Mrežni hardver

Usb network adapter i brzina

3 d corner fan ned 4.8.2019 22:37

Pozdrav! Crkla mi je na laptopu integrirana mrežna od groma ,HP PROBOOK 4520s ,i kupio sam od ebay navedeni adapter , ali brzina mi je mala, samo 6mb/s . inače brzina neta mi je preko parice 60 mb/s . Dali netko zna kakva podešavanja trebaju da adapter propusti svih 60 mb/s  ???? molim pomoć ! wi fi radi na laptopu, ali je brzina maximalno 40 mb/s , a treba mi svih 60 mb/s. svaka pomoć i mišljenje dobrodošla.

Posmatrač pon 5.8.2019 07:40

Ti jeftini nisu neka sreca. Ja imam neki sa realtekovim chipom unutra i brzine su ok ali ga nikad nece prepozna i uvijek zajebavanje po 10 minuta da ga instalira. Kupio tp linkov za 15 eur i radi kao satic. Svaki put iz prve ga prepozna i sve radi kako treba.... Savjet kupi brand name adapter......

Posmatrač pon 5.8.2019 11:33
3 d corner fan kaže...

hvala  na odgovoru., ali ja nemam problema sa prepoznavanjem uređaja(svaki puta ga prepozna) ,samo sa malom brzinom.

 To je samo druga vrsta problema..... JEdnostavno ti no name ako rade super ako ne rade jebiga..... 

ihush pon 5.8.2019 12:55

-mreža, standardi.. može biti 10mbps, 100-fast, 1000-gbe. (bit-byte dijeliti s 8 ili paziti na mala-VELIKA slova mb-MB i sl..) Brzina koja se dobije na npr 100-fast je cca 13-15MB/s tj nikad ne može biti preko 100% teoretske propustnosti/standarda tj stvarni transfer je manji, 90-50% + duplex i sl. + ostatak mreže (ostala računala, brzina switcha-routera na koji je sprojen itd.).

usb, 1-2-3.. novi usb 3 dozvoljava brzine teoretski do 5gb, brzi uređaji kao neki falash stikići mogu 100-200MBs.. sporiji 10-20.. skoro da nema u ponudi novih usb 3 kontrolera, tj jeftikaneri su vjerojatno sporiji.

usb 2.0 je teoretski do 60MBs, realno do 40MBs-Max dok većina uređaja može 20-30MBs. To je većina ovakvih adaptera i tad bi imao recimo 50% željene brzine u idealnom slučaju + svaki adapter+chip može usporavati a to ovisi o kvaliteti-snazi kontrolera (usb, lan itd.) koji se koristi kao i njegova cijena (npr VGA chip u nekoj nvidia-ati kartici određuje snagu, jednako tako usb kontroler i lan kontroler + ostala elektronika koja osigurava propustnost kao ''mini matična ploča'' tj adapter je sličan samo umanjen s jednom funkcijom.. no ista fizikalna pravila-ograničenja + cijena-klasa u koju spada + gubitci).

-ako je pak usb 1-1.1 tad kao za miša-tipkovnicu to zadovoljava ali su brzine za današnje potrebe slabe, čak neki printeri-skeneri ne moraju raditi tj može biti minimum 2.0.

tad imaš problem ako je ugrađen kontroler 1.1 to je njegov max, kao i drugi moguć problem, automatika-kompatibilnost unazad, tj ako na usb port npr 3.0 spojiš 2.0 uređaj, spusti se na niži-brzina ili ako nema dovoljno struje-napon može biti jednak rezultat tj prva niža brzina, pa i 1.1. Pošto je stariji laptop vjerojatno nemaš 3.0 nego samo 2.0 port ali je jednako moguće da se spušta na 1.1 ili da je sam uređaj 1.1 i tad je to granica.

-to možeš provjeriti na drugom računalu, ako je isto, tad je uređaj-adapter ograničenje.. + važno, zbog napona, laptop probaj koristiti spojen na sturju-ispravljač.. jer i power seting je važan a sve na usb radi na cca 5v i starenjem računala (tako i internih dijelova, kontrolera, napajanja) pada efikasnost-snaga + oksidacijom raste otpor.. i tad se desi da umjesto nominalnih 5v imaš 4,5, 4.0v ..i sl. i posljedica je tad niža brzina.

 

ako je stvar u naponu, tad neće pomoći drugi uređaj nego bi trebao usb kontroler/hub/switch sa svojim dodatnim napajanjem, ima ih za cca 50-100kn.. ali teško je naći s napajanjem.

 

od svih tih brzina, koje su teoristski moguće uvjek imaš gubitke u konverziji-adaptaciji.. pa je i 'normalno' da usb adapter neće dati istu brzinu kao ugrađen lan adapter, jer ide dodatno korz usb kontroler na uređaju i matičnoj tj dvije konverzije i usporavanja i svaki put ovisiš o max propusnosti koja je konkretno ograničenje a sve je povezano s cijenom tj kad kupiš jeftikaner postoji i razlog zašto je jeftinij kao vga-nv-1030 i 1080ti.. jača je skuplja i to je svima normalno.. pa i u ovakvom slučaju to može biti normalno  jer to rade chipovi koji moraju bit jeftini za konačnu cijenu + tko zna od kad tehnologija npr kao da kupiš vga od prije desetak godina, radi ali je sporo u odnosnu na novo.

 

-ovo nije problem drivera, postavki i sl.. to je konkretno problem HWa i mogućnosti tj ograničenja + standardi lan-usb i adapteri-konverzije.

Ajar pon 5.8.2019 13:08
3 d corner fan kaže...

Pozdrav! Crkla mi je na laptopu integrirana mrežna od groma ,HP PROBOOK 4520s ,i kupio sam od ebay navedeni adapter , ali brzina mi je mala, samo 6mb/s . inače brzina neta mi je preko parice 60 mb/s . Dali netko zna kakva podešavanja trebaju da adapter propusti svih 60 mb/s  ???? molim pomoć ! wi fi radi na laptopu, ali je brzina maximalno 40 mb/s , a treba mi svih 60 mb/s. svaka pomoć i mišljenje dobrodošla.

 ako laptopsky wi-fi radi, upotrijebi mobitel kao sponu do interneta. ovo nije svaka pomoć/mišljenje ali prođe kao svaka druga.