Mrežni hardver

Brzina preko wifi-ja Speedport plus tp link

ante5656 čet 23.1.2020 18:38

Pozdrav svima

 

imam sljedeci problem:

dakle ruter i računalo su mi udaljeni nekih 15 m te te su između njih 2 zida. 
Imam tp linkov stik za wifi povezivanje TL-WN722N i spajam se na T-com speedport plus sercom ruter 

Mjerenjima sa speedtestom ne mogui dobiti brzinu nikako vecu od 13-15 mbps. 
Kada računalo spojim  kabelom imam 50 mbps (što je i zakupljena brzina u operatera)
Kada stavim laptop tik do računala(lenovo 470) i spojim se wifijem također imam 50 mbps
Mobitelom Samsung a70 također imam onih 50 mbps

Da li netko zna u čemu bni mogao biti problem?

ihush čet 23.1.2020 19:00
ante5656 kaže...

..


dakle ruter i računalo su mi udaljeni nekih 15 m te te su između njih 2 zida. 
..
Kada stavim laptop tik do računala(lenovo 470) i spojim se wifijem također imam 50 mbps
..

Da li netko zna u čemu bni mogao biti problem?

 - misliš da nema razlike? Smetnje tj signal i ponavljanje pogrešnih paketa ovisi o smetnjama, zid, armatura, el.magnetski itd.. pa i kanal na kojem emitiraš, susjedi i sl. jer i drugi uređaji imaju wlan..

AF139 čet 23.1.2020 22:41

Pa nije to žica tj. LAN , za usporenje su krive smetnje koje dolaze na ruter i na tvoj adapter  od korisnika u susjedstvu još potencirano sa udaljenošću između tebe i rutera + prepreke kao zidovi itd. Najveći problem može biti netko tko u prostoriji gdje je ruter koristi wifi  ...još ako je to TV .

 

 

Provjeri koji kanali od 1 - 13 su sa najmanje korisnika pa prebaci ruter fiksno na taj kanal , a i TV spoji LAN kablom ionako se ne miče kao smartfoni i laptopi.

ihush pet 24.1.2020 00:05
ante5656 kaže...

Ne znam na što točno misliš ,al opet  smatram da bi triba dobit vecu brzinu od ove koju trenutno dobivam na wifiju ... evo trenutno ne ide poviše 4 mpbs ...

 -pročitaj ponovo svoj post, pa moj citat, pa odgovor.. i tad možda otkriješ da npr udaljenost ima veze s mogućom ili ostvarenom brzinom i da žica ili bez žice nije baš isto kao što ti brzina ovisno o trenutnoj konstelaciji zvijezda (sreće) može oscilirati. Ponovo se približi wlan serveru pa ponovi dok ti nije jasno :) .. i da, to je to. Ne nešto što ti smatraš nego ono što stvarno dobiješ, možda 4mbps možda 400 ili bilo koji broj između. moguće ne znaći da ćeš to i dobiti tj tad bi svi igrali loto i dobili jackpot :)

ante5656 čet 6.2.2020 19:56

Aha da skužio samm ... mobitel  i laptop su imaju puno srece zato na istoj lokaciji kao i računalo dobivaju 50 od 50 a računalo jedna napne 4 mbps ...

aha ja sam nekako na umu više imao da je stvar tehničke prirode a ne srece.. ništa još mi samo recite kojem rimskom ili grčkom se bogu triba molit za naklon srece nad kompjuter??


Znaci 3 uređaja (računalo laptop i mobitel vec spomenuti),a u krugu najmanje 200m(nema susjedne kuce da bi susjedov wifi smetao(ili bilo ciji drugi))... 

I onda vi meni velite da je do zidova, do prepreka ovog onog ...a šta te prepreke nisu vidljive laptopu i mobitelu , a bas računalu jesu?

Ne kužim se baš u to , ali na osnovu logike to mi baš ne drži vodu ...da laptop i mobitel mogu 50 a računalo nemože na istom mjestu(sa laptopom čak probano i dalje u istom smjeru od računli iza 30 cm zida(izvan kuce) i i dalje je 50 od 50)

ante5656 čet 6.2.2020 21:38

5 ghz izgašen ...
Nema ništa ,, jedino je bežični telefon tik do rutera, smart tv je isključen ,odnosno ne koristi mrežu za rad a i neka od testiranaj su provedena dok je bio potpuno ištekan iz struje tako da ne bi smio ometati...

Inace znam slucaj gdje je kod gospodina wifi ubijao dualshock 4 (nemam ja ps4) , i kad bi se kontroler makoa wifi bi uredno radio ... 

darkborg čet 6.2.2020 21:42
ante5656 kaže...

Isprobano i ista stvar kao i na kompjuteru ,dakle ocito je do te wifi kartice(doduse nisam ni sumnjao da kompjuter od 1000€ pravi problem sa brzinom) 

Pa da li se tu što napravit ili podesit ?

 Ma teško da možeš nešto puno dobiti, iz mog iskustva taj stick je baš loš sam po sebi. Znalo mi se npr dogoditi kad skidam nešto preko torrenta i brzine dosegnu nekih 5-6 mb/s da veza jednostavno pukne, tj. stick kao da se odspoji i onda nakon par sekundi se opet spoji i nastavi skidati dok se opet ne "preoptereti" i tako nonstop u krug. Dok sad na ovoj ploči sa ugrađenim wifijem nemam takvih problema.

AF139 pet 7.2.2020 15:44

Kao prvo NIKAD ne bi uzeo MBO sa wifi jer tada antenice dođu iza PC nisko uz zid pa je mali domet, a ako se koristi koaks gubi se signal na njemu i konektorima.

Kao drugo WN722N sam koristio oko godinu dana  (dok nisam provukao LAN) i nikad mi nije prekidao a brzine su uglavnom bile 50-70Mbps . Znam još korisnika istog i nisu se nikad žalili na taj wifi adapter. Problem je možda sa drajverima ili power postavkama na windowsima.

darkborg pet 7.2.2020 15:54

Nisam ja tu ploču uzeo zbog wifi-a nego jer sam išao na itx, ugrađeni wifi mi je samo bonus. Router je u istoj prostoriji i signal je uvijek bio pun, ne znam kako bi bilo da nisu u istoj prostoriji. U svakom slučaju nije mi ni bitno jer mi je komp ionako inače spojen preko žice.

WN722 sam koristio na dva različita računala i na oba sam imao iste probleme, možda je ovaj moj defektan.