Keso ned 9.11.2014 19:05

Upravo to spajanje na TV-a mi je problem. Tamo gdje to trebam, nema wifi routera, interneta niti računala. Trebam spojiti HDD s TV-om, tako da se snimljeno s kamere (SD kartica) može pretočiti na hdd i gledati na TV a kartica obrisati.

pr2 čet 12.11.2015 13:14

Bok, pa definitivno ti je najbolja opcija DataTresorDisc.

Nema se tu što više dodati ni oduzeti. Ta tehnologija održala se još od formata običnog CD-a pa evo sve do BRaya...sve je to optika a čitanje svih formata je uvijek unatrag kompatibilno. Nema niti jedne druge tehnologije u IT svijetu koja ovoliko traje.

Ako ne želiš migrirati svako toliko sa ovog na onaj disk već arhivirati, staviti na policu, ne brinut o tehnološkom zastarjevanju, zračenjima, mikroklimi i slično..., to je upravo to - DTD je napravljen za to.

Samo je pitanje cijene...

pr2 čet 12.11.2015 13:18

Ne bih se složio. Ima puno dokumentacije koja se rijetko koristi a trajnog je karaktera pa je vrlo poželjno da bude na pasivnom arhivskom sustavu koji je sukladno zakonskim propisima izdvojen i na kojem je onemogučeno editiranje zapisa.

To govorimo u javnom i općenito poslovnom sektoru. A privatno, to su svakako arhivske kopije obiteljskih fotografija i možda pokoji skenirani dokumenti.

pr2 čet 12.11.2015 13:20
Keso kaže...

Riječi poput "jedina kopija" me užasavaju. Mora biti da im je to nešto nevažno kad su odlučili imati samo jednu kopiju.

DVD je ok kad su količine koje pohranjuješ relativno male. Čim imaš količine od 10 DVD-ova dnevno, zapisivanje postaje vrlo nepraktično i traje jaaako dugo dok ih snimiš.

Zato služe HDD-ovi, RAID-ovi, NAS-evi, vanjski, udaljeni. Tipična brzina zapisivanja je npr. 100 MB/sec: 5GB zapisano ispod 1 minute.

Brzo i praktično, svakih par godina izađu kapacitetniji HDD-ovi i iskopiraš podatke tamo, tako da je magnetski zapis "osvježen".

Tako rješavaš i problem čitača (DVD ne budeš mogao pročitati za 20 godina), jer uvijek koristiš trenutno aktualnu tehnologiju.

I naravno, za ono bitno trebaju biti barem dvije kopije, od kojih je jedna udaljena. A ne da prva poplava "mostove odnese..."

 DVD je s nama aktivno već 40-ak godina... sve nove tehnologije vezane uz optičke diskove unatrag su kompatibilne, tako da je to jedina "trajna" tehnologija za izdvojenu pohranu podataka u IT svijetu do današnjeg dana... Ispravite me molim ako griješim.

pr2 čet 12.11.2015 13:23
Adoon kaže...

Sad kad čitam ovaj članak i raspravu na forumu, zanima me koji bi bio najbolji način za sačuvati digitalne fotografije? Imam trenutno cca 100 GB fotografija koje bi negdje pohranio jer 99% njih neću tako često koristiti i pregledavati ali volio bih da mi ostanu trajno pohranjene. Dal da stavim na neki HDD, SSD, USB stick...? Što će po vama biti najsigurnije?.

 

Napominjem da sam prije 10-ag godina kupio novi HDD, stavio slike na njega i pospremio ga u ladicu ali kad sam ga nakon godinu-dvije dana išao spojiti na komp, disk je bio mrtav. (Radilo se o Seagateu i problemima sa firmwareom ako se netko sjeća).

 

Bok, pa definitivno ti je najbolja opcija DataTresorDisc.

Nema se tu što više dodati ni oduzeti. Ta tehnologija održala se još od formata običnog CD-a pa evo sve do BRaya-isl.idr. ..sve je to "optika" a čitanje svih formata diskova je uvijek unatrag kompatibilno. Nema niti jedne druge tehnologije u IT svijetu koja ovoliko traje.

Ako ne želiš migrirati svako toliko sa ovog na onaj disk već arhivirati, staviti na policu, ne brinut o tehnološkom zastarjevanju, zračenjima, mikroklimi i slično..., to je upravo to - DTD je napravljen za to.

Samo je pitanje cijene...