Linux

Linux - pitanja i odgovori

ihush uto 24.9.2019 12:47
Friday kaže...
ihush kaže...

 ali naravno (namjerno) otežan za tipkanje jer MS to ne želi..

 

Nemoj tako, pa dali su nam najbolji dev font potpuno besplatno. Ako netko brine o nama - MS brine

 -znaš tko se pali na ikone&fontove? .. linuxgurui pa je ovo pravo mjesto za reklamu-fičer! (oduvjek su powerjuzeri instalirali ms-fontove.. ali im i daje ms ne valja, štaš..) :))

 

da, idiotarija da nešto kao boot (ili ograničeni diskpart manager dio dostupan u guiju vs diskparta) nema ništa klikabilnog pod win by win-ms.. nego nam najavljuju notepade s uber fičerima, fontove i sl. .. ili da se nedajbože sjete ponuditi neku kontrolu za vrijeme installa osa, npr boota ili menija, a ne samo automatika installera (dok linux ima to oduvjek, ... kao npr /home +grub..) .. no istovremeno me to vraća u RL, tj tko to treba, ja sporadično, digibao i još tri lika na globusu :))

 

-a sad kad me vidi zeko, pa krene .. gimp! je jači od fotošopa (mada i dalje ne kontam kakve to veze ima s MSom ili linuxom/temom..) :))

 

-danas je multiboot nevažna stvar, daleko važnija-korisnija je virtualac/VM, jedino u ovakvom slučaju dok osoba uči-isprobava treba nešto kao multiboot+meni ..

-neka su takve stvari bile 'sveti gral', uz ograničenje autoexec-batcheva i do 9 stavki menija koji se za više morao granati u podmenije .. i u takvim ograničenjima su postojali multibootovi s (demonstartivno) nrp 100 stavki boota, ograničeno samo kapacitetom diska i minimumom veličine particije itd itd..

Zechina uto 24.9.2019 14:19
ihush kaže...
Darky kaže...
..

sve je u hardweru isto samo su driver za kućnu upotrebu usporili.

-HW i driver proizvodi proizvođač, nema veze s ms-win osim platforma-ciljano + req.koje mora zadovoljiti ako želi certifikat i win logo.

-koje trikove proizvođači koriste za home/pro uređaje/razliku je njihova stvar, ne ove teme o linuxu, osu ili msu. :)

 

Pa ti si (opet) uveo OS u priču: nije problem u Win ili twain driveru, već u proprietary, lošim driverima koje proizvođači prilažu (gui, apps).

Nitko to nije doveo u pitanje (osim tebe).
Ako si već Microsoftov advokat, traljavo odrađuješ posao.

 

edit: a i ostalo, baš ga baljezgaš skupa sa kolegom. Zagađujewte forum jer možete. Besmislene provokacije i kakanje tek da kakate. Kao lešinari ili hijene, ili povrijeđena djeca. Kad vas se sakupi, drljate okolo i uvodite neke kompleksaške "argumente" koji nemaju veze ni s temom ni s mozgom:

Friday kaže...

Prvo instaliras Git, skines zadnji source i onda kompajliras. Tako uglavnom pocinju linux upute

ihush kaže...
Friday kaže...
ihush kaže...

 ali naravno (namjerno) otežan za tipkanje jer MS to ne želi..

 Nemoj tako, pa dali su nam najbolji dev font potpuno besplatno. Ako netko brine o nama - MS brine

 -znaš tko se pali na ikone&fontove? .. linuxgurui 

...

-a sad kad me vidi zeko, pa krene .. gimp! je jači od fotošopa (mada i dalje ne kontam kakve to veze ima s MSom ili linuxom/temom..) :))

Entry Point uto 24.9.2019 15:34
Zechina kaže...

 Kolega, pa valjda znaš kako internet i forumi funkcioniraju. Ignoriraj i produži dalje. Nema smisla se raspravljati. Ja nikada nisam uspio pročitati cijeli hushov post od kad sam ovdje. Ali uglavnom se svode na win, sve je fajl i jedinice i nule. Tako nešto. Korisno kao da jedeš juhu sa vilicom.

Entry Point sri 25.9.2019 08:33
ihush kaže...

 -dobar pokušaj.. :)

-ali kad ne može bootati u linux?

-fix može obaviti iz win, iz boota.. ali ne može downloadati apt-getati ako nema aktivan lin. + nema ni grub.

 Live boot prijatelju, live boot.

 

Dobar pokušaj i tebi.

ihush sri 25.9.2019 10:48
Entry Point kaže...
ihush kaže...

 -dobar pokušaj.. :)

-ali kad ne može bootati u linux?

-fix može obaviti iz win, iz boota.. ali ne može downloadati apt-getati ako nema aktivan lin. + nema ni grub.

 Live boot prijatelju, live boot.

 

Dobar pokušaj i tebi.

 -nema GRUBa.

(dok editor ima problema s copypasteom) :))

-- pa edit: nastavak;

 

Boot-Repair is a simple tool to repair frequent boot issues you may encounter in Ubuntu like when you can't boot Ubuntu after installing Windows or another Linux distribution, or when you can't boot Windows after installing Ubuntu, or when GRUB is not displayed anymore, some upgrade breaks GRUB, etc.

Boot-Repair lets you fix these issues with a simple click, which (generally reinstalls GRUB and) restores access to the operating systems you had installed before the

 

-kad nema GRUBa, nema što repairati. OK?

-popravlja li taj alat winboot? Kako?

 

**

+ kao preporuka onima koji koriste multiboot (digibao..), winboot manager je ok, ali naravno MSove mušice, pa tako preferira w8-10 defaultni os-boot i kad se koristi za boot nečeg drugog tad je 'dvostruki' reboot, .. to sve je bolje-brže-konkretnije kad se boot meni prebaci u legacy-win7/vista mod (..bootmenupolicy legacy). Upotrebljiv, nema probleme koji ponekad rasture grub.

 

Zechina sri 25.9.2019 17:11

Po onome što je djigibao napisao, Windowsi ignoriraju EFI postavke (koje su, pretpostavljam, ispravne). Ja sam sličan slučaj (ali davno! 3-4 godine iirc) riješio da sam u ehm biosu (jel se to još tako uopće zove?) postavio da se boota Ubuntu (kojeg su Winsi preskakali). Pojednostsavljeno, u biosu sam "isključio" winse. Međutim, tad sam dobio Ubuntu, ali ne više Windowse. Tada sam instalirao grub, i iz njega mogao u Winse.

Međutim, stvar je pukla nakon 6-8 mjeseci -ponovno samo Winsi, ali boot particije od Ubuntua više nije bilo. Jesu li Winsi napravili shranje ili je grub "puko", ne znam, nije mi se dalo više proučavati... Odustah od dual boota valjda zauvijek.

Napominjem da se od tada bios mijenjao, a ja nisam ažurirao (ne)znanje glede EFI shranja.

 

Ono što je ihush napisao - dodati Linux u win boot menu - možda glupo zvuči ali da, to bi po meni bio najsigurniji put: winsi zashrali, preko njih i popraviti. Koliko se sjećam, oni sad imaju pristup direktnog drhkanja po biosu glede boota pa je bolje riješavati problem na izvorištu (ako je moguće).

Zechina uto 1.10.2019 01:13

Na Humble Bundleu, u sl. 3 tjedna, 6 zgodnih Linux/Unix O'Reilly knjigica, paket za jedan dolar.

https://www.humblebundle.com/books/linux-unix-oreilly-books

 

Knjige su 

  • Classic Shell Scripting
  • Linux Device Drivers
  • Introducing Regular Expressions
  • grep Pocket Reference
  • Learning GNU Emacs
  • Unix Power Tools

 

Za 7$ više (8 ukupno) još i

  • Learning the bash Shell
  • Learning the vi and Vim Editors
  • Linux in a Nutshell
  • sed & awk

 

A za dodatnih 7$ (15 ukupno)

  • bash Cookbook
  • Linux System Programming
  • Mastering Regular Expressions
  • Effective awk Programming
  • Linux Pocket Guide
malak uto 1.10.2019 07:20

Sve što naleti od O'Reilly uglavnom uzimam. Imam već vezano za Linux od Wiley neki bundle (Linux Bible, Linux command line and shell scripting bible, linux for dummies itd...). Je li netko pročitao neke od ovih knjiga, pretpostavljam da bi trebalo biti kvalitetno ? 

Zechina uto 1.10.2019 13:11

Listao sam neke od tih knjiga, neke već imam. To su uglavnom klasici.

Ono što je sigurno zgodno su bash, grep, sed & awk, regular expressions naravno. Jedan tip me spasio ove godine sa awkom, nisam u bashu uspio nešto napraviti (nije do basha :D ), pa mi je složio mini skriptu. To je old skul unix alat, ali moćan.

Napredno, sistemsko programiranje me ne zanima (a i preškrt sam dati više od dolar :D ), dok je GNU Emacs (meni) simpatično samo za casual reading, a ne neku praktičnu primjenu (velikoj većini). Osim za RMS fanove :)
Vi / Vim ne koristim, a sintaksu sam već zaboravio... no nije zgoreg podsjetiti se.

Najviše sam skeptičan prema ovom "Linux Device Drivers", nije da me baš zanima - u stvari zvuči mi odbojno kao tema.

Da, slažem se u potpunosti, O'Reilly su među najkvalitetnijim knjigama koje sam čitao, ne samo strogo tehničkim.

VlatkoZ čet 31.10.2019 01:48

Pozdrav svima.

Nov sam u Linuxu pa bih molio malo strpljenja i razumijevanja.

Uglavnom imam Raspbbery 3B+ i složio sam si print server ali zbog tehničkih problema (promjena arhitekture, bar tako kažu na stranim forumima) nisam uspio pokrenuti Samsung drivere za printer.

 

Kako sam imao jedan stari laptop Ausu One sa Atom procesorom i 2Gb RAM-a, odlučio sam na njega instalirati Linux umjesto postojećeih Win 7 pa ga pretvoriti u print server.

Nakon malo istraživanja po net-u odabrao sam LInux Mint LMDE 3 Cindy 32 bit distribuciju. 

Uredno sam ISO file prebacio na USB pokrenuo Linux i nakon prvih poteškoća (nadogradio sam BIOS na laptopu) uspio pokrenuti Linux sa USB-a.

 

Nakon svih početnih problema uspio sam instalirati navedenu distribuciju.

 

E sad, suradan sam išao pokrenuti laptop i prilikom pokretanja Linux-a pojavila mi se poruka o ACPI greški i sve se smrzne.

Nakon nekoliko restartanja ništa se nije promijenilo. Pokušao sam doći do Gerber datoteke ali mi nije prihvatilo naredbu sudo nano /lib/default/gerber.

Kasnije sam shvatio da u tom nekom Linux startup recovery modu ili kako se već zove uopće nema tih naredbi (preko helpa se pojavio popis dostupnih naredbi).

 

Pošto sam tek krenuo u Linux svijet jel mi može netko pomoći kako da riješim ovaj problem.

Molio bih objašnjenje kao malom djetetu, korak po korak:-)

 

Ovaj problem me malo iznenadio jer je sve radilo dan prije i sada više ne radi. Jel to uobičajeno kod Linuxa ili sam ja samo takve sreće?

 

Unaprijed hvala na pomoći.

The Acacia Strain čet 31.10.2019 10:55
VlatkoZ kaže...

 

Nakon nekoliko restartanja ništa se nije promijenilo. Pokušao sam doći do Gerber datoteke ali mi nije prihvatilo naredbu sudo nano /lib/default/gerber.

Kasnije sam shvatio da u tom nekom Linux startup recovery modu ili kako se već zove uopće nema tih naredbi (preko helpa se pojavio popis dostupnih naredbi).

 

Pošto sam tek krenuo u Linux svijet jel mi može netko pomoći kako da riješim ovaj problem.

Molio bih objašnjenje kao malom djetetu, korak po korak:-)

 

Ovaj problem me malo iznenadio jer je sve radilo dan prije i sada više ne radi. Jel to uobičajeno kod Linuxa ili sam ja samo takve sreće?

 

Unaprijed hvala na pomoći.

 Sve mi je jasno i da se ACPI smrzne jer se nešto negdje potrgalo vjerojatno prilikom installa, ali ovo gerber ne kužim. Jel misliš na GRUB loader ti se ne pojavljuje ili?

Možeš kako uslikati tu poruku koja ti dođe pa da vidimo što dalje?

 

Mislim da je tu problem sa GRUBom, ali i za to ima nekoliko solucija, pa da vidimo što dalje.

ihush čet 31.10.2019 15:20

instaliraj kompatibilan os.. s cpu-atomom, nije isto 32 bita x386-586-686.. tj ako je cpu ograničen na 32bitne instrukcije tad mora biti 386 verzija (starija). Atom starije generacije nije 'noramalan' pc-cpu.

-skini odgovarajući os, mint-ubuntu.. + nakon installa može povući update, npr cpu-microcode što je identično flashanju biosa pa ako se ponovi tad ideš na prethodni kernel ili može biti problema s vga-driverom (generički 915) tad ideš u soft mod ako distra koju koristiš nudi u bootu.. itd.

 

-ali, važnije, ne miješati što se dešava, natipkati nešto što veze nema.. :) hakerski filmovi su samo to, filmovi

VlatkoZ čet 31.10.2019 21:05

Hvala na odgovoru.

Probao sam instalirati 10-tak verzija različitih distribucija Linux-a 32 bitnih verzija pazeći na vratu procesora ali niti jedna nije prošla. 

Na kraju sam se, filmski, vratio na windowse koje sam instalirao bez problema i iz prve. 

Hvala svima na dobroj volji ali na ovaj laptop Linux nece ići. 

 

Imam još jedno rezervno računalo pa ću probati na njega staviti Linux. Valjda ću imati više sreće a moram se na nečemu i uciti:)

Zechina čet 31.10.2019 23:48

LMDE = Linux Mint Debian edition.
Debian NIJE za početnike. Odnosno, super ako sve radi (rijetko), a ako ne - hrkljuš.
Mislim, to ti i piše na Mint stranicama.

Ako si probao "10-tak verzija" i nijedna nije radila, mislim da ti je problem sa prijenosom live iso na usb. Možda čak i taj USB stick nije dovoljno podržan od matične (mislim na boot opciju).

Meni su i Rufus i UNetbootin znali raditi probleme, tako da nemam više živaca - kad ne radi prvi put, spržim dvd :D i old skul seljački instaliram.

ihush pet 1.11.2019 13:43
Zechina kaže...

LMDE = Linux Mint Debian edition.
Debian NIJE za početnike. Odnosno, super ako sve radi (rijetko), a ako ne - hrkljuš.
Mislim, to ti i piše na Mint stranicama.

Ako si probao "10-tak verzija" i nijedna nije radila, mislim da ti je problem sa prijenosom live iso na usb. Možda čak i taj USB stick nije dovoljno podržan od matične (mislim na boot opciju).

Meni su i Rufus i UNetbootin znali raditi probleme, tako da nemam više živaca - kad ne radi prvi put, spržim dvd :D i old skul seljački instaliram.

 -ne kaže da mu ne radi install i rufus-unetbootin i sl nisu uzrok-rješenje.. nego kompatibilnost tj mogućnosti cpu-a, treba i386 distru (koju poluparne distre više ne nude.. tj 586-686.. kao i to da nema više pola distri s 32bita, samo x64)..

-debian ima, može.. osim ako je neki npr kvar-starenje i sl. .. pa čak i ovo što sugeriraš (no radilo mu je jedan dan, znači da je installirao..). Odavno cpu mora podržavati npr see2-nx-vt-x64 .. neovisno koji os se želi instalirati dok atom jednostavno nije za to, onemogućeno tj ovisi koji atom-serija/generacija.

-kvar nije, jer je nakon svega instalirao win7 (32) i radi mu.. a radio bi bilo koji KOMPATIBILAN OS.. pa i linux :)

Darky pet 1.11.2019 14:28
VlatkoZ kaže...

Hvala na odgovoru.

Probao sam instalirati 10-tak verzija različitih distribucija Linux-a 32 bitnih verzija pazeći na vratu procesora ali niti jedna nije prošla. 

Na kraju sam se, filmski, vratio na windowse koje sam instalirao bez problema i iz prve. 

Hvala svima na dobroj volji ali na ovaj laptop Linux nece ići. 

 

Imam još jedno rezervno računalo pa ću probati na njega staviti Linux. Valjda ću imati više sreće a moram se na nečemu i uciti:)

Koji je CPU imaš?
Možda trebaš krenuti od koje starije verzije, pa onda nadograđivati na novu.

Ako je staro računalo preporučam Ubuntu 10.04 LTS pa upgrade do aktualne verzije

bunker pet 1.11.2019 16:14


@vlatko

Ja imam jednu radnu ragu sa atom procesorom ( stari hp mini laptop ), i na njemu je mint Xfce x32. Radi bez problema i još uvijek se uredno nadograđuje kada dođe nova verzija.

Nisam naišao na probleme koje opisuješ.

Zechina ned 3.11.2019 22:14
ihush kaže...

 -ntreba i386 distru (koju poluparne distre više ne nude.. tj 586-686.. kao i to da nema više pola distri s 32bita, samo x64)..

(no radilo mu je jedan dan, znači da je installirao..).

 

Da je distra kriva, odn da treba i386 exclusive, vjerojatno mu se ne bi ni instaliralo, odn. ne bi OS pokrenuo ni prvi put. Misim da mu treba standardna (bilo koja) 32-bit distra.

 

Ovo "radilo mu je jedan dan" - mislim da mu je radilo normalno do prvog restarta: to znači da mu nešto sa boot opcijom ne valja; e sad, je li mu ostalo u bios postavkama da se boota sa sticka (a npr bios još podržava taj stick samo kao read only), ili neka druga pisdarija sa instalacijom (> iso image) koja je npr predvidjela/očekivala uefi (kojeg matična nema) pa je sve radilo do prvog reboota... grub postavke, ili vrag će ga znati. Indikativno jest da je probao sa više 32-bit distri i da nijedna nije radila (vjerojatno nakon reboota - bar live su mu radile?)??? Meni to smrdi na generički (sistemski) problem: bios, usb stick, usb formater i sl.

@Debian: nije problem da Debian "ne može", već je normalno, slično kao i kod npr Archa (pa čak i Manjara iirc), da poslije instalacije neke stvari ručno (terminal) dodaš - "popeglaš". Mislim da čak nema (ili bar nije imao) defaultno (generičko) prepoznavanje mrežne kartice (slično kao i npr Windowsi), već je trebalo nešto copy-pasteat (ili bar ukloniti "#" - remark u nekim conf postavkama). Nisam probao LMDE pa napikavam, ali on bi trebao biti malo više juzer frendli nego "Debian vulgaris" za kojeg se preporuča da si ga iskompajliraš iz sourcea prema konfiguraciji mašine... a to ću raditi ali nikad :D
Najviše što sam gnječio Debian je Raspbian na RPi, i to mi je već bilo previše. Ne da mi se u XXI stoljeću otkrivati toplu vodu ako baš ne moram.