Cluster pet 20.9.2019 22:28
GranDaddo kaže...

Niti jedna Tesla nije završila krug, a da se nije pregrijala.

 

Ja razumijem i zašto Rimac nejde na Ring. 

 

Tesla na Nurburgringu, cijeli krug:

 

https://www.youtube.com/watch?v=Dphw4km60m4


https://www.youtube.com/watch?v=F3IHb8RFV_g


https://www.youtube.com/watch?v=gb9j78-aQf4


https://www.youtube.com/watch?v=YJT4OtufDss

 

civicar kaže...

Nurburgring je definitvno jedna od najzahtjevnijih trkacih staza na svijetu, i najbitnije pitanje je s kojim tocno speckama je Tesla izasla na stazu. Iznimno bitno je s kojim gumama su vozili.

 

Porsche je izjavio da je za Taycan Turbo na Ringu koristio “stock” 21incne ljetne gume koje ce dolaziti na novim Taycanima (Goodyear Eagle F1, Pirelli P Zero).

 

Za Teslu jos neznamo koje gume su koristene na Ringu, vidjeni su sa Michelin Sport Cup 2 R gumama ( R za Race) - te gume nisu tvornicka opcija u Tesli.

 

Takodjer kruze glasine po kvartu da je Tesla mozda koristila i Goodyear Eagle F1 Supersport RS gume - takodjer iznimno trkaci orijentirane gume.

 

Prva Michelinova guma koju sam spomenuo po samom Michelinu daje 0.5sec prednosti po km u odnosu na standardnu gumu na stazi (Ring je 20+km duzine) - https://www.michelin.co.uk/auto/tyres/michelin-pilot-sport-cup-2-r

 

Svakako su gume jako bitna komponenta na svakoj stazi - znati ce svatko tko je bar jednom probao Grobnik ili bilo koju stazu. 

 

Evo jos jednog zanimljivog teksta gdje se vidi koliko znaci trkaca guma u odnosu na obicnu po krugu na stazi- https://www.whichcar.com.au/features/road-tyres-vs-track-tyres-test

 

Ako su isli sa stock Teslom (makar i novim modelom koji ce tek u produkciju) respect do poda. Ako su koristili nesto od trkacih guma, ili dodatno modificirali auto (izbacili interijer, roll bar) onda ovo i nije neki doseg, vec realno ocekivanje za auto modificiran za stazu.

 

Mislim da su u pitanju Michelin Pilot Sport Cup 2 R gume, poluslickovi koji imaju DOT, odnosno guma je legalna da se vozi na cesti.

 

Stock tvornicki auto koji testira tvornica na Nurburgringu, to je gotovo nemoguce. Najrealnija vremena imaju testiranja iz casopisa Sport auto, gdje je vozac obicno Horst von Saurma, gdje dobiju produkcijski auto. Doduse i ti testni auti znaju biti "prljavi".

 

Cisto za primjer, novinarski Renault Sportovi su brzi od bilo kojeg serijskog i bolje napravljeni... Takodjer, gume koje su koristili za rekorde su bile posebne mjesavine, a ta guma se mogla kupiti samo u ovlastenom servisu. Dakle isto ime gume kao na serijskom modelu, ali drugacija mjesavina. Najbolja je prica sa TVR-om, TVR je imao testnu Cerberu sa barem 300 kubika, ako ne i pola litre viska, a serijski auti su redovno bili bitno slabiji nego su trebali biti :) Ali svejedno su isli ko' kuga :)

 

Nije tu samo Nurburgring u pitanju, praksa da novinarski auti budu "specijalni" je cesta kod svih proizvodjaca... Neki to rade ocitije, a neki prikrivenije, neki tuniraju, a kod nekih je samo stvar finalne kontrole i podesavanja... Ferrari recimo to radi vrlo otvoreno i zeli sve kontrolirati... Sjeti se clanka od Chris Harrisa koji je prvi otvoreno progovorio o tome, pa je dobio zabranu od Ferrarija...

 

A mozemo i o tome da su sva ta vremena nebitna, jer ih rade testni vozaci koji imaju milijune kilometara u tom autu i znaju svaki kamencic na Ringu.. Da umjesto njega stavimo bilo kojeg F1 ili WRC vozaca nema sanse da tako odvozi, a kamoli neki obican vozac... S druge strane Nurburgring je bio i ostao glavna staza za sve proizvodjace i za dokazivanje, tako da je odlican za PR.

 

 

 

BlueMax kaže...

Napisao sam jedan pdulji post o utjecaju različitih faktora na brzinu na pisti i onda ga zaboravio postati. Posebnu pozornost obratio sam na masu. 

Uglavnom, ne da mi se sad sve to ponovo pisati pa ću maksimalno skratiti.

 

Taycan Turbo - 7:42 - 2360kg - 670KS

Tesla (prerada) - 7:23 (neprovjereno) - podaci o snazi i masi nepoznati

 

VW ID R - 6:05 - 670KS - 1140kg

Porsche 919 - 5:20 - 720KS - 850 kg

 

 

Dakle automobili slične ili iste snage s ogromnom razlikom rezultata. Zašto? Zbog male mase. Automobili veće mase ne mogu snagom nadoknaditi vrijeme na Ringu.

Zato Rimca nema na Ringu. Reklamira ga kao superautomobil boljih performansi od bilo čega ikada. Na pravcu to možda i je. Na Ringu nema šansi sa svoje 2 tone.  

 

Usporedba trkacih automobila, cestovnih automobila i koncepata, gdje se jedni usporedjuju s drugima, a neki od tih koncepata jos niti ne voze nema apsolutno nikakvog smisla.

 

mystik kaže...
BlueMax kaže...

 

Porsche 919 - 5:20 - 720KS - 850 kg

Samo ispravak/dodatak. Da, 720PS je output V4 motora u 919 EVO. Standardni 919 ima oko 500tinjak konja iz motora. 

No, treba dodati i hibridni sustav koji u EVO ima 8.36MJ i električni motor snage 440PS(400PS u običnom) na prednjoj osovini. Uključivanje električnog motora nakon izlaska iz zavoja za dodatno ubrzanje i korištenje istog na dugim ravnicama za daleko brže dostizanje top speeda su razlozi zašto je vrijeme takvo kakvo.

O bodywork promjenjama naspram standardnog 919 nema potrebe.

No činjenica je da jedina stvar koja ima ikakve šanse postići bolje vrijeme jest F1 bolid. Iako 919 ima prednost kod regeneracije. Ne postoji drugi bolid, a o autima da ne pričamo koji ima ikakvu mogućnost postići i približno vrijeme. Čak ni drugi LMP1 bolidi zbog drugačijeg ERSa. O električnim stvarima nema smisla jer baterije dovoljnog kapaciteta za kompletan krug jednostavno donose previše mase.  

 

BlueMax kaže...

Vidim da na avataru imaš Audija LMP1 pa ću ti vjerovati na riječ :)

 

919 je i bez EVO prerada trkači auto i svaka usporedba s cestovnim autom je besmislena. Tako i usporedba Taycana i prerađenog Modela S nema smisla. Nije Model S ovdje pobijedio Taycana jer ovo nije Model S. Kad i ako vrijeme bude službeno biti će upisano na "non production/not street legal" listu, a na toj listi ga jedna Impreza STI dere za pola minute. Naravno ta Impreza veze nema s cestovnom Imprezom isto ko što ni ovaj Model S veze nema s cestovnim modelom S. A Taycan je već upisan na "production" listu. Istina, njegov rekord u kategoriji "produkcijski električni automobil s četvera vrata (mogli su još dodati i "plave boje") i nije neki bitan rekord ali Model S ga nije skinuo niti je pokušao. Točnije, Model S nikad nije završio krug na Ringu. Svi oni rekordi postignuti u kategoriji "četvera vrata" na Laguna Seci i ostalim trkalištima postignuti su s istim ovim autom tj. modelom koji s produkcijom veze nema. Pojednostavljeno, Porsche je najbrži serijski električni auto. Ako zanemarimo je li auto serijski onda Porsche na Ringu ima više od 2 minute brže vrijeme od Tesle.

Tesli se priznanje može odati tako da se uvede kategorija "non production električni sedan s četvera vrata". Jedini problem je da bi taj rekord osvojio i da je vozio krug pola sata.

 

BlueMax kaže...
ansha kaže...
mystik kaže...

No činjenica je da jedina stvar koja ima ikakve šanse postići bolje vrijeme jest F1 bolid. 

 

Da, to bi bilo zanimljivo, 919 Evo je lani skinuo rekord F1 na SPA pa ga je kasnije F1 skinula ali za manje od 0.2s. Vrlo su blizu, Evo je tezi al jaci...

 Evu su dozvoljene neke tehnologije (tj. sve je dozvoljeno) koje su u F1 zabranjene.

Ako je na SPA toliko minimalna razlika mislim da na Ringu F1 sigurno pobjeđuje. S obzirom na skoro 3x duljinu staze mislim da bi današnji F1 bio ispred barem 6-7 sekundi.

 

AFAIK Porsche 919 Evo su napravili bas da ruse F1 rekorde na stazama i to rade vrlo uspjesno.

 

GranDaddo kaže...

Update - Tesla neće rušiti rekord ovaj tjedan. Vraćaju se u US na dodatne preinake. 

I kak nećeš mrziti Tesla fan boyeve. Ne samo da nisu niš napravili, niš službeno objaviti, ali svi uzimaju zdravo za gotovo da je sve "done deal". Tesla nezna ni kaj će Plaid verzija imati, ali svi se drže da će biti na tržištu iduće godine (Oct/Nov) i da ruši AMG GTR Pro na Ringu. Pas glavu i svijetu kad više za niš ne trebaš dokaz. Samo tweet i to je to.

 

Poveznica sa Rimcem je ocigledna :)

 

agent_00klc kaže...

Koristili su trkace slickove.

Jasno ko dan, pogledaj video.

Na cestovnim gumama MS Plaid nije brzi od Taycana Turbo

 

Industry-Pool Prototype / Erlkönige 18.09.2019 Nürburgring Nordschleife

Od 3:15s pa nadalje

 

Premotaj na 3.30, vidjeti ces da to nisu trkaci slickovi. Prema ripnama rekao bih da je to Michelin Pilot Sport Cup 2 R.

Feudalac ned 22.9.2019 08:01
BlueMax kaže...

Nećeš istu vrstu i isti kapacitet baterija staviti u auto s kojim se želiš hvaliti dosegom i u onaj s kojim želiš što brže odvoziti 20km. Ne znam iz kojeg dijela mog posta si pročitao da Porsche ima dvostruko bolje baterije ili da Tesla ne zna s baterijama?

Taycan je postavio rekord Ringa u jednoj kategoriji.

 Boldano - možda ti nećeš. Imaš li ikakav dokaz da je to stvarno tako bilo? Što kad auto dođe na tržište i ne može ni blizu objavljenog rezultata? Tvrdiš možda da Tesla neće izbaciti plaid varijante Roadstera, S i X-a iako je to objavljeno na službenom kanalu što povlači odgovornost prema investitorima? 

BlueMax ned 22.9.2019 10:51

Može Tesla izbaciti Plaid verziju ali to opet neće biti ovaj auto s Ringa. Također, o Teslinim obećanjima možemo esej napisati.
Postoje neka pravila i uvjeti koji se moraju ispuniti da bi auto upao u kategoriju produkcijskog. Porsche ih je ispunio, Tesla nije. Zašto?
Sad najavljuju skidanje još 10 sekundi. Misliš da će to dobiti promjenom vozača? Ne, opet će modificirati auto što jasno govori kako ovo nije produkcijski auto. Nisam vidovit pa ne znam hoće li onda napraviti takvu seriju i zvanično dignuti Taycana sa trona. Možda i hoće. Musk je egoist i ima novca. Na listi svakako ima auta koji su napravljeni u minimalnim serijama samo da bi se upisali na Ringu. Kažem, možda to i Tesla napravi, ne bi me čudilo. Za sada nije. Ono što meni u cijeloj ovoj priči smeta su zaključci nekih kako je Tesla od 90 000€ dignuo Taycan od 150 000€ na stazi. Prvo, približno opremljen P100d s Ludicrous performance packom košta 150000€ i nije ni približno toliko brz te nikad nije uspio odvoziti krug. To je sadašnjost. Što će Tesla napraviti u budućnosti i kakav će biti Porscheov odgovor na to ostavimo budućnosti. U toj budućnosti me više zanima što će reći Mercedes i Bentley kojima su sedani s četvera vrata vrh ponude nego Porsche koji će rekorde obarati u drugim kategorijama.

Feudalac ned 22.9.2019 14:32
BlueMax kaže...
Može Tesla izbaciti Plaid verziju ali to opet neće biti ovaj auto s Ringa. Također, o Teslinim obećanjima možemo esej napisati.
Postoje neka pravila i uvjeti koji se moraju ispuniti da bi auto upao u kategoriju produkcijskog. Porsche ih je ispunio, Tesla nije. Zašto?
Sad najavljuju skidanje još 10 sekundi. Misliš da će to dobiti promjenom vozača? Ne, opet će modificirati auto što jasno govori kako ovo nije produkcijski auto. Nisam vidovit pa ne znam hoće li onda napraviti takvu seriju i zvanično dignuti Taycana sa trona. Možda i hoće. Musk je egoist i ima novca. Na listi svakako ima auta koji su napravljeni u minimalnim serijama samo da bi se upisali na Ringu. Kažem, možda to i Tesla napravi, ne bi me čudilo. Za sada nije. Ono što meni u cijeloj ovoj priči smeta su zaključci nekih kako je Tesla od 90 000€ dignuo Taycan od 150 000€ na stazi. Prvo, približno opremljen P100d s Ludicrous performance packom košta 150000€ i nije ni približno toliko brz te nikad nije uspio odvoziti krug. To je sadašnjost. Što će Tesla napraviti u budućnosti i kakav će biti Porscheov odgovor na to ostavimo budućnosti. U toj budućnosti me više zanima što će reći Mercedes i Bentley kojima su sedani s četvera vrata vrh ponude nego Porsche koji će rekorde obarati u drugim kategorijama.

 Kad se proda par primjeraka bit će produkcijski. Za sada je to ostvareno s predprodukcijskim modelom što su i sami rekli pa nas ne trebaš uvjeravati da porsche laže kako bi dokazao da i Tesla laže. 

Cijene i ostalo na stranu, mi ne znamo koja varijanta porschea je ostvarila rezultat, za pretpostaviti je najjača, a vidjet ćeomo kako će to izgledati s produkcijskim modelom u rukama "običnih" ljudi. Također, ni Porsche ne lovi najjače vrijeme bez zaštitne opreme tako da ni taj model nije onaj koji će netko moći kupiti.

BlueMax ned 22.9.2019 15:04
Feudalac kaže...

 Kad se proda par primjeraka bit će produkcijski. Za sada je to ostvareno s predprodukcijskim modelom što su i sami rekli pa nas ne trebaš uvjeravati da porsche laže kako bi dokazao da i Tesla laže. 

Cijene i ostalo na stranu, mi ne znamo koja varijanta porschea je ostvarila rezultat, za pretpostaviti je najjača, a vidjet ćeomo kako će to izgledati s produkcijskim modelom u rukama "običnih" ljudi. Također, ni Porsche ne lovi najjače vrijeme bez zaštitne opreme tako da ni taj model nije onaj koji će netko moći kupiti.

 Krivo, znamo točno koji model, Taycan Turbo i taj model je upisan na listu, znači nije najjača verzija. Zašto Porsche nije išao s Turbo S modelom možemo samo nagađati. Možda zato što sebi žele ostaviti prostora za napredak a možda zato što još nisu napravili 25 primjeraka spremnih za registraciju na cestu, što je uvjet ulaska na produkcijsku listu. Da ne znamo, kao što kod Tesle ne znamo, ne bi bio na listi.

Zaštitna oprema vozača nije nešto što daje bolje vrijeme, dapače, i također je propisana. Kako će izgledati u rukama običnih ljudi je također nebitno jer govorimo o rekordu staze a ne Špičkovine donje. To što su u pitanju profesionalni vozači od kojih neki drže rekorde s više različitih automobila dodatno daje na težini usporedbi samih automobila a otklanja utjecaj vozača. 

Kako će sve to izgledati u rukama običnih vozača možda bolje pokazuje činjenica kako je Tesla opet završio na šlepu. A ni to nema veze s postignutim vremenom na stazi i to je jedna druga tema.

GranDaddo pon 23.9.2019 10:54

Neki od ovih videa nisu relevantni, jer npr. za Tesla 3 Performance krug nije kak spada (kočnice su se pregrijale - izvor - Carscoops). Tako da amaterske vožnje možda i izdrži. Svi koje sam ja gledao i s kojima sam pričao sa staze - nije išlo. Možda do vremena, možda do znanja. Neznam. Drage volje ću reći da sam u krivu i da s turističkom vožnjom ide krug. 

 

Mislim da su u pitanju Michelin Pilot Sport Cup 2 R gume, poluslickovi koji imaju DOT, odnosno guma je legalna da se vozi na cesti.

 

Da, krenuli su s tim, ali su završili sa Goodyear F1 Supersport RS. Za sad nisu dostupne ni kod Tesle. Jalopnik piše "Unobtanium tires".

Bilal uto 8.10.2019 20:06
Cluster kaže...
southy kaže...

 

Ne znam što čeka Rimac da ne pošalje neki svoj model na stazu jer mislim da bi ih ostavio sve da gutaju prašinu.

 

Rimac napada Nürburgring jos od 2017.

https://www.index.hr/auto/clanak/rimac-napada-n%C3%BCrburgring-i-najavljuje-novi-model/951963.aspx

 

Uskoro ce 2020., a na Nürburgringu jos uvijek nismo vidjeli niti jedan od 88 (nije tipfeler) Concepta One, nepoznat broj primjeraka Concepta S napravljenog bas za stazu i 150 primjeraka Concepta Two.

 

Feudalac kaže...

 

Vezano za Rimca, mislim da je upravo on odradio krug na Ringu (porsche, hint hint vink vink nud nud nud)

 

U novoj Porscheovoj ikoni Taycanu, njihovu prvom potpuno električnom automobilu čija je proizvodnja startala ovaj tjedan, nema dijelova iz Rimac Automobila iako su strateški partneri i iako je Mate Rimac među prvima testirao Taycanove mogućnosti.

 

https://novac.jutarnji.hr/makro-mikro/porsche-je-svoju-buducnost-ulozio-u-jedan-automobil-a-kako-se-u-tu-pricu-uklapa-rimac/9356225/

 Concept One je napravljen u 8 primjeraka, i jedan je izgorio. Hoće li se voziti na Nürburgringu zavisi od presotalih 7 vlasnika tog vozila. Concept S je navodno napravljen u samo 2 primjerka. Stvarno ne znam više ništa o tom autu. A C_Two još nije u proizvodnji...

 

Naravno da Rimac nema ništa sa Tycanom. Tycan je bio u planovima puno prije nego je Porsche uložio u Rimca...

 

Zašto niko ne govori kako Mercedes-AMG Project ONE sa F1 motorom nema vrijeme na Nürburgringu? U razvoju je daleko više od Rimca C_Two. I navodno je već odavno finaliziran, a nigdje ga niko nije vidio... Samo se priča...

 

Što se tiče ovog neslužbenog Teslinog "rekorda", neće nikada ni postati služben, jer se ne može staviti u istu rečenicu sa Tycanom. Ovi su vozili na slickovima, sa vanserijskim kočnicama, i šta sve ne... Dovoljni su samo slickovi da bude razlika u krugu i veća od ove. Neko je napisao da je razlika između slicka i obične cestovne gume oko pola sekunde po kilometru. A to nije istina, razlika je puno veća. ko prati F1 zna kolika je razlika između različitih komponenti slickova (između tvrđe i mekše mješavine), i to na puno kraćoj stazi. A da ne govorim kolika je razlika kada u F1 stave gume za promjenjive uslove, ili kišne (gume sa rabama, što je otprilike ekvivalent standardnih cestovnih guma i slickova), pa se pokušaju sa njima voziti po suhu... Ne treba dalje, samo gume mogu omogućiti još veću razliku od ove. Jedni su došli da testiraju performanse produkcijskog modela, dok su drugi došli da obore rekord, da bi se kurćili po internetu pred svojim fanbojima...

Posmatrač uto 8.10.2019 20:23
ivanzu kaže...

Nitko pametan ne prati te rekorde koje rade matične tvrtke jer velika veličina manipulira rezultatima tako što auta uopće nisu tvornička. 

 Jesu tvornicka ali nisu produkcijski modeli tj nisu stock ;)

MrBlc uto 8.10.2019 20:28
Jakovp kaže...
Prvo, da, da ostanu na istom tipu ćelija ne bi mogli smanjiti paket za dobiti istu snagu.

Drugo (ovdje se baš vidi da totalno ne kužiš kako funkcioniraju baterije), sa pražnjenjem paketa malo raste unutarnji otpor, no ćelije uvijek mogu davati istu struju, samo će isporučivati sve manji i manji napon (a time i potencijalnu snagu, do možda nekih 20% manju), dok se ne potroše.

U pravu si, međutim, baterija je u regularnoj Tesli projektirana da izdrži nekoliko tisuća ciklusa, a ova verzija je prilagođena za rekord staze, pa je potpuno nebitno u kakvom će stanju ostati kad vožnja završi, što omogućuje rezanje na masi.

Cluster čet 10.10.2019 17:11
Bilal kaže...

Concept One je napravljen u 8 primjeraka, i jedan je izgorio. Hoće li se voziti na Nürburgringu zavisi od presotalih 7 vlasnika tog vozila. Concept S je navodno napravljen u samo 2 primjerka. Stvarno ne znam više ništa o tom autu. A C_Two još nije u proizvodnji...

 

Naravno da Rimac nema ništa sa Tycanom. Tycan je bio u planovima puno prije nego je Porsche uložio u Rimca...

 

Zašto niko ne govori kako Mercedes-AMG Project ONE sa F1 motorom nema vrijeme na Nürburgringu? U razvoju je daleko više od Rimca C_Two. I navodno je već odavno finaliziran, a nigdje ga niko nije vidio... Samo se priča...

 

Što se tiče ovog neslužbenog Teslinog "rekorda", neće nikada ni postati služben, jer se ne može staviti u istu rečenicu sa Tycanom. Ovi su vozili na slickovima, sa vanserijskim kočnicama, i šta sve ne... Dovoljni su samo slickovi da bude razlika u krugu i veća od ove. Neko je napisao da je razlika između slicka i obične cestovne gume oko pola sekunde po kilometru. A to nije istina, razlika je puno veća. ko prati F1 zna kolika je razlika između različitih komponenti slickova (između tvrđe i mekše mješavine), i to na puno kraćoj stazi. A da ne govorim kolika je razlika kada u F1 stave gume za promjenjive uslove, ili kišne (gume sa rabama, što je otprilike ekvivalent standardnih cestovnih guma i slickova), pa se pokušaju sa njima voziti po suhu... Ne treba dalje, samo gume mogu omogućiti još veću razliku od ove. Jedni su došli da testiraju performanse produkcijskog modela, dok su drugi došli da obore rekord, da bi se kurćili po internetu pred svojim fanbojima...

 

Broj proizvedenih primjeraka Concepta One je nepoznanica vjerojatno i samome Mati Rimcu.

 

The production is limited to only 88 units, 10 to 15 cars per year.

 

https://web.archive.org/web/20170721201206/http://www.rimac-automobili.com/en/press/releases/concept_one-competing-at-the-concorso-deleganza-villa-deste/

 

Stigle su predbiljezbe za 88 automobila:

 

https://www.24sata.hr/news/velika-potraznja-i-princ-uzdise-za-elektrojurilicom-iz-hrvatske-264457

 

Rimac o Concept_Oneu: Kupci nam stižu sa svih strana svijeta, već smo ih prodali deset!

 

https://www.jutarnji.hr/autoklub/aktualno/rimac-o-concept_oneu-kupci-nam-stizu-sa-svih-strana-svijeta-vec-smo-ih-prodali-deset/1724397/

 

Kasnije su to promijenili:

 

The production is limited to only 8 units

 

https://www.rimac-automobili.com/en/press/news/concept_one-competing-at-the-concorso-deleganza-villa-deste/

 

O Conceptu S se zna vrlo malo toga, navodno su dva orimjerka prodana:

 

Rimac prodao oba Concepta S, evo koliko su koštali

 

https://www.tportal.hr/tehno/clanak/rimac-prodao-oba-concepta-s-evo-koliko-su-kostali-20170315

 

 

Ali to se ne vidi nigdje u financijskim izvjescima!

 

Sto se tice izgorenog automobila, Hammond u intervjuu na 17:40 prica kako ih je sad ostalo samo 7 (od 8), na sto Mate odgovara - da, to ih cini jos rjedjim:

 

https://www.youtube.com/watch?v=18oAkxwYQh0

 

Hammond - i bio je privatni automobil, na sto Rimac kaze - da i da je kupac u redu, da ne brine, a u financijskom izvjescu pise da je taj auto zapravo bio vlasnistvo Rimac automobila, te da su od osiguranja trebali dobili novce za auto!

 

https://www.docdroid.net/jJUMhBZ/rimac-revizorsko-izvjesce-2016.pdf#page=30

 

Sto se tice Concepta Two, proizvoditi ce jedan automobil tjedno, a prvi produkcijski model isporucuju pocetkom 2020. godine, od 3:27 na videu, a znamo da sve sto Mate Rimac kaze, da je tocno i da u to nema nikakve sumnje:

 

https://www.youtube.com/watch?v=b28GvnzMm3U

 

O tom Mercedes-AMG Project ONE se ne prica, zato jer nam idiotski mediji ne zamaraju sive stanice svakodnevno o o tom automobilu i njegovom "izumitelju", odnosno "povučenom genijalacu koji najčešće izbjegava medije":

 

https://www.index.hr/magazin/clanak/mate-rimac-otkrio-nam-je-tri-auta-iz-snova-koje-bi-volio-vidjeti-u-svojoj-garazi/2085350.aspx

 

Tesla nije vozila na slickovima! Premotaj na 3:30 na videu, vidjeti ces da to nisu trkaci slickovi. Prema ripnama rekao bih da je to Michelin Pilot Sport Cup 2 R, poluslickovi koji imaju DOT, odnosno guma je legalna da se vozi na cesti.

 

https://www.youtube.com/watch?v=EM4EvDRObj0

 

 

Istina je da je slick guma brza otprilike jednu sekundu po kilometru, na cestovnom automobilu, a pri tome bi zamolio da se ne usporedjuje Formula 1 sa cestovnim automobilima, u bilo kojem kontekstu.

 

Ako Musk ne obori rekord, dodati ce samo jos jedno neispunjeno obecanje na ovu stranicu:

 

https://elonmusk.today/

 

wyks sub 19.10.2019 12:03
BlueMax kaže...
=XFX=PlayHard kaže...

Realno, totalno je nebitno tko je brzi na fkn stazi gdje 99,9% ljudi ionako nece voziti na taj nacin niti razvijati takve brzine sa svojim autom. Ono sto je bitno jest da Tesla Model S nudi vise za dosta manju cijenu... brzi je od 0-100 i ima veci domet za oko 150km, i jos jeftiniji za oko 50k eura! E to je postignuce, a ne nekakvi krugovi.... 

 Ali nudi i unutrašnjost s kvalitetom materijala ko u Opel corsi, loše kočnice, prvi je na listama nepouzdanosti...

 https://youtu.be/qnUM0OWB0dM?t=182

 

Ovo je video trenutno najveceg Tesla entuzijasta na Tubeu, osim sto biljezi svako svoje iskustvo sa Teslama (od problema kupnje pa do servisa) nedavno je i pomagao onoj Simoni da napravi truck od Tesle 3.

 

U 15 minuta videa nabrojano je toliko puno gresaka u proizvodnji od kojih je vecina na granici komicnosti - popravak rupe u A stupu sa zracnim jastucima, Teslin popravak onog grebanja sasije na zadnjim vratima koje jos vise grebe sasiju, pa do senzora koji je lose zaljepljen ali kontrolira vrata.