Komentari Osobnog stava

Dobar posao s IBM-om nastavit će egzodus hrvatskih

Vezano uz: Dobar posao s IBM-om nastavit će egzodus hrvatskih

Old Iggy sri 27.7.2016 08:56
nikbkk kaže...

OMG ti mora da si izuzetno zabavan IRL. IBM/AOL i slični su bili samo za poslovnjake - možda su davali uslugu i nekoj privatnoj osobi ali garant manje od 10 korisnika. Govorim o ISP-u koji je bio dostupan običnim smrtnicima. Carnet nije bio. Besplatni CMU je bio preopterećen 96e i nisi mogao dobiti vezu nikad. Znači da li si ti kao običan smrtnik mogao iz prvih 3 pokušaja dobiti pristup internetu preko CMU? Nisi i ne laži. Morao si zvati međužupanijski od kojih je jedino CMU Dubrovnik bilo moguće dobiti u prva 3 pokušaja u recimo 19h. Znači obični smrtnici su morali koristiti PRVI ISP u hrvatskoj - ht/hpt/hinet/poštu. Onda je Damir Sabol dobio poklon u obliku dozvole da pruža pristup Internetu putem svoje (tada) nepostojeće tvrtke - Iskon. I tako je otvoren duopol gdje su dvije povlaštene tvrtke u Hrvatskoj kočile razvoj Interneta i sad piše kak nemože sa dobiti od čistih 200k eura zaposliti više programera.

Jesu li svi navedeni ISP? jesu.

Jesi li se mogao spajati i preko drugih? Jesi, ja sam najčešće išao preko Open.hr-a.

Što misliš, zašto je bila gužva? Obični ljudi se nisu spajali do pojave Hineta? Daj se ouzbilji.

nikbkk sri 27.7.2016 14:09

- Prosječnom korisniku Internet nije bio dostupan.

- Nisi se mogao spajati preko drugih jer ti internet nije bio dostupan.

- Prosječni korisnik nije se spajao na internet do pojave hineta.

 

Kraj diskusije, pretvrdoglav si.

Old Iggy sri 27.7.2016 14:52
nikbkk kaže...

- Prosječnom korisniku Internet nije bio dostupan.

- Nisi se mogao spajati preko drugih jer ti internet nije bio dostupan.

- Prosječni korisnik nije se spajao na internet do pojave hineta.

 

Kraj diskusije, pretvrdoglav si.

Gle. što da ti kažem. Radio u to doba, pružao usluge u to doba.

Kao i mnogi drugi.

Floki čet 28.7.2016 13:09
ante_etna kaže...
Floki kaže...
Old Iggy kaže...
Floki kaže...

Dosadni ste više sa tim pričama o povlasticama, koji god sektor da je u pitanju. Ako možeš radi, ako ne možeš, ključ u bravu.

Najlakše je reći ključ u bravu. Poslodavac će se snaći, što s brdom radnika?

Subvencije su potpuno normalna stvar u današnjoj ekonomiji. Pitanje je samo kako se i zašto daju.

 Daj, gdje ti živiš, radnici od tih subvencija nemaju ništa. Te subvencije su samo kupovanje poikitčke podrške. Što misliš zašto sav tisak podržava zorangutana? Pa smanjio je stopu PDV na tisak. U biti zorangutan je kupio BMW nekom uredniku, u stvari svima na taj način kroz olakšice. Legalno, ali koruptivno do kraja.

 Sanader je prvi smanjio PDV na tisak, dakle Zorangutan je samo nastavljao svijetlu tradiciju HDZ-a.

 Aha, nije to jedina sličnost između Sanadera i zorangutana. Fimi media i Madison su sljedeća sličnost, a i isplata milijunskih bonusa politički podobnim direktorima javnih poduzeća su isto velika sličnost.

Razlika je što je Sanader ipak gospodin, pa ne bi doveo kvartovskog obijača auta u vladu, a zorangutan i takve kokošare bi stavio u vladu. Razlika je i što je Sanader radi Fimi medie bio u Remetincu, a zorangutan radi Madisona još nije, a u biti su to ista kaznena djela.

 

Kad bolje razmislim, i ja bi koji milijunčić bonusa, kao ona članica sdpea iz uprave Hrvatskih šuma. Malo sam vagao, pa skužio da mi je pametnije za ispuniti tu želju se upisati u sdp, nego u hdz. Ma dao bi i hdz koji milijunčić preko bonusa, nisu ni oni bez srca za siromašne direktore, ali kao član sdpa neću u remetinac, kao član hdzea bi za te stvarčice mogao u pržun.

 

Samo ti udaraj td, ma će drugarica iz sdpea strpati 1,2 mil kuna bonusa u džep, cijelu dobit ovoga poduzetnika što mijauče za olakšicama.

Interesantna relacija, ovaj izvozi software, vrijedan i sposoban čovjek, a sdpeovi puleni malo konsolidiraju bilancu Hrvatskih šuma umjetnim računovodstvenim tehnikama da bi stekli uvjete za te dogovorene bonuse i njih 5 preko bonusa drmne svaki po godišnju dobit ovog poduzetnika.

 

Nisam protiv ovog čovjeka, protiv sam selektivnih olakšica i subvencija. Nadam se da će nam svima smajiti opću stopu PDV a svim poduzetnicima stopu poreza na dobit. To je pravi put, političkim pulenima manje bonuse, a nama svima manji porezi. Evo, ako je ova posljednja  mjera vlade u vezi ukidanja paketa paraporeza koja ima opći karakter kompenzirala ukidanje selektivne mjere olakšice IT sektoru, mogu samo reći da treba tako nastaviti.

dd.inc uto 2.8.2016 02:59
Tonči kaže...
dd.inc kaže...
Što se tiče poticaja, oni su izvrstna stvar. Problem je ako pravila za njih nisu jasna, a za to je krivac vlada i sudstvo. Jedino ukazujući na probleme poput ovog i pritiskom na nadležne, se može nešto promijeniti na bolje s vremenom.
Što se tiče zarade Sabolove tvrtke, zar vi stvarno mislite da je to veliki novac!? Plati kvalitetnog radnika 10-15k Kn, pa tome pridodaje sve poreze, prireze i zareze i godišnje ode vrlo puno love. Marketing na svjetskom tržištu isto tako pojede jako puno novaca, a bez marketinga taman da imaš izvrstan proizvod, teško da će netko za njega saznati.

Poticaji nisu izvrsna stvar. Ne vidim ništa izvrsno u tome da država reketari populaciju porezom, a onda taj porez poklanja jednakopravnim privatnicima, domaćeg ili stranog tipa. Protiv poticaja se treba boriti svim sredstvima.

Što se tiče plaćanja radnika, Sabol nikad nije bio škrtac na ljudima, sumnjam da je i sad, no što se plaćanja tiče, čak i duplo od cifri koje spominješ, i dalje je bitno jeftinije od istog čovjeka u Zapadnoj Europi. 

 Država bi i trebala funkcionirati tako da preraspodjeljuje novce u sektore koji su strateški važniji! Porezi se plaćaju ovako i ionako. Bitno je kao što sam i rekao, da se pravila oko poticaja urede na najbolji mogući način, a narod je taj koji treba vršiti pritisak na zakonodavce. Na taj način (kad već imamo takve spodobe na vlasti stalno) se gotovo jedino može utjecati. Drugi način je naravno revolucija, a za koju se opet ne zna s kim/čim će na kraju završiti.

GNU+Linux sri 3.8.2016 08:39

Zapravo iz prve ruke vam mogu reći da su me pokušali regrutirati u taj IBM call centar u Zagrebu još u 2. ili 3. mjesecu. A onda kao što znate se ova vlada tek formirala.

Tako da j*** se Tim, nisi ti za ovo ništ zaslužan.

F10EXX pet 5.8.2016 00:08

Pricas gluposti, puno prije nego preko poste smo se i ja i vecina mog razreda tada spajali preko IBMa, a mnogi i preko Carneta. Stari mi je sveucilisni profesor pa smo imali relativno lagan pristup, ali dmo presli na IBM. Ja sam placao preko Amexa, i sjecam se da je bilo dost jeftino. Dobro, ovisi o provedenom vremenu, ali nije bilo nista nedostupno sirokoj populaciji.