Monitori

Dva monitora - HDMI izlaz

Imperijas ned 20.10.2019 13:40

Pozdrav,

 

nabavio sam novi monitori  spojio ga HDMI kablom. Međutim, imam još jedan monitor kojeg bi spojio na isto računalo koji također ima HDMI utor, ali grafička kartica ima 1x HDMI, 1x Display port i 1x DVI-D utore.

 

Koji adapter da uzmem i za koju pretvorbu, kako bi mogao spojiti drugi monitor?

ihush pon 21.10.2019 18:36

hdmi habel je najjeftiniji (masovnost), zatim stari dvi, dok je DP najskuplji (hiteč kao mac..).

-mogućnosti, sve je to isti digitalni signal, dvi ima samo video, dok hdmi ima i audio, dok DP može i više npr lančano-dva i sl. ali kad koristiš adapter tad je uvjek usko grlo niži standard.

-najjeftinija kombinacija je dvi-hdmi adapter + hdmi kabel potrebne dužine, može i kabel koji je s jedne strane dvi s druge hdmi ali je u pravilu skuplji + već rečeno, hdmi kabel možeš iskoristiti.. + možda već imaš dvi adapter, nekad dvi-vga za analogno sad dvi/d-hdmi za digitalno ... i ima svaka trgovina za 20-30kn.

dvi nema audio no za korištenje na dva monitora to ni nema smisla, tj prvi monitor može koristiti audio preko hdmija ako ima zvučnike, ako nema nije ni važno.

ograničenja, dvi-hdmi-DP po rezolucijama/refreshu.. ali kad koristiš adapter tad nema smisla plaćati npr DP na hdmi nekoliko puta više jer će i dalje biti ograničenje hdmi, koji je tek malo iznad dvi-ja.

 

ovisno o klasi-mogućnostima (tj onemogućenom stvarima u driveru) vga može podržavati 2-3-4-6.. monitora. Često imaš i više priključaka ali ne znači da mogu istovremeno-paralelno raditi svi, u ovom slučaju 99% može, ali ipak treba provjeriti, npr možda može hdmi+DP možda može hdmi+DVI ..ali to si siguran tek kad provjeriš specifikacije ili kad ubodeš kabel i vidiš + ograničenje npr rezolucije i refresha koje tad može biti manje od korištenja samo jednog prilključka. To ovisi o klasi vga, teorestki svaka može sve ali proizvođači i cijena..