jesi ti svjestan da tebi u dnevniku govore kako će se u novom Zagrebu obnoviti vodovodna mreža za dobrobit građana a netko je to sve osmislio da bar 100 miliona pretoči para iz državnih i EU proračuna u privatne džepove a nove cijevi su samo izgovor i lijepi uvod u kompleksnu igru.

O cemu ovaj trabunja u temi "pravo potrosaca" majko mila. Plenkovic, narko mafija, trgovacki lobi, domjenci, kuhari knjiga u podrumima webshopa s 1 zaposlenim, crveni telefon kojim zoves putina i plenkovica da urgira oko prijave mingu radi povrata artikla od 500kn i slicne price, sad si ubacio i vodovodnu mrezu i neke opce politicke probleme drzave. Vrijeme je da si nadjes hobi i temu za ovakve stvari, "pravo potrosaca" nema veze s tim.

 

poz.

ihush pet 8.11.2019 11:59
bunker kaže...

..

Kada je dolazio gdpr, bar na 20 tih edukacija sam morao ići. Neke su bile u ministarstvu, neke u veleposlanstvima EU država, a neke u konferencijskim salama hotela. I svaki taj događaj je započinjao gomilom podataka o tehnikalijama kako ćemo to tehnički provesti, kako štititi baze podataka, na kojim serverima ih smijemo držati....a završavao je sa grupnom cugom i klopom u vrlo opuštenoj i prijateljskoj atmosferi. Ja neznam jel ti stvarno neznaš da svako poslovanje na cijeloj planeti funkcionira uz takva druženja na kojima su isprepleteni i manageri, i inspektori, i političari i suci....itd...
..

-nije bilo čokolade? svizac..

-kako glupom čovjeku objasniti zašto je glup? Možda pitanjem čemu služi ovaj odlomak (u ovoj temi), stvaranju autoriteta? LOL.. modovi?

 

**

evo druga tema, pošto je moj kriterij da je svaka tema-post neovisan o ostatku pisanja koje s tim bema veze, ovo je primjer kako razlikujem odgovor-post, ne zbog osobe ili lajkanja..

tj u drugoj temi bunkre daje odgovor s kojim se slažem i to nema veze s ovom 'svađom' ali je povezano s temom, 14-dana povrata.. i tamo bunker upravo to savjetuje. Zašto u ovoj temi to ne radi nego brani trgovački lobi? Opstruira ili priča priče o ručkićima-domjencima i dernecima s jamesbondom i plejadom likova koji drmaju državom-svijetom..?

-kakve veze s ostavriavnjem prava kupca po zakonu o zaštiti protrošača ima ručak s managerima i sudcima dok druga tema u kojoj se govri o recimo izboru uređaja, sugerira online kupnju vs u trogovini jer je tad lako vratiti ako kupac nije zadovoljan (upravo ono što se često povezuje s ovom temom tj reklamacija ili pravo povrata kupnje na daljinu)..

 

-ima li primjer gdje bunker u ovoj temi nije na strani trgovca, dok u drugoj temi upravo takav savjet daje? Kredibilitet-argument ili samo neka osobna veličina?

bunker pet 8.11.2019 12:10


@sandokan
@ihush

Da, povremeno ubacim "širi" kontekst jer vi obojica doživljavate ovu tematiku neznajući da baratate sa 5% dijapazona.

Kaj radim u temi ? Pa višekratno pokušavam nacrtati da trgovac živi od kupčeve kupnje i da mu je glavni cilj zadovoljni kupac.

Većina tvrtki koje se ozbiljno bave trgovinom plaćaju tvrtke koje im vode knjigovodstvo, porezno i pravno ih savjetuju i usklađuju poslovanje sa zakonom. Te knjigovodstveno savjetodavne tvrtke imaju ozbiljne police osiguranja vinkulirane na sve korisnike kojima pružaju usluge u slučaju da svojim poslovanjem naprave grešku zbog koje će klijent dobiti kaznu. Tako da glede toga trgovac nema brige niti strepi od vaših prijetnji inspektoratom i ministarstvom gospodarstva...

A glede derneka koji vas peku....a kaj ću vam ja...promijenite job u neki koji podrazumijeva i zabavu a ne samo rintanje.... 😜



ihush pet 8.11.2019 12:19

-stvarno nisi normalan :) .. NHF, pa i isprike za (ne)potrebno vrijeđanje.. ali kako s tobom bilo što raspravljati? -ok, ručak, možda onda počneš slušati ili sudjelovati u temi..

 

npr, umjesto besmislenog pisanog odgovora -slike mogao si pomoći nekome u temi tko postavi takovo pitanje ''što ako kupi nešto online sjedište izvan hr''.. u ovom slučaju vidljivo na papiru, slovačka..

i gle, odgovor, prijaviti na eu potrošački centar.. EUROPSKI POTROŠAČKI CENTARREPUBLIKA HRVATSKA .. i vidi iza tog, mingo.hr.

-dakle može se. U čemu je tvoj problem? (osim u ručku?) .. što želiš u ovoj temi dokazati?

 

edit evo i ostatak adrese, nek se nađe..

 

Europski potrošački centar HrvatskaMinistarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta

Ulica grada Vukovara 78
10000 Zagreb
e-mail: ecc-croatia@mingo.hr

 

-dakle, tu je email koji je u tvojem pisanom odgovoru.. i što sad s tim? Može li se ili ne prijaviti? Ima li to veze s jamesbondovskim ručkićima i tvojim insiderskim infoima ili nešto što je stvar zakona i pravila igre, isključivo ono o čemu u ovoj temi trebamo govoriti..

 

edit-2 nastavak copy-pastea kao primjer..

 

Kako možete riješiti problem

Prvo trebate kontaktirati trgovca i podnijeti pritužbu na proizvod ili uslugu, pismenim putem ili putem elektroničke pošte.

Provjerite imate li dodatna prava u jamstvu, poput prava na popravak u lokalnom servisu iako je proizvod kupljen u drugoj zemlji.

Ako ste nezadovoljni s rješavanjem vaše pritužbe i reklamacije možete nas kontaktirati i mi ćemo vam pomoći.

 

Kako Europski potrošački centar pomaže drugima:

Povrat proizvoda kupljenog putem interneta

Hrvatski potrošač kupio je tenisice s web stranice slovenskog trgovca, ali nisu mu se svidjele. Vratio je proizvod u roku od 14 radnih dana na što ima pravo prema pravilu o prodaji proizvoda na daljinu. Trgovac je odbio vratiti novac potrošaču. Potrošač se obratio ECC-u Hrvatska koji je kontaktirao ECC Slovenija i zajedničkom intervencijom potrošaču je vraćen novac.

 

Neispravna roba kupljena putem interneta

Potrošač iz Ujedinjenog Kraljevstva naručio je putem interneta od bugarskog trgovca parfeme u iznosu od 300 eura. Nakon primitka primijetio je da su parfemi lažni i da to nisu parfemi koje je on prvotno naručio. Potrošač se žalio trgovcu, ali nije dobio odgovor pa je potom podnio pritužbu ECC-u. Europski potrošački centar Bugarska kontaktirao je trgovca i uspio je riješiti problem u korist potrošača te je potrošaču vraćen novac.

zagi_84 ned 10.11.2019 18:28

Pozdrav, mobitelu se pojavio problem sa ekanom, nakon mjesec dana korištenja. Kontaktirao sam trgovinu, rekli su da pošaljem u njihov servis. Na web stranici servisa se fino vidi da je 18.10.19 otvoren radni nalog, i od toga datuma pod statusom naloga piše da je uređaj zaprimljen. Dali je po vama potrebno još pričekati? Ili je vrijeme za kontaktirati servis? Ili bolje trgovinu? Nekako mi se čini da je dosta vremena prošlo, pošto se problem vidi kad se samo pogleda, nije potrebna nikakva dijagnostika. Hvala na pomoći!

Antoniio22 ned 10.11.2019 18:38

Nemaš šta čekati. Slobodno im pošalji mail i traži novi uređaj. Po zakonu, ako se kvar pojavi u roku od 6 mjeseci od kupnje, smatra se da je kupljen s kvarom i imaš pravo tražiti drugi uređaj/povrat novca. Već sad je to predugo na servisu. Slobodno im zaprijeti i inspekcijom i slobodno obavijesti mingo ako odbiju tvoj zahtjev.