zelenapaprika pon 1.6.2020 22:52
tenac kaže...

 Prosječni korisnik surfa internetom i eventualno koristi Word te mu je dovoljno i 4gb RAM-a + slabiji procesor u kombinaciji s SSD-om. Naravno gaming je druga priča (zna se kakav hardware ide za gaming), a ovo nabrojano radi jako jako mali postotak korisnika računala.

 Prosječni korisnik ne postoji.

 

Nešto se mora napraviti. Pa, ili je to dodatni RAM ili SSD ili oboje. I to je sve.

MrBlc uto 2.6.2020 07:22
tenac kaže...

 Bavim se web programiranjem i Firefox s svim otvorenim tabovima (nema toga što nije otvoreno) trenutno ne guta više od 1GB rama. Za surfanje webom je dovoljno i 2 GB rama. Windows 10 je optimiziran da koristi one resurse koje ima jer je predviđen i za tablet računala. Ako ima na raspolaganju samo 2GB, onda pametnije koristi memoriju i štedi. Govorim ovo na temelju isprobanog.

Kad je RAM-a manje od optimuma, onda ga stvarno šteti, ali na štetu performansi i tu ti nema neke pameti - između opcije rušenja i usporavanja, OS-ovi biraju usporavanje, a to znači da na takvom računalu možeš nešto napraviti, ali je korisničko iskustvo loše.

 

Windows ne koristi pametno manjak RAM-a, već višak RAM-a - prefetch, cacheiranje i slične tehnike značajno ubrzavaju rad računala, ali traže dovoljno (jeftinog) RAM-a.