dalibor ned 13.12.2015 14:45
Visak kaže...
Ne vidim što je čudno da lijeve stranke nisu oduševljene poslovnim modelom u kojem su radnici slobodni od:
Zdravstvenog osiguranja
Mirovinskog osiguranja
Sigurnosti da će sutra imati posao
Mogućnosti da ikako utječu na bilo što u kompaniji

Vozači su svedeni na najamne radnike, što je tek jednu stepenicu iznad kmetova. Nekima takav model može i odgovarati, ali opet nije fer tržišna utakmica prema onima koji plaćaju doprinose.

 Upravo tako. Oleg, fulao si futbal totalno. Dobro, možda zbog toga, jer u hrvatskoj nemate radikalne ljevice. Radikalne u smislu da njezino ljevičarstvo ne proizlazi iz imena stranke, nego od njene suštine, od njenih ljudi. Sharing ekonomija je na prvi pogled, kako je Oleg to dobro uočio, jako privlačna - sam svoj gazda, radiš kako hočeš, kad hočeš. Oleg, to se zove prekarizacija. Nemaš stalnost, nemaš sigurnost, nemaš para za doktora - ko te jebe, sam si svoj direktor. To se u suštini (bar kod nas u Sloveniji) več uveliko dogadja i nije ni malo pozitivno. Naime, sve je manje ljudi zaposlenih preko radnih ugovora, nego preko agencija ili čak samozaposlenih kod svog s.p. (samostalni poduzetnik, neznam dali to imate u HR), a nemaju radni, nego običan ugovor izmedju dva pravna lica. Znači ne važi jim zakonodavstvo iz domene rada, nego obično. U slučaju da se nadju na ročištu, možeš misliti koja strana ima više pravnih "argumenata", to jest dobro plačenih odvjetnika.

Oleg, to je čisto sranje i kukavičje jaje. Protiv toga bi trebali ustati svi, ne samo ljevičari.

 

Daj na moment zamisli sebe u toj poziciji - da za Bug i ostale revije radiš samo i isključivo preko ugovora, sam si plačaš u mirovinski, sam plačaš troškove zdravstva, nema plačenog godišnjeg....naravno da neoliberalci jedva čekaju nešto takvo, jer kako kažu, troškovi rada su enormni. Što naravno nije istina, kako je to več Marx dokazao u Kapitalu I in II, te u nova doba i Piketty.

 

Baš me zanima gdje radi Zoidberg, inače največi neoliberalni trolovi skoro su uvjek uhlebljeni u neki "socialistički" sistem kao visoka škola, neki institut ili čak državni organ.

g12356 ned 13.12.2015 15:00

Čuo sam za to, uništava se "proleterski" stalež i stvara "prekarijatski" stalež. Jedina razlika je što ovaj novi nema nikakvu poslovnu sigurnost i općenito manja radnička prava(ako ih ima). I kod nas inače dolazi samozapošljenje ali za sada je tek u povojima.