Linux

Linux distre- Kojeg je okusa vasa omiljena droga

Mr.ddevil pon 17.6.2019 08:50

Meni je arch droga. Arch dođe nešto kao kad slažeš PC, sam biraš komponente i sam ih ugrađuješ, onda imaš ubuntu koji je kao kad kupiš gotov PC spreman za korištenje. Svatko bira ono što mu stoji najbolje, srećom postoji xyz linux distri tako da svi mogu biti zadovoljni. xD

ihush pon 17.6.2019 09:14

-ne, ne bira svatko sam, .. birati može onaj tko zna (dovoljno). Kuću može sazidati zidar, auto složiti mehaničar itd.. no složiti os može samo onaj tko o tome zna dovoljno, ne prosječan korisnik.. + čak i kad zna, neće napraviti ništa bolje od prosječne distre, jer bi tad on morao biti geek (jer distru rade timovi onih koji znaju.. ne mali perica).

-sasvim drugi spektar korisnika je .. kako kaže riječ, korisnik, tj onaj koji korisiti (krristimo i aute i ceste, ne radimo ih..) koristimo sve, koristimo i svoje slobodno vrijeme.. hobista može ako želi slagati svoj os, arč.. ili može biti korisnik i koristiti gotovo kao što to radi s mobitelom i ostalim uređajima oko sebe.

 

-nije ni blizu izbora komponenti, nije ni blizu izbora pizze i sl.. treba znanje, želja, vrijeme a rezultat može biti bilo svakakav. Kad posotji neki specifičan konkretan razlog tad je ipak izuzetak.. a izuzetak je izuzetak, nije pravilo i nije ono št ovrijedi za većinu. itd. itd..

-99% će npr ubuntu biti bolji izbor nego arč, naravno on je već sam po sebi izuzetak upravo zato jer je lego-kockica za one koji to znaju složiti dok komponente može složiti i poluretardus, .. čak će i raditi, no tad opet treba soft-OS.. inače ima kutiju ili hrpu HWa. Kao što će tad ovisno o tom HWu i softu kojeg planira-želi ili mora koristiti odabrati linux, mac, win.. npr za gaming ili za mining, za surfanje ili pisanje excelica.. itd.

-arč je sirovina, linux je jedan, znanje i korištenje nisu istoznačnice i ne treba se zavaravati da ću ja napraviti nešto uber-bolje nego što to napravi npr mint ekipa.. mada ''ja to mogu'' :))

 

edit: glazba je nakupina nota.. note su sirovina za glazbu, no to ne znači da će svatko od iste sirovine dobiti nešto upotrebljivo i sl.

ihush čet 20.6.2019 10:35

-već na prvoj rečenici ''next...'' -ponavljanje mantre bez kriterija. Reqirementsi svih OSeva su identični posljednje desetljeće. OS nije sam sebi svrha-smisao nit je gladan nekih resursa. Resursi su ono što korisnik ima na raspolaganju tj HW a soft koji KORSNIK KORISTI je taj koji je 'gladan' i koji postavlja requirementse. itd.

BlueMax čet 20.6.2019 14:23

Korisnička aplikacija s hardwareom komunicira preko OS-a tako da nije točno da OS nema utjecaj na brzinu izvođenja aplikacije. Također, background procesi OS-a, a koji nemaju veze s aplikacijom u kojoj se radi, troše resurse.

Najbanalniji način za to dokazati je pokrenuti istu aplikaciju na istom hardwareu a različitom OS-u i gledati razlike. Da se krivca ne bi tražilo negdje treće, predlažem pokretanje testa na Windows 7 i Windows 10 OS-u.

Zanimljivo je kako je prilikom predstavljanja Windowsa 10 taj isti u velikoj većini benchmarka bio brži od Windowsa 7. Nakon svih optimizacija, dogradnji i "fine tuninga" danas je Windows 7 uglavnom brži od Windowsa 10 :)

 

 

 

ihush čet 20.6.2019 15:19
BlueMax kaže...

Korisnička aplikacija s hardwareom komunicira preko OS-a tako da nije točno da OS nema utjecaj na brzinu izvođenja aplikacije. Također, background procesi OS-a, a koji nemaju veze s aplikacijom u kojoj se radi, troše resurse.

Najbanalniji način za to dokazati je pokrenuti istu aplikaciju na istom hardwareu a različitom OS-u i gledati razlike. Da se krivca ne bi tražilo negdje treće, predlažem pokretanje testa na Windows 7 i Windows 10 OS-u.

Zanimljivo je kako je prilikom predstavljanja Windowsa 10 taj isti u velikoj većini benchmarka bio brži od Windowsa 7. Nakon svih optimizacija, dogradnji i "fine tuninga" danas je Windows 7 uglavnom brži od Windowsa 10 :)

 

 

 

- hmm, tema linux (distre) o win 7-10..

- ili negdje vidiš tvrdnju da os ima/nema utjecaj na brzinu nečega? Može citat? :) ili čitati s razumijevanjem, ne ubacivati tvrdnje koje ne postoje. ..no možemo i o tim tvrdnjama.

 

- dakle, kažeš da OS utječe na brzinu izvođenja appsa? OK. Ja kažem ne, uvjetno (jer sve je povezano), odnosno, jednako kao driver, kao sama app-kvaliteta kodiranja, mogućnosit hw-a npr simdovi cpu ili gpu cuda itd.. Da je to stvar osa, tad bi npr macos bio brži u photoshopu, nije, može biti kvalitetniji, bolji, ali ne brži, teoretski.

- OS je OS, poveznica između HW i SW. Ako utječe OS, tad utječe i kvaliteta drivera. Jel OS npr browser? Jel MS kažnjavan za ie+wmp.. jel bilo koja app OS? -nije, os je os, krenel, nakupina servisa koji nešto rade, tj pružaju mogućnosti HWa korisniku i teoretski je svaki jednako dobar (odličan, ili bug).

- fizika i elementrarni zakoni, kažu, ako npr koristiš printer, tad imaš instaliran i aktivan print servis, tad si sporiji nego da tog dijela nema, da je isključen, i dalje je to siti pc, isti hw i sw, isti os.. ima ili nema nešto aktivno, može to biti bilo što, browser, anitvirus, skype.. ako nešto radi tad koristi dio resursa i tad je nužno sporije nego da tog servisa nema. Po tom kriteriju je DOS brži od ostalih, jer nema 'ništa'.. i jednako toliko (bes)koristan, upravo zato jer nema ništa..

- Koristi li os mogućnosti npr GPUa, npr ze KDE.. tad je to brže, jer koristi gpu, ne zato jer je linux ili čudotvoran sam po sebi, ali ako nema gpu ispod haube, tad je loš-spor, tad je xfce bolji-brži-lakši, jer je kao lakši auto (masa) uz iste uvjete, brži, fizika na djelu, ne čudo .. ili os.

- hoće li neka app biti brža pod linuxom ili win? .. ovisi, npr OpenGL ili Directx, CUDA.. ako nema cude, nema te akceleracije a to ne ovisi o OSu nego o driveru, proizvođaču gpu i njihovim licencama tj imaš ili nemaš nvidiu.. ne linux-win-mac. Koja druga app? neka mrežna, baza? što internet ima veći bandwith neovisno koji paket plaćaš provideru? Niži ping? Mreža je mreža, apps je apps, driver, os.. pa i miš ili monitor mogu imati utjecaj, npr koji refresh i sync, 50-60 ili 144hz... itd.

 

-jedna mantra, OS ne troši resurse, ne troše ni 'dobre' apps, troše one loše, one koje su bahate i ne raspolažu optimalno, appsi troše (ili koriste), ponekad beskorisno, ponekad neki malware-miner, ponekad ono što je potrebno i tad je korištenje, ne trošenje, kao sutruja i frižider, korisno ili beskorisno. OS ne troši, on kao bios, driver ili mbo pruža mogućnosti, iskorištava-nudi, bez njega je kao struja bez žice, besmisleno-uzaludno, kao auto bez goriva ili bez ceste, bez volana ili bez prostora za sic-putnika..

-zato kad vidim ovakve textove koji kreću od opisa osa i riječi trošenje .. tad .. :)

 

- realan usporediv test nikad ne možeš izvesti, jer ako nije isti os, tad ne može biti ista app a ako je portana ne mora imati jednake performanse-mogućnosti, kao i ovisnost o bezbrojnim sitnicama kao driver ili raspoloživ ram-vga-disk/ssd.. i sam chipset kao razlika amd-intel.. Koliko u svemu tome sudjeluje svaka druga razlika osim samog OSa? OS nemjerljivo.. odnosno, linux je jedan, kernel, distre su samo privid množine. Možda je npr kernel 4x brži od 2.6? Što to vrijedi ako nema npr uefi-bios-boot? SonyPleyka je soniyev *nix, bsd-linux.. radi li sporije/brže zbog tog nego npr xbox na win? Mac? Danas su sPCjij svi na x86 ( tj tri platforme win-lin-mac) HW i možemo ih po tome usporediti dok konzole ne možemo, no nije pleyka jaka zbog OSa kao ni mac, nego zbog hw i kontrole sw, čitava platforma daje neki rezultat i taj je ugl bolji jer je pod kontrolom vlansika dok je PC-domestikus zdelanac od komponneti.. no teoretski je 'isto'.. tj ako je isti ram, isiti cpu, isti chipset... .tad je isto-usporedivo i tad nećeš primijetiti brzinu app na nekom osu, tj dok ne pogledaš nećeš ni znati jel je win-osx-lin-android ili nešto deseto... recimo da netko ima drugi skin-themu i to te lako zavara. Po brzini nikad nečeš znati, jer je ista ako je podržano no niakd same apps nisu iste, nema iste ponude npr photoshopa na lin ili neke igre, 3dmarka.. a pri tome će cpu-gpu dati cca 99% identične rezultate, čak će veća razlika biti zbog korištenja nekog FSa nego OSa (fat32-ntfs-ex4-raiser.. journaling u npr copy--move.. zbog permisiona i metapodataka).

 

... itd. :)) odnosno, kao što navodiš na kraju, dok je w10 izlazio, PR-marketing i aktivni procesi-servisi.. tj u tome je jedina moguća stvarna razlika, ima ili nema nešto pokrenuto + evolucija koja izmišlja novo i abanda staro zbog promjene same (ne zbog korisnika ili resursa, performansi) zbog biznisa..

- jel tetris brži na win, lin, mac, dosu? Kako benčati? Što usporediti? brzinu diska i FSa ili antivirusa+virusa? Imaš ili nemaš printer, imaš više diskova ili rama? Rezultati ovise o svemu, ponajmanje o OSu, winver, linuxu.. i svaki os je odličan, juzeri i appsi su problem + interesi biznisa iza svega.

 

- kairkirano, namjerno, pitanje.. hoće li npr računalo s više RAMa biti brže? Generalno, hoće.. -neće. Više resursa daje sporije, jer je više za kontrolu, u extremnom OCu i benču se ide s minimumom potrebnim za rad. Višak je višak. Stvar je samo da app mora dobiti koliko traži, ako to ima, tad radi, višak je tad višak. No radit će brže, jer višak rama OS pametno može iskoristiti kao što to radi win i agresivno kešira.. a neke light distre suxaju jer ne koriste raspoložive resurse (jer su napravljene zbog raunala s manje resursa i ne predviđaju obrnuto ni benčanje..).

- svi OSevi imaju identične requirementse, već desetljeće, sam gui installer 512mb.. itd. OS može raditi, npr na 128mb (i win, lin..) no danas je to neupotrebljivo za surfanje, za novi tetris (nove appse, bahate, koje traže +4gb) kao što to troše npr browseri za tabove-keširanje.. stari browser jednostavno ne cilja na toliko resursa i tad manje optereti ostatak ali novi zato može juzeru dati privid brzine (zapravo trik, keš). .. jel os = browser? To su dva sasvim suprotna interesa, os želi da računalo radi što bolje, app samo želi da ona radi što bolje, kao reklama za juzere jer ne npr browser free.. chrome je primjer takvog mastadonta i on je taj koji recimo troši.. no ako je to ono što juzer želi, -neka, jer tad radi ono što juzer želi. OS je pri tome samo kao driver.. što manje primjetan-servis/server HW mogućnosti. Do te mjere da MS ide u servise-cloud, na linux.. a juzeri mogu benčati ili čitati ovakve textove, moje ili lika kojeg 'kritiziram' .. :))

 

-nije w10 bio brži, nije ni w7 danas brži, nije ni linux najbrži ili najsporiji.. ni mac. Ako je to kriterij, tad je DOS brži.. no tad je beskorisno=besmisleno. Korisnik koristi, apps.

Motorino uto 16.7.2019 12:54

Na laptopu koristim ubuntu iako bi trebalo staviti nešto lakše. Brz je ali 2c2t celeron sa integriranom grafičkom muku muči sa animacijama (ubuntu je instaliran na ssd).

U budućnosti bih volio isprobat još nekoliko distri od kojih je manjaro prvi na popisu, pa onda debian itd...

Roditelji koriste mint već nekoliko godina i nemaju problema, sve 5.

 

Nažalost linux mi još uvijek nije postao primarni os zato jer tu i tamo volim zaigrati nešto a tako je kako je na linuxu čak i sa protonom. Pa eto nadam se da će to ići prema boljem.

 

 

ihush uto 16.7.2019 14:39
Motorino kaže...

Na laptopu koristim ubuntu iako bi trebalo staviti nešto lakše. Brz je ali 2c2t celeron sa integriranom grafičkom muku muči sa animacijama (ubuntu je instaliran na ssd).

U budućnosti bih volio isprobat još nekoliko distri od kojih je manjaro prvi na popisu, pa onda debian itd...

Roditelji koriste mint već nekoliko godina i nemaju problema, sve 5.

 

Nažalost linux mi još uvijek nije postao primarni os zato jer tu i tamo volim zaigrati nešto a tako je kako je na linuxu čak i sa protonom. Pa eto nadam se da će to ići prema boljem.

 

 

 -gle pravila.. za sve povezano s VGA je čista snaga GPUa ono što je važno, manje cpu+ram+disk i najmanje OS ili distra. Danas (desetljeće+) svi osevi agresivno koriste vga, tj ne mora sam os ali aplikacije kao browser + naravno igre (no to je svima jasno, logično.. e pa danas je sve kao za igre, samo je razlika koliko FPSa.. tj kao dvije igre jedna lakša, druga teža (zahtijevnije ili manje zahtjevne igre)..).

- u cpu celeronu novije generacije je najslabija integrirana vga, kako idu redom pentium, i3-i5-.. tako je linearno jača vga u samom cpu. Kod starijih generacija je to bilo na matičnoj-chipsetu npr npr i45G, pa ako je stariji npr core serija.. no generalno je tad opet preslaba vga za bilo što zahtjevnije i tad ostatak mora odraditi cpu softwareoviski a to je teško, nenadoknadivo... Jednostavno vga starije generacije nema HW koji se koristi za dekodiranje današnjih igara-videa.. npr hw-mpeg4.. ili openGL/directx/cuda.. jer nije postojalo i realno se svakih par godina podupla snaga vga-gpu.. pa je nakon 5-10g razlika prevelika.

-koju god distur uzmeš, podjsetnik, linux je (samo) jedan, pun naziv GNU/linux tj to je samo kernel a distribucija je nakupina dodataka (kodeci, appsi, utilsi..) koje neki profesionalanc polsoži i recimo da radi dobro outofbox tj biraš izgled, appse ili to sve napraviš sam od nule kad znaš.. Osnova je Debian, ubuntu je dervat debijana, dok je mint derivat ubuntua pa je mint=ubuntu=deb.. a sve kao arch, suse, manajro, steamos, .. su jedan te isti linux.

-u čemu je tad razlika? -primarno u X-ima, tj GUIju, tj nekoliko načina kako se barata iscrtavanjem frontenda juzera, tj frontend appsa tj ono što ekšli koristiš, mada ispod haube koristiš kodek za dekodiranje videa, prikazuje ti se frontend forma tj ono što vidiš kao player s buttonima i sl. ispod haube je isto, iznad je razlika a o toj razlici ovisi Qt, unity, gnome, .. tj gui, tj sys dllovi koji se tad koriste za rad tj iscrtavanje na ekranu. X-server je ono što iscrtava sve na ekranu, frontend i njemu pristupa app za prikaz na ekranu, kao što zvučnoj-driveru pristupa za audio, printeru za ispis itd..

-izbor distre je recimo osim paketa appsa kojeg lako dodaš-ukloniš, najjednostavnije upravo po GUIju birati, pa tako imaš osnovni ubuntu, koji može biti kubuntu, xubuntu, lubuntu.. tj upravo različiti X-i.. a time i verzija appsa koju možeš pokrenuti-prikazati na ekranu. Za KDE su to KDE verzije appsa, često identično ime s prefiksom K.. disk=kdisk itd..

KDE je trenutno plasma 5.. (ili 6?) :) .. i ako možeš, probaj, prvo njega.. tj ako on radi ok, ako je vga dovoljna, tad će upravo zbog korištenja KDEa (kao što to radi win AERO tj directx) vga odrađivati svoj dio posla iscrtavanja, ne soft-CPU..  i tad je brže-glađe.. ili ne zadovoljava, tad trebaš neki lakši UI kao lubuntu..

-mint, popularna distra jer ima 'sve' (Canonical s ubuntuom ne želi sve, tj ne želi kad postane komercijala ovisiti o dozvoli treće strane i zato je bez dodataka ali sve možeš jednako dodati sam.. npr driver, mp3 itd..). imaš u okusima, cinnamon, mate, xfce..

-možda dobra za probu, za usporedbu.. PCLinuxOS.. kde ili mate DE isključivo x64, ako radi bit će ok, ako nije dovoljno (vga, ram..) tad ne moraš probavati kde i sl. nego neku lakšu, tad npr mint-xfce ili neka slična. Tad će gui biti minimalno opterećenje i glatkoća će tad ovisiti o samom cpu, ako je dovoljan/dovoljno jak za dekodiranje, ok, ako nije nema glatkoće i ne možeš ništa..

 

za svaku distru imaš upute kako iz kojeg osa napraviti live usb.. najzgodnij-ažuran je ubuntu-ask.. + sve je to ista osnova pa možeš dodati repozitorije app za softcentar itd. (jer ubuntu je ažurna distra, ostale ne baš..). O tome možeš brinuti kad pronađeš distru koja zadovoljava tvoje potrebe i dovoljno kompatibilna za postojeći HW (vga). Za gaming je ubuntu nešto najavio oko ukidanja supporta x32.. pitanje što će biti za par mjeseci, no ubuntu je kako god okreneš dobar izbor, tj sve je to isto.. razlika je u mogućnostima HWa i kako ga optimalno iskoristiti + relne mogućnosti i današnje potrebe koje traže aplikacije (ne OS, on može..).

 

npr provjeri koju imaš vga, ako nema openGL kompatibilnost barem 1.2 ne možeš skoro ništa, ni minecraft jer je to minimum-requirements..

 

edit: .. evo i requirementsa.. PCLinuxOS64 KDE5

KDE64 features:
=====================
* basic uefi/gpt/nvme installation support
* systemd free
* grub2 by default

KDE Hardware requirements

Processor

64bit Modern Intel or AMD processor.

Memory & storage

RAM : 2 GB, or more (recommended 4 GB+).

Hard disk : 15-20 GB or more recommended if you plan to install additional software from our repository.

Video card

nVidia, ATI HD 4000 or better, Intel

3D desktop support requires a 3D instructions set compatible card.

Sound card

Any Sound Blaster, AC97 or HDA compatible card.

 

boldani dio o 3D je kao win-AERO tj dx90c ili ogl-cl 1.2/2 .. aktualan 4.x i jedino po čemu možeš procjeniti je Radeon hd4000 kao referenca-granica.. vga stara 11godina.

syncmaster245b uto 3.9.2019 15:18
nixass kaže...
ihush kaže...

 to je kao vic o šunki-siru i žiletu u sredini.. miš pojede žilet..

 

Go on..

 

Evo vec mjeserc i pol i ja cekam rasplet, al nista.

 

Usput, da hijackam vlastiti topic.

 

Koja sa su vasa misljenja na ovu nedavnu akviziciju Red Hata od strane IBM-a?

drGspot pon 9.9.2019 07:36

... trenutno je deskTop produkcija uglavnom Mint 19.1 Mate 32bit (bolji c0de density)

http://www.linuxfromscratch.org/lfs/view/stable/prologue/architecture.html

i Antix 17.4.1 za reciklažu i starijeg hw (Pentiumi 4,3 čak 2), no u većini multiBooteva,
koji radim ekipi se uglavnom nađe i do 2o-tak sustava...samo 1 reBoot away su od drugog  
sistema tad, što meni štedi vrijeme...

bude u multiBootu i starijih Antix-a za demo štedljivosti 55-7o MB c0re u RAM-u (i GUI)
(AntixMagic, Lean, Mean, extraLean,..., RoxDesktop na IceWindowManageru), koja podsjeća
 na resursnu efikasnost AmigaOS 3.1...

http://www.linuxzasve.com/antix-13-1-luddite-ne-unistavajmo-stari-hardver

pa Menta 10.o4-5, koju je Silvija radila za škole prije, to stavimo klincima da vide i kompariraju
sa novim eduBuntu-om...

https://meduza.carnet.hr/index.php/media/watch/6072

Debian GNU/Linux 9.8 je temelj za mnoge stvari, pa ga stavimo isto, lmde2 i 3 (garancija, ako Mark
 i Canonical još nešt žešče zeznu u ubuntu osnovnom Projektu, da će Mint preživjet kroz Debian Ediciju)
zez se nekad ne dogodi u tehnical excelence dijelu, nego u psihološkom, sociološkom, didaktičkom,
pedagoškom, project menagment, međuLjudski odnosi.. dijelu...:

https://www.linuxzasve.com/jedan-od-kljucnih-kde-razvijatelja-prekinuo-je-sve-veze-s-ubuntuom

lxle je isto tanki zanimljiv hibrid LUbuntua, open/blackBoxa, Mate timova, kao što je Antix hibrid
simplyMepisa, nekad ubuntua sad debiana i antix timova...

eduBuntu je krcat edukacijskim userLandom za mlađe, kao i ubuntuStudio (lowLatency kernel) za kreativce

 i artiste, djeluje i da ubuntuMate je zrelo polazište za daljnju hibridizaciju...

za to smo nekad imali HrID (HrMandrake), Slovenski Pingu i SliX (Slovenski KnoppiX)...

http://hrid.linux.hr/

bilo je to Zlatno Vrijeme (sjetih se kernela 1.3 i 2.o.35 u SuSE 6.1 Pro sad, u 24 MB RAM-a), kad se
Mandrake 8.1 prodavao za 14oo,- kn na IntelLiber Info-rmatici na Velesajmu, 7 CD-a, s knjigama, u
kutiji u celofaonu, i bilo je lakše ljudima objasnit razlike između sw gratis nePlatnog, s jedne strane i
 Otvorenog Koda kao Razvojne Metodologije, Slobodnog (od Patenata) Softwera kao Pokreta & Projekta, i sw koji Poštuje
Korisničke Slobode, sa druge strane \o/

u razvoju novog OpenSource, (nažalost ne i HwLibre) Power8 notebooka, u sklopu Milanske "Power Progress Community" Fondacije, koristimo (uz recepte iz linuxFromScratcha i embeded yocto-a), kao glavnu razvojnu platformu Debian
GNULinuxPPC64 endianBig (AltiVectorUnit) i endianLittle (intelByteOrdering, lakši soureWise crossPorting)), debian
je naime ugasio 32-bitni ppc32 (tzv powerpc) crossPort prije par godina...a na sličnoj putanji je i velikiPlavi IBM...:

"21:32:59 <jmw> #agree powerpc will not be a release architecture for Stretch" :)

http://meetbot.debian.net/debian-release/2016/debian-release.2016-10-30-20.00.log.html

https://www.powerpc-notebook.org/en/

u planu je inače nekih 1o-tak egzotik OS-eva...:

https://forum.powerpc-notebook.org/index.php?board=6.0

kao i razne pingwin distre...:

https://forum.powerpc-notebook.org/index.php?board=4.0

od arheologije digitalnog nasljeđa, izdvojili bi još egzotični ApusLinux (inače hibrid MkLinuxa, m68k linuxa
(conf file-ovi) i PPCLinuxa (kasniji Linux/PPC)), koji se vrtio na Phase5 hybrid aSymetric multiProcessing karticama, unutar classic Amiga 12oo, gdje su zajedno kucali Motorola MC 68o4o @ 25 MHz & PowerPC 6o3e (G2) Plus @ 175 MHz...
veličine par 1oo MB gabarita OpenSD unixa...

http://linux-apus.sourceforge.net/

https://www.mklinux.org/

http://www.linux-m68k.org/

http://amiga.resource.cx/exp/blizzardppc

https://www.bigbookofamigahardware.com/bboah/product.aspx?id=155

https://web.archive.org/web/20090829223411/http://www.voodoo-amiga.com/forum/viewforum.php?f=10&sid=d731b68e6700a1432b561d5a6836cb18

Glorious Times \o/

apropo nedavne akviziciju Red Hata od strane IBM-a?

super stvar, kao i nedavni OpenSourcing Power8 i 9 CPU hw, jer smo (PPC Fondacija) članica OpenPower-a
nude  PowerISA procove implementirane i u XilinX FPGA (vhdl, veriLog)... samo nebo je kraj... \o/
naime velikiPlavi, Tyan, Raptor Talos, AmigaOne x1ooo & x5ooo su uglavnom cjenovno neDostižni za
entuzijazam na kojem egzotika živi... a Stivova Jabuka je odustala od Power arhitekture...

https://radiona.org/radionica-fpga-u-praksi/

https://radiona.org/category/fpga/

dGs

jack257 uto 13.7.2021 21:06

Mint definitivno. koristim ga već tri godine, baš sam neki dan nadogradio na Mint 20.2 Uma

koristim cinnamon verziju

Jako sam zadovoljan sa izborom aplikacija, sve u svemu solidan distro.

 

preporučam ga ljudima koji se hoće prebacit s windowsa

pr0n_addict uto 13.7.2021 21:11

Arch ponajviše zbog AUR-a, za desktop usage dušu dao. Nema čega nema.

Na svim VM-ovima (stavio sam ESXi na staru kantu) mi se vrti Debian koji je za servere zakon zbog stabilnosti. CentOS nažalost više nije "prava" alternativa no zato postoji Rocky Linux za one koji više preferiraju RPM distre.

imsonotgonnatellyoumyname pet 4.2.2022 11:14

Baš se nadam da će ova tema opet živnuti.

 

Nego, opet sam se vratio na Linux, dual boot jer mi nažalost ipak treba Windows za posao.

 

Probao opet sam malo Mint (MATE) i nije mi nešto. Nekako sam zaboravio koliko je bland.

 

Sad sam se vratio na Arch (Manjaro KDE) i baš razmišljam da sve uređaje prebacim na njega; Windowse samo u virtualki, po potrebi.

Animacije, ispeglani UI, jednostavno updejtanje stvari i Bluetooth koji zapravo radi sa slušalicama za razliku od Windowsa...

A toliko toga se može mijenjati i unapređivati...

 

Još samo da skužim kako da Conky personaliziram i biti će savršeno.

syncmaster245b pet 4.2.2022 12:48
imsonotgonnatellyoumyname kaže...

Još samo da skužim kako da Conky personaliziram i biti će savršeno.

 Editiraj /home/<tvoj username>/.conkyrc fajl (par zgodnih primjera)

 

Conky je zgodan programcic i koristim ga oduvijek. Nisam samo siguran da li radi na Waylandu (novi display server na Linuxu koji ce zamijeniti X11 a mislim da Manjaro Gnome upravo dolzi sa Waylandom)

 

Ja sam isprobao more Conky tema i na kraju se vratio na onu koju sam na pocetku imao (slika dolje) i nju koristim godinama.

sks78 pon 27.2.2023 19:23

Sve sto nema systemd

Trenutno gentoo na pc i void na laptopu

 

Ko nije probao Void distribuciju - topla preporuka.

Po meni to je ekstremno kvalitetna distribucija, ne daje korisniku potpunu kontrolu s paketima kao sto to daje gentoo ali je jako jako dobra i stabilna distribucija, svi stari arch korisnici su vecinom danas na voidu jer je arch postao smece

Svakako probajte ko nije, zavoljet cete ga

xbps je vrlo brz i stabilan. Jedino nemojte koristiti src build system za kompajliranje jer je jako spor i to je jedina mana koju sam mu nasao, osim toga distribucija je odlicna

BUG FORUM uto 4.4.2023 17:37

Citao sam review da je Linux Lite kopija xUbuntua, i to na DistroWatch-u.

Medjutim, covjek se zapita koji je bolje optimiziran, manje hardware gladan.

xUbuntu je vrlo stabilan, ali guta previse resursa...za 1 low-end PC?

Sam sam si slozio PC od elektronickog otpada i slicnog "smeca" da

bude priblizne hardwareske snage kao PS3 +5120MB RAM-a, ITD.

Hoggy uto 4.4.2023 18:28

Regata OS bazirana na open suse i kde plasma, savrseni gaming, bolje vrti windows native igre od win 10 . Veci framerate, manji ping. Tako da se sada igram na linuxu i to win native igre preko steama, epic, EAapp... koje li ironije. Ujedno je OS za sve namjene, stabilan. Win 11 necu nikad ni instalirati, win 10 je zadnji i vec godinu nije gotovo ni pokrenut. Nema smisla...ni potrebe.

sks78 sri 12.4.2023 16:58

za dobiti PS3 performanse treba dosta jaci hardver nego je u PS3 jer igre za pc su drugacije optimizirane

 

za gejming, ja ne bih koristio environment pogotovo ne plasmu, koristio bih samo xorg i windows manager za pokretanje igara

i gledao bih da koristim distribuciju koja ima base minimal instalaciju.

takodjer bih pazio da sam podesim drivere u kernelu, posebno za graficku i sto je manje moguce modula koristim

u generic i memory postavkama kernela bih pronasao jos puno stvari koje bi optimizirale taj gejming

znaci minimalna distribucija koja nudi samo bazu + tvikani kernel + xorg i windows manager + steam

 

Debian ima minimal install ali je lako dobiti frankenstaina s vremenom, Void ne bi bio los, ima minimal install. ali s njim bi bilo teze podesiti drivere

Arch je dobar i ima defaultno optimiziran kernel koji bi se slagao sa gejmingom ali koristi systemd koji zauzima previse resursa i nije linux politika. Treba ga ne koristiti

Postoji artix linux baziran na archu a nudi openrc alternativu, on bi bio odlican za gejming predpostavljam

gentoo bi sigurno bio odlican ali on je svoja prica i trazi puno vremena

tako da mozda artix da probate, on mi pada na pamet ko dobar kandidat

syncmaster245b sri 12.4.2023 17:55
sks78 kaže...

za dobiti PS3 performanse treba dosta jaci hardver nego je u PS3 jer igre za pc su drugacije optimizirane

 

za gejming, ja ne bih koristio environment pogotovo ne plasmu, koristio bih samo xorg i windows manager za pokretanje igara

i gledao bih da koristim distribuciju koja ima base minimal instalaciju.

takodjer bih pazio da sam podesim drivere u kernelu, posebno za graficku i sto je manje moguce modula koristim

u generic i memory postavkama kernela bih pronasao jos puno stvari koje bi optimizirale taj gejming

znaci minimalna distribucija koja nudi samo bazu + tvikani kernel + xorg i windows manager + steam

 

Debian ima minimal install ali je lako dobiti frankenstaina s vremenom, Void ne bi bio los, ima minimal install. ali s njim bi bilo teze podesiti drivere

Arch je dobar i ima defaultno optimiziran kernel koji bi se slagao sa gejmingom ali koristi systemd koji zauzima previse resursa i nije linux politika. Treba ga ne koristiti

Postoji artix linux baziran na archu a nudi openrc alternativu, on bi bio odlican za gejming predpostavljam

gentoo bi sigurno bio odlican ali on je svoja prica i trazi puno vremena

tako da mozda artix da probate, on mi pada na pamet ko dobar kandidat

 Ufff, milism da si otisao predaleko.

 

I ja sam tako znao testirati sa svim tim "gameing" kernelima, Glorius Eggrollima itd... i na kraju poboljsanje koje bih objektivno uocio je bilo od 1-2%, a s druge strane otvaralo bi vrata problemima poput manualnog apdejta svega i svacega.

Na kraju shvatis, nije vrijedno truda.

 

Usporedjivati distribucije, ili vrstu instalacije, po principu koliko softvera donose sa sobom po defaultu, usudio bih se reci da je posve promaseno, jer Linux radi  posve drugacije i ne pati od od npr. "kvasac" kretenarije koja samo bubri, zvane registry.

 

Plasma, ili bilo koji "napredni" DE nije problem jer se i ovako svi desktop efekti automatski gase prilikom pokretanja FS igara.

 

Elem, svaka distra na defaultnim postavkama raditi ce sa minimalnim pa cak , usudio bih se reci ne primjetnim razlikama u odnosu na neku customiziranu instalaciju.

 

Dakako, ovo gore navedeno ne vrijedi ako prilagodjavas instalaciju specijalnoj upotrebi u konkretnom okruzenju, no ukoliko je u pitanju dekstop okruzenje i gejmanje, eventualna dobit se rapidno topi.

sks78 sri 12.4.2023 18:11

linux pati od jos gore bolesti od windowsa, dependency hella koji sa sobom vuce neoptimiziranost i bugovitost cijelog userlanda

je li sustav minimalan ili ne itekako ovisi kakav ce gejming biti, koliko ce resursa trositi i koliko fps davati, kernel isto ovisi i to puno vise od 1-2% koje navodis

 

 

 

syncmaster245b kaže...

 

Elem, svaka distra na defaultnim postavkama raditi ce sa minimalnim pa cak , usudio bih se reci ne primjetnim razlikama u odnosu na neku customiziranu instalaciju.

 

Dakako, ovo gore navedeno ne vrijedi ako prilagodjavas instalaciju specijalnoj upotrebi u konkretnom okruzenju, no ukoliko je u pitanju dekstop okruzenje i gejmanje, eventualna dobit se rapidno topi.

debelo si pretjerao, defaultna distra je sigurnih 50% manje optimizirana u odnosu na custom instalaciju pogotovo za desktop i gejming (userland)

 

syncmaster245b sri 12.4.2023 18:17
sks78 kaže...

linux pati od jos gore bolesti od windowsa, dependency hella koji sa sobom vuce neoptimiziranost i bugovitost cijelog userlanda

je li sustav minimalan ili ne itekako ovisi kakav ce gejming biti, koliko nced resursa trositi i koliko fps davati, kernel isto ovisi i to puno vise od 1-2% koje navodis

 

 Jos jednom, respektiram misljenje, no ipak se ne slazem.

 

Pojavom repozitorija ( a govorimo o 2000-tima) dependency problemi su gotovo posve iskorijenjeni.

 

"Dependecy Hell" vrata se otvaraju upravo kada krenes custom kernelima, i "bleeding edge" softverom kojeg krenes sam kompajlirati u nadi da ces, oprosti mi na gruboj usporedbi, od Yugica napraviti BMW M3.

 

Na kraju zavrsis sa "malo boljom Fiestom" ispod koje moras lezati svaki drugi dan.

sks78 sri 12.4.2023 18:21
syncmaster245b kaže...
sks78 kaže...

linux pati od jos gore bolesti od windowsa, dependency hella koji sa sobom vuce neoptimiziranost i bugovitost cijelog userlanda

je li sustav minimalan ili ne itekako ovisi kakav ce gejming biti, koliko nced resursa trositi i koliko fps davati, kernel isto ovisi i to puno vise od 1-2% koje navodis

 

 Jos jednom, respektiram misljenje, no ipak se ne slazem.

 

Pojavom repozitorija ( a govorimo o 2000-tima) dependency problemi su gotovo posve iskorijenjeni.

 

"Dependecy Hell" vrata se otvaraju upravo kada krenes custom kernelima, i "bleeding edge" softverom kojeg krenes sam kompajlirati u nadi da ces, oprosti mi na gruboj usporedbi, od Yugica napraviti BMW M3.

 

Na kraju zavrsis sa "malo boljom Fiestom" ispod koje moras lezati svaki drugi dan.

 o cemu ti pricas

pojavom repozitorija problemi su namnozeni.

mislim da ne kuzis linux i kako softver funkcionira na njemu.

valjda si nesto naucio tokom toga tvikanja gejmerskih kernela o kernel spaceu i userlandu.

ne zavrsis sa nikakvom fiestom, valjda znas napraviti iz minimala funkcionalan os ispod kojeg neces lezati nista vise nego ispod nekog neminimalnog, cak i manje

a kernel ? pa valjda si cuo za .config support - kopiras si konfiguraciju kernela u novi source. Apdejtas tvikani kernel u 5 minuta, eventualno procitas news prije nego skidas source na kernel.org

u 15 minuta jednom godisnje apdejtas i odrzavas svoj minimalan os samim time sto je minimalan imas manje posla. Koji si k radio sa fiestom ako moras svaki dan lezat ispod nje

kde plasma za razliku od cistog xorga i wm-a za sobom vuce najmanje 200 dependency aplikacija vise u tvoj userland i ti bi na tako optimiziranom environmentu gejmao ? daj ne sanjaj

sks78 sri 12.4.2023 19:31

Minimalna baza je jos najmanje bitna, desktop environment i kernel su najbitniji za gejming

ali problem desktopa se opet najzdravije rijesava minimalnom bazom koja je opet pogodnost za sebe pa se to lijepo upotpuni

Bas sam guglao, kazu da je arch odlican za gejming, i za ocekivati je s obzirom na postavke kernela. Arch ima 50% brzi i optimiziraniji kernel od ubuntua za gejming. Koliko to daje razlike u performansama ne znam, ali uvijeren sam barem 10 fpsa, mozda i vise

Govore da je i Pop Os dobar ali ne znam kakav mu je generican kernel pa ne znam.

Za gentoo kazu da daje bolji fps od archa, vjerujem da je tako.

Onako nekakvim kalkulacijama bih rekao da tvikani kernel i minimalna baza sa minimalnim xorgom i wm, bi davali oko 20-30 fpsa vise u odnosu na ubuntu i neke slicne distribucije s nekakvim environmentima

Najteze od toga je tvikati kernel i moze se izbijeci artix linuxom koji slijedi arch politiku kernela. Nije savrseno ali je za gejming puno bolje od ubuntu kernela.

U slucaju nekih zasta jakih procesora modernih arhitektura, bilo bi velika steta manualno ne tvikati kernel

syncmaster245b sri 12.4.2023 20:50
sks78 kaže...
syncmaster245b kaže...
sks78 kaže...

linux pati od jos gore bolesti od windowsa, dependency hella koji sa sobom vuce neoptimiziranost i bugovitost cijelog userlanda

je li sustav minimalan ili ne itekako ovisi kakav ce gejming biti, koliko nced resursa trositi i koliko fps davati, kernel isto ovisi i to puno vise od 1-2% koje navodis

 

 Jos jednom, respektiram misljenje, no ipak se ne slazem.

 

Pojavom repozitorija ( a govorimo o 2000-tima) dependency problemi su gotovo posve iskorijenjeni.

 

"Dependecy Hell" vrata se otvaraju upravo kada krenes custom kernelima, i "bleeding edge" softverom kojeg krenes sam kompajlirati u nadi da ces, oprosti mi na gruboj usporedbi, od Yugica napraviti BMW M3.

 

Na kraju zavrsis sa "malo boljom Fiestom" ispod koje moras lezati svaki drugi dan.

 o cemu ti pricas

pojavom repozitorija problemi su namnozeni.

mislim da ne kuzis linux i kako softver funkcionira na njemu.

valjda si nesto naucio tokom toga tvikanja gejmerskih kernela o kernel spaceu i userlandu.

ne zavrsis sa nikakvom fiestom, valjda znas napraviti iz minimala funkcionalan os ispod kojeg neces lezati nista vise nego ispod nekog neminimalnog, cak i manje

a kernel ? pa valjda si cuo za .config support - kopiras si konfiguraciju kernela u novi source. Apdejtas tvikani kernel u 5 minuta, eventualno procitas news prije nego skidas source na kernel.org

u 15 minuta jednom godisnje apdejtas i odrzavas svoj minimalan os samim time sto je minimalan imas manje posla. Koji si k radio sa fiestom ako moras svaki dan lezat ispod nje

kde plasma za razliku od cistog xorga i wm-a za sobom vuce najmanje 200 dependency aplikacija vise u tvoj userland i ti bi na tako optimiziranom environmentu gejmao ? daj ne sanjaj

 

sks78 kaže...

Minimalna baza je jos najmanje bitna, desktop environment i kernel su najbitniji za gejming

ali problem desktopa se opet najzdravije rijesava minimalnom bazom koja je opet pogodnost za sebe pa se to lijepo upotpuni

Bas sam guglao, kazu da je arch odlican za gejming, i za ocekivati je s obzirom na postavke kernela. Arch ima 50% brzi i optimiziraniji kernel od ubuntua za gejming. Koliko to daje razlike u performansama ne znam, ali uvijeren sam barem 10 fpsa, mozda i vise

Govore da je i Pop Os dobar ali ne znam kakav mu je generican kernel pa ne znam.

Za gentoo kazu da daje bolji fps od archa, vjerujem da je tako.

Onako nekakvim kalkulacijama bih rekao da tvikani kernel i minimalna baza sa minimalnim xorgom i wm, bi davali oko 20-30 fpsa vise u odnosu na ubuntu i neke slicne distribucije s nekakvim environmentima

Najteze od toga je tvikati kernel i moze se izbijeci artix linuxom koji slijedi arch politiku kernela. Nije savrseno ali je za gejming puno bolje od ubuntu kernela.

U slucaju nekih zasta jakih procesora modernih arhitektura, bilo bi velika steta manualno ne tvikati kernel

 

Arch 50% brzi? Ako ti nije problem, daj mi link na nekakv usporedni benchmark.

Volio bih malo vise procitati o tome.

 

ihush sri 12.4.2023 23:54

-priče za djecu.. tj imaš 'normalan' kernel i imaš RT (recimo za multimedijalne potrebe) odnosno možeš kompajlirati 'svoj' za točno potrebne taskove (bez ostalog generičkog supporta koji je tad višak, tj razlika univezalni ili specijalizirani ključ-šaraf.. ili-ill...) ostalo su priče, dok bi nam 'pokojni' cowboy sad naheklao kernel koji s 2MB rama vrti cryzu s lockom 300 na 386dx i vesa-emutalorom .. :)))

Veliki Brat čet 13.4.2023 09:52
syncmaster245b kaže...

Arch 50% brzi? Ako ti nije problem, Volio bih malo vise procitati o tome.

Prepristojan si. Tip kenja kvake i nema pojma o cemu prica ili samo peca malo paznje.

Ove gluposti o 50% brzem kernelu, da su i istina, ne bi dovele do plusa od 10 FPS-a u nekoj igri. A zatim razbacivanje s 20-30 FPS-a?! LOL

Onih 1-2% sto si naveo je to, a ihush lijepo kaze - price za malu djecu.

Cim ihush nema potrebu tri strane teksta napisati kao odgovor znas da izvorna tvrdnja nije vrijedna diskusije.

Tip je zbog ove provale jedini kojeg sam ikad blokirao na ovom forumu u cijelom zivotu (a mislio sam da nikad nikog ni necu), jer mi se cini da je iskompleksirani idiot. Nemas od takvog sto nauciti i nije vrijedan vremena.