Linux

Laptopi s linux podrškom

tjodalv uto 30.4.2019 12:37

Pozdrav

 

Želio bih da na sljedećem laptopu koristiti Linux i u potpunosti se maknuti s Windowsa. Želim jaki laptop koji ima podršku za Linux OS. Znači bitno mi je da za sav hardaware u laptopu postoje driveri za Linux. Pretražujući net u potrazi za takvim laptopom suočavam se s problemom da svi preporučuju neke slabašne laptope kada se spominje Linux, to je valjda zato jer se Linux bolje ponaša na starijem hadwareu, ali ja bi htio jaki i lijepi laptop koji fino podržava Linux. Ako može par sugestija. Cijena nije bitna. Ono što tražim otprilike je 15" laptop sa i7 procesorom i minimalno 16 GB rama. Da ima fingerprint skener i dobru autonomiju, te općenito dobru kvalitetu izrade.

 

Isto tako zanima me koji proizvođači periferije (tipkovnice i miševi) podržavaju Linux?

 

Zahvaljujem unaprijed na odgovorima!

ihush uto 30.4.2019 13:59
tjodalv kaže...

Pozdrav

 

Želio bih da na sljedećem laptopu koristiti Linux i u potpunosti se maknuti s Windowsa. Želim jaki laptop koji ima podršku za Linux OS. Znači bitno mi je da za sav hardaware u laptopu postoje driveri za Linux. Pretražujući net u potrazi za takvim laptopom suočavam se s problemom da svi preporučuju neke slabašne laptope kada se spominje Linux, to je valjda zato jer se Linux bolje ponaša na starijem hadwareu, ali ja bi htio jaki i lijepi laptop koji fino podržava Linux. Ako može par sugestija. Cijena nije bitna. Ono što tražim otprilike je 15" laptop sa i7 procesorom i minimalno 16 GB rama. Da ima fingerprint skener i dobru autonomiju, te općenito dobru kvalitetu izrade.

 

Isto tako zanima me koji proizvođači periferije (tipkovnice i miševi) podržavaju Linux?

 

Zahvaljujem unaprijed na odgovorima!

 prvo, krenimo od gluposti ili tumačenja... npr da se

 

tjodalv kaže...

.. svi preporučuju neke slabašne laptope kada se spominje Linux, to je valjda zato jer se Linux bolje ponaša na starijem hadwareu, ..

-ne. Sve je software, radi ili ne radi, ima ili nema support (podrška direktno u kernelu, npr za IDE kontroler, mrežu.. sve to je nužno za boot, vga itd..).. stariji hw može biti uključen ili izbačen.

-problem je samo nešto novo, najnoviji HW i tad ti treba noviji krenel koji podržava npr chipset da bi ga ispravno koristio i tu je win u maloj prednosti, zanemarivo.. tj nova distra kao npr ubuntu 1904 će vjerojatno raditi na 99% hwa koji ti padne na pamet. Vrlo lako-jednostavno, pošto za install moraš napraviti medij, to je istovremeno i live.. bootaš-vidiš, radi ili ne radi.. i tad znaš. Obrnuto, stariji hw se misli ne najnoviji.. ne nešto što je jučer izašlo i treba par mjeseci dok se napravi driver-kernel-support... ne par godina ili desetljeća.

-svaki os ili svaki soft će bolje raditi na novom-jačem-boljem + kako vrijeme ide tako se pojave novi fičeri koji nisu postojali a koji jesu ili mogu biti requirementsi za os-app .. npr SSE2 (4.x) AVX, itd.. ili za vga. Posljednja ubuntu distra podržava nove ati-nvidia vga fičere.. Sve što radi na bilo kojem osu ili win, može raditi isključivo ako postoji podrška-driver, a to netko mora napraviti, ako ne napravi proizvođač ili to napravi nakon što napravi za win.. to je par mjeseci.

-izuzetak, prije 5-10g je bila mrežna-wlan atheros koji nikad nije supprotao linux + dodatni soft za paljenje-gašenje (button), uz wintel (ms+intel) koji s oem-partnerima određuju što može, što bios podržava itd.. to su jake-moćne poluge, ali ponekad i kažnjivo. Sad više MS ne opstruira linuix (zbog kazni) tj želi onemogućiti starije win kao xp-w7-8.. dok linux može najnormalnije bootati-instalirati. Veći problem s novim HWom je tad ako želiš npr w7, jednostavno nemaš driver i sl. ili onemogućen boot-installer-medij, obavezan gpt/uefi i sl.

 

drugo.. (malo teže..) :)

tjodalv kaže...

.. Želim jaki laptop koji ima podršku za Linux OS. Znači bitno mi je da za sav hardaware u laptopu postoje driveri za Linux. ..

-jaki?

-podrška? ... ako želiš win, koristi win, ako želiš macos kupi maca, .. linux je jedan, distri ima bezbroj. (distra je samo nakupina softa.. usklađena, okus-izbor).. probaj ubuntu (i derivate, kde, xubuntu, studio..) mint, suse, debian, manjaro.. vidi popularne distre s distriwatcha i probaj.. nakon izrade medija, bootaš-vidiš.. i tad se odlučiš.

no ponovo, što znači jaki laptop? .. jak za što? Koristiš appse, office, videoeditori, igre, browseri.. računalo je jako koliko je jak hw pa tek nakon tog kompatibilnost-requirementsi-supprot a to su i driveri-kvaliteta.. no tad često nemaš izbor, npr adobe ili mso.. tad linux nije za tvoje potrebe-želje, tj što će ti linux-os? Korsitiš appse, ne OS. Koji app? chrome-FF? radi. Čisto zbog supporta nrp win ima directx i opengl, linux nema directx.. minecraft možeš igrati na oba, hoće li pri tome biti jači win-lin.. možda za jednu igru/app, možda za drugu ne.. no tad ti svakako treba konkretan (jak) hw a to nije stvar linuxa nego proizvođača.. i kad kupuješ tad vidiš što proizvođač supporta ili kako drugima to radi na nekom osu kao win-lin-mac.. za gaming u pravilu prednost win, za adobe-video mac, sve može lin, može svaki os ali driver je stvar proizvođača kao što je i platforma za gaming stvar proizvođača igre, njegov interes (kojeg ne zanima linux-DE od 2-3% tržišta vs 92% win..), istovremeno sony konzola je .. sony-distra/linux/*nix/bsd.. derivat kao i android. Ako može pleyka (koju su nekad routali i radili superračunala..) tad ti to govori da je os sporedan, važni su interesi biznisa i tu kao kupac-korisnik ne biraš ti nego oni.. a ti biraš boju kućišta..

 

-ubuntu-kde ti je moj prvi prijedlog.. mint drugi, ista stvar. Na ubuntu imaš odličan support, korak po korak howto za sve potrebno, upališ-vidiš .. ali (sad zapravo ono što te zanima) :))

-dok nemaš računalo (laptop.. kupuješ-tražiš), nemaš što probati, provjeriti.. no ako napraviš par live-installer stikića s par distri, tad možeš u trgovini isprobati ili od nekog poznanika.. ubodeš, upališ-vidiš. Službeno nećeš naći ništa .. tj proizvođači ne supprtaju direktno (osim poneke serije i distre koju ponude.. to su ista identična računala kao i win ili bez softa..) važan je chipset, mrežni chip, audio chip.. ili kraže konkretni chipovi kao i vga-gpu chip, npr nvidia 1050ti ili 1660-2080.. to ne radi oem-laptop proizvođač, on samo može sve povezati na jednu hrpu a sad je to praktički svedeno na win10x64 ništa drugo se ne nudi mada radi, to nije stvar npr hp-lenovo-asusa.. jer oni zapravo ne rade ništa od chipova samo ih upakiraju u hrpu tj računalo. CPU je cpu, ram je ram, disk je disk..

+nije bez razloga win najpopularniji desktop os, na kraju, opet, nije važan os nego ono što ćeš na njemu koristiti a to su aplikacije. Po kriteriju appsa provjeri što te zanima, koji konkretan task i tek tad vidiš imaš li izbor, dok je linux jedan (nema dva) i sve je ovisno o supportu a distra je samo nakupina softwarea koje je netko iskusan posložio, radi. Upališ i vidiš odgovara li tvojim željama i HWu.

 

ostale želje .. previše toga želiš. Kupi tad računalo koje dolazi sa svime i osom-softom.. upališ, radi, kao mac.. za linux je mala ponuda pobrojanog (želje).. i tad to sve moraš sam a tad ne postavljaš to kao kriterij nego uzmeš računalo i složiš (što traži ipak iskustvo..).

-autonomija? je stvar baterije, opterećenja (što radiš), postavki powermanagera.. mala prednost win, optimalno mac.. lin kasni ali sad je u 1904 sve novo pa vjerojatno radi. Želiš da ti netko to garantira? Naći će se i takvih 'gurua'.. no to je besmislica, jer ili nije novi hw ili novi ubuntu .. jer sve je novo i nitko ne može tad znati od prije a da bi realno usporedio npr win-lin i autonomiju, morao bi imati oboje neko vrijeme i koristiti iste app.. igre? browsanje?.. besmisleno kao voziti auto da bi vidjeli koliko troši i to nam je tad kriterij? Više će ljudi kupit auto po brandu-boji nego potrošnji od decilitra +-.. mada svi to gledaju.

-previše kriterija si naveo, čisto sumnjam da ćeš postati linux juzer.. ili misliš da je linux nešto što npr štedi struju ili radi nešto? Pogledaj mobitel, appsi-andorid.. autonomija prosječnog laptopa je 2-4h, čak se na istom osu uspoređuju npr browseri pa ie potroši manje nego npr chrome.. isti win. Appsi su ono što koristi resurse a struja/potrošnja je samo rezultat opterećenja, ako pojačaš svjetlinu-kontrast ekran će potrošiti više struje nego ako ga zatamniš.. neovisno o osu .. misliš da će linux štediti struju? neće, jer ne ni ne stvara, ne troši.. ili zanemarivo, tj možemo upaliti win-mac-lin računala i gledati koliko troši u idlanju kad ništa ne radi... no to je tek besmislica ako govorimo o štednji, jer tad ugasimo i uštedimo 100%.. itd. ako pak upališ igru ili browser tad će on trošiti ovisno o potrebama-opterećenju, brzini.. i jače računalo će uvjek trošiti više, jača vga sama može povući 200-300w.. koliko ne troši ostatak jakog PCja.. a to će trošiti npr igra ili benchmark kroz vga, ne OS.

tjodalv pet 3.5.2019 14:36

Ala si ga nadrobio. Stari, jednostavno tražim jako prijenosno računalo s dobrom autonomijom čiji hardware ima podršku na linux sustavima. Jako računalo znači da ima dovoljno radne memorije i dovoljno jak procesor i grafičku da mogu vrtiti zahtjevne programe i virtualne mašine. Znam što je linux i koristim ga već godinama - samo nikad kao primarni OS već isključivo kroz virtualizaciju. E pa sada bi želio prijeći na Linux i u potpunosti se odmaknuti od windowsa jer što se tiče softwarea Linux mi je čist dovoljan, ali sam na vlastitoj koži iskusio da to baš nije tako lako. Imam laptop Toshiba Satelite P50-C-18D (to je jak stroj - 16 GB rama, i7 6700 HQ, 512 SSD) ali pola stvari ne radi na linuxu. Osim toga skužio sam da Logitech uopće ne podržava Linux, a imam dosta njihovih proizvoda. Znači tražim hardware koji mogu upariti s linuxom. To je pitanje.

Entry Point pet 3.5.2019 14:50
tjodalv kaže...

Ala si ga nadrobio. Stari, jednostavno tražim jako prijenosno računalo s dobrom autonomijom čiji hardware ima podršku na linux sustavima. Jako računalo znači da ima dovoljno radne memorije i dovoljno jak procesor i grafičku da mogu vrtiti zahtjevne programe i virtualne mašine. Znam što je linux i koristim ga već godinama - samo nikad kao primarni OS već isključivo kroz virtualizaciju. E pa sada bi želio prijeći na Linux i u potpunosti se odmaknuti od windowsa jer što se tiče softwarea Linux mi je čist dovoljan, ali sam na vlastitoj koži iskusio da to baš nije tako lako. Imam laptop Toshiba Satelite P50-C-18D (to je jak stroj - 16 GB rama, i7 6700 HQ, 512 SSD) ali pola stvari ne radi na linuxu. Osim toga skužio sam da Logitech uopće ne podržava Linux, a imam dosta njihovih proizvoda. Znači tražim hardware koji mogu upariti s linuxom. To je pitanje.

 Dell XPS 9570 npr.

ihush pet 3.5.2019 15:10

-logitech .. nema što podržavati, radi.. npr usb (miš/tipkovnice) od kernela 2.6+.. nešto sasvim drugo je dodatni sotf-utils koji je win, ali to je tako sa softwareom, nema ni photoshopa... ali hw radi.

-tvoje dugogodišnje iskustvo me ne fascinira.. zapravo obrnuto, previše kriterija-želja nabrojiš.. kao npr čitač otiska prsta.. pa gle, tržište, interes trgovca, tako da ćeš teško naći nabrojano na linuxu a tad to znači da moraš sve sam, probati-provjeriti i to si već dobio odgovor kako. Kao što post preporuča dell (jer je često imao dobar support).. ali realno, isti hw= isti driver, jer baš ništa ne proizvodi dell i ako je isti chipset-cpu-.. tad će jednako raditi na bilo kojoj distri neovisno jel del-acer-lenovo itd.. jer zapravo je trenutno samo jedna platforma x86, isti PC, win-mac-lin, isti hw.. i razlika je samo u kvaliteti supporta, tj u tome da ti proizvođač upravo garantira da to radi .. i zato to moraš sam (jer je mala šansa da netko od 4 juzera na forumu ima novi lap po tvojim željama itd. pa da može iz prve ruke reći što radi i gdje su problemi..).

+jaki? znamo svi što znači jako računalo.. no opet je tto za svakog drugačije i zapravo sporedno, nego tebi valjda treba za neki konkretan task, neki konkretan software.. igre imaju speficigkacije, aplikacije.. photoshop, chrome, tetris, resolve.. i po tome vidi što znači jako tj jako ne znači da može nešto ili fingerprint s time nema veze, za igre-video će biti primarno cpu+ram+vga, za server-baze, hdd itd.. jako samo ima smisla kad uspoređujemo 'isto' (usporedivo) tj jače-slabije i u odnosu na cijenu, a to je opet tvoja stvar, npr nešto u rangu 5-10-20k kn.. pa i više (ali je tad po trgovinama mizerna ponuda i nikakva šansa da netko ima isto-slično pa da ti kaže iz prve ruke kako radi..).

-nerealan si. Moraš probati i tad ćeš znati, pri tome će se distre razlikovati ugl po ukusu-izgledu dok će 99% raditi identično (jer jedan je linux..). Odnosno, postoji vrlo velika šansa da se uskoro vratiš na win, jer navika je gadna stvar.. + tvoji kriteriji pa i logitech.. win nije linux.

 

ili.. kad kažeš, pola stvari ne radi na linuxu.. na koju to polovicu stvari misliš? hw ili sw? hw je podržan, radi, tj teško ćeš pronaći nešto što ne radi (nema driver) jer na svakom osu sav hw radi isključivo kroz driver. Soft je pak stvar proizvođača (softwarea).. i intersa-tržišta.. ako nečeg nema, tad nema ali ima alternative..

tjodalv pet 3.5.2019 16:17

Slažem se da hardware radi (ali samo osnovne stvari). Npr. back, forward tipka na mišu ne rade. To je ovo što ti kažeš, driver postoji ali utils program koji bi iskoristio puni potencijal miša ne postoji za linux. Na mojoj Toshibi touchpad radi, ali desni klik na touchu ne radi kao niti gesturi - zato tražim neki laptop na kojem će svi njegovi featuri raditi na Linuxu. E sad da li postoji neki proizvođač miševa koji brine i za linux zajednicu ili sam s linuxom uvijek pale sam na svijetu? Ja sam stekao dojam u zadnje vrijeme da je linux spreman za desktop. Izgleda da to baš nije tako kad kreneš u tu avanturu - nažalost. Barem ne za mene. Iako i dalje tražim način da napustim windowse. Generalno mi se sviđa linux desktop i ponuda softwarea na linuxu.

tjodalv pet 3.5.2019 16:21
Entry Point kaže...
tjodalv kaže...

Ala si ga nadrobio. Stari, jednostavno tražim jako prijenosno računalo s dobrom autonomijom čiji hardware ima podršku na linux sustavima. Jako računalo znači da ima dovoljno radne memorije i dovoljno jak procesor i grafičku da mogu vrtiti zahtjevne programe i virtualne mašine. Znam što je linux i koristim ga već godinama - samo nikad kao primarni OS već isključivo kroz virtualizaciju. E pa sada bi želio prijeći na Linux i u potpunosti se odmaknuti od windowsa jer što se tiče softwarea Linux mi je čist dovoljan, ali sam na vlastitoj koži iskusio da to baš nije tako lako. Imam laptop Toshiba Satelite P50-C-18D (to je jak stroj - 16 GB rama, i7 6700 HQ, 512 SSD) ali pola stvari ne radi na linuxu. Osim toga skužio sam da Logitech uopće ne podržava Linux, a imam dosta njihovih proizvoda. Znači tražim hardware koji mogu upariti s linuxom. To je pitanje.

 Dell XPS 9570 npr.

 Hvala, pogledati ću. Na prvi izgleda obećavajuće ...

Entry Point pet 3.5.2019 16:22
tjodalv kaže...

 Hvala, pogledati ću. Na prvi izgleda obećavajuće ...

 Uglavnom rijetko koji nije kompatibilan. Nisam naletio već 10 godina na problem, a imao sam hrpu laptopa od brojnih proizvođača.

 

Lenovo thinkpadi isto fino rade.

Motorino pet 3.5.2019 17:57

Ako funkcionira na mom lenovu ideapad 110 onda ne znam na kojem laptopu nebi mogao, i radi 10 puta brže nego na windowsu 10.

Uglavnom na njemu je zadnji LTS ubuntu i zadovoljan sam kako ide. U stvari me iznenadilo koliko malo stvari sa windowsa mi fali a upravo to je bio razlog zbog kojeg sam izbjegavao linux. 

 

 

 

 

 

d0nkey pon 6.5.2019 14:45

Dell xps i lenovo thinkpadi su vjerojatno najbolje opcije. Vjerojatno ce ti biti malo teze naci da radi za otisak prsti, bar na novijim modelima, to je sigurno trenutno bolna tocka. Osim toga ne bi trebao imati problema naci laptop koji ti odgovara.

Valja isto da provjeris na arch wiki da li ima clanak za tvoj model, npr spomenuti xps 9570 ili thinkpad x1c6 sto ja koristim, pa vidjeti sta kazu za podrsku. Taj wiki je koristan i kada ne koristis arch.

Sto se tice problema koje si ti imao s trenutnim laptopom, vrlo vjerojatno se mogu ispraviti na ovaj ili onaj nacin, da je problem da ne radi OOTB (na tvom distro) ali da treba samo namjestiti.

Sto se logitecha tice ja sam ih vise puta koristio na vise uredaja  i ne sjecam se da sam ikada imao problema, ali doduse nisam koristio dodatne tipke na misu. Opcenito sa periferijama je dobra situacija, cak nekada je bolje iskustvo na linuxu, problemi znaju biti s properiatary solucijama ali to bas i nije cesta stvar.

LUNAT1C uto 7.5.2019 20:29

vezano uz xps, ja imam 9560 i postoji dosta problema vezanih uz drivere (ja koristim windowse), iako ih dosta često popravljaju jedan krpaju drugim, od screen flickeringa, pregrijavanja, loše wifi veze i slično. proskrolaj malo po reddit temama i vidi kakva je situacija na linuxu, al ja ti ko primjer za generaciju stariji + windows mogu dat ovaj link gdje ces vidit sto se sve moralo radit kako bi se fiksali problemi: https://www.reddit.com/r/Dell/comments/5unlmb/got_my_brand_new_xps_9560_a_couple_days_ago_it/

PS: ja sam još ok unit dobio pošto su mi problemi bili isključibvo sa sporim chromeom i lošom wifi vezom dok je na bateriji, ali kolega je na svom identičnom imao i pregrijavanja i screen flickeringa

Darky uto 7.5.2019 22:26
bunker kaže...
Darky kaže...

tražiš super laptop i linux?
Lenovo carbon X1
https://lenovostore.hr/prijenosna-racunala/lenovo-thinkpad-x1-carbon-detail

....

 

Koristio si taj laptop i 101% si ziher da za sve ugradjene komponente postoje dobri linux drajveri koji izvlače maximum koje te komponente mogu dati ?

 da imam love imao bih ga....
https://wiki.archlinux.org/index.php/Lenovo_ThinkPad_X1_Carbon_(Gen_6)

https://youtu.be/jyWCgkai3Wk
https://medium.com/@hkdb/ubuntu-18-04-on-lenovo-x1-carbon-6g-d99d5667d4d5

d0nkey sri 8.5.2019 13:29
bunker kaže...
Darky kaže...

tražiš super laptop i linux?
Lenovo carbon X1
https://lenovostore.hr/prijenosna-racunala/lenovo-thinkpad-x1-carbon-detail

....

 

Koristio si taj laptop i 101% si ziher da za sve ugradjene komponente postoje dobri linux drajveri koji izvlače maximum koje te komponente mogu dati ?

Citac za otiske ne radi. Ostalo je dobro.

Spomeno sam gore da taj imam kao i nalijepio clanak na arch wiki gdje imas dobro opisano stanje thinkpad x1c6.