Linux

Linpus Linux v9.2 b090824av1 POMOĆ!!!

Voltron čet 1.4.2010 17:52

Pozdrav. Problem je sljedeći - kupio sam acer aspire 5740g laptop i kad ga upalim dočeka me poruka

 

Linpus Linux v9.2 b090824av1

root@localhost.

 

Znači imam taj command line i to je praktički to. Jasno mi je da je to OS bez grafičkog sučelja al zanima kako bih započeo instalaciju windowsa jer nemam baš nikakvog iskustva s linuxima? Molim vas pomagajte! Unaprijed hvala.

dekstroza čet 1.4.2010 18:02
Voltron kaže...

kao bih započeo instalaciju windowsa jer nemam baš nikakvog iskustva s linuxima?

 

Kada upališ računalo stisni F12(ili koja god tipka je za odabir boot menija na acerovim laptopima), ubaci Windows CD, odaberi da se boota s dvd uređaja i prati uputstva za instalaciju windowsa.

passat pet 11.6.2010 18:34
malina22 kaže...

kad krenes paliti racunar, udji u bios podesi da ti se sistem boota sa diska, sacuvaj podesavanja, ubaci cd od windowsa, restartuj racunar i opali po instrukcijama...

Zar nije valjda sa cd-a?

početnik sri 15.9.2010 22:36

Pozdrav. Imam jedan problem. Kupio sam novi laptop Acer tip eMachines 727 koji ima instaliran OS Linpus Lite Moblin. Na početku mi piše da izaberem jezik, to rješim, i onda mi piše da izaberem lozinku i da je potvrdim ali to nemogu jer mi tipkovnica ne reagira. Uopće ne želi pisat, samo touchpad radi. Pri startu uđem u bios i radi bez problema sve tipke reagriaju ali na djelu kada treba upisat lozinku ništa. Može mi neko pomoć?

Milena53 sub 20.8.2016 12:53

Ja imam drugi problem, zelim napraviti instalaciju Ubuntu na Acer Limpus OS. Sve podesim, trazi Plug in a USB disk, ubacim DVD+R na kojem je Ubuntu 10.4 i on ne prepoznaje vec stalno pise Please plug in a USB disk. Da li to znaci da je jedina opcija instalacije preko usb ili je negdje drugdje greska. Molim ako mi mozete pomoci.

ihush sub 20.8.2016 14:38

-prvo podesiti BIOS (ovisno o potrebi-kompatibilnosti..) npr UEFI-Legacy.. ovisi što se nudi, neke opcije se mogu tek nakon promjene (save-reboot i ponovo u BIOS..)..

ako je legacy medij (stari ubuntu) tad ako je BIOS u UEFI modu ne boota, ne postoji..

 

BIOS mora biti podešen, install medij ispravan, order je manje važan, najkonkretnije je F-tipkom (npr F-8-12/Fn..) za bootmeni vidjeti kako bios vidi medij (noviji koji podržava stari i uefi boto će biti dva puta prijavljen..)

 

neobičan je izbor ubuntu 10.4 .. možda će tu biti problema sa supportanjem, prepoznavanjem chipseta i sl.

Milena53 sub 27.8.2016 21:09

Jeste neobicna instalacija ubuntu 10.4 ali radi se o jednom programu koji radi u dosu i desetka ga podrzava. Taj program jos radi u windowsu 7 ali u 8 nema sanse. Program mi je jako bitan jer je profesionalan i od nekih 1980. ga imam. Do sada mi niti jedan drugi program nije mogao ga zamjenit.
Hvala za upute, javit cu sta sam napravila.

gocc01 čet 25.5.2017 19:57

Bok, isti problem imam kao i autor makar meni uopce nije prikazao dvd kao boot opciju nakon f12. U biosu je prepoznat. Sljedece sam iskljucio uefi i sad mi da odabrati dvd ali hoce li se windowsi instalirat kak treba ako je u biosu postavljeno na legacy?

ihush pet 26.5.2017 11:50

BIOS, vidi disk kao uređaj, ne kao (ne)bootabilan medij.. dok bootmeni to traži i samo bootabilan medij je prijavljen u boot opciji.

Ovisno o postavkama BIOSa (UEFI-Legacy, želje, potrebe.. =kompatibilnost! HW+SW) i mediju (ne) možeš birati kombinaciju, npr ako je bios u uefi modu tad ne možeš koristiti legacy-boot medij.. i obrnuto, ako bios podržava oba, ovisi o redosljedu, ako medij ima oba boota.. u bootmeniju će ih prikazati kao dva zasebna izbora-boota.. itd.

 

uefi? znaš li što sve pod to ide, npr fastboot, sec.boot, gpt.. itd. Te sve postavke ovise o tvojim potrebama-željama ali tad moraš imati i odgovarajući bootabilan medij (u uefi modu). Ako kreiraš MS-ovim alatima win10.. imat ćeš oba moda. Korisit bootmeni za izbor (jer automatika je ćorava koka).

legacy.. radi na svakom (i starijem prije uefija), uefi novija računala. to je izbor... ili imaš konkretan requirements. Bilo koja opcija ako nije dostupna pod legacy (stari BIOS mod, podrazimijeva osnovne stvari kao MBR-boot ne GPT..) a možda ti je potrebna te tad gura na UEFI.. tj ako nemaš izbora, ne možeš birati :) .. a legacy radi, OS radi. sve radi jednako, tj juzer nema posebne koristi od GPTa (osim kad postoji takav req.) kao ni od sec.boota itd. Prosječan juzer ne mora nikad primijetiti razliku između UEFI-Legacya.. OSu (aplikativnom softu, driverima itd.) je svejedno.. tj to su početne postavke koje su samo bitne do bootanja, ne kasnije. SecBoot, GPT.. nemaju veze s radom npr worda ili surfanja.. :) pa ni OSa (osim npr ograničenja po standardu na kapacitet diska-particije, i sl. no postoje i drugi načini za takve potrebe).