bruno1026 čet 12.9.2019 07:55
MrBlc kaže...
bruno1026 kaže...

boldano se ili nebi uopće dogodilo ili bi se dogodilo puno manje dramatično nego što opisuje izraz "vrenje betona". za one koji žele znati više, trk na google i upisati "hidratacija cementa".

Hidratacija cementa je postepen proces tijekom kojeg i dalje ima slobodne vode koja bi u vakuumu prešla u plinovito stanje, a kako je beton, pogotovo nestvrdnuti, porozan, taj proces bi se istovremeno odvijao u čitavom volumenu betona, što itekako odgovara izrazu vrenje.

 ne, ne bi niti približno bilo poput vrenja. prouči malo tematiku vezanja cementa i vode, mineralizacije, stvrdnjavanja i zašto je prirast čvrstoće teoretki beskonačno dug proces.

ali budući moraš biti u pravu, neka ti je.

danen čet 12.9.2019 08:26

Bez obzira ne tehničke finese, jasno je da je vezivanje betona složen proces, koji uključuje kemijske reakcije. A kad je o tome riječ, onda više usporedba sa šljunom (ili pijeskom) u vodi u uvjetima mikrogravitacije i vakuuma ne vrijedi. No postoje ubrzivači za beton pa onda betoniranje za Mjesecu ne bi trebao biti problem. Voda bi iz njega ishlapila kao iz svake porozne tvari. Ako se riješio problem stvrdnjavanja betona pod vodom, ne vidim da se ne bi mogao riješiti i problem stvrdnjavanja u svemiru.

Milka30 čet 12.9.2019 14:20

Gledao sam na YT firmu u Španjolskoj koja pravi kuće od okolnih materijala,gdije se kuća nalazi(jer je to kao najbolji materijal za izgradnju u tome podneblju).

U oplate rokaju tu zemlju,kamenje,pjesak... i presaju je jakim presama,do te mjere da takva ispresana ploća se koristi kao betonska deka,bez ikakve armature,tako i okolni zidovi.

Takve kuće su izolaciono savrsene i iznimno otporne na vremenske uvjete-kao!(Ipak mozda je sve to reklamni trik?)

 

Ako je ovo gore zaista tako,mozda je bolje da se "Mjeseceve/Marsove nastambe" prave na takav nacin,ili se varam?