Ivan 992 ned 20.6.2010 00:44

 



   

Nemoguce je utvrditi tocan broj Linux distribucija, ali evo neke.

 

Yellow Dog

Forumi korisnika
Distribucija namjenjena PowerPC arhitekturi - za one koji zele Linux na Machintoshovom racunalu.

Conectiva

Forumi korisnika
Conectiva je Francuska distribucija bazirana na RedHatu ciji se razvojni centar nalazi u Brazilu. Pošto je kompletno prevedena na Spanjolski i Portugalski najpopularnija je u Južnoj Americi.

Debian GNU/Linux

Forumi korisnika
Debian Linux je nastao prije 10 godina i uz Slackware i RedHat, on je jedna od najstarijih distribucija. Debian nije komercijalna distribucija i na njenom razvoju rade iskljucivo dobrovoljci širom svijeta. Cilj Debiana je stvaranje potpuno besplatnog i slobodnog operativnog sistema oslobođenog od svakog komercijalnog neslobodnog softvera. Sa preko 8.000 aplikacija Debian spada u najvece projekte open source zajednice i jedna je od najpopularnijih distribucija prvenstveno iskusnijih korisnika. Mnoge distribucije su rađene po uzoru na Debiana/su nastale iz Debiana: spisak takvih distribucija nije impozantan kao kod RedHata ali tu su Lindows, Knoppix, Xandros (ex Corel Linux), Libranet itd. Debian je zamisao bracnog para Murdoc: Debore i Iana ... po njihovim imenima distribucija je i dobila ime Debian.

Gentoo

Forumi korisnika

Glavna odlika ove distribucije jest automatska optimizacija Linux sustava, komponenti i aplikacija koja je ciljana za stroj na koji se postavlja. Također je potrebno reći da je Gentoo izrazito težak za instalaciju, pa trebate imati jako veliko znanje o Linuxu. No, onda dobivate jedan vrlo stabilan operacijski sustav, vrlo pogodan za Internet servere.

 

Ubuntu

Forumi korisnika 

Ubuntu (fon. /u’buntu/) Linux je distribucija koja je uglavnom namijenjena korištenju na desktop-računalima. Baziran na Debian GNU/Linuxu, Ubuntu najviše pažnje posvećuje lakoći korištenja, slobodi od bilo kakvih ograničenja, rutinskom toku izdavanja novih inačica te jednostavnoj instalaciji. Ubuntu sponzorira Canonical Ltd., privatna tvrtka koju je osnovao Južnoafrički biznismen Mark Shuttleworth. Ime distribucije dolazi od afričke ideologije ubuntu (doslovno "humanost prema drugima").

 

Kubuntu

Forumi korisnika

Kubuntu je službeni derivat Ubuntu operacijskog sustava koji koristi KDE grafičko sučelje umjesto GNOME sučelja. Dio je Ubuntu projekta i koristi isti temeljni sustav. Kubuntu i Ubuntu mogu raditi usporedno instaliranjem ubuntu-desktop i kubuntu-desktop paketa. Svaki paket u Kubuntuu ima isti repozitorij kao i Ubuntu [1]. Od 6.06 Dapper izdanja, Kubuntu CD-ovi mogu se naručiti kroz Shipit servis. Riječ Kubuntu znači "prema humanosti" u Bemba jeziku, i izgovara se /kùbúntú/. Igrom slučaja, riječ također znači "besplatno" u afričkom Kirundi jeziku.

 

Backtrack

Forumi korisnika

BackTrack je Linux distribucija bazirana na Ubuntuu odnosno Debianu naminenjena radu u području IT sigurnosti, prvenstveno za penetracijska testiranja, digitalnu forenziku i istragu. Koristi KDE sučelje i posjeduje mnoštvo sigurnosnih i forenzičkih alata, a kolekciju alata moguće je jednostavno ažurirati i proširivati preuzimanjem iz online repozitorija.
BackTrack je nastao spajanjem Auditor Security Linuxa sa with WHAX (nekadašnji Whoppix).
Aktualna verzija BackTrack 4 dostupna je od 12. siječnja 2010. godine.
BackTrack 4 je moguće instalirati i koristiti kao primarni operativni sistem, ili ga pokretati sa LiveDVD-ja ili USB drive-a.
Izuzetno je popularan među profesionalnim penetracijskim testerima, vladinim agencijama kao i entuzijastima na polju informatičke sigurnosti.

 

Linux Mint

Forumi korisnika

Linux Mint je elegantna i moderna Linux distribucija.
U početku je zamišljen kao varijanta Ubuntua koja ima u sebi integrirane multimedijalne kodeke. Sada je prerastao u jednu od najugodnijih i najlakših Linux distribucija. Više se ne radi o varijanti Ubuntua. 
Distribucija ima svoj prepoznatljivi izgled, svoje jedinstvene alate za konfiguraciju, svoje sučelje za instalaciju programa. 
Upravo zbog svoje lakoće korištenja i integrirane podrške za multimediju, jedna je od najkorištenijih Linux distribucija. Početnici ga sve više odabiru kao svoju prvu Linux distribuciju. 
Kompatibilan je s Ubuntu repozitorijima. To vam omogućuje laganu instalaciju vrlo velikog broja programa.

 

Fedora

Forumi korisnika

Fedora Core jedna je od najpopularnijih Linux distribucija Linuxa, nastavak linije proizvoda Red Hat Linux. Nekada je tvrtka Red Hat imala dvije linije proizvoda: Red Hat Linux namjenjenu kućnim i manjim profesionalnim korisnicima, te liniju proizvoda Red Hat Enterprise Linux koja i danas postoji, a namijenjena je prije svega velikim profesionalnim korisnicima. Distribucija Fedora Core vrlo je nov proizvod, ništa manje stabilan od prethodnika, s vrlo velikom korisničkom bazom, kvalitetnom podrškom zajednice te je idealan za računalne entuzijaste, kućne korisnike i poslužitelje. Kompanija Red Hat donijela je promjenu poslovnog modela nakon izlaska Red Hat Linux 9.

 

Arch Linux

Forumi korisnika

Linux distribucija za malo naprednije korisnike ili one koji žele bolje upoznati način rada linuxa. Optimizirana je za i686 arhitekturu u 32 i 64 bitnoj varijanti i drži se KISS (Keep it Simple, Stupid) principa prezentiranoga kroz "Arch način" (The Arch way).

 

Damn Small Linux

Forumi korisnika

Damn Small Linux ili DSL jest mini Linux distribucija za x86 arhitekturu i zauzima oko 50 MB. Damn Small Linux ujedno je i Live distribucija, što znači da se može pokretati i s CD-a, a i instalirati. DSL-ov je autor John Andrews, a distribucija je potekla iz Debiana, točnije Knoppixa. DSL distribucija koristi Fluxbox kao grafičko sučelje.

 

Sabayon

Forumi korisnika

Gentoo bazirana linux distribucija kreirana od strane Fabia Erculiani-a i Sabayonovog razvojnog tima, Sabayon trenutno podrzava x86 i x86-x64 platforme, Sabayon je dostupan sa KDE i GNOME grafickim suceljem, kao i vecina drugih linux distri moze se pokrenuti sa live cd-a.

 

PCLinuxOS

Forumi korisnika

PCLinuxOS distribucija osnovana je 24. listopada 2003 od strane Texstara. Sjedište se nalazi u Houstonu, TX USA.
PCLinuxOS je besplatan, jednostavan za korištenje, Linux-baziran operativni sustav za stolna ili prijenosna računala x86. Za računalima sa malim ekranima ugodan rad omogućava sučelje koje je posebno prilagođeno za tekve potrebe te je sadržano u samoj distribuciji. 
PCLinuxOS se distribuira kao LiveCD sa kojega ga možete instalirati na svoje računalo. Živi način rada omogućava Vam da isprobate i/ili koristite PCLinuxOS bez ikakvih promjena na računalu. Ako vam se sviđa, možete ga instalirati na tvrdi disk. Lokalno instalirana verzija PCLinuxOS koristi Advanced Packaging Tool (APT), sustav za upravljanje paketima (podrijetlom iz Debian distribucije), zajedno sa Synaptic, GUI frontend za APT, za jednostavnu instalaciju softvera. PCLinuxOS ima preko 12.000 .rpm paketa programa na raspolaganju u svome repozitoriju.

 

MEPIS-s

Forumi korisnika

Distribucija bazirana na Debianu koja se hvali zavrsnom obradom i prilagođenoscu pocetnicima.

 

CentOS

Forumi korisnika

CentOS je kratica od The Community ENTerprise Operating System. CentOS je napredna Linux distribucija iza koje stoji mala, ali kvalitetna zajednica korisnika. Ova distribucija predstavlja izlaz iz situacije u kojoj sve veći broj vendora prelazi na komercijalnu podršku i update.
Ova distribucija predstavlja klon komercijalnog RedHat Enterprise Linuxa. Mnogi korisnici RedHat 9.0 i Fedora Core 4 koji su ove distribucije koristili kao poslužiteljske operacijske sustave prelaze na CentOS kao stabilnu i potpuno otvorenu Linux distribuciju.

 

Puppy Linux

Forumi korisnika

Puppy Linux je live linux distribucija, manja od 100 MB, koja je namijenjena pokretanju s CD-a, USB memorije, MP3 svirača, fotoaparata itd.
Puppy Linux koristi JWM (Joe’s Window Manager) koji je nezahtjevan po pitanju resursa, samim time on radi neopterećeno i na starijim računalima koji imaju 128 MB ram-a. Ostale bitnije mogućnosti: 
Puppy dolazi sa svim kodecima i potpuno je multimedijalan.
Čita i piše po NTFS particijama.
Dolazi sa bogatom kolekcijom svih potrebnih aplikacija, a moguće je dodati i nove.
Ipak, ne radi se samo o Live distribuciji. Ukoliko ju instalirate na vaš hard disk biti ćete začuđeni njenom fantastičnom brzinom, ali i upotrebljivošću koja parira puno većim i razvikanijim Linux distribucijama.

 

Zenwalk

Forumi korisnika
Zenwalk je Linux distribucija za korisnike koji vole jednostavnost i funkcionalnost. Zenwalk koristi Xfce window manager, te dolazi sa relativno malim, no funkcionalnim paketom aplikacija. Sve dodatne aplikacije mogu se bezbolno instalirati koristeći netpkg package managerom ili tradicionalnim putem.
Minimalna konfiguracija za normalan rad s grafičkim sučeljem: 
Pentium III class processor
128 Mb RAM
2Gb HDD

 

Chakra

Forumi korisnika

Chakra je besplatan, user-friendly i jako moćan liveCD baziran na KDEmodu i Arch Linuxu.

Chakra je rođena na netu, u malom uglu Freenode-a, gdje su KDEmod Develpomenti odlučili napraviti zapanjujući live cd baziran na Arch-u. Ubrzo nakon toga počeli su se pisati planovi za razvoj Chakre. Chakra se trenutno nalazi u Alpha 4 verziji, pod imenom New age.

 

Greenie

Forumi korisnika

Slovacka desktop distra bazirana na Ubuntu-u, cilj ove distre je uglavnom "user-frendly" desktop i koristan live cd.

 

Sidux

Forumi korsnika

Sidux je operativni sustav, baziran na, Linux kernelu, najnovija verzija Debiana (zvana "Sid"). Istotako bazira na puno slobodnim i "Open-Source" aplikacijama.

 

Tiny Core

Forumi korisnika

Minimalisticna linux distribucija bazirana na linux 2.6 kernelu, koristi FLTK graficko sucelje i radi potpuno u memoriji i nije potpuna desktop distra, moze se prosirivati i nadograđivati iz online repozitorija.


Vector

Forumi korisnika

Vector Linux je mala brza i stabilna distribucija linuxa, nastala od Slackwarea. Slovi kao najbrži linux. Prednost nad Slackwareom mu je što je dosta jednostavniji za rukovanje krajnjem korisniku. Ideja tvoraca je : Neka bude jednostavan, neka bude mali i dajte krajnjem korisniku da odluči što će njegov operativni sustav biti.

 

Elive

Forumi korisnika

Linux distra bazirana na debianu koja je komercijalna, ali moze se besplatno skinuti kao live cd, oni koji ju zele instalirati na hard disk morat ce platiti 15$ za instalacijski modul.

 

Pardus

Forumi korisnika

GNU/LINUX distribucija osnovana u Turskoj, kao i ubuntu "user-frendly" distribucija.

 

CrunchBang

Forumi korisnika

"Lagana" distra bazirana na Debianu (formalno bazirana na Ubuntu-u) kreirana od strane Philip-a Newborough-a, dizajnirana je da bi korisniku ponudila dobar balans između brzine i funkcionalnosti. Dolazi u dva izdanja: CrunchBang Desktop Edition, CrunchBang Desktop Lite Edition (identicna desktop izdanju ali dolazi sa nekoliko predinstaliranih aplikacija).

 

ClearOS

Forumi korisnika

Linux distra bazirana na Fedori koja dolazi sa listom programa (antivirus, antispam, VPN, content filtering, bandwidth manager, SSL certification, i web log analyser) koji se lako konfiguriraju preko web sucelja. Dizajnirana je posebno za servere, dostupna je za free download i dolazi nam iz Canade.

 

Zorin OS

Forumi korisnika

Ubuntu bazirana distribucija koja je dizajnirana posebno za novo-pridosle u linux-u. Ima graficko sucelje kao Windows i mnogo slicnih programa kao sto su oni u Windowsu. Također dolazi sa aplikacijom koja pruza korisnicima da pokrecu programe za Windows (Wine, NDISwraper) cilj je bio da se pruzi Linux kao alternativa za Windows i pustiti Windows korisnike da uzivaju u Linux-u bez komplikacija.

 

Lubuntu

Forumi korisnika ---

Također jako "lagana" distra koja trazi manje resursa i time stedi energiju, napravljena je kao inacica Ubuntu operacijskog sustava i koristi LXDE (Lightweight X11 Desktop Environment), dizajnirana je bas za netbooke i ostale mobilne uređaje te starije PC-ove.

 

Xubuntu

Forumi korisnika ---

Dakle gotovo isto kao i Lubuntu, Xubuntu je službeni derivat Ubuntu operacijskog sustava sa Xfce grafičkim sučeljem. Pošto Xfce sučelje koristi manje resursa od GNOME-a, Xubuntu se često koristi kao alternativa za starija računala, sustave sa ograničenim resursima, laptope, netbooke i radne stanice na kojima je potrebna veća efikasnost.
Ime Xubuntu je kombinacija naziva Xfce Desktop Environment i Ubuntu. Xfce je izvorno bila skraćenica za XForms Common Environment, dok Ubuntu znači "humanost prema drugima" na Zulu i Xhosa jezicima. Konačni rezultat, Xubuntu, nema sam po sebi nikakva značenja.
Ciljevi Xubuntu distribucije su: "pružiti distribuciju jednostavnu za korištenje, temeljenu na Ubuntu Linuxu i Xfce grafičkom sučelju, uz fokus na uporabljivost, učinkovitost te malu potrošnju memorijskih resursa."

 

gOS

Forumi korisnika

"good OS" kao i mnogi drugi baziran je na Ubuntu-u. Kreiran je od strane Good OS LLC, Los Angeles-based corporation u ideji kao Cloud (vlastiti prostor na netu). Prvobitna ideja je bila spojiti gOS sa jednostavnim koristenjem googla i njegovih aplikacija.

 

SliTaz

Forumi korisnika

SliTaz je GNU/Linux distribucija, koju je 2006. započeo Christophe Lincoln. Distribucija je velika oko 80 MB, a njezina ISO slika 25 MB. Slitaz je danas jedna od najmanjih i najbržih desktop Linux distribucija.

Nakon dvije godine razvoja, distribucija SliTaz 1.0 je objavljena krajem 22. ožujka 2008. SliTaz dijeli mnoge zajedničke ciljeve s distribucijom Damn Small Linux, ali je manji i temelji se na 2.6 (novijem) Linux kernelu.

 

Frugalware Linux

Forumi korisnika

Frugalware linux je baziran na Slackware-u.Ali koristi pacman manager koji je posudio od archlinuxa i dodatno ga modificirao (pacman-g2).Još jedna razlika u odnosu na pakete od archlinux-a je ta da frugalware svoje pakete kompresira u tar.bz2 format.
bzip2 format daje nešto bolju kompresiju podataka od gzip-a, ali je sporji u odpakiravanju što je i razlog zbog kojeg developeri archlinux-a koriste i dalje gzip.
Za normalno koristenje vam je potrebno skinuti CD1 i CD2.Tako cete imati i graficka sucelja.Sve ostale stvari se mogu naknadno kasnije skinuti.

 

Linux-gamers

Forumi korisnika ---

Sadrzi kolekciju popularnih 3d igara (naravno za linux) te potrebne drivere za N-vidia i ATI graficke kartice i sa listo sljedecih igara: BzFLag, Enemy Territory, Glest, Nexuiz, Sauerbraten, Torcs, Tremulous, True Combat: Elite, Warsow i World of Padman. Distra je bazirana na Arch Linux-u i ne nudi bas puno toga osim igranja.

 

Wolvix

Forumi korisnika

Desktop orijentirana linux distra bazirana na slackwareu, koristi Xfce graficko sucelje i kompresiranu selekciju razvojnih, grafickih, multimedijskih i web te ofice aplikacija, meta mu je iskljucivo namjena kucnim korisnicima a cilj kreativnost, rad i uzitak.

 

Scientific Linux

Forumi korisnika ---

Linux distra izrađena od strane   Fermi National Accelerator Laboratory-a i Europske organizacije za nuklearna istrazivanja, to je besplatan i open source sustav baziran na Red Hat Enterprise Linux-u. Logicno je da se rabi za znanstvena istrazivanja i nije namjenjen obicnim korisnicima.

 

Salix OS

Forumi korisnika

Linux distra bazirana na Slackware-u, brza je i jednostavna za uporabu. Optimizirana je za desktop upotrebu, fokusirana na internet aplikacije, multimedi-u i alate za programiranje. Nude se dvije verzije ove distre, prva je optimizirana za   i486/i686 arhitekturu dok je druga za x86-64 arhitekturu.

 

Parsix GNU/Linux

Forumi korisnika 

Operacijski sustav dostupan kao live cd al se također moze instalirati na hdd, baziran je na Debian-u i koristi GNOME graficko sucelje, dolazi nam iz Irana i napravljen je od strane Alan-a Baghumian-a, u distru je integriran xFarDic multi-language dictionary kao i Perzijski fontovi.

 

Epidemic GNU/Linux

Forumi korisnika

Brazilska desktop linux distra bazirana na Debian-u, koristi KDE graficko sucelje te GFXBoot bootloader i podrzava mnoge media codece.

 

Openmamba GNU/Linux

Forumi korisnika

Distra za osobna racunala, također se moze koristiti i na laptopima i serverima, koristi KDE graficko sucelje i Syntapics kao menađer za pakete. Dolazi iz Italije.

 

Hymera

Forumi korisnika

Hymera GNU/Linux je talijanska distribucija bazirana na Debian Gnu/Linuxu i posjeduje svoju filozofiju - učiniti GNU pristupačniji i razbiti sve mitove vezane uz linux.
Dostupna je u nekoliko verzija.Open,Desktop,Evolution,Server.
Hymera Open namjenjena je instaliranju na usb stickove.Desktop je namjenjena kućnim korisnicima dok je Evolution namjenjen za mala poduzeća i visokoškolske ustanove.
Sve inačice dostupne se trenutno u dvije jezične varijante.Talijanskoj i englesoj.

Distra je veoma svojeglava ali zapamtite ovo: "where there is a shell , there is a way".

 

ALT Linux

Forumi korisnika

Distra osnovana 2001. godine od strane dva Ruska free software project-a, 2008. godine to postaje veloka organizacija za razvoj besplatnog software-a. ALT Linux posjeduje svou razvojnu infrastrukturu i repozitorij zvan Sisyphus, koji podrzava sve distre ALT Linux-a, kojih ima nekoliko.

 

ZevenOS

Forumi korisnika

Njemacka Linux distra bazirana na Ubuntu-u koja je fokusirana na brz i jednostavan za upotrebu sistem. Dolazi nam sa alatom zvan MAGI za startne aplikacije i upravljanje sistemom.

 

LinuxConsole

Forumi korisnika

Nezavisna Linux distra koja dolazi u nekoliko izdanja: Desktop, server, igrace konzole i bilo koji stari kompjuter. Primarne karakteristike su: Lagana instalacija, ekstenzivan odabir software-a u obliku modula te izvrsna detekcija hardware-a.

 

Linux XP

Forumi korisnika

Univerzalni i sigurnosni sustav baziran na Fedori i Red hat-u kao besplatno dostupnim izvorima, dolazi nam iz Rusije te koristi GNOME kao graficko sucelje.

 

Peppermint OS

Forumi korisnika

Baziran na Ubuntu i Debianu iz SAD-a nam stiže zanimljivi Linux OS daje izvrstan i stabilan OS koji se lako pokrece sa Live CD-a ili USB-a. Lagan i brz napravljen je da ne uzima previše resursa vašeg racunala. Za samo nekoliko minuta koliko traje instalacija dobit cete OS koji je uglavnom baziran na Cloud/Web computing principu sa mnoštvom predinstaliranih aplikacija. Vrlo jednostavno i lagano dolazi se do ostalih potrebnih programa i upravljackih funkcija. Distibucija ukljucuje automatski update,lagani step-by-step postupak instalacije te sleek user-friendly sučelje. Dostupna su tri graficka sučelja KDA,OpenBox i deafultni Lxde. Vecina audio i video aplikacija bazirana je na cloudu: audio player,cd burner te od ostalih aplikacija izdvojene su: Gmail,Google Docs,Aviary apps i Seesmic odlican program za pregledavanje društvenih mreža Twittera i Facebooka. Tu su još nezaobilazni:Disk utility,Synaptic,Dolphin,Peppermint Office app,Firefox kao deaufultni browser itd.

 

Linpus Linux

Forumi korisnika ---

Komercijalna distribucija, bazirana na Fedori te razvijana od strane Linpus Technologies-a. Koristi KDE graficko sucelje (dolazi u 3 verzije GNOME, KDE, Xfce), te podrzava sirok spektar hardwera. Dolazi nam iz Kine.

 

Austrumi

Forumi korisnika

Distra velicine poslovne kartice (93 Mb), Dolazi nam iz Latvije i koristi se sa live cd-a, bazirana je na Slackware-u. Trenutni sluzbeni relese je 1.9.3. verzija. Idealan je za prastara racunala. Koristi i386 arhitekturu.

 

Turbolinux

Forumi korisnika

Japanska distra koja cilja samo na Azijske korisnike, kreirana je kao rebrand Red hat-a .Sadrzi LFS (large file support), arhitekture su i686 i x86_64, te koristi KDE graficko sucelje. Dolazi nam u tri verzije: Desktop, Server i Multimedia.

 

DEFT Linux

Forumi korisnika

DEFT (Digital Evidence & Forensic Toolkit) kustomizirana distribucija Xubuntu-a, live Linux cd-a. To je inace "easy-to-use system" koji ukljucuje izvrsnu hardware detekciju te neke od najboljih open source aplikacija posvecene digitalnoj evidenciji i kompjuterskoj forenzici.

 

NuTyX

Forumi korisnika

Zanimljiva distra koja nam dolazi iz Svicarske, napravljena je na "Linux from Scratch" distri. Koristi package manager koji je posuđen od CRUX-a. Distra je namjenjena svima ali najvise Francuskim korisnicima, također nam dolazi sa pet razlicitih grafickih sucelja: GNOME, KDE, LXDE, Openbox, Xfce.

 

Untangle Gateway

Forumi korisnika

Debian network gateway Linux distra bazirana na Debianu sa modulima za mrezne aplikacije kao sto su: spam blocking, web filtering, anti-virus, anti-spyware, intrusion prevention, VPN, SSL VPN, firewall i druge.

 

Element

Forumi korisnika

Ubuntu bazirana distra koja je napravljena kao osobni media centar, Element dolazi sa predinstaliranim aplikacijama koje omogucavaju: slusanje, pregled i uređivanje muzike, videa, slika i internetskih medija.

 

Yoper Linux

Forumi korisnika

Operacijski sustav visokih performansi koji je pazljivo optimiziran za racunala sa 686 ili visim procesorskim tipom. Ovo je jos jedna distra koja je nastala iz scratch-a tj. od nule do zeljenih rezultata (kao i ovaj forum). Dolazi nam iz Novog Zelanda i sadrzi zbirku poslovnih alata.

 

wattOS

Forumi korisnika

Brza desktop distra bazirana na Ubuntu-u. Koristi lagani user desktop windows manager kao defaultni interface. Također je idealna za neko prastaro racunalo koje je sastavljeno od zastarjelih djelova.

 

moonOS

Forumi korisnika ---

moonOS je cijela distra bazirana na Ubuntu-u, koristi LXDE i Enlightenment 17 kao desktop managere. Projekt je kreiran i dizajniran od strane Kambođijanskog umjetnika Chanrithy Thim-a. moonOS je namjenjen za bilo koji desktop ili laptop racunalo te za bilo koju virtualnu masinu.

 

GeeXboX

Forumi korisnika

Cijeli operacijski sustav koji radi pod Linux-om i baziran je na izvrsnom MPlayer-u. Za ovu distru vam nije botreban hard disk, trebate samo umetnuti GeeXboX bootabilni cd u cd citac, radi na bilo kojem pentium racunalu. GeeXboX je besplatan software zahvaljujuci mnogo open-source softwaerima, sto znaci da ga svatko moze modificirati i izraditi svoju vlastitu distru GeeXboX-a. Dolazi nam iz Francuske i koristi i386 i powerpc arhitekturu te spada u multi-medialne vrste linux distri.

 

Moblin

Forumi korisnika ---

Open-source projekt koji je fokusiran na izgradnju Linux baziranih platformi optimiziranih za prijenosne uređaje kao sto su: mobiteli, laptopi, internet uređaji te uređaji koje korstimo u vozilu (GPRS). Dolazi nam iz Amarike i korsti i586 arhitekturu te spada u live distre.

 

Igelle

Forumi korisnika

Open-source software koji je razvijan i baziran na Linux-u, dizajniran je za rad na razlicitim hardware uređajima i arhitekturama, ukljucujuci laptope, desktop racunala, mobitele, mobilne internet uređaje i netbooks-e. Ova distra je nastala potpuno od nule do sadasnjeg sustava (ne na Scratchu) i svi paketi su sastavljeni iz upstream izvora.

 

aLinux

Forumi korisnika

Nezavisno razvijana distra koja koristi RPM package managment, dolazi nam iz Kanade te ima i386 arhitekturu . Dolazi sa sljedecim izborom grafickih sucelja: AfterStep, Fluxbox, IceWM, KDE, WMaker, Xfce. Rađena je za desktop racunala.

Neznam kako vama ali meni izgledom jako vuce na windows XP.

 

Skolelinux

Forumi korisnika

Distra bazirana na Debianu, cilja na skole i sveucilista. Instalacija se sastoji od tri pitanja te trazi minimalno racunalno znanje da bi se instalacija dovrsila. Odrzavanje i nadogradnja se vrsi Debianovom klasicnom naredbom "apt-get". Krajnji ciljk distre je sto laksa administracija racunalom. Dolazi nam iz Norveske  te ima i386 arhitekturu, izbor grafickih sucelja je: GNOME, KDE, WMaker.

 

Quirky

Forumi korisnika ---

Quirky je projekt "sestra" od Puppy Linux-a. Distra je izgrađena posebnim alatom zvanim Woof (The underlying infrastructure, such as boot-up and shut-down scripts, setup tools, hardware detection, desktop management, user interface, speed and general ease-of-use are common across all distributions built with Woof). Također ga je izgradio osnivac Puppy Linux-a.   Dolazi nam iz Australije te koristi i386 arhitekturu, distra je namjenjena Desktop kompovima i starim racunalima i moze se koristiti kao live cd.

 

Phayoune Secure Linux

Forumi korisnika ---

Live distra bazirana na Linux from scratch te je optimizirana za usb storage uređaje. Osim standardnog desktop software-a distra također ukljucuje seriju serverskih aplikacija kao sto su: firewall, web server, mail server, database server, file server and application server. Distra nam dolazi iz Thailanda i koristi KDE graficko sucelje kao i i386arhitekturu.

 

VortexBox 

Forumi korisnika

Distra bazirana na Fedori koja neuporabljivi komp pretvara u easy-to-use glazbeni server ili jukebox. Jednom kada je VortexBox loadan automatski ce ripati muzicke cd-ove u flack i mp3 filove te ce automatski downloadati cover art.   Zatim ce servirati filove u network media player . Fileovi također mogu biti stremani u windows ili mack os X sisteme. Distra nam dolazi iz Sjedinjenih Americkih Država na i386 arhitekturi.

 

2X ThinClientOS

Forumi korisnika

Distra je bazirana na Debian-u, optimizirana je za remote desktop računala. Znacajke automatskog otkrivanja sposobnosti slične su Knoppix-u, te cime izravnu prijavu, manager koji u kombinaciji s ThinClientServer korisnike preusmjerava na udaljenoi RDP / ICA / NX desktop. Sadrži kernebr //pl 2,4 s Unionfs, XFree86 4.3, rdesktop i nxrun. Raspodjela se može dignuti preko PXE, CD-a ili instalirati na hard disk ili flash disk. Ažuriranjem distribucije upravlja se preko sučelja ThinClientServer web. ThinClientServer je komercijalni proizvod, iako je besplatan za do 5 "tankih" klijenata.

 

64 Studio

Forumi korisnika

Studio 64 je kolekcija softvera za stvaranje digitalnog sadržaja na x86_64 hardvera (to je AMD-ov 64-bitni CPU Intel EM64T). Ona se temelji na čistom Debian GNU / Linux-u, ali specijalizirana je za izbor paketa i mnoge druge prilagodbe. Ciljana je na hardver u kreativnim radnim stanicama i laptop tržištima kao alternativa za 64-bitnu verziju sustava Windows XP ili Apple OS X na hardveru.

 

Absolute Linux

Forumi korisnika

Absolute Linux je lagana modifikacija Slackware Linux-a. To ukljucuje i nekoliko alata koji cine konfiguriranje i održavanje jednostavnijim i ima mnoge zajednickih Desktop i Internet aplikacija, instaliran i konfiguriran ima cvrstu integraciju izbornika, aplikacija i MIME tipova. Absolute Linux koristi IceWM i Rox za prozor i upravitelja datotekama. Dolazi nam iz Sjedinjenih Americkih Drzava.

 

AbulÉdu

Forumi korisnika ---

AbulÉdu je francuska Linux distribucija, posebno dizajnirana za obradu podataka u obrazovnim ustanovama. Izvorno se temelji na Linux Mandrake, najnovija izdanja su temeljeni na Debian GNU / Linux-u i KNOPPIX-u.

ADIOS Linux Boot CD

Forumi korisnika ---

Adios boot CD je Fedora-based live instalacijski CD s podrškom za Linux user mod (UML) virtualnih Pc-ova, dodatno pojačana Linux Intrusion Detection System (LIDS) i SELinux (Security Enhanced Linux). Live CD, koji uključuje KDE desktop okruženje, koristi komprimirani datotečni sustav.

 

Alinex

Forumi korisnika

Alinex, razvijen od strane Universidade de Évora, je Ubuntu-based portugalska Linux distribucija dizajnirana za studente na sveucilistu. To uključuje jednostavnu instalaciju programa, potpune lokalizacije u portugalski, te sve potrebne softvere s kojima studenti mogu razviti nove aplikacije.

 

AnNyung Linux

Forumi korisnika ---

AnNyung je i686 optimizirana distra, server orijentirana Korejska Linux distribucija temelji se na Red Hat-u / Fedora tehnologiji i sa dodanim sigurnosnim znacajkama.

 

antiX

Forumi korisnika

antiX je brz, lagan i jednostavan za instalirati, linux live CD distribucija na temelju MEPIS i Debian testiranja podruznice za Intel / AMD, koji je kompaktibilan sa x32(bitnim) sustavima. antiX korisnicima se nudi "Čarolija MEPIS", okoliš pogodan za stara računala. Cilj je pružiti antiX svjetlo, ali je potpuno funkcionalan i fleksibilan slobodni operativni sustav za početnika i iskusne korisnike Linux-a. Koji bi trebao raditi na većini računala, u rasponu od 64 MB PII sustava s pre-konfiguriranom 128 MB swap particije. 128 MB RAM-a je preporučeni minimum za antiX dok instalater treba minimalno 1,2 GB prostora na tvrdom disku. antiX se također može koristiti kao rescue disk.

 

APODIO

Forumi korisnika

APODIO je Linux live distribucija i instalacijski DVD sa velikom zbirkom open source audio i video programa, kao sto su i grafički programi za izradu administraciju sustava kao jednostavan i intuitivan što je više moguće. Ova distra se temelji na Ubuntu-u. Dolazi nam iz Francuske te koristi GNOME kao graficko sucelje.

 

aptosid

Forumi korisnika

aptosid distribucija je desktop orijentirani operacijski sustav i live CD baziran na nestabilnoj grani Debian GNU / Linux-a. Uz potpunu kompatibilnost sa svojim "roditeljem", distribucija također nudi custom kernel sa podrškom za širok raspon modernih hardverskih uređaja, KDE je kao zadano desktop okruženje, rolling release cycle, te u skladu s Debian-om je Free Software Guidelines.

Ark Linux

Forumi korisnika

Ark Linux je Linux distribucija posebno dizajnirana za desktop uporabu, prije svega za ljude bez prethodnog Linux iskustva. Njegov glavni cilj je jednostavnost uporabe, te uključivanje mnogih alata koje ce krajnji korisnici trebati. Ark Linux je u potpunosti Open Source i Free Software, što znači u osnovi da ga vi slobodno možete redistribuirati izmjenjenog ili u originalnom obliku. Dolazi iz Njemacke i koristi KDE graficko sucelje te i586 arhitekturu.

 

ArtistX

Forumi korisnika
ArtistX je Ubuntu-based bootable DVD sadrži mnoge besplatne multimedijalne programske pakete za audio, 2D i 3D grafiku, te video produkciju. Cilj ovog projekta je prikazati različite multimedijske softvere koji su dostupni na GNU / Linux platformi i kako bi se omogućilo kreativnim pojedincima da ostvare svoje zadatke uz pomoć slobodnog softvera. Dolazi nam iz Italije sa GNOME ili KDE okruzenjem i sa i386 arhitekturom.

 

Asianux

Forumi korisnika ---

Asianux je Linux je server operativni sustav koji je razvijen u koorporaciji od kineskog vodeceg Linux vendora Red-Flag softwarea. Ona omogućuje poslovnim korisnicima visoku pouzdanost, stabilnost, upravljivost i bolje kompatibilnosti hardvera i softvera. Asianux program certifikacije partnera će pozvati više hardverskih i softverskih proizvoda koji će se certificirati na Asianux, i to će sigurno pomoći da se smanji razvoju i certificating resursa i osigurati Linux uz visoku kvalitetu i niske cijene. Novi proizvodi će se temeljiti na Asianux i svaki će biti u paketu s lokaliziranim značajkama u svakoj zemlji.

 

Astaro Security Gateway

Astaro Security Gateway .de

Forumi korisnika

Astaro nudi integrirano softversko rješenje koje osigurava vrhunske performanse u sve-u-jednom firewall-u. Njegov pojacani operativni sustav, stateful packet inspekcije, filtriranje sadržaja (virusa i surf zaštite), zahtjev proksij-u i IP-u na VPN temelju pruža snažno rješenje za današnja sigurnosna pitanja. Osmišljen je kako bi se povećala sigurnost vaše mreže bez ugrožavanja njegove izvedbe. Omogućuje telekomunikacije, podružnice kupaca i dobavljača za sigurno dijeljenje kritičnih poslovnih informacija. WebAdmin omogućuje jednostavnost korištenja i upravljanja svim open source vatrozid komponentama, kao i Up2Date uslugama putem Interneta. Jednostavan je za instalaciju sa svim komponentama i daje jednostavnu implementaciju i integraciju s postojećim mrežnim okruženjima.

 

AsteriskNOW

Forumi korisnika

AsteriskNOW je softver, prilagođena Linux distribucija koja uključuje Asterisk, AsteriskGUI, i sve ostale software potrebne za Asterisk sustav. Asterisk se sada može jednostavno konfigurirati s grafičkim sučeljem. AsteriskNOW uključuje sve Linux komponente potrebne za rad. Od verzije 1.5, AsteriskNOW temelji se na CentOS (ranije verzije su se temeljile na rPath Linux-u).

 

Marcangel ned 20.6.2010 09:34

odlična recenzija Linux distribucija, htio bih samo dodati da Mandriva je zapravo Francuska Linux distribucija, njihov glavni centar se nalazi u Francuskoj, a njihov razvojni centar se nalazi u Brazilu(vjerovatno zbog nižih troškova financiranja programera i zbog toga jer je tamo open source softver na dobrom glasu).

sasa ned 20.6.2010 10:26
xxxxx kaže...

Dosta si ih napisao.

Šta kažeš da napravimo nekakve recenzije o njima (kao u FPSpediji naprimjer).

to ce ti biti jako tesko, jer je jako puno distri i svatko ima neko svoje misljenje zasto mu je ok ili nije ok... bojim se da bi to zavrsilo jako kaoticno..

bolje je ovako, napraviti popis distri i kratki opceniti opis.

cro_blue ned 20.6.2010 10:38
xxxxx kaže...

Dosta si ih napisao.

Šta kažeš da napravimo nekakve recenzije o njima (kao u FPSpediji naprimjer).

Evo ja ću započeti s PCLinuxOS-om...

 

PCLinuxOS (u nastavku PCLOS) distribucija ugledala je svjetlo dana krajem 2003. godine i nastala je na temeljima tadašnjeg Mandrakea (današnje Mandrive). Od tada do danas, PCLinuxOS pojavio se u pet velikih izdanja (Original release, P.9x, 2008, 2009 i 2010).

 

Ovu distribuciju sam isprobao po preporuci kolega iz ULK BiH i nakon što sam bootao LiveCD nisam požalio. Naime, iznenadilo me veoma brzo učitavanje LiveCD-a kao i jednako brz rad u Live načinu. Sve je izgledalo prilično brzo i moram priznati da je prvi dojam bio odličan.

 

Moj primjerak PCLOS-a bio je specifičan pošto sam preuzeo Gnome verziju. Bolji poznavatelji ove distribucije sigurno znaju kako je PCLOS do sada dolazio uglavnom s KDE korisničkim sučeljem i vidjeti Gnome na PCLOS-u mi je isprva bilo pomalo neobično. Ipak, zbog odlično dizajniranog sučelja (vizualno jako atraktivnog) snalaženje u ovakvom PCLOS nije predstavljalo nikakav problem. U defaultno odabranoj temi prevladavaju tamne boje i sve izgleda prilično elegantno i ispeglano te nisam pronašao niti jednu zamjerku.

Nakon instalacije PCLOS-a i prve šetnje izbornicima primijetio sam velik broj predinstaliranih aplikacija i pomalo me začudilo kako je sve to stalo na jedan CD. Ipak, ono što me iznenadilo je nepostojanje predinstaliranog OpenOffice.org-a, ali kao rješenje ovog "problema" ponuđen je "prečac" koji vodi prema serverima OpenOfficea s kojih se taj paket uredskih aplikacija preuzme i instalira. Za sve one kojima OpenOffice ne treba često, uvijek se mogu poslužiti AbiWordom koji također dođe predinstaliran na PCLOS.

 

U ovom slučaju moram staviti poseban naglasak na multimediju. Baš kao kod Linux Minta, u PCLOS-u također dođe hrpa predinstaliranih kodeka i raznih drugih dodataka (poput Jave, Flash playera) bez kojih "život" na ovoj distribuciji ne bi bio tako jednostavan. Ova spoznaja me svakako obradovala te je PCLOS dobio još jedan plus kod mene.

 

Kad je u pitanju instalacija programa, valja reći da PCLOS koristi .rpm pakete, ali s Debianovim sustavom pakiranja. To znači da ćete programe moći instalirati ili pomoću dobrog starog Synaptica, ili pak preko isto tako dobro poznate apt-get naredbe. Stoga, svi mi koji smo na PCLOS došli s Debian based distribucija nećemo imati gotovo nikakvih problema s prilagodbom.

 

Sama instalacija programa kod mene nije prouzrokovala nikakve probleme, a u repozitorijima se, barem prema podacima s interneta, nalazi gotovo 13.000 programa. Kad već govorim o repozitorijima, tu sam našao jednu opciju koja mi se jako svidjela. Riječ je o "Repo Speed testu", programu koji sam testira brzine pristupa repozitorijima te onaj koji je najbrži postavlja kao zadani.

 

Jedna od stvari koje su me neugodno iznenadile bila je nadogradnja. Naime, ne postoji program koji automatski obavlja nadogradnje nego iste morate odraditi iz Synaptica. Zbog toga stvari ponekad ne idu glatko te je na toj stavci PCLOS zaradio minus kod mene.

 

Kontrolni centar i kontrolni panel su jako jednostavni i pregledni. O njima se ne mora mnogo razgovarati. Dovoljno je pogledati screenshot i uvjeriti se kako je riječ o možda i najjednostavnijoj verziji upravljačke ploče koja može biti primjer M$-ovcima! Kad je u pitanju prepoznavanje hardvera, moram priznati da nisam imao većih problema. Jedina stavka kojoj je trebalo posebno posvetiti pozornost je moja AirLive USB WiFi kartica, ali je i to riješeno u par trenutaka. Ostali hardver (pogledajte MOJ PC) radio je besprijekorno.

 

Krajnji dojam o ovoj distibuciji je dobar. Osim nekoliko problema vezanih uz ovo do sad nabrojano i boot loader koji nije prepoznao Ubuntu (i to se dalo lako riješiti nadogradnjom GRUB-a) nije bilo potrebno trošiti vrijeme na podešavanja. Što se mene tiče, PCLOS ima puno više prednosti nego nedostataka i svakako je vrijedan prilike na vašem računalu.

bnaci pet 25.6.2010 15:34

Ma to sa tim "distrama" je tatalni fail jer 99% ljudi na kraju instalira jednostavno win7 i rijesen problem "koju distru". Zalosno ali istinito.

 

Ako ntko hoce isprobati linux neka proba standardni Ubuntu, i ako se tu ne snadje, s ostalim distrama moze biti samo jos gore. Svaka cast Arcovcima, redhatovcima i jos stotinama i stotinama ostalih ali cinjenica je da stanje ne moze biti bolje za microsoft. Stara izreka kaze: "Podijeli pa vladaj"

 

Trenutni postotak koji drzi linux na desktopima je identican postotku ljudi koji vjeruju da svijetom vladaju ljudi gmazovi. :) A to je 1-2%

 

Uzivajte Namigiva 

Shody_1994 pet 25.6.2010 15:45
bnaci kaže...

Ma to sa tim "distrama" je tatalni fail jer 99% ljudi na kraju instalira jednostavno win7 i rijesen problem "koju distru". Zalosno ali istinito.

 

Ako ntko hoce isprobati linux neka proba standardni Ubuntu, i ako se tu ne snadje, s ostalim distrama moze biti samo jos gore. Svaka cast Arcovcima, redhatovcima i jos stotinama i stotinama ostalih ali cinjenica je da stanje ne moze biti bolje za microsoft. Stara izreka kaze: "Podijeli pa vladaj"

 

Trenutni postotak koji drzi linux na desktopima je identican postotku ljudi koji vjeruju da svijetom vladaju ljudi gmazovi. :) A to je 1-2%

 

Uzivajte Namigiva 

Ali.... meni je čast biti u tih 1-2% (iako ih ima 10% al nema veze) kojima niko nezapovijeda koje će programe instalirati, hoće li ikome plaćati, hoće li se mučiti s virusima.... i na kraju.... čast mi je biti Linux korisnik zbog ove politike Micro$ofta.

Svaka čast na ovom tutorijalu.

Može sticky

Chukie0080 pet 25.6.2010 15:52
bnaci kaže...

Ma to sa tim "distrama" je tatalni fail jer 99% ljudi na kraju instalira jednostavno win7 i rijesen problem "koju distru". Zalosno ali istinito.

 

Ako ntko hoce isprobati linux neka proba standardni Ubuntu, i ako se tu ne snadje, s ostalim distrama moze biti samo jos gore. Svaka cast Arcovcima, redhatovcima i jos stotinama i stotinama ostalih ali cinjenica je da stanje ne moze biti bolje za microsoft. Stara izreka kaze: "Podijeli pa vladaj"

 

Trenutni postotak koji drzi linux na desktopima je identican postotku ljudi koji vjeruju da svijetom vladaju ljudi gmazovi. :) A to je 1-2%

 

Uzivajte Namigiva 

 

Šta si ti sad ispao kao pametan?

 

Nije bitno koliko ljudi koristi Linux, a koliko Windows.. Za one koji žele koristiti Linux ovo je sasvim dobra tema, u kojoj mogu saznati nešto osnovno distribucijama Linuxa. Za početnika nije ni bitno koja je distra, nego je bitno koliko je uporan i snalažljiv.. Njegova je odluka koja je prva distra koju će instalirati na svoj komp. 

 

Kao da je sad totalni fail što 2% svjetskog stanovništva koristi Linux.. Ja koristim Linux, i baš me briga što mojih 50 prijatelja koristi Windows.. Ja znam što meni odgovara, a oni se ionako svaki drugi dan bore s napastima i virusima.. No to je manje bitno. Ako ne koristiš Linux, nemoj ni pljuvati po njemu..

Buffer Overflow sub 26.6.2010 09:21
bnaci kaže...

Ma to sa tim "distrama" je tatalni fail jer 99% ljudi na kraju instalira jednostavno win7 i rijesen problem "koju distru". Zalosno ali istinito.

 

Ako ntko hoce isprobati linux neka proba standardni Ubuntu, i ako se tu ne snadje, s ostalim distrama moze biti samo jos gore. Svaka cast Arcovcima, redhatovcima i jos stotinama i stotinama ostalih ali cinjenica je da stanje ne moze biti bolje za microsoft. Stara izreka kaze: "Podijeli pa vladaj"

 

Trenutni postotak koji drzi linux na desktopima je identican postotku ljudi koji vjeruju da svijetom vladaju ljudi gmazovi. :) A to je 1-2%

 

Uzivajte Namigiva 

Totalno si krivo shvatio.

 

Prvo se informiraj prije nego izvališ ovakve gluposti.

 

 

Tvoj post= fail!

bnaci sub 26.6.2010 15:10
Buffer Overflow kaže...
bnaci kaže...

Ma to sa tim "distrama" je tatalni fail jer 99% ljudi na kraju instalira jednostavno win7 i rijesen problem "koju distru". Zalosno ali istinito.

 

Ako ntko hoce isprobati linux neka proba standardni Ubuntu, i ako se tu ne snadje, s ostalim distrama moze biti samo jos gore. Svaka cast Arcovcima, redhatovcima i jos stotinama i stotinama ostalih ali cinjenica je da stanje ne moze biti bolje za microsoft. Stara izreka kaze: "Podijeli pa vladaj"

 

Trenutni postotak koji drzi linux na desktopima je identican postotku ljudi koji vjeruju da svijetom vladaju ljudi gmazovi. :) A to je 1-2%

 

Uzivajte Namigiva 

Totalno si krivo shvatio.

 

Prvo se informiraj prije nego izvališ ovakve gluposti.

 

 

Tvoj post= fail!

Ma muka mi je kad vidim vise "popis distri" Nagledao ih sam se u ovih 10-15 god valjda 1000. 90% su smece. Ima ih dobrih, stvarno nesto ali je to sve razjedinjeno tako da same za sebe nemaju snage promijeniti nista. Mislim da nije pametno nikome preporucavati kineski red flag i jos kojekave drloge sto je tamo nabrojano jer ce netko to stvarno i probati i steci losu sliku o inace dobro OSu za poneke ljude otvorenog uma.

Buffer Overflow sub 26.6.2010 16:41
bnaci kaže...

Ma muka mi je kad vidim vise "popis distri" Nagledao ih sam se u ovih 10-15 god valjda 1000. 90% su smece. Ima ih dobrih, stvarno nesto ali je to sve razjedinjeno tako da same za sebe nemaju snage promijeniti nista. Mislim da nije pametno nikome preporucavati kineski red flag i jos kojekave drloge sto je tamo nabrojano jer ce netko to stvarno i probati i steci losu sliku o inace dobro OSu za poneke ljude otvorenog uma.

Gledaš 10-15 godina linux distribucije i još nisi shvatio samu bit linuxa.

bnaci sub 26.6.2010 17:27
Buffer Overflow kaže...
bnaci kaže...

Ma muka mi je kad vidim vise "popis distri" Nagledao ih sam se u ovih 10-15 god valjda 1000. 90% su smece. Ima ih dobrih, stvarno nesto ali je to sve razjedinjeno tako da same za sebe nemaju snage promijeniti nista. Mislim da nije pametno nikome preporucavati kineski red flag i jos kojekave drloge sto je tamo nabrojano jer ce netko to stvarno i probati i steci losu sliku o inace dobro OSu za poneke ljude otvorenog uma.

Gledaš 10-15 godina linux distribucije i još nisi shvatio samu bit linuxa.

Nemoj i ti biti jedan od onih diletanata koji misle da je "snaga" linuxa u stotinama distribucija. 

kakapo sub 26.6.2010 18:47

o hvala nebesima, napokon se netko sjetio da napise kratak popis i kratku recenziju.......... dosad sam imao cast da citam tako nesto samo na engleskom

ovo je izvrsna tema, a mislim i da onaj prijedlog o recenzijama isto stoji, uostalom, koliko mi je poznato ima ih oko 450 - 600 (ovisi o izvoru) i sam sam ih probao oko 50tak i vec sam se umorio iskreno pa sam ostao samo na Kubuntuu, ali volio bih vidjeti i malo egzoticnije... a i da netko testira umjesto mene Belji se

 

 

bnaci sub 26.6.2010 22:13
Buffer Overflow kaže...
bnaci kaže...

Nemoj i ti biti jedan od onih diletanata koji misle da je "snaga" linuxa u stotinama distribucija. 

Bravo, to je kao da kažeš da je tržišna konkurencija nezdrava.

 

 

Živio monopol.

To je kao da kazes da bi bilo najbolje da svatko ima svoju distru. Po mogucnosti sa nekompatibilnim deb rpm i ostalim softverskim paketima izmedju sebe HAHA

 

Buffer Overflow sub 26.6.2010 23:37
bnaci kaže...

To je kao da kazes da bi bilo najbolje da svatko ima svoju distru. Po mogucnosti sa nekompatibilnim deb rpm i ostalim softverskim paketima izmedju sebe HAHA

 

15 godina kažeš? Po ovakvim postovim nećeš shvatiti ni za sljedećih 15 godina.

 

A sad odustani, i pusti čovjeku da održava svoju temu ako nemaš ništa za ontopic reći.

 

 

 

xxxxx ned 27.6.2010 00:07

Zašto je konkurencija dobra:

Pa evo pogledaj konkurenciju među 2 "glavna" desktop enviromenta GNOME i KDE - stalno se poboljšaju nebi li bili bolji od ovoga drugoga i tako dolazi do novih ideja i stvari.

Uvjek dobijaju nove i bolje mogućnosti i tako pokušaju pridobiti korisnike.

Razlike između paketa nemaju veze, .rpm se lako konvertira u .deb i obrnuto, a ako koristi neku treću vrstu i nemožeš naći program za nju uvjek možeš kompajlirati source.

bnaci ned 27.6.2010 13:15
xxxxx kaže...

Zašto je konkurencija dobra:

Pa evo pogledaj konkurenciju među 2 "glavna" desktop enviromenta GNOME i KDE - stalno se poboljšaju nebi li bili bolji od ovoga drugoga i tako dolazi do novih ideja i stvari.

Uvjek dobijaju nove i bolje mogućnosti i tako pokušaju pridobiti korisnike.

Razlike između paketa nemaju veze, .rpm se lako konvertira u .deb i obrnuto, a ako koristi neku treću vrstu i nemožeš naći program za nju uvjek možeš kompajlirati source.

Ne samo da ne radi ta konverzija, nego cak ne radi isti paket napravljen za stariju verziju distroa. Meni se cini da vi uopce ne koristite linux nego samo fiozofirate ovdje Osmijeh

Shody_1994 ned 27.6.2010 13:57
bnaci kaže...
xxxxx kaže...

Zašto je konkurencija dobra:

Pa evo pogledaj konkurenciju među 2 "glavna" desktop enviromenta GNOME i KDE - stalno se poboljšaju nebi li bili bolji od ovoga drugoga i tako dolazi do novih ideja i stvari.

Uvjek dobijaju nove i bolje mogućnosti i tako pokušaju pridobiti korisnike.

Razlike između paketa nemaju veze, .rpm se lako konvertira u .deb i obrnuto, a ako koristi neku treću vrstu i nemožeš naći program za nju uvjek možeš kompajlirati source.

Ne samo da ne radi ta konverzija, nego cak ne radi isti paket napravljen za stariju verziju distroa. Meni se cini da vi uopce ne koristite linux nego samo fiozofirate ovdje Osmijeh

greška.

ibazulic ned 27.6.2010 16:21
bnaci kaže...
xxxxx kaže...

Zašto je konkurencija dobra:

Pa evo pogledaj konkurenciju među 2 "glavna" desktop enviromenta GNOME i KDE - stalno se poboljšaju nebi li bili bolji od ovoga drugoga i tako dolazi do novih ideja i stvari.

Uvjek dobijaju nove i bolje mogućnosti i tako pokušaju pridobiti korisnike.

Razlike između paketa nemaju veze, .rpm se lako konvertira u .deb i obrnuto, a ako koristi neku treću vrstu i nemožeš naći program za nju uvjek možeš kompajlirati source.

Ne samo da ne radi ta konverzija, nego cak ne radi isti paket napravljen za stariju verziju distroa. Meni se cini da vi uopce ne koristite linux nego samo fiozofirate ovdje Osmijeh

 

ti ocito nikad nisi cuo za repository i dependancy - dvije rijeci koje su kao "dobro jutro" u svijetu linuxa. konverzija radi (alien dobro odradi svoj posao), ali ne uvijek, i to upravo zbog gornje dvije rijeci. jer, za paket koji konvertiras u repositoryu tvoje distribucije mozda ne postoje svi dependancyi (glupi nedostatak prijevoda :-S) za taj konkretni paket. kada se jos k tome doda da svaki "proizvodjac" distribucija razne verzije iste stvari (recimo, glibc biblioteka) oznacava na razne nacine i razlicito ih kompajliraju (jer paketi nisu nista drugo doli binary programa), ocito je da je moguce da dodje do problema.

 

sto se tice starih paketa za isti distro - naravno da ne rade, jer se svi programi linkaju na najnoviju verziju librarya. to je kao da sad pokusas instalirati, opet kao primjer, glibc-2.15 a najnovija verzija je 2.20 (or sth, nije bitno) a tvoj program bas zahtijeva verziju 2.20. naravno da program nakon toga nece raditi, da ce ti sustav biti nestabilan i da opcenito stvari nece dobro funkcionirati (Tko zna sta se jos polomilo pri forsiranju te instalacije). ista stvar i sa windowsima - jedina je razlika sto u windowsima imas 500 verzija istog librarya *uvijek instaliranog*, dok kod linuxa tome nije slucaj - glibc-2.20 radi jednako dobar posao za programe koji zahtijevaju glibc-2.15 kao i glibc-2.15. dakle, jedna te ista biblioteka za sve programe koje imas instalirane.

 

dakle, prije nego sto pocnes pisati o nekoj temi, savjetujem ti da se malo informiras o *OSNOVNIM POJMOVIMA* te teme, te kakvu oni interakciju imaju medjusobno. jer ovako samo ispadas smijesan.