danen čet 18.7.2019 07:40

Opet je riječ o dozi i umjerenosti. Nije isto popiti jedno pivo ili čitavu gajbu, nije isto piti pivo poslije trčanja ili poslije ležanja. Čovjek pod fizičkim naporom lako podnosi alkohol. Ja sam u dobi od 12-14 godina pio dnevno pola litre vina - i nikad nisam bio pijan (jer sam fizički radio). U vojsci sam znao popiti 6 piva + rakiju, vratiti se do 10 u vojarnu i u 2 sata noću preuzeti dužnost. Stoga treba znati piti - i držati mjeru. No u Amerikanaca je sve pretjerano: ili piješ kao svinja ili ne piješ ni kapi. Bitno je da pivo, kao i druga alkoholna pića, ima funkciju hrane, a ne funkciju droge. Svatko treba znati svoju mjeru.

bruno1026 čet 18.7.2019 09:07

na tour de franceu su se do 60tih biciklisti masovno rehidrirali pivima, vinom, žesticama. alkohol je, osim što opije, poprilično dobar izvor energije, pogotovo pivo. poslije 60tih su sportasi počeli pronalaziti i bolje supstance od cuge...

danen čet 18.7.2019 09:27

Danas malo tko (nitko) teško fizički radi, pa su ekstremnim naporima izloženi samo sportaši. Znate li čime su se hranili veslači ribarskih barki: dvopekom (biškvitom) umočenim u vino. Gledajući fizilološki, alkohol je hrana jer se u jetri oksidira u octenu kiselinu, a ona potom ulazi u Krebsov ciklus (preko acetil-CoA) da bi se od nje aerobnom fosforilacijom dobila energija. Koliko ćemo alkohola moći iskoristiti kao gorivo (hranu) ovisi upravo o snazi jetre da ga oksidira.

Inovator čet 18.7.2019 10:19

Ne bih rekao da rijetko tko (tesko) fizicki radi, samo je mainstream raditi "u uredu". Poslovi u poljoprivredi su danas svakako laksi jer veci dio toga kdradi mehanizacija, doduse.
Ali netko mora zapeti i lopatom.

Ovo s umjerenoscu je kljuc svega, kako vjezbanja tako i hranjenja.

digitall čet 18.7.2019 10:50

samo umjereno i imas benefite umjesto posljedica 

a ako nemaš mjeru onda imas bezalkoholno pa popijes 10 litara, pa se zapitaš koji k....

 

inace i neumjerenost u hrani je gotovo jednak problem s malo drugačijim posljedicama 

PzKpfw čet 18.7.2019 10:58

Hm, sve je to tržište. Nitko se nije na pametnom obogatio.

Zdravo pivo, zdravi alkohol?? Zdrava "bolest"?. Zdravo "bolesno" stanje?

Izokreću se totalno naopačke vrijednosti. 

Pivo izraz muškosti, debljina je ljepota, lako i teška droga, omekšivač zraka sredstvo za inhaliranje, esport je sport, lopov je domoljub...

 

Nije problem kockati kada se nađeš u Las Vegasu, problem je ako to nastaviš kod sebe doma.

Super je plivati na moru, al' je problem ako to ne nastaviš kod sebe gdje živiš na bazenu, jezeru, rijeci...

 

Da, pivo ima benefita. Al' zašto jednostavno ne pogledati benefite zdrave prehrane, bavljenje tjelesnom aktivnošću, razvijanje moždanih vijuga....

Zato što je lakše popiti pivo, nego pročitati knjigu, otići se barem šetati ili pojesti nešto drugačije.

Svak ' je kovač svoje sreće.

 

 

Stric_Jura čet 18.7.2019 10:59

ma ja ne radim niti 5% fizički kao moji djedovi i bake, a krupniji sam poprilično od njih...uzalud snaga kad sam, kao i danas manje-više svi, "uredski štakor" i vrhunac fizikalije nam je dovuć vrećicu s živeži do auta te do stana, osobito ako nemaš lift u zgradi...

 

baš oko pive: s 12-13g. sam s pokojnim djedom slagal krov na kući, jednu vodu s nadstrešnicom nad trijemom... srpanj... do tada nisam mogao dovršiti 2. pivu, jedna je išla, druga jedva do pola... u ta 3-4 dana djed i ja smo došli na gajbu i pola na dan...

 

ali nije mi kladivec niti jednom ispal iz ruke, a kamoli da je netko od nas dvojice pao... samo na užarenim crepovima, hladna piva - i za 5 minuta koliko popiješ, toliko iznojiš.....

 

a propos, pivo je inače uvijek bilo hrana (već su Egipćani pri gradnji piramida imali koliko hljepčića kruha i vrčeva piva, te luka ide po šljakeru) i često jedino kontrolirano i čisto piće - zbog filtracije ali i fermentacije, iako je voda korištena u proizvodnji pive bila po današnjim standardima, nečista....

Tallahassee čet 18.7.2019 11:06

.... neki dan smo imali (8 mjesanih odraslih individua) maratonsko ispijanje piva uz mec Djoleta i Federera..... citavih pet sati, pa pogodite o kolikoj se kolicini radi.... i jednu za kraj smo popili u cast pobjednika.... a jucer uz vaterpolo se nisam ni zagrijao.....

fer-de-lance čet 18.7.2019 13:27
Ajar kaže...

mene zanima ova u napisu spomenuta "himalajska morska sol". kakvo je to more tamo gore?! jesu li morski jakovi opasni za penjatelje?  (a pivo pijem samo bezalkoholno)

 Da, pazi se, morski jak je naročito jak...

 

 

 

southy čet 18.7.2019 15:21

Slažem se sa gore navedenim da je stvar u količini - treba biti umjeren. Ono što zapravo želim komentirati su tzv. craft piva čiji sam u startu bio veliki ljubitelj dok nisam velik broj njih isprobao i shvatio da je to u 90% slučajava napoj, a samo malobrojna su zaista ono što bi trebala biti. Ima nekoliko njih koje mogu preporučiti, no neka craft piva koja se prodaju po vrlo visokim cijenama niti su kvalitetna, teško je objasniti što bi njihov okus trebao predstavljati, od jednog broja njih mi je muka i talože se iako je rok trajana još daleko (i nisu pšenična), itd. Većinom je zajedničko svima da su skupa i to im je jedina iznimna vrlina, po svemu ostalom su ispodprosječna, pogotovo domaća craft piva - većina onih koja su mi bila u redu su uvozna (američka, britanska, ...).

rjakopec čet 18.7.2019 15:57
Ajar kaže...

mene zanima ova u napisu spomenuta "himalajska morska sol". kakvo je to more tamo gore?! jesu li morski jakovi opasni za penjatelje?  (a pivo pijem samo bezalkoholno)

Imaš jednu uslugu na internetu koja se zove Google i ona ti može pomoći da nađeš odgovor na razna pitanja, pa tako i na to. Na taj način možeš doznati da "Himalaji su nastali, i još uvijek rastu, sudarom Indijske tektonske ploče s Euroazijskom[2] prije oko 70 milijuna godina. Indo-australijska ploča se još uvijek kreće brzinom 67 mm godišnje, što dovodi do rasta Himalaja od 5 mm godišnje." ili pojednostavljeno, to je nekad bilo ispod razne mora. To je gradivo osnovne škole. Pitanje - zašto na vrhovima planina možemo naći okamine riba. Odgovor - zato što je to nekad bilo morsko dno.

:)


danen čet 18.7.2019 21:08

Pivo je piće koje se može variti u vrlo velikom rasponu jačine (koncentracije). Kalorična im vrijednost može varirati od rekordnih 2500 kcal/kg ("brodarsko pivo") do 200 kcal/kg (slaba piva). Postojalo je i "njemačko ratno pivo" od samo 70 kcal/kg. Očito se slad može miješati s vodom u svim omjerima, pa o tome ovisi i jakost (energetska vrijednost) piva.

Bitanga čet 18.7.2019 21:58
Visak kaže...

150 kalorija po pivi? Pa to je manje od 0.01% dnevnih energetskih potreba koje su oko 2000 kilokalorija. Daj odmah 10 piva i još sam ispod 0.1%.

 

Malo te zbunilo, ali kcal = Cal. Ak netko kaže 150 kalorija u kontekstu hrane, to je ustvari 150 kcal.

Anđeo bez falinge čet 18.7.2019 22:04
Stric_Jura kaže...

 

 

ali nije mi kladivec niti jednom ispal iz ruke, a kamoli da je netko od nas dvojice pao... samo na užarenim crepovima, hladna piva - i za 5 minuta koliko popiješ, toliko iznojiš.....

 

 iznojiš tekućinu no alkohol još ostaje u jetri i još se stvara acetaldehid koji je otrovniji od samog alkohola... 

sportaš se osjeća dobro nakon napornoga treninga kada mazne dvi pive jer alkohol djeluje kao antidepresiv. 

zdravije mu je kljucnuti jedan xanax 0,5 mg ili normabel 5 mg i imat će isti osjećaj "vraćene snage" (enerđije) kao kad mazne dva piva. 

 

a u dva piva je toliko minerala, vitamina, da odmah vratiš sve što si potrošio (i zbog toga se osjećaš OK) ... zajeb.. moš mislit.

 

osjećaš se dobro zbog alkohola u pivu a ne zbog samoga piva kao magične supstance.

Anđeo bez falinge čet 18.7.2019 22:12
Visak kaže...

150 kalorija po pivi? Pa to je manje od 0.01% dnevnih energetskih potreba koje su oko 2000 kilokalorija. Daj odmah 10 piva i još sam ispod 0.1%.

 da, to su dugogodišnje zablude o tome da pivo deblja.

kronični alkoholičari jedu jako malo, popiju dnevno 15 piva, još ako idu pješke od birtije do birtije ne mogu se udebljati niti imati pivski trbuščić... 

 

problem imaju oni koji dosta papaju, piju desetak piva dnevno, zbrojiš kalorije i onda im je krivo pivo a ne njihovo žderanja hrane.

Visak čet 18.7.2019 23:03
Bitanga kaže...

Malo te zbunilo, ali kcal = Cal. Ak netko kaže 150 kalorija u kontekstu hrane, to je ustvari 150 kcal.

 O čemu pričaš? Kalorija je kalorija, a kilokalorija je kilokalorija, nema tu konteksta.

Bitanga čet 18.7.2019 23:14
Visak kaže...
Bitanga kaže...

Malo te zbunilo, ali kcal = Cal. Ak netko kaže 150 kalorija u kontekstu hrane, to je ustvari 150 kcal.

 O čemu pričaš? Kalorija je kalorija, a kilokalorija je kilokalorija, nema tu konteksta.

 

Educiraj se, proguglaj.

Visak pet 19.7.2019 00:11
Bitanga kaže...

 

Educiraj se, proguglaj.

 Znači ulje kad ga stavljam u salatu ina 900 kalorija, ali kad ga zapalim ima tisuću puta više?

Ili hoćeš reći da gomila neznalica piše gluposti i da se svi trebamo tome prikloniti? Ako sutra postane popularno reći gram umjesto kilogram, može, nema problema.

elpornero53 pet 19.7.2019 01:01

A kCal is 1000 of the "scientific" Calories. So when you consume something that says 100 Calories, it is really 100,000 calories or 100kcal. For the purposes of tracking they are the same it is just a shortcut used instead of saying Kcal for everything. Although it would seem impressive to say I burned 1,200,000 Calories working out today.