Ajar sri 21.8.2019 09:22

"Američka mornarica ima plan u narednih pet godina nabaviti deset ovakvih plovila u narednih pet godina." (fata je fata al' ...)

 

nema do motiviranih pisaca članaka na portalu. najgore je kad hoćeš napisati "sljedećih" a nešto te vuče prema "narednima". 

 

inače, nisam znao da i u mornarici može biti dosadno. 

Neuk sri 21.8.2019 14:14

Large Unmanned Surface Vessel (LUSV)


valjda se treba zvati Large unPEOPLEKINDned  Surface Vessel  (copyright by Justin Trudeau)


strašno opresivan patrijarhalan i netolerantan naziv su odabrali

HCMAA sri 21.8.2019 17:20

Kad možemo očekivati izlazak iz pećine...očito ovih 10000 godina "civilizacija" nije dovoljno....možda nakon trećeg...prva dva nisu bila dovoljna za naučiti

Kina je rasporedila na tisuće balističkih projektila, hipersoničnih krstarećih raketa i drugih protuintervencijskih sustava koji bi preciznim udarima već na početku sukoba mogle uništiti sve američke vojne baze i instalacije u zapadnom Tihom oceanu i potpuno ih izbaciti iz upotrebe”. To je glavni zaključak najnovije analize američkog Studijskog centra na Sveučilištu Sydney u Australiji, koju je citirao CNN.

Izvješće tvrdi da američka vojska više nije najsnažnija u Aziji te da je Kina preuzela taj primat. Studija je ustvrdila da je američka obrambena strategija u indopacifičkoj regiji “na udaru krize bez presedana”. Slične podatke početkom godine objavio je i Pentagon. U izvješću američkog Ministarstva obrane stoji da Kina raspolaže s više od 2.000 balističkih raketa kratkog, srednjeg i većeg dometa koje mogu pogoditi sve američke i savezničke kopnene i morske ciljeve u Aziji.

danen sri 21.8.2019 19:17

Pitanje prevlasti na moru nije jednostavno, ne vrijedi jednostavna jednadžba viša brodova = jača sila. Mnogo ovisi kako se flota vodi, koliko je posada uvježbana, a još više gdje leže pomorske baze i kakva je zračna podrška. Sile osovine su u II. svjetskom ratu držale cijelu obalu Sredozemlja, a Englezi samo tri ključna punkta: ulaze/izlaze (Gibraltar i Suez) te Maltu koja je stajala na putu pomorske komunikacije između Europe i Afrike. Talijanska je flota bila jača od engleske, ali su Englezi ipak bili jači zbog tri faktora: 1.) talijanski su brodovi bili slabo tehnički održavani, 2.) posade su bile slabo uzvježbane zbog nedostatka nafte i 3.) nije bilo dobre koordinacije između mornarice i avijacije. Ako bi Kina primjerice htjela okupirati Tajvan trebala bi postići prevlast ne samo na moru nego i u zraku, a to bi zaista bilo teško.