Kućišta i napajanja

Napajanja za vašu konfiguraciju (P&O)

kiwi_91 sri 1.4.2020 09:48

Kish

 

Ako želiš u potpunosti iskoristiti budžet od 550 kn, onda bi moja preporuka bila Seasonic Core GM-500 (od 555 kn; 7 god. jamstva). 

Uz srednji OC, potrošnja tvoje konfiguracije bi tijekom gaminga mogla imati max. vrijednosti oko 300-350 W (100 W CPU, 200 W GPU + ostalo) pa smatram da je 500 W od kvalitetne Gold Seasonic platforme i više nego dovoljno.

 

U slučaju da bi išao na nešto slično što je kolega predložio, osobno bih prije birao pr. Riotoro Builder 600 W (od 425 kn; 3 god. jamstva) s obzirom da ima platformu s DC-DC regulacijom, a SilentiumPC Vero L2 nema. Još jedan model koji bih vidio kvalitetnijim od Silentium-a je Antec Neo Eco 650C (od 430 kn; 3 god. jamstva) koji je trenutno na akciji pa ju isto tako nije loše iskoristiti, iako bih jako dobro razmislio bih li ga uzeo prije Builder-a.

Baš su nedavno izbacili recenziju tog Antec-a te se na njoj vidi da su unutra svi japanski kondenzatori i ventilator je s kugličnim ležajem, a iako se radi o verziji "H", odnosno s ventilator s visokom brzinom okretaja, profil vrtnje je do srednjih opterećenja nizak (ispod 1000 RPM-a) što bi moglo ukazivati na tiši rad. Ono što je nedostatak je platforma s grupnom regulacijom (Andyson je proizvođač) i to se posebno ističe u lošijoj regulaciji napona na neuravnoteženim opterećenjima. Takva opterećenja nisu toliko česta pri normalnim uvjetima rada, ali i dalje je u tom smislu DC-DC puno bolje rješenje.

 

 

anel

 

Recenzija varijante od 500 W. Mini test varijante od 600 W na PCExpert.

 

Solidno napajanje za budget gaming konfiguracije.

Kish sri 1.4.2020 14:59

Hvala na odličnoj preporuci.

 

Bitno mi je da je napajanje tiho bez opterećenja jer mi PC nekad ostane preko noći upaljen.

Imam podešene ventilatore tako da, pod malim opterećenjem, radi samo jedan od 140mm na bočnoj stranici i skoro se ne čuje.

 

Gledao sam i SilentiumPM Supremo kakva su mišljenja o tom?

 

Ako upgradeam grafičku na RTX 2070 bude li GM-500 dovoljno jako?

Mogu ići i sa Core GC-650 (600kn) jer mi modularnost nije naročito bitna, ako je samo to razlika?

 

Btw.

Trenutna grafička ima užasni coil whine i pokretanja pa naglo zaustavljanej ventilatora oko 50C (https://www.techpowerup.com/forums/threads/gigabyte-gtx-1080-g1-gaming-fan-spikes.223629/),

mislite li da bi to sve moglo biti radi starog lošeg napajanja?

kiwi_91 sri 1.4.2020 16:17

Kish

 

Supremo serija ima SAMA platformu koja je relativno nepoznata, tj. poznata je iz modela SAMA Armor koji su do prije godinu dana bili na tržištu i nisam vidio da je na forumu bilo nekakvih reklamacija, no s obzirom da niti jedan od 'velikih' brandova napajanja (Corsair, Thermaltake, Silverstone, XFX, Antec, Cooler Master...) ne koristi njihovu platformu, možemo reći da joj je pouzdanost upitna.

 

Ono što ih čini konkurentnima je dobra cijena, 5 god. jamstvo i dobri rezultati na testiranjima:

Supremo L2 550

Supremo M2 550

 

Svakako bi bila preporuka za Seasonic jer su njihova napajanju daleko pouzdanija i u tom cjenovnom rangu najbolje ulaganje za buduće nadogradnje.

 

RTX 2070 bi trebala imati potrošnju oko 225 W (prosječan Power Limit oko 250 W) tako da tehnički ne bi bilo problema ni s GM-500, no ipak preporuka za 650 W jer ćeš možda pojačavati i procesor što bi moglo onda dovesti potrošnju i do nekih 400 W.

Ako ne zbog učinkovitosti rada napajanja i manjeg zagrijavanja, onda barem zbog mogućeg tišeg rada.

Evo i testiranja na kojima su mjerili i brzinu vrtnje ventilatora odnosno buku:

Seasonic Core GC-650

Seasonic Core GM-500

 

Postoji manja vjerojatnost da "coil whine" uzrokuje napajanje jer lošija regulacija napona stvara veće opterećenje na VRM grafičke kartice, ali često je jednostavno do izvedbe VRM-a.

Kish sri 1.4.2020 17:02

Bok,

 

prema testovima mi se čini da je GM-500 max 21 dB(A) za 500W opterećenje,a GC-650 min 32.3 dBA,

Što mi nikako nema smisla...ili ja nešto krivo gledam?

 

Gledam specifikacije i vidim da su sleeve bearing ventilatori u Seasonic G seriji, ne razumijem zašto te "zastarjele" ventilatore stavljaju u dobra napajanje?

kiwi_91 sri 1.4.2020 17:31

Kish

 

Različita testna oprema i uvjeti testiranja tako da razlika sigurno nije tolika. Evo ipak su testirali i tu varijantu GC-650 na hardware.info.

Na cooln.net nažalost nisu GM-500.

 

Malo mi je čudno što po tome GC-650 ispada bučniji od GM-500, no po onoj recenziji s cooln.net brzina vrtnje ventilatora je vrlo niska, tj. toliko niska da ne vjerujem da kod GM-500 može biti niže. Možda europska verzija ima agresivniji profil kod GC-650...

 

Što se tiče običnih "sleeve" ležajeva. Da, u bolja napajanja uglavnom idu ventilatori s kugličnim ili sada češće FDB ležajevima, no s obzirom da je ta njihova Core serija recimo to tako budget varijanta njihove skuplje Focus serije, negdje su ipak napravili određene "rezove", a to je mala modifikacija platforme i ventilatora (full bridge -> half bridge topologija; FDB ležaj -> sleeve ležaj; pasivni rad ventilatora -> samo aktivni; moguće višeslojni PCB -> PCB s manje slojeva).

 

 

 

Kish sri 1.4.2020 20:04

Donosim odluku između Seasonica GC-650 i Anteca NE650C (vidim da ima japanske kondenzatore i "Whisper-quiet high-quality double ball bearing fan" :) ).

Nisam zahtjevan gamer i stvarno ne mučim PC, u prosjeku manje od 1h dnevno nekog značajnog loada.

Tišina mi je bitna, ali vjerujem da su ova dva po tome više manje ista.

Antecovo mi se čini stvarno jako dobro za 425kn koliko je na sniženju.

Koje su zapravo meni bitne prednosti seasonica, hoće li više godina raditi ili još nešto?

 

BTW. Kakvi su Seasonic S12II i S12III iz bronze serije?

kiwi_91 sri 1.4.2020 22:16

Kish

 

Moj izbor bi definitivno bio GC-650 i mislim da bi on trebao biti tiši jer osim što bi mu se ventilator vjerojatno sporije vrtio u većem rasponu opterećenja, kuglični ležajevi mogu pridonijeti buci sa svojim karakterističnim zvukom. Iako ja osobno ne primjetim u radu taj zvuk na svom Odin Pro koji ima 140 mm s kugl. ležajem već samo kada se baš približim napajanju. 

Prednosti Seasonic-a su osim potencijalno tišeg rada, dulji vijek trajanja (kvalitetniji tranzistori, upravljački sklopovi, sigurnosni sustavi...), bolja regulacija napona (doprinosi duljem vijeku trajanja ostalih komponenti), bolja učinkovitost, 4 god. dulje jamstvo i bonus "feature" je što možeš potencijalno osvojiti steam kod od 50 $ nakon registracije proizvoda na Seasonic-ovoj službenoj stranici.

Na tebi je da procijeniš vrijedi li to 175 kn razlike, a meni osobno bi vrijedilo.

 

S12II je već relativno stara platforma i ona službeno ne podržava Haswell-ova C6/C7 stanja pa bi ih vjerojatno morao isključiti u BIOS-u ukoliko bi imao povremene restarte prilikom sleep moda. Iako ih ni CX600 ne podržava pa ako nemaš s njim probleme, onda ne bi trebao ni s tim Seasonic-om. No, ta starija verzija mi se čak i nešto više sviđa od nove S12III jer ima sve japanske kondenzatore, kvalitetniji FDB ventilator i regulacija napona je vrlo dobra. Ono što obje serije karakterizira je prilično bučan rad.

 

Evo recenzija ove nove serije (nedavno sam ih stavio):

S12III 500 W

S12III 550 W

S12III 650 W

 

kiwi_91 sub 4.4.2020 12:24

Evo i dodatnih recenzija/testova na kojima se vide platforme i komponente svih napajanja:

 

Riotoro Builder 500 W - 1

FSP Hyper K 500 W - 12

SilentiumPC Vero L2 500 W - 1

Abko Mighty 500 W - 1

Antec VP500P - 1

 

- moj prvi izbor bi bio Riotoro Builder prvenstveno zbog DC-DC platforme (Sirtec/High Power), a ima i solidne kondenzatore (Teapo) te poznatijeg proizvođača ventilatora (Globe Fan).

- FSP je dobar izbor zbog jamstva i provjerene platforme pa u slučaju da je cijena ispod 400 kn (385 kn najniža po nabavi) onda bi bio moj drugi izbor.

- SilentiumPC ima dobre rezultate na testiranjima i vjerojatno je najtiši od svih, no 3 god. jamstva s platformom (SAMA) čija pouzdanost je relativno upitna, kao i kvaliteta ventilatora (Aobos; često viđen kod napajanja cjenovnog ranga oko ili ispod 200 kn), ne ulijeva baš povjerenje na duže staze.

- za Abko sam prije ovog PCE testa mislio da je u pitanju platforma kao i kod Thermaltake Smart RGB modela (recenzija) jer jedini test (link) koji sam našao za nemodularnu varijantu ima upravo tu platformu. Sada kada se napajanje vidi na slikama s PCE-ovog testa, čini se daje platforma jednaka kao i kod modularne izvedbe (test stavljen gore). Nalikuje na početnu CWT platformu, no onda opet dijeli previše sličnosti sa starijom Sirtec-ovom/High Power koju je primjerice imao Silverstone Strider Essential pa mislim da je u Abko-u takva, ali u moderniziranom i unaprijeđenom obliku. Nemam recenziju s kvalitetnijim testom te platforme, no Silverstone nije baš dobro prošao, a kondenzatori u Abko-u su jedni od onih koji se uglavnom gledaju u napajanjima nižeg cjenovnog ranga <250 kn (Jun Fu). 5 god. je dobar 'feature', ali možda malo preoptimističan s obzirom na platformu i komponente na njoj.

- Antec ima gotovo pa jednaku platformu kao i nedavno spomenuti Antec NeoECO NE650C, dakle Andyson platformu s grupnom regulacijom napona, no jači "brat" ima sve japanske kondenzatore, bolju regulaciju napona (vjerojatno kvalitetniji tranzistori i upravljački dio), bolji sklop za zaštitu i kvalitetniji ventilator. Tako da bi po trenutnoj akcijskoj cijeni od 430 kn, NE650C bi bio konkurentniji od VP500P.

The_Fichek sub 4.4.2020 12:25

Treba uzeti u obzir i Seasonic napajanja koje kiwi preporucuje, tipa taj GC-650, iako je prije bilo i GC-500 za samo 500kn, ali je kriza pa pol artikala fali ili su malo nabijene cijene. Uglavnom, taj Seasonicov steam kupon od 50 dolara (45 eura) je po meni prilicno lako osvojiti posto sam ga i osvojio. 10 entrija po mjesecu, a jedva da im itko salje slike kolko sam primjetio na fejsu. Jedino sto treba imat je strpljenja, a od proglasenja dobitnikom do slanja samog koda je kod mene proslo malo manje od mjesec dana. Jos sam si mislio da vadim svoje napajanje i slikam sa Seasonic Focusom samo radi te nagrade i na kraju se isplatilo, hehe. Steta sto je cijela Focus GX linija poskupjela kao i Enigma G2.

moukie uto 7.4.2020 16:27

Trebala bi mi preporuka za napajanje, gledam potrosit oko 500kn ako je moguce moze i malo vise, al da nije preko 700

Sto bi bilo najbolji izbor? Volio bi nesto tiho i pouzdano

Također na ovu konfiguraciju planiram nekad dodat rx 5700xt

kiwi_91 uto 7.4.2020 17:36

moukie

 

Koliko vidim, te komponente si stavio iz ADM-a pa ako si ograničen na tu trgovinu, onda bih za oko 500 kn uzimao u obzir samo dva napajanja, Corsair CX550 i FSP Raider II 550 W. S obzirom da je Raider poznat po bučnijem radu, pretp. da bi Corsair CX550 bio nešto bolji izbor za tebe, barem ako je suditi po testiranjima koja obavlja tvrtka Cybenetics (link). Tijekom gaminga sumnjam da bi 5 3600 i RX5700XT zahtijevali više od 300-350 W, a po testovima se Corsair-ov ventilator u tom rasponu opterećenja vrti na nekih 1000 RPM-a, što ne bi trebalo biti bučno.

CX550 ima platformu gotovo pa jednaku onoj u TX550M (Great Wall), ali za razliku od njega kondenzatori unutra nisu svi japanski, nema tranzistore s niskim otporom kao kod TX-a (Bronze vs Gold) i ventilator nije tako kvalitetan. Bolju recenziju nađem samo za jači model, ali sa slika na Newegg-u se vidi da je ista platforma i jednim dijelom Elite kondenzatori na sekundarnom dijelu.

 

Recenzije:

CX650

TX550M

 

 

Ukoliko ne ovisiš o jednoj trgovini, Seasonic GC-650 (od 592 kn; 7 god. jamstva) je trenutno best buy za oko 600 kn. U ADM-u je 675 kn pa možda bolje uzeti negdje drugdje.

Kod Seasonic-a dobiješ i kvalitetu i nisku buku.

 

EDIT: Vidim da si u drugoj temi na kraju stavio GC-650 pa onda zanemari ovo prethodno za CX-a i Raider-a.

Jakovp čet 9.4.2020 00:02
Apocalypso722 kaže...

Imam pitanje, mogući problem... Napajanje koje trenutno koristim, BQ System power B8 550W, koliko vidim ima samo 6pinske priključke za grafe. Mogu li kakvim adapterima pogoniti grafičku s 8+6 pinskim priključcima ? 

 Rekao bih da je to neizgledno, daj slike svih konektora

Apocalypso722 čet 9.4.2020 09:28

*self-facepalm*

6+2 su. Krenuo sa zaključcima ko muha bez glave, kombinacija traženja izlike za kupnje novog modularnog, toga da je grafa 6pinska samo, i toga što su likovi iz Uzija dosta dobro sakrili ovaj +2 dio ako ga baš ne tražiš.

Isprike na trošenju vremena i resursa foruma. Idem se klopiti po glavi.

kiwi_91 čet 9.4.2020 12:04

Apocalypso722

 

Za konfiguraciju s Ryzen 5 1600 i RX5700XT/RTX2070 čak i ne bi bilo neopravdano gledati neko drugo napajanje jer je u seriji System Power 8 HEC-ova platforma (pretp. da je jednaka i u B8 izvedbi) koja sa svojim osnovnim dizajnom i grupnom regulacijom baš i nije preporučljiva za "high end" kartice.

No s obzirom da je trenutno relativno loša ponuda modularnih napajanja ispod ili oko 600 kn, be quiet! će zadovoljiti dok ne dođu neke bolje ponude kao što su bile donedavno (pr. Enigma G2 650 W za ispod 600 kn).

picajzla0707 sri 22.4.2020 23:58

 za te pare, sisa definitivno

ili riotoro enigma g2 (prepakirani seasonic focus) za nešto više love - link (zvrcni ovu prvu trgovinu u kojoj piše nedostupno jel ti ga mogu nabaviti u nekom normalnom roku) 

kiwi_91 čet 23.4.2020 10:58

55pero

 

Slažem se s kolegom da je Seasonic bolji izbor, a imaš i polumodularni GM-650 za 20-ak kn više u HG-u.

 

Taj Thermaltake je za tu cijenu vrlo loš izbor jer je unutra obična CWT platforma s grupnom regulacijom, a i unutra nema niti jedan japanski kondenzator. Eventualno od jeftinijeg i modularnog za 550 kn možeš pronaći Kolink Enclave 600 W (od 550 kn; 3 god. jamstva) koji ima jednaku platformu kao i Cooler Master MWE Gold, ali mislim da se isplati dodati još 100 kn za Seasonic-a, odnosno za tiši rad, 4 god. dulje jamstvo, bolju platformu s kvalitetnijim komponentama i potencijalno Steam kupon od 50$ nakon registracije proizvoda na službenoj stranici (link).

 

picajzla0707 čet 23.4.2020 15:07
ZinZo kaže...

Treba li mi od 650 W ili da uzmem od 550 W koji je 200 kuna jeftniji? tipa ovaj: https://www.instar-informatika.hr/napajanje-seasonic-ss-550gb-550w-atx-80-bronze/0151689/product/

 možeš i 550w bez problema, samo što je taj seasonic dosta lošiji od gore spomenutog iz core serije

možda da pričekaš kolegu kiwi_91 da ti kaže preporuku u tom cjenovnom rangu, ja sam malo izvan tokova što se tiče našeg tržišta da bi znao najbolju alternativu