Mrežni hardver

Spajanje 16 PC-a na zajedničku vezu

gm93 pet 8.2.2019 16:50

Pozdrav svima,

 

Imam poslovni projekt i trebam pomoć vezano za mrežno spajanje 16 PCa na 1 zajedničku vezu.

Nemam iskustva u tome baš, pretpostavljam da WIFI spajanje ne dolazi u obzir, pa bi trebalo sve spojiti preko kablova.

 

Veza će biti optička, maksimalno kolko mogu dogovoriti s operaterom, sad me jedino zanima kako rješiti pitanje spajanje i što manjeg gubitka brzine veze?

 

Ako ima neka dobra duša da odvoji malo vremena za moj problem, možemo se dogovoriti i za neku financijsku naknadu :D

 

Za budget opreme, ne znam koliko se kreću cijene, ali jbg ako se treba platiti oprema 2-3 tkn, platit ću. Samo želim da sve funkcionira što je bolje moguće.

 

Hvaa unaprijed :)

gm93 pet 8.2.2019 17:00
gm93 pet 8.2.2019 17:32

Istina, postoji mogucnost da se broj racunala popne na 18-19, ali to ne vidim tako skoro, ali imat cu na umu.

 

Sto se routera tice, tu bas ne znam sto cini router boljim od nekih drugih, tcomov router koji dolazi uz optiku bi valjda trebao funkcionirati.

wifi pet 8.2.2019 17:41

oba su unmanaged... drugi ima poe sto ti ne triba osim ako ne napajas ip kamere...
za cijenu nizu od drugog moze se nac managed switch.
dobra ideja je ic na vise portova npr. na 24 port switch...
veceras ti mogu dat prijedlog kad budem za laptopom...

ihush pet 8.2.2019 19:23

ako već u startu imaš 16 računala.. tad switch treba računati za više, .. mrežni ormar-pačiranje i sl. Jednom kad se žice postave nije lako dodavati (teže), pogotovo jer se za sve traži žica više, telefonija i sl. 24-48.. barem 24 porta, svakako gbe-1000, smart/managed.. ako se štedi može kućni pa se kad postane usko grlo zamjeni.

 

-važnije, to ne treba raditi početnik, .. čak ni terminologija nije 'odgovarajuća' tj što je jedna zajednička veza? mreža je mreža. Optika je stvar operatera-providera-internet, čak sporedno tj ovisi koliko će opterećenje biti u radu, mail, surfanje ili masovno gledanje filmova + dl.. paketi se lako podignu na viši-skuplji, veće firme zakupljuju i 'ozbiljnije' linije (uz telbrojeve, centrala) npr t1, fix ip itd. Kućni korisnik uzme običan paket i recimo da s par računala i nekoliko mobitela-tableta sve radi ok. S više uređaja je poželjan i ''jači'' router. Svakako za poslovne svrhe uzeti neki bolji, može ih klase firewalla ili neki mikrtotk i sl koji može baratati s više juzera, wlan i sl. dok se modem operatera treba koristiti samo kao linija-WAN u bridgeu.. manji korisnik može jednako kao kućni, spojiš i radi.