Colossus7 ned 12.2.2017 11:08

""Naime, u besplatnom izdanju Home moguće je imati samo jedan zadatak i modificirati njegove parametre, dok je u komercijalnim izdanjima moguće dodavati zadataka koliko se to želi.""

 

Probao sam se upravo sad igrati sa programcicem malo, Task Scheduler je napravljen po defaultu da radi novi automatski snapshot na dnevnoj bazi (Daily) kada se računalo boota prvi put taj dan (at first boot), iako se mogu mjenjati opcije kada da se napravi snapshot (Daily, Weekly, at Restart) iz nekog razloga ne zeli sacuvati/modificirati taj jedan jedini task koji home verzija nudi, tako da je stuck samo na izradi snapshota pri prvom bootanju OSa taj dan.

 

Opet vrlo korisno za vecinu home usera. Malo cu se poigrati da vidim kako radi to nuđenje i vraćanje datoteka nastalih nakon vraćanja starog snapshota.

 

 

Pokrenuo sam program kao admin, Win10 OS.

 

 

Edit; Onaj PE dio programcica radi OK (restore opcija sa Home tipkom prije nego se bootaju windoze) iako meni ne radi miš nego se mora tipkovnicom navigirati (probao 2 razlicita miša neznam jesu li uopce stavili mouse support) 

 

čak radi bez greške u kombinaciji sa mojim HW RAID kontrolerom koji prolazi bootanje poslje POSTa biosa/uefija, i sa upaljenim Windows boot managerom (menu za odabir bootanja OSa za one koji koriste Dual boot ili neki PE disk boot ) Boota se RAID, pa RX ,pa Boot manager tako da sve ide glatko. Vraćanje i snimanje snapshotova je vrlo brzo ali ja imam SSD disk neznam kako bi se ponašao na nekom vulgaris mehanici, pogotovo ako su u pitanju gigabajti razlike u snapshotovima.

 

S obzirom da Task scheduler nije moguce modificirati u Home verziji (bar ja nemogu na svojoj mašini) Najvise me zanimalo kako ce raditi povrat podataka ako korisnik ide napraviti restore podataka koji su nastali na c:\ disku  tipa dokumenti ,nakon što je napravljen posljednji automatski snapshot, a program nije stigao napraviti novi taj dan sa novonastalim podatcima.

 

Ukratko na prvo testiranje, radi super, bez obzira vraća li se snapshot iz Windowsa ili iz Preboot okruzja, prije vraćanja program napravi snapshot trenutnog stanja c:\ diska (sa novim podatcima ofc) i onda kada se boota u windoze sa povraćenim starim snapshotom samo treba rucno mountati taj najnoviji snapshot i izvuci podatke koji fale (većina će roniti u User profile folder)

 

Podatke program naravno drzi na c:\ disku iako nije problem jer se moze poštimati vremenski kada da se brisu stari snapshotovi, ili kada se disk zakrca pa ostane bez prostora, sve se moze definirati. Svidja mi se sto je pod default vec sve popaljeno da se netreba previse kombinirati sta kako.

 

Uglavnom, ono što bi System Restore zapravo trebao biti, ovaj programcic radi savrseno, jer sistem restore šljaka (ako je uključen a na većini Win10 instalacija pod default je isključen) samo kada korisnik nešto mijenja tipa instalacija, driveri, a ručno i scheduled rađenje system restore pointa windowsi rade SAMO ako se u meduvremenu nesto u sistemu promjenilo, tako da je ovo puno bolje rješenje jer čuva i podatke a ne samo OS.

 

Još da se moze u free verziji modificirati scheduler kada da baca nove snapshotove, ovo bi IMO uz sve rečeno trebao biti must have za kucne pa cak i small business korisnike jer je ultra jednostavan, brzi od klasičnog OS backup restore programa, i najbitnije radi. Ovako je limitiran na jedan snapshot u 24, tj kada se unutar tih 24 sata restarta računalo.

 

Nebih ga koristio kao jedino rjesenje za čuvanje glave i podataka, više kao neki suplement na klasični backup, za eventualno brzo vraćanje sistema u pogon ako dodje do neke frke kod mice u računovodstvu, babe Đemile, i klinca koji mora stići na novi klanski war za 10 minuta a komp je riknuo, youtubera što streama. Za backup najbitnijih podataka, bilo kakve vrste Full, Differencial, Incremental, u definiranom vremenskom roku ipak treba ostaviti klasičnim programima.

 

Ovo je dušu dalo za okruzenja poput nekih javnih kompova tipa knjiznice, škole, neki kiosk itd. Jos da fakin task scheduler opcija radi....

 

EDIT2: za dualbootere 

 

http://community.horizondatasys.com/forum/rollback-rx-home-freeware/4123-dual-boot-configuration

Colossus7 ned 12.2.2017 12:49

Da, tako kazu i na official forumu. Ipak je free verzija, a ako se desi neki udes da moras restore 7 dana unazad bi bilo vecini home usera sasvim dovoljno. A s obzirom da Windoze sve uključujući desetku daju opciju da se ručno namjesti na kojem disku/particiji će se sejvati i čuvati podatci od korisnika (znači Library path za Desktop-Documents-Picutres-Music itd na Win7-8, i Storage opcija za Win10 ) u teoriji samo treba restorat Windows snapshot, a svi podatci koji bi inače bili trpani na C:\ disk pod user profile ce bit na sigurnom na drugoj particiji/disku. Restoraš snapshot, ignoriras poruku za vraćanje podataka, i vozis dalje.

 

Eventualni problem bi bili programi poput browsera sa bookmarks i ekstenzijama raznim ili  mail klijenata tipa thunderbird/outlook jer po defaultu čuvaju profile u Programdata/Program Files folderima a koriste POP3 protokol umjesto IMAP-a pa svi mailovi koji su povučeni prije na komp sa mail servera će mozda ostati na starom snapshotu, pa će ih trebat ručno vraćat. Ako je IMAP onda nema zime sam se synca.

 

Neznam samo kako bi utjecao na Cloud backup software tipa Onedrive, Dropbox, pcloud.... Vratiš snapshot, sa starom verzijom podataka, program to synca nazad u cloud i pregazi noviju verziju podataka koji se nalaze tamo, trebalo bi imati inkrementalni backup na cloudu ili verzioniranje. Neka netko testira ako moze pa nek javi dojmove. Baš me zanima da li ima kakvih problema.

 

 

 

Colossus7 ned 12.2.2017 13:02

Kada ti napravi 7 snapshota, briše stare i radi nove ili kad ostane bez mjesta na disku ako su ti snapshoti bili ogromne velicine (po defaultu u opcijama nakon sto ti c: disk ostane na manje od 2 gige slobodnog prostora  a i to isto mozes mjenjati). Znači ograničen si na 7 snapshota ali mozes koristiti za sad koliko hoces. Tko hoce više opcija koje nude uzet će pro, klasični marketing za današnje vrijeme.

hogar strašni ned 12.2.2017 14:12

mjku mujbm...instaliral ga na dva kompa kaj su bez dual boot-a, i tu radi ok, al sam prije neg sam bilo kaj dalje istražival,instaliral i na win10 s dual boot-om s Ubuntu 16.04, i nakon restarta ne mogu u windowse da se ubijem...kad uđem u boot manager  i postavim s kojeg diska da mi se digne OS, windowsi se neće dignut da ne znam kaj napravim (čak ne prolazi i "Repair your computer"uz pomoć instalacijskog medija, dok, kad postavim da starta s diska s Ubuntu-om, lunuxaš se diže bez problema...ima tko još kakvu ideju kaj da probam, osim reinstalacije windoza?

kaj se gubitka tiče, izgubil bum jedino vrijeme jer na tom kompu sam eksperimentiram, ne držim ništ važno, al bi to htio riješit bez reindstall-a...

Colossus7 pon 13.2.2017 21:45
hogar strašni kaže...

mjku mujbm...instaliral ga na dva kompa kaj su bez dual boot-a, i tu radi ok, al sam prije neg sam bilo kaj dalje istražival,instaliral i na win10 s dual boot-om s Ubuntu 16.04, i nakon restarta ne mogu u windowse da se ubijem...kad uđem u boot manager  i postavim s kojeg diska da mi se digne OS, windowsi se neće dignut da ne znam kaj napravim (čak ne prolazi i "Repair your computer"uz pomoć instalacijskog medija, dok, kad postavim da starta s diska s Ubuntu-om, lunuxaš se diže bez problema...ima tko još kakvu ideju kaj da probam, osim reinstalacije windoza?

kaj se gubitka tiče, izgubil bum jedino vrijeme jer na tom kompu sam eksperimentiram, ne držim ništ važno, al bi to htio riješit bez reindstall-a...

 Igrom slučaja sam išao nešto testirati na svojoj mašini di sam instalirao RX, i uglavnom što friday kaze predobro da bilo istinito bar za power usere :)

 

Ugl.programcic kada se prvi put instalira i trazi restart, modificira MasterBootRecord ili GPT zavisi kako je sistem instaliran, i radi toga rasturi Dual boot, iako vidim po forumu njihovom da neka ekipa koja koristi GRUB loader nema problema sa tim. Pročitaj malo po forumu njihovom mozda ti sta pomogne.

 

Kada se program odinstalira, nakon restarta MBR vrati u normalu, tako da bi to mozda rijesilo tvoj problem

 

Sada tu dolazimo do jednog za mene minusa velikog ko kuća lorda Karingtona:

 

Modificirani MBR /GPT kako ga ovaj program poštela znači:

 

Bootabilni Rescue PE diskovi tipa Hirens, Windows OS origig install medij rescue sekcija di se popravlja sve, MS DaRT, backup rescue diskovi tipa Acronis , Paragorn, Macrium, Aomei itd ni jedan ne radi poslje toga sve sam ih testao sad tj, rade ali OS disk/particiju uopce ne vide, tj. ako ga vide  detektiraju ga kao RAW/unformatted, sto znaci da sa 90% nekih popravaka, backupa i vraćanja backupa nemozes napraviti dok je ovaj programcic instaliran na disk. 

 

Što se backupa tiče jedina opcija je Sector by Sector backup. što znaci da ce backup program svaki put morati raditi FULL backup cijelog diska svaki sector na disku oni koji sadrze i koji ne sadrze podatke, a ne samo particije diska ili OSa (tj zauzetih gigabajta), što znači u SSD varijacijama minimalno 120 giga svaki put, a od 250 Giga do 2TB na mehaničkim diskovima. Sretno sa backupiranjem i restoranjem na takav način lol.

 

 

Najzalosnije sto cak i kada se boota u Windoze, kada se bilo koji backup program pokrene unutar samih windowsa tretira kao raw/enkriptirani disk kao da si npr instalirao bitlocker ili veracrypt. Jedina backup opcija je Sector-by-sector.

 

(restore takvog backupa sa instaliranim RX na disku neznam da li radi nisam testao)

 

Sorry ali meni to na mojim mašinama nije opcija. Uninstall. 

 

Treba li uopce spominjati da onda Bitlocker enkripcija ili Veracrypt/Truecrypt enkripcija na diskovima uopce ne radi, ili ce raditi masu problema pri radu?

 

Još uvijek super za gore nabrojanu ekipu, di dodjes povremeno jednom dvaput godisnje, stisnes home button i ispadnes superheroj manje tehnicki podkovanoj ekipi kojoj je redovni backup i koristenje istog na razini  *sajens fikšn* sfere dejstovanja što bi rekla legenda ISK.

 

Evo slike sa mog backupa danas, sva sreca isao sam provjerit jer mi je bilo cudno zasto mi na daily backup nije izbacio nikakvu poruku poslje zavrsenog backupa kao inace.

 

hogar strašni uto 14.2.2017 13:55

hvala na pomoći...ono kaj je bilo očigledno rješenje, ja slijepac nisam videl...onaj boot od RBRx-a (koji se diže prije winsa) ima tam opciju - uninstal i povratak na prvi snapshot, koji je napravljen još u windowsima, prije restarta, restarta nakon kojeg počinju muke :( ...uglavnom, to radi, (znači  "uninstall" i iz ponuđenog izabrati prvi snapshoot s popisa) pa ak netko bude "mudrac" ko ja, evo mu rješenja :)

Colossus7 čet 16.2.2017 19:36
PzKpfw kaže...

Dal' se RollBack može promatrati kao System Restore na steroidima??

 

Dal' spašava od virusa??

 Da na prvo pitanje, iako kako sam pisao gore za razliku od klasicnog system restorea utjece i na podatke koji su nastali u meduvremenu a ne samo na OS registry postavke. tj kad vracas stari snapshot vratit ces podatke iz novijeg snapshota kojeg napravi prije nego vrati na taj stari koji si izabrao mountanjem tog snapshota kao virtualnog diska poslje restorea starog.

 

 

Da i Ne na drugo, protiv klasičnih virusa koje napadaju OS i podatke pomaze ako imas snapshot prije zaraze, a ako poberes neki virus-ransomware koji napravi hijack i enkripciju i MBR hdda onda mislim da nema pomoći, jer i sam taj RX ovisi da se boota prije OSa koristeći modificirani MBR (ona f11 opcija prije OS boota) pa ako ga ransomware skrši adio.

 

Klasični backupi na externom disku ili cloudu su jos uvijek n1 za duševni mir.

BlackMoon pet 17.2.2017 08:10

Mislim da je ovo prilično opasan program, jer puno brlja po sistemu, a ima i bugova. Ubojita kombinacija. Drugo, pravi System Restore ne dira podatke. Znaći, ako su oni postojali prije, postojati će i iza točke vraćanja....Svaki iole ozbiljniji juzer redovito radi backup sustava, pa čemu se zamarati s ovim?