Damir22 čet 13.6.2019 15:12

Sorry ne pokazuje mi sliku.

Garancija - elipso.

Citat "U slučaju kvara na proizvodu obratite se trgovcu kod kojega ste kupili proizvod, a ukoliko s njim ne uspijete riješiti problem, obratite se onome tko je izdao jamstveni list."

Izvor: sredisnji drzavni portal

Uvijek se navodi trgovina, ponavljam, ne vidim sliku, no ako si slikao deklaraciju - deklaraciju pravi UVOZNIK, (kao i jamstveni list, kojeg opet ovjerava TRGOVINA, u suprotnom bi unaprijed bio ovjeren) trgovina je ne moze praviti, i tamo pise kolika ke garancija,i tko je jamci, ali trgovina gdje je kupljeno je uvijek prva u nizu odgovornosti, i u rjesavanju reklamacija. Nitko drugi.

ihush čet 13.6.2019 15:16
Damir22 kaže...
..
 
Trgovina je prva koja daje garanciju, i prva koja je mora rjesiti. Ne dobavljac,ne uvoznik i ne proizvodjac. 
 
 ..

-eto, ispravit ću (mada svi vjerojatno razumiju što se misli i bez ispravka..) jer bolje je biti pretjerano precizan kad su u pitanju zakoni-obveze..

-jamstvo je stvar proizvođača (i može se razlikovati za tržište, kao i cijena, design-amblalaža..). (kome se ne čitaju eseji, nek preskoči..) :)

 

-jamstvo daje proizvođač, može i tko god poželi neko svoje dodatno.. a na nivou EUa je zato i uveden materijalni nedostatak u slučaju da jamstva nema, tj da se trgovcima nametne red-odgovornost za prodanu robu. Jamstvo je u gl bolje-jače i ugl duže, za trgovca najbolje, jer nema rizik-trošak, naravno ako je noramalan-legalan i u odnosu s distributerom tj ugovorom pokriven.

-distributer mora za tžište osigurati sve, sevis, prijevod na jezik, support.. to može proizvođač kroz predstavništvo, no to je skupo a mi smo mali.. kao i servis koji može popravljati, ali je tehnologija takva da za većinu nemamo dogovarajući FAB + proizvođaču bi trošak bio veći nego zamjena novom robom i zato upravo izdaje novo za većinu PC componenti bez popravka (druge robe su druge cijene-isplativost, npr auto nije ova tema). Ovlašteni servis se svodi na to da je stučan-osposobljen, s odgovarajućim znanjima i alatima procjeniti kvar i u ime proizvođača prihvatiti pokrivenost jamstvom ili odbiti npr fizičko oštećenje. .. realno, to može mali perica ili serviser nakon pola dana priučavanja, samo je stvar da proizvođač ima u njega povjerenje i da iza potpisa stoji odgovornost-stučnost-znanje, npr kad električar atestira stuju u kuči ili instalalter plinske instalacije.. on to jamči svojom licencom kao i liječnik.. i to je ovlašteni servis, licencirana osoba, ovlaštena, kojoj se tad vjeruje, ne mali perica koji možda zna, možda ne.. ali izuzetno malo se popravlja, jer se ne isplati, ponovo, cviljenje ventilatora na jačim-slupljim vga se relativno uredno (bez nekog otezanja-problema) zamjenjuju u trgovinama koje uredno posluju.

-pod jamstvom, ako se roba mijenja, ide novi račun, novo jamstvo i može se zamijeniti isključivo istom-identičnom robom-artiklom-serijom, naravno isti brand-proizvođač, jer je njegovo jamstvo (ne može nrp asus za asr ili gb ili msi..) a mora biti identično i zbog uvoza-carine-poreza tj kontrole i birokracije i samo se takvo može zamijeniti, sve ostalo je povrat novca (ili kemijanje trgovca, koje ne mora uvjek biti muljaža zbog krađe.. nego čak i u dobim namjerama..). Tad nema zamjene za neku drugu robu, ili je trgovac ima ili je u dolasku ili novac.

-po mat.nedostatku, tad nije po jamstvu, tad nema nikakve veze ovlašteni servis ili proizvođač, jer upravo to zakon predviđa, ne mora za svaku robu postojati servis ili jamstvo. Jamstvo je stvar branda-imagea.. a ovo je zakonski minimum samo zato da trgovac ne može prodavati smeće i reći nije me briga.. tad se sve dogovara trgovac-kupac i ako nemadogovora ide povrat po računu ali može se zamijeniti jer nije po osnovi jamstva nego stvar dogovora, ako kupac pristane.

-može bilo tko dati neko svoje jamstvo, pod bilo kojim uvjetima.. čak sad imamo i pogrešno nazvane, osiguranje.. to je kao svako osiguranje nrp kasko za auto i nema veze s ova dva osnova i to se rješava s onim tko takvo osiguranje daje, + čitati sitna slova kad osporava, jer im je to zapravo biz-cilj..

 

-pa možemo reći da trgovina ugl ne daje svoje jamstvo (može za npr polovnu robu..) jer sve novo (opet, govorim o PC, ne o svim robama ili uslugama na tržištu a ovo su it-trgovine, pc) ima odgovarajuće jamstvo proizvođača koje je bolje i duže od zakonskog minimuma 2g po osnovi mat.odgovornosti npr 3-5g.. većina tehnike. To ne daje trgovac, nego proizvođač. Čak više nije potreban jamstveni list ili potpis-pečat na jamstvu, jer je sve ukinuto kao obvezno, jer je digitalizacija-baza i fisklaizacija, sve u knjigama i može se do kopije računa bilo kad (ako nije muljaža), kao i dobiti novi jamstveni list nrp izgubljen.. nepotreban, jer je sve u bazi i provlačenjem barkoda se sve vidi, koji proizvođač-distributer-trgovac, kad itd. Većina pc komponeti ima papir-deklaraciju koja je istovremeno i jamstveni list, no nevažan, kao dio ambalaže. (i zakon, kaže, nije raun nužan, nije ni ambalaža, čak ni papiri-jamstveni list za ostvarivanje prava, ali su kao papiri poželjni jer je tad sve lakše dozakazati). Poneki trgovci još upurno vade jamstveni list i štambiljaju ga.. neki ne, kako im objasniti da nije potreban, kao ni račun, kod reklamacije? -ne žele zaprimiti jer ne žele.. istovremeno vidimo da drugi trgovci ne štambiljaju i problema nema.. pa do primjera kad kupac nema ni račun i u trgovini kroz barkod dobije sve potrebno, na kraju novac (a neki trgovac bi da otjerao..). Papiri su poželjni, ne nužni, osim kad dođete do takvog trgovca gdje su uvjet. Ta se zakonom predviđeno možete postaviti .. da npr jamstveni list trgovac nije izdao i dobiti novi. Ne postoji original-kopija i sl pravna razlika i sve je u poslovnim podacima svih povezanih u lancu, trgvina-distributer-proizvođač i upravo zato se može i direktno proizvođaču reklamirati ili preko distributera saznati koja trgovina je prodala robu itd.. a tad se od trgivne može tražiti ispis kopije konkretnog računa i tad opet imamo sve potrebne papire, koji nisu potrebni, nego samo neki trgovci to tako pogrešno inzistiraju. U tome su gori servisi, jer im je uvjet račun (+papiri..) tj kao da im je posao odbijati sve što se odbiti može, dok su najsmješniji s ambalažom i sl. tužno, jer provlaćenjem SN ili barkoda artikla ovlašteni servis ima sve potrebne podatke (ako nema tad nije ovlašteni servis, upravo to je razlika), no kupac sa sevrisom ne bi ni trebao imati posla, preporuka zakona je sve sa trgovcem, on MORA.

 

-pa eto, o trgvcima i jamstvima. Formalno trgovac s tim nema ništa, samo je karika, ali on to mora, mora riješiti ako mu to ne odgovara, tad ne treba trogovati takvom robom, jer to nije stvar njegovog izbora nego zakona-brnaše i samo je karika u tom lancu tj dodirna točka robe i kupca.

-trgovac mora razumjeti, kupac je robu kupio-platio, ima prava. Sve ostalo kako npr trgovac nije kriv za kvar nije problem kupca, dok je pravo da ima ispravnu robu ili povrat novca a tad trgovac nek razmisli o robi koju prodaje, uvjetima s distributerom-proizvođačem i isplati li mu se. Ako ne, ključ u bravu, ako da, tad uz poštivanje pravila. Sve ostalo je siva zona, kao i 'popravci' ili nabava mimo legitimnih lanaca..

-drugo važno pravilo za ''naše'' trgovce, koji su od starih vremena navikli biti sve, 'sveto trojstvo' kako ih ja nazivam, uvoznik (pa i iz klagenfurta ispod sica..), ovlašteni servis (jer svi sve znamo o svemu) i trgovac tj onaj najmiliji dio u zlatno doba kad se iz podruma zarađivalo po komadu 100 dojča čistog.. Iz tih vremena su im ostale (loše) navike, pa i zrendanje kupca kad to žele. Šalju u servis koji je u istim prostorijama njihov ili vrata do, koji ponekad šalje u vanjski servis ako njije njegova roba i gurne prst u uho za ostatak priče, jer mu je tlaka brinuti se .. Takve trebamo eliminirati. Zakon postoji upravo zato i naziv zakona je zaštita potrošača, ne trgovca i ostalih. Trgovac ima svoj ceh-komoru ako nije zadovoljan zakonima, kao što naručuje robu iz kine, može od bilo kud, može i spakovati kofere i otiči npr za irsku, pa nek tamo posluje .. možda tad i kupci postanu kritičniji, možda i trgovci dođu k svijesti, zato treba o tome pričati-ponavljati dok se takvi negativni primjeri ne eliminiraju i postanu izuzetak ne pravilo, bar ne nešto kao 'argument' da se to tako kod nas radi... i da je to normalno. (uz ljuti povik, pa šta bi kupac htio..!? .. kupac želi ispavnu robu ili novac nazad. Ako to trgovac ne može, ne mora.. ne mora se baviti trgovinom, ako se bavi tad mora.).

-zakon je tu, nekoliko godina, provoditi ga treba.

 

**

btw, opet prozivam modove? čemu npr u temi služi spam, npr prigovor o duljini postova .. netko čita ili ne čita, sudjeluje ili ne sudjeluje u temi, ima pitanje-ispravak-odgovor? Zar odstupanje od forumskih pravila nije nešto za upozorenje modova (ne mora biti samo neki eskces.. može i sama tema kao spam..).

love2ml86 čet 13.6.2019 15:18
Damir22 kaže...
Sorry ne pokazuje mi sliku.

Garancija - elipso.

Citat "U slučaju kvara na proizvodu obratite se trgovcu kod kojega ste kupili proizvod, a ukoliko s njim ne uspijete riješiti problem, obratite se onome tko je izdao jamstveni list."

Izvor: sredisnji drzavni portal

Uvijek se navodi trgovina, ponavljam, ne vidim sliku, no ako si slikao deklaraciju - deklaraciju pravi UVOZNIK, (kao i jamstveni list, kojeg opet ovjerava TRGOVINA, u suprotnom bi unaprijed bio ovjeren) trgovina je ne moze praviti, i tamo pise kolika ke garancija,i tko je jamci, ali trgovina gdje je kupljeno je uvijek prva u nizu odgovornosti, i u rjesavanju reklamacija. Nitko drugi.

Neće mi uploadat iz nekog razloga JPEG od 4.3MB, uglavnom, kužim ja što ti misliš reći, naravno da trgovini reklamiraš, moja poanta je samo da nije njihova garancija.

bill_jobs čet 13.6.2019 15:29
love2ml86 kaže...

moja poanta je samo da nije njihova garancija.

 Tvoja poanta je besmislena i samo uvodiš pomutnju u temu, a ne pišeš ni točne stvari.

 

Proizvođač > Uvoznik > Trgovac > Kupac, proizvođač je prvi u lancu i on je taj koji daje jamstvo, ali to je s tehničke strane, kupca to ne zanima.

Kupac se obraća prvom nadležnom, to je trgovac, trgovac je uostalom i taj koji OVJERAVA jamstveni list.

 

Nadalje, Zakon o obveznim odnosima, članak 423 koji regulira jamstvo kaže sljedeće:

 

Odgovornost prodavatelja i proizvođača (uoči da je prodavatelj prvi naznačen):

 

(1) Ako proizvođač jamči za ispravnost stvari u tijeku određenog vremena, računajući od njezine predaje kupcu, kupac može, ako stvar nije ispravna, zahtijevati kako od prodavatelja tako i od proizvođača, da stvar popravi u razumnom roku ili, ako to ne učini, da mu umjesto nje preda ispravnu stvar.«
(2) Ako prodavatelj jamči za ispravnost stvari u tijeku određenog vremena, računajući od njezine predaje kupcu, kupac može, ako stvar nije ispravna, zahtijevati od prodavatelja da stvar popravi u razumnom roku ili, ako to ne učini, da mu umjesto nje preda ispravnu stvar.

 

Dakle, trgovac daje jamstveni list i on je za tebe kao kupca nosilac jamstva, drugo te se ne tiče.

ihush čet 13.6.2019 16:01

-netočno, teh.roba i primarno tema je PC.. nosioc jamstva je proizvođač. Miješaš to što zakon pokriva SVE robe i usluge, zakon je 'generički' i mora biti takav, no to s IT trgovinama i tehnikom nema veze

-pogledaj bilo koji jamstveni list, možeš pri tome kupiti bilo gdje, na kiosku, u konzumu ili webshopu istog npr miša, mobitel ili pc.. što piše?

 

+zakon je obvezao trgovca kao onog tko to mora rješavati, on može dati neko svoje jamstvo, no u slučaju teh.robe ne mora niti se to očekuje, dok u proizvodnji mora npr za gradnju kuće ili izvođenje nekih radova, tad nije onaj tko daje jamstvo npr proizvođač cementa ili cigle nego građevinska firma koja to izvodi i inženjer koji potpisuje itd.

 

-zakon je za sve, generički i ne treba ga tumačiti na pogrešan način u pogrešnoj branši, jer se tad ne odsnosi, kao što se npr zamp-copyright i software dodatno odnose i imaju dodatne stavke u zakonu no to se ne odnosi na npr vozače ili ćevape.. svaka roba je drugačija, ima ili nema jamstvo, a ovo je ipak PC-IT tema i te robe su upitanju tako da je tvoja tvrdnja promašaj, tj mada je citat, odnosi se na pogrešnu stvar i time promašaj.

 

-trgovac ne daje jamstveni list, on prodaje robu, zajedno s ambalažom, a jamstveni list je dio toga svega, (ovjeravanje je npr nepotrebno). To što ti netko npr doda robu s police ili dostavi na kućnu adresu bi jednako mogao tumačiti da ti je ta osoba 'dala' (ili dodala) jamstvo pa time i odgovorna.. ali to je pogrešno. DHL ti može dostaviti ili poštar, no oni ne daju jamstvo proizvođača, nego proizvođač.

-u distributreskom lancu je to vrlo precizno i jasno, kao i deklaracija na svakom artiklu.

-jamstveni list kao formalni komad papira više nije nužan, nepotreban. (mada ga svi ugl traže kao i to da bude ovjeren ako ga već traže)... pogledaj malo naljepnice na bilo kojoj kutiji, miš.. i vidjet ćeš sve potrebno za razumjeti kao i to jel npr ovjereno i zakon kaže ako nije ovjeren jednako vrijedi itd.. jer je to obveza trgovca i tad njegov propust koji ne može biti na štetu potrošača itd.. + svima je sad to dio sustava i papir je odavno nevažan.

bill_jobs čet 13.6.2019 16:12

Promašaj je svaki tvoj post pa svejedno trkeljaš nepovezano svaki dan u svojim romanima od postova koje nitko ne čita.

Kakva generički zakon? Zakon o obveznim odnosima nema veze s IT trgovinom???

De se bolje odlogiraj s foruma umjesto da pišeš takve nebuloze.

 

Na jamstvenom listu može pisati da je uvoznik, odnosno ovlašteni servis, davatelj jamstva, ali zakon tereti PRVO trgovca za taj isti jamstveni list i za tvoja prava na njemu.

Nije ti uvoznik prodao artikl i predao jamstveni list nego prodavatelj.

Tako da je za tebe kao kupca trgovac nositelj jamstva.

 

 

ihush čet 13.6.2019 16:22
bill_jobs kaže...

Promašaj je svaki tvoj post pa svejedno trkeljaš nepovezano svaki dan u svojim romanima od postova koje nitko ne čita.

Kakva generički zakon? Zakon o obveznim odnosima nema veze s IT trgovinom???

De se bolje odlogiraj s foruma umjesto da pišeš takve nebuloze.

 

Na jamstvenom listu može pisati da je uvoznik, odnosno ovlašteni servis, davatelj jamstva, ali zakon tereti PRVO trgovca za taj isti jamstveni list i za tvoja prava na njemu.

Nije ti uvoznik prodao artikl i predao jamstveni list nego prodavatelj.

Tako da je za tebe kao kupca trgovac nositelj jamstva.

 

 

-gluposti.

-romani ako ti se ne čitaju, ne čitaj.. jednostavno zar ne? ili ispravi-upozori što je netočno.

 

-da, zakon je postavio trgovca kao odgovornog, jer jedini ima ugovorni odnos s kupcem i to je preporuka za svaku relamaciju, rješavati s trgvocem. (navedi gdje drugačije tvrdim? + kupac ima izbor, trgovac ili ovlašteni servis pa i distributer-proizvođač.. )

-no to ne znači da je trgovac nosioc jamstva, to tvrdiš, netočno.

-jamstvo daje proizvođač, ne trgovac. IT-PC i teh. robe, ne možemo o svim robama. Ako imaš drugačiji dokaz, daj ga.. u suprotnom trollaš, odlogirat se možeš kad poželiš, tvoj izbor kao i moj.

 

bill_jobs kaže...
..

Dakle, trgovac daje jamstveni list i on je za tebe kao kupca nosilac jamstva, drugo te se ne tiče.

 -netočno.

bill_jobs čet 13.6.2019 16:30
bill_jobs kaže...
Proizvođač > Uvoznik > Trgovac > Kupac, proizvođač je prvi u lancu i on je taj koji daje jamstvo, ali to je s tehničke strane, kupca to ne zanima.

 Zapravo ti mene ispravljaš da bi ti napisao ono što sam prvo ja napisao?

Daj čitaj malo postove i to s razumijevanjem.

 

 

love2ml86 čet 13.6.2019 17:00
bill_jobs kaže...
ne pišeš ni točne stvari.

 

proizvođač je prvi u lancu i on je taj koji daje jamstvo

Kažeš da ne pišem točne stvari i onda se u istom tekstu složiš samnom.

Ja isključivo govorim o tome tko je davatelj jamstva/nosioc javstva/čije je ime u jamstvenom papiru.

I opet ponavljam jer ne čitaš sa razumjevanjem, naravno da kupac donosi uređaj pod jamstvom trgovini jer je to tamo kupio i sa njima ima sklopljen ugovor (račun).

 

 

 

Alfa_R pet 14.6.2019 00:31

Trgovina je dužna dati jamstvene. Oni mogu biti u skladu sa proizvođaćevim (tj uvoznikovim u hr najčešće) ili ne moraju.

Zato imamo nbr. situacija gdje proizvođać daje 5 godina, uvoznik 3 na svojim jamstvenim(ako budu zalijepljeni), a trgovina dvije na svojim.

Ako je predala uvoznikove bez svojih onda je te preuzela i nju se tereti po njima ako preko trgovine riješava kupac.

 

 

 

sandokan111 pet 14.6.2019 01:39
Alfa_R kaže...

Zato imamo nbr. situacija gdje proizvođać daje 5 godina, uvoznik 3 na svojim jamstvenim(ako budu zalijepljeni), a trgovina dvije na svojim.

Ako je predala uvoznikove bez svojih onda je te preuzela i nju se tereti po njima ako preko trgovine riješava kupac.

 Ne moze trgovina nista mjenjat. Prestanite s glupostima ( cak i misilm da znam razlog zasto to mislis da trgovina moze davat "2 godine" a onda ostalo reklamiras "proizvodjacu" rofl. Premalo ste prijava slali, odnosno, pitanje je jeste li ijednu). Ako nemas ugovor s proizvodjacem koji ti izricito omogucava ovako nesto, nista ti ne mozes mjenjat. Postoje razlozi zasto "proizvodjac daje 5, a uvoznik 3", i ne, nije to jer je eto uvoznik to na svoju ruku promjenio :) Nista se ne radi mimo proizvodjaca same robe. U svemu tome naravno, trgovina nema nikakve veze s vezom i nemoze trgovina mjenjat jamstvene uvjete u dogovoru s distributerom mimo pristanka proizvodjaca (koji bi jeli to omogucio distributeru posebnim uvjetima, al naravno, sanse da je tako nesto napravljeno su 0%).

WooddieBone kaže...

Ako je trgovac samo karika u lancu (a je, tu si skroz u pravu) onda ti ne može trgovac napraviti zamjenu ili vratiti novac prije nego dobije odobrenje dobavljača ili ovlaštenog servisa.

Nigdje se ni ne spominje da se to radi. Spominje se samo rok koji je potreban da se "dobije odobrenje", koji se jako cesto ne svodi na "dobijem odobrenje" vec na to da se trosak trgovanja prenosi na kupca pa se nakon dobitka odobrenja ceka dok dobavljac to iskompenzira trgovini (bilo istom karticom bilo povratom) pa trgovina TEK TADA ispostuje kupca. Sto je naravno totalno protivno zakonu te iskoristavanje neznanja kupaca da je trosak trgovanja trgovina prenijela na tebe, te umjesto da su oni imali negativnu bilancu i za*ebavanje s knjigama, fino si ti bio bez proizvoda XX dana dulje nego je trebalo.

WooddieBone kaže...

Stvarno misliš da je trgovcu u interesu da ljudi nisu zadovoljni?

Trgovcu je u interesu da zaradi sto vise na koje god nacine moze. Kad ima izbor da ima negativan balans u odnosu na mozebitno nezadovoljnog kupca (jer na svakog koji salje prijavu imas 10 koji vjeruju trgovini da je "to tako"), onda trgovina (losa) bira ono drugo. Dok se naravno svijest potrosaca ne podigne, i samim time ce ovakve lose prakse nestat, kao i puno drugih koje su prolazile prije 10g a sad ni ne pomisaljaju vise na njih.

WooddieBone kaže...

Neke artikle nije moguće dijagnosticirati, popraviti ili zamjeniti unutar tjedan ili dva. POGOTOVO ako se radi o proizvodima koji dolaze iz inozemstva bez generalnog zastupnika u Hrvatskoj.

Apsolutno je nebitno odakle dolazi proizvod. Jamstvom/mat.nedostatkom se jamci njegova ispravnost i rad kako je propisano u opisu uredjaja. Svaki ovlasteni servis takvu funkciju moze ustanoviti, te samim time i dijagnosticirati. Tu cijeli reklamacijski proces staje te se postupa dalje kako je dogovor s dobavljacem/proizvodjacem. Dal se popravlja ili ne, cekanje djelova ako se popravlja itd itd. Isto tako, za uredjaje koji se popravljaju, suprotno raznoraznim pisanjima trgovaca po forumima da se radi toga ceka jer stize iz kine kocijom, ne, zna se sto se najcesce kvari i takvih stvari ima na lageru, ili ih se jako brzo moze nabaviti s centralnog lagera u EU, te je sam popravak kratak.

Tako da vecinu toga sto si napisao nisi dobro napisao.

 

ihush pet 14.6.2019 02:13
Alfa_R kaže...

Trgovina je dužna dati jamstvene. Oni mogu biti u skladu sa proizvođaćevim (tj uvoznikovim u hr najčešće) ili ne moraju.

Zato imamo nbr. situacija gdje proizvođać daje 5 godina, uvoznik 3 na svojim jamstvenim(ako budu zalijepljeni), a trgovina dvije na svojim.

Ako je predala uvoznikove bez svojih onda je te preuzela i nju se tereti po njima ako preko trgovine riješava kupac.

 

 

 

 -ne, tj to neki trgovci pokušavaju, npr jednom prilikom za logitech miša.. ambalaža na kojoj je navedeno 5g jamstva je stvar koju radi proizvođač i to je tad zakon, tj ako ambalaža, natpis, deklaracija nisu u skladu s tržištem, tad ta roba ne smije na to tržište, tad je to običan šverc i sl.

-jamstvo proizvođača je jamstvo proizvođača, ne može ga netko drugi dati ni oduzeti, dok svatko može jamčiti što god poželi ako želi, no to s proizvodom ne mora imati nikakve veze ili zakonom, trgovac može jamčiti.. ne mora, ni roba ne mora imati jamstvo.

 

-nešto sasvim drugo je materijalni nedostatak, tj zakon koji na trgovca svaljuje odgovornost za ispravnost robe neovisno o jamstvu i to je +2godine.. i zato su svi mogući nesporazumi ili pogrešna tumačenja moguća kao npr da je jamstvo 5g a trgovac da govori o 2g.. sasvim druga osvnova, jamstvo proizvođača i materijalni nedostatak.

 

.. odnosno, ako se ne možemo složiti oko tumačenja, tad to treba rastumačiti nadležno tijelo-institucija.. ministarstvo-inspektorat ili zakonodavac. Uz napomenu da zakon opisuje sve robe i usluge, dok je ovo ipak za PC.. nije isto za sve robe, nema npr ovlaštenog servisa za cipele niti to zakon propisuje, dok za teh.robu mora biti kao i rezervni dijelovi ili potrošni naterijal (postoji zakon po kojem nrp ako trgovac prodaje printer, mora prodavati i potrošni materijal za taj prnter u trajanju jamstva.. to je klauzalnost, specifično pravilo koje inače ne postoji kad samo govorimo o nekoj robi..).

-roba mora imati odgovarajuću deklaraciju, na hr jeziku, ako tog nema, tad je to prekršaj.

 

-toshiba je imala globalno jamstvo i reklamu ''no matter what'', trgovac ne može biti iznad tog pravila i u slučaju toshibe, kupac je mogao reklamirati npr krađu i dobiti novi lap ili proliti kavu-slučajno oštetiti, jer je to bilo tako navedeno, ne može trgovac tad reći ne ili da ga se to ne tiče.. može ne prodavati takvu robu ako mu ne odgovara odnosno, roba tad ne smije imati letak-ambalažu ili bilo što drugačije od onog što garantira (reklama na TVu, plakati), a nitko osim proizvođača ne može npr sataviti logo ili neku ambalažu na neki proizvod, jer je to kršenje copyrighta, branda jednako kao faslificiranje-lažnjak.. do te mjere da ne smije na laptop naljepiti neku naljepnicu, a to također rade.. tj ništa na robi-ambalaži osim onog što je napravio proizvođač ne smije biti inače je falsifikat i sl.

-ambalaža je stvar proizvođača i konkretnog tržišta, pa je tako i jezik dio tog kao i naziv-model, ... sve pa i jamstvo jer je često navedeno na ambalaži, obavezno na deklaraciji uvoznika. Ako je jamstvo tako navedeno, tad nitko ne može navesti drugačije, kao ni bilo koji drugi podatak npr naziv uređaja ili brand.. Tipkovnice tako dolaze s našim slovima, piše deklaracija na hr, miš piše koliko dpija, koja baterija itd..

-zato će neka vga, cpu, bilo što za neko tržište kroz distributera imati identično jamstvo neovisno u kojoj trgovini je kupljena roba, npr 3god, neće neki trgovac dati manje-više, jer nije on taj koji to daje (može dati svoje jamstvo ako baš želi.. no da bi imalo smisla za kupca treba biti duže od originalnog, ako je kraće ili jednako tad je besmisleno dok bi trgovcu bilo samo trošak kojeg inače prebaci na proizvođača kad se posluje normalno. Tad je to fejk jamstvo ili muljaža na sivo..).

 

-treba razlikovati trgovca, uvoznika-distributera kao direktnog partnera proizvođaču za konkretno tržište, ovlašteni servis.. proizvođač određuje pravila i jamstvo, distributer to osigurava za tržište, lager-distribuciju, servis, reklamacije, deklaracije.. a trgovac je samo pordajno mjesto koje uzme svoj dio marže. To vrijedi za IT-PC branšu, tehniku.. ne za sve robe.

-pri tome za ostvarivanje jamstva nevažno je gdje kupac reklamira, može u lancu trgovina, no jedino s trgovcem, gdje je kupio i ima račun, ima ugovorni odnos i zakon tog trgovca prisiljava a kupac bira. Trgovac je tad samo posrednik, ne netko tko nešto odlučuje ili tko daje-osporava jamstvo ili uvjete jamstva. On je samo 'dostavljač' mjesto gdje se kupac sreće s robom i plaća, odnosno, gdje će dobiti novo ili novac.

-trgovac nije taj koji određuje jamstvo proizvođača, ali ako želi, može dati neko svoje, dodatno, neovisno o nekom trećem.. no nitko nema takav neobjašnjiv poriv.

 

- s materijalnim nedostatkom nema veze, služi primarno za robu koja nema jamstvo jer je jamstvo u pravilu jače-duže i bolje za sve u toj priči (kupca-trgovca i nemaju nikakvih dodatnih troškova), tj da se trgovca natjera na odgovornost za robu koju prodaje. Za materijalni nedostatak trgovac ni nije dao neko jamstvo, nego je obrnuto, zakonom odgovoran 2godine i kad jamstva nema, kad ga nije dao kao komad papira s nazivom jamstveni list i sl. Sve što proda se može reklamirati po toj osnovi, dok po jamstvenoj samo ono što ima odgovarajuće jamstvo i ako je kvar pokriven jamstvom što procjenjuje ovlašteni servis (ne trgovac). U primjerima npr za građevinske radove, kupac može tražiti takvo pisano jamstvo.. ako nema pisanog, tad vrijedi zakon 2god.. ako ima pisano, tad duže, konkretnije tj nije potrebno ništa posebno dokazivati oko odgovornosti ili ugovorenog troška, načina rješavanja npr plaćanje penala (npr brodogradnja, što je državu koštalo par milijardi..). PC roba nije brodogradnja, građevina, cipele, jagode, vino.. i zakon se odnosi na sve ali se ne odnose sve stavke ili ima dodataka, tumačenja itd.. pa tako i postojanje jamstva ili ovlaštenog servisa nije usporedivo s robama koje jednostavno nisu takve a zakon tad ne može biti tako sročen da bi u jednoj rečenici ili članku opisao sve moguće kombinacije.

Damir22 pet 14.6.2019 10:14

Jedino sto treba naglasiti, i nikako ne smetnuti s uma - bez obzira na zakone, sve je ovo teorija, i konkretan slucaj moze drasticno varirati.

 

Evo jedan moj primjer, naravno, nije vezan za Instar, ali samo kao pokaz gdje je kupac prisiljen rjesavati reklamaciju alternativno, cak i ako je zakon i sve 100% na njegovoj strani.

 

Dakle, ne radi se o informatickoj opremi, nebitno, vrijednost je dovoljno velika da nije zanemariva.

 

Od prvog dana i nisam pretjerano zadovoljan, nesto tu ne radi kako treba, iako ustvari sve radi odlicno. Naravno, odmah drugi dan "prijavljujem" trgovcu svoje nedoumice i sumnje, no, uvjerava me kako je to sve ok, s obzirom da je novi uredjaj, potreban mu je break in period, sto se poklapalo sa svime sto sam znao, i sto sam mogao procitati po netu, pa nisam previse ni forsirao. Ok, proradit ce.

 

Nakon nekih 2 ili 3 mjeseca, i dalje meni to ne stima, i dalje dobivam informaciju "pusti, ne diraj, proradit ce kako treba". Ne da mi vrag mira, pisem mail direktno proizvodjacu, iz kojeg saznajem da je konkretan model povucen iz prodaje, zbog tvornicke greske, te da je zamjenjen novom serijom. Kako je trgovac gdje sam kupio ujedno i glavni distributer, te ovlasteni serviss za ovaj dio svijeta (cro,slo.....), upucuju me da se obratim njemu, prilozim mu taj njihov dokument o povlacenju i zamjeni.

 

Naravno, ja tako i napravim, sve uredno prosljedim, ukazem na cinjenicu da od prvog trena ja govorim da nesto ne stima..... I tu pocima besjeda....

 

On (trgovac) mi odgovara da to njega nista ne obavezuje, a sve i kad bi ga obavezivalo, sljedeci kontejner robe stize za nekih 6-8 mjeseci.... I da on nista nece poduzimati, no ako ja smatram da je to neispravno, da mu mogu poslati, pa ce on provjeriti o cemu je rijec.

 

Kako je ekvivalent slanju toga skidanje covjeka sa aparata koji ga odrzavaju na zivotu, samo da bi se servisirao, skrecem mu paznju na to, i pokusavam dogovoriti da mi ustupi neki zamjenski uredjaj, sto on odbija. Povlacim argument da zakon jasno kaze da reklamacija ne moze kupcu prouzrociti nikakve dodatne troskove, materijalne i nematerijalne, sto bi u ovom slucaju bilo neizbjezno....

 

Ok, pristaje, dat ce mi zamjenski uredjaj, ali da ja prvo posaljem svoj. Sto me opet vraca na pocetak, i tu se pocimamo vrtiti u krug. Inspektorat, prijava - nemoze mu nitko nista, jaci je od sudbine. Na kraju se cijela prica pretvara u to da ja njega zelim prevariti. Ne pomaze ni sto nudim da se napravi neki dokument, ovrsna isprava ili bilo sto, sto bi njega zastitilo - ja njega zelim prevariti.

 

I ako hocu, da mu posaljem, pa ce on vidjeti sto ce s time, hoce li odobriti reklamaciju ili nece. Ako necu, nemoram, briga njega. - Doslovce citat.

 

Pokusam jos jednom, skrecem paznju da proizvodjac, ciji je on direktni zastupnik, radi zamjenu, sve sto on treba je poslati meni novi uredjaj, ispuniti papir, i poslati proizvodjacu na mail, i stize mu zamjena za to sto je dao meni, plus ostaje mu i moj uredjaj, jer proizvodjac ne zahtjeva povrat.... Badava....

 

Ok, pisem ponovo proizvodjacu, objasnim mu sve, da on ne zeli uopce pricati o nekoj zamjeni, bla bla..... U nedjelju ujutro, po nasem vremenu, stize mail, da im samo slikam serial, da potvrde da je uredjaj iz te serije. Slikam. Posaljem. Nakon 15 minuta, stize mail da posaljem podatke i adresu..... U srijedu ujutro, stize paket iz kine, novi uredjaj. 700 USD placena postarina, express dostava iz kine.

 

S time da mi je stari uredjaj ostao, i s time da sam dobio "lifetime" garanciju proizvodjaca na novi, ukoliko nesto ne bude u redu....

 

Poanta je, kao kupac, tesko je izbjeci bahatost i izbjegavanje obaveza od strane trgovca, cast iznimkama, ima ih, ali ima i muljatora kojima je samo cilj uzeti novce, i dalje ga bas briga i za zakone, prijave, inspekcije, i tko je tu u pravu..... Ali, postoje alternativni nacini rjesavanja, i to je ono sto sam negdje ranije napisao - ako ne ide s trgovinom, u nekom roku kojeg kupac smatra razumnim, ide na visoj instanci - dobavljac, uvoznik, pa cak i proizvodjac, jer koliko god mi bili malo i nebitno trziste, losa reklama cuda radi, i niti jedan renomirani proizvodjac se nece "sramotiti" za par dolara troska.....

 

 

sandokan111 pet 14.6.2019 21:06
Damir22 kaže...

Jedino sto treba naglasiti, i nikako ne smetnuti s uma - bez obzira na zakone, sve je ovo teorija, i konkretan slucaj moze drasticno varirati.

 Treba naglasiti i da, iako su svi slucajevi specificni, u tvom slucaju tvoja prijava nije prosla iz jednostavnog razloga, jer ti nisi ispunio svoj dio. Nisi vratio proizvod. Jasno je meni iz tvog opisa zasto ti to nisi obavio, ali oni su tvojim ne vracanjem imali pravnu mogucnost odbijanja tvoje reklamacije. Da si se tuzio s njima prilicno sam siguran da bi dobio slucaj, pogotovo jer proizvodjac potvrdjuje postojanje serijske pogreske, te si mogao jos i zaraditi na tome. Uglavnom, tebi radi toga prijava nije prosla, inace bi sve bilo kako spada. Kao da su meni jednom na predstavku inspektoratu odgovorili skroz drugo od onog sto sam ja dobio u razgovoru s njima. Meni jave da mi nece obaviti povrat/zamjenu iz razloga jer to tako ne trebaju i zakonom nisu duzni, a onda kad posaljem prijavu inspektoru pismeno napisu da nisu zeljeli obavit izmjenu jer sam "se koristio uredjajem dulje od probnog roka", ali eto, kao obavit ce da budem sretan :). Tako da ono sto on tebi kaze, i sto kaze inspektoru se moze jako razlikovat, a onda inspektor na osnovu toga mora odluciti. U ovom slucaju, inspektoru su oni rekli "normalno da cemo mu zamjeniti, ali on ne zeli vratiti uredjaj". Inspektoru su tu vezane ruke, ne moze on dalje odlucivati da vracanjem uredjaja je zivot ugrozen, to nisu njegove duznosti. Ti si ih trebao tuziti i ne vidim kako ne bi dobio na sudu s svim cinjenicama (ako je tako kako si napisao) koje si iznio.

To je isto kao i kad ti prime uredjaj na servis pa ti ga vrate pokvarenog da ga nisu ni pogledali. I tog ima. Ali sve se to da istjerat do kraja. Ti si na kraju rjesio preko proizvodjaca, ja bi se recimo tuzio s njima, a dobio zamjenski uredjaj preko proizvodjaca.

Bojko uto 15.10.2019 19:49

Nešto ću napisati... nije ni pozitivno ni negativno, jer sam na kraju odlučio ne kupiti ništa u RH... Znači, odavno ne kupujem u nas, posebno informatiku i kučne aparate, o tome sam pisao, nekad nismo bili dio EUa, doći da ti priznaju garanciju je bila nemoguća misija, a mnogo toga škart za istočnu EU... Kao stranac u Italiji i Sloveniji, sve nabolje u mojim iskustvima, recimo dostava u Buje, u Istri, je oko 1800 kn iz RH, za perilicu rublja, iz slovenije 20€, jednom mi došao kamion s paketom pločica za 20€ iz slovenije!! Toliko o tom što je biti poslovan čovjek, što znači imati dobar odnos s kupcem... kod nas je to teško ostvarivo... no, vrijeme je za novi laptop, znači prošlo 5 godina od starog, HP, i želim novi, oko bacio na Asus, Acer i HP Omen, para se vrti oko 2000€ min. Malo prošao, i baš konfiguracija koju ja želim, I7 9 generacija, 17 inča monitor, barem 1T memorije uz barem 256 SSD te grafička RTX 2060 ispod koje teško... znači idemo oko 2000€ do 2500€... tu konfiguraciju teško nalazim na Mediaworld, Euronisc ili BigBeng.. pa bacio na taj Instar, reklamira se svugdje po webu... vidim ima što želim, dostupno domah, cijena za razliku od prije 5 godina vrti se tu oko ostalog što je u regiji, mislim zapad EU... iznenađen, jer nekad je bilo vani preko 50% jeftinije, nekad, prije 5 godina... no, iznenadila me i obavijest da stiže na kučna vrata, odabrao Asus, i želim stisnuti potvrdi naruđbu.... ali, adje da ukucam "Instar iskustva" na google... i eto jedna tema na ovom forumu, ima ih još... vidim u početku dosta Hvaljenja, i to prije 9 godina, no, koliko vidim u posljednjih par... sve više negativnih iskustava i nezadovljnih kupaca... največi problem jest garancija... ne ulazim u to kao čitanje zakona, tko je dužan meni kao kupcu popraviti proizvođać, distributer, prodavać... no na kraju vidim ispašta kupac, što nije daleko od onih 20 godina prije kad sam prestao kupovati u RH... recimo, moja iskustva u Sloveniji i Italiji stara nekoliko mjesci, kupio microSd od 128 GB, probao, ne valja, vratio se u BigBang, dobio novu, bez pitanja. Italija, kupio tablet, bio lijen probavati, no nije radio kako treba, nažalost vratio ga 15 dan, da sam 14, dobio bi novi, no moja greška, uglavnom, oni preuzeli, oni poslali na servis, oni me kontaktirali, da problem je u uređaju, dobio sam novi... slično jednom s tabletom starim dvije godine odvedenim ne na servis, nego kod prodavača, proizvođać mi je dao novi, novu generaciju, bez da sam platio 1€, samo sam morao u trgovinu da ga preuzmem, znači put Buje - Trst... na kraju, dao sam preko kojih 20.000 € u prošlih 20 godina, od televizora, mobitela, PS4 Pro, hardovi, veš mašina, perilica suđa, itd, itd... problemi nisu bili česti, recimo jednom su poslali svoje majstore da riješe jedan namještaj, iz Kopra, nisam platio ništa, samo da rezerviram termin i budem ih dočekao... ima toga... moj zaključak, zašto su me izgubili kao kupca "Ukoliko se radi o kvarovima unutar jamstvenih rokova kontaktirajte ovlašteni servis u skladu s uputama na jamstvenom listu." - znači toga nema u Italiji ili Sloveniji, ako ćemo kao HR malo tržište, ne znam koliko je dežela veća od nas... prodavać preuzima i šalje, zove i brine se oko tvog neispravnog proizvoda koji si kupio kod njih, nekad i gubi, ali dobije zadovoljnog kupca koji se vraća, kod nas očito prodavać pere ruke, nateži se s servisom, a kad otvoriš temu servisi, bude ti zlo... Eto, toliko o tome. Ja sam ipak kupio Omen, čekao tri mjeseca da naletim na što tražim, platio 1700€ u Italiji na akciji, para ostala njima, zašto, pa nek si misli onaj koji prodaje u nas... nismo svi neki prevaranti, glupani koji ne znaju ništa nego prijavljivati bez veze nepostojeće kvarove... i tako... možda jednog dana i taj mentalitet poduzetnika s zapada uđe u nas, nekad smo bili preskupi, trebalo je koje desetljeće, pa možda moji klinci kad odrasu budu ušli u neku shop s .hr da nešto kupe... lp

sandokan111 uto 15.10.2019 22:45
Bojko kaže...
jednom mi došao kamion s paketom pločica za 20€ iz slovenije!!

Mozda ako si samo 1 paket uzeo. Narucujem vec godinama iz vana, kao eto i ti, ali plocice i teze stvari dostava obicno ubije razliku u cijeni. Plocice su iznimno teske, evo ljetos sam kupovao i plocice i razne sanitarije iz ITA i DE, prijevoz je minimalno 100 eura ako uzimas sanitarije koje zahtjevaju paletu, a ostalo ide po kg, gdje plocice rastu s svakim paketom eksponencionalno.

Bojko kaže...
prodavać preuzima i šalje, zove i brine se oko tvog neispravnog proizvoda koji si kupio kod njih,

 Ovo je i kod nas pravilo i vecina lagano uci da se tako treba radit, iako jos postoje te floskule da se "salje u servis".

Bojko sri 16.10.2019 16:05

Naručio sam samo paket pločica, za kupatilo, jer mi je nedostajalo s prijašnje naruđbe, platio sam 20€ dostavu, kamion ju je doveo, i bio sam u čudu, to je bilo u OBIa. Drugo, s vemenom će valjda i ovdje doći pameti, primjer je baš ta Slovenija, duplo manja, a mnogi iz RH, It ili Austrije naručuju, kupuju... ponavljam, neču što zakon ovako ili onako, kod nas je zakon na papiru jak, u realnosti je večina "dobra volja". Stojim iz toga, ja odnesem kod koga sam kupio, kome sam ostavio svoj novac, on preuzima na svoj trošak i šalje na servis, zove i požuruje, da mi vrati što prije, on šalje feedback kakav je servis, što kupac kasnije kaže, je li ili nije problem riješen, hoće li taj servis izgubiti licencu, tako da mu se opet vratim... to je sve. Zbog toga kupujem vani, dam paru, i zadnjih dvadeset godina, ako je bilo problema, ama baš jedan put nije bilo da sam ostao zakinut... toliko o tom, lp

b00 sri 16.10.2019 18:59
Bojko kaže...
Naručio sam samo paket pločica, za kupatilo, jer mi je nedostajalo s prijašnje naruđbe, platio sam 20€ dostavu, kamion ju je doveo, i bio sam u čudu, to je bilo u OBIa. Drugo, s vemenom će valjda i ovdje doći pameti, primjer je baš ta Slovenija, duplo manja, a mnogi iz RH, It ili Austrije naručuju, kupuju... ponavljam, neču što zakon ovako ili onako, kod nas je zakon na papiru jak, u realnosti je večina "dobra volja". Stojim iz toga, ja odnesem kod koga sam kupio, kome sam ostavio svoj novac, on preuzima na svoj trošak i šalje na servis, zove i požuruje, da mi vrati što prije, on šalje feedback kakav je servis, što kupac kasnije kaže, je li ili nije problem riješen, hoće li taj servis izgubiti licencu, tako da mu se opet vratim... to je sve. Zbog toga kupujem vani, dam paru, i zadnjih dvadeset godina, ako je bilo problema, ama baš jedan put nije bilo da sam ostao zakinut... toliko o tom, lp

 

i ja takoder u hrvatskoj tako da sve ove bedastoce kaj si napiso mozes isprintat i obrisat si guzicu sa time..............

 

cak sam i u bas ovoj trgovini Instar imao kvar sa orca slusalicama koje sam vozio u maksimir tamo odmah dobio papir sa kojim sam isao nazad na kvatric u instar i mogo sam trazit povrat novca ili druge slusalice. uzeo siberia v2 uz naodplatu. bez ikakvih problema rjeseno u 30 minuta. javi mi ak uspijes za 30 minuta zamijenit laptop iz italije ak crkne.

 

garancije sam ostvarivao bez problema u hg šrotu, vemilu, magazin RSu

ihush sri 16.10.2019 19:09
Bojko kaže...
..prodavać pere ruke, nateži se s servisom, a kad otvoriš temu servisi, bude ti zlo... ..

 -ima i toga, ali ima i pozitivnih stvari, tj u ovim temama su ipak većinom oni koji imaju problem, ne svi, ne oni koji problem nemaju.. pa je loša 'statistika' koji godf kvar-problem ideš tom logikom tražiti. Nije tako loše, ali postoje stare navike, floskule kao 'vanjski sertvis' i tad kupac čeka (godota).. jer trgovac koji bi to morao misli da ne mora, no već neko vrijeme mingo.hr radi odlično-pohvalno pa i iznenađujuće (čak da prijavljeno ujutro mailom već popodne imaš poziv trgovca i rješenje.. jedino što je šteta da se to mora tako, da ne ide bez natezanja i mingoa.. a upravo ovakva tema tome pomaže jer kupac tako sazna što može, ne samo kao ti kupiti u drogoj trgovini jer to zapravo nije rješenje, je za tebe.. ne za ostale, za naše trgovine).

sandokan111 sri 16.10.2019 19:17
Bojko kaže...
ponavljam, neču što zakon ovako ili onako, kod nas je zakon na papiru jak, u realnosti je večina "dobra volja".

 Dosta se tog promjenilo ima barem 10g. Mingo je poceo raditi kako spada vec barem od 2010te samo su ljudi malo prijava slali. Rade i dalje kako spada i stvari se iz dana u dan popravljaju. Jos prije 3-4 godine su svi trubili o nosenju u servis, zamjena za "identicno", "nema povrata novca" i tak to. To je sad malo nestalo, jos se treba rjesit onih "45 dana razumnog roka", cekanja "na servis" da odobri zamjenu itd itd. Ali krecemo.

Bojko sri 16.10.2019 20:13

Pa znam da iza svakavih profila sjede prodavači, trgovci i sl... shvačam da i živac skoći, ali uvrede i korištenje guzica u normalnon razgovoru je znak nekulture, slabog kučnog odgoja, jer tako možda prićaš s materom, ali vani, možda slijedi neka zidarska po zubima... Drago mi je da si stvarno neki takvi a ne lažov pa eto, sve riješeno po tebi, ja znam što sam prolazio kad sam prestao tu trošiti pare, i da, puno mi je za psihu i mir lakše putovati Buje-Trst-Buje, jer znam da budem riješio problem, nego kao nedavno kupio vrata ulazna, platio unaprijed 70% a kasnije poručeno tuži me, paru ni vrata vidjeti nećeš... no ja sam ipak pogledao kod nas tu trgovinu, i za sad stoji, ako je, 14 dana zamjene, navodno, ako je više, kume na servis i addio... gdje kupujem prodavač forsira servise da obave posao, recimo Mediaworld šalje i u njemačku na servis, no, kako bilo, nismo svi ljudi isti, nismo svi vijdeli svijeta, nemamo isti pogled na život, ja želim dobro i pošteno, lp

Bojko sri 16.10.2019 20:14
sandokan111 kaže...
Bojko kaže...
ponavljam, neču što zakon ovako ili onako, kod nas je zakon na papiru jak, u realnosti je večina "dobra volja".

 Dosta se tog promjenilo ima barem 10g. Mingo je poceo raditi kako spada vec barem od 2010te samo su ljudi malo prijava slali. Rade i dalje kako spada i stvari se iz dana u dan popravljaju. Jos prije 3-4 godine su svi trubili o nosenju u servis, zamjena za "identicno", "nema povrata novca" i tak to. To je sad malo nestalo, jos se treba rjesit onih "45 dana razumnog roka", cekanja "na servis" da odobri zamjenu itd itd. Ali krecemo.

 

Želim da bude tako, to je ispravno i pošteno, vani je tako koje desetljeće, valjda s razlogom, lp

PlayMaker10 čet 17.10.2019 00:16

Ove procedure s jamstvima nisu izmišljene u HR tako da one fore u Njemačkoj mi zamijene odmah su gluposti jer sam kupovao na sve strane i svugdje je procedura više manje ista jedino što su kod nas ovlašteni servisi ili pretrpani ili malo sporiji. Kupio sam Zotac 1070 vani i više manje identično iskustvo kao i ovdje jedina razlika je eventualna kvaliteta robe ali za sad nemam problema s nekakvih kvarovima ali vjerujem da ima razlike u kvaliteti. Kada su reklamacije u pitanju i ovdje bio Links, HG spot ili Instar procedure su identične i sve ide u ovlašteni koji odobrava ili ne odobrava i te procedure sam svjestan prije kupovine.

Bojko čet 17.10.2019 21:14
PlayMaker10 kaže...

Ove procedure s jamstvima nisu izmišljene u HR tako da one fore u Njemačkoj mi zamijene odmah su gluposti jer sam kupovao na sve strane i svugdje je procedura više manje ista jedino što su kod nas ovlašteni servisi ili pretrpani ili malo sporiji. Kupio sam Zotac 1070 vani i više manje identično iskustvo kao i ovdje jedina razlika je eventualna kvaliteta robe ali za sad nemam problema s nekakvih kvarovima ali vjerujem da ima razlike u kvaliteti. Kada su reklamacije u pitanju i ovdje bio Links, HG spot ili Instar procedure su identične i sve ide u ovlašteni koji odobrava ili ne odobrava i te procedure sam svjestan prije kupovine.

 Apsolutno netočno da je glupost, barem za mene u Italiji i Sloveniji... a oko toga da sam svjestan oko kupovine neke procedure, nije razlog da ju kupim ili da spustim glavu... naprotiv, ponavljam, moje iskustvo koje desetlječe, kupovina robe, ne neki geek ili čipkakitaki, jest da prodavač preuzme, pošalje na servis o svom trošku, prati cijeli proces, te mene zovu telefonski ili putem emaila, kako nakon kupovine, tako i nakon servisa da se uvjere je li sve ok, jesam li zadovoljan, a sad hoćeš li ti vjerovati, nećeš, hoćemo li se lagati iza kakvih profila kao prodavači, malo se umaskirati kao nisam, ali eto... nebitno... za mene kao kupca je bitno nešto drugo, imam ga 20 min. vožnje lagane od moje kuće, zadovoljan sam, cijene mene i moj novac, nisam samo plati doviđenja kume, kako sam pisao, svi smo drugačiji, ima tko je prošao svijeta, ima tko nije pa niti ne zna što je Europa, i td... slažem se s jednim upisom, iznosi ti kao kupac što želiš, pa da prodavaš vidi gdje griješi ako želi, nek se popravi... dok ne budem po forumima i od drugih čuo ono što želim, dotle moja lova ostaje u drugim zemljama koje ju cijene, lp

Bojko čet 17.10.2019 21:27

Malo sam si dao truda... eto recimo prozvod sličan kod nas ili u It, kako sam pisao, cijene su došle veoma blizu:

https://www.instar-informatika.hr/notebook-hp-omen-gaming-17-cb0019nm-7se79ea-173-fhd-ips-144hz-intel-core-i7-9750h-up-to-45ghz-8gb-ddr4-512gb-nvme-ssd-nvidia-geforce-gtx1660ti-6gb-no-odd-dos-3-god-maxi-ponuda/0388030/product/

https://www.mediaworld.it/product/p-107099/hp-omen-by-hp-17-cb0000nl

Na njihovim stranicama možete naći to što tvrdim, ali eto link:

https://www.mediaworld.it/mw/informazioni/stato-riparazione

Znači prilikom predaje svog proizoda, koji je pod garanciom, oni šalju na servis i izdaju ti kod, preko kojeg možeš pratiti scoj proizvod, kao kad j napustio trgovinu, kad je zaprimljen u servis, da li je servis izdao što, da li vradio proizvod, i sl...
Poavljam nije mi niti do svađe niti do nekakvog dokazivanja, samo znam da neki možda i ne vjeruju kad napišeš da te zovu ili putem e malia kontaktiraju, recimo Big Bang nakon svake online naruđbe, te da i ocjeniš proizvod, no, eto, mijenjamo se, polako, jednog dana valjda i to dostignemo... lp

MGloc čet 17.10.2019 22:06

 laptop svejedno ima velike sanse da nesto nece biti u redu i radit kako treba.Kod pc racunala kvar se otkloni vrlo brzo i lako.Za pc preporucujem trgovinu gdje ga odmah sami sastavljaju i podese za rad (Os,driveri,update) kao Futura IT, Instar , Links,Vacom...a kada kupis tako nesto u pevecu mozes se slikat i ako imas srece kroz mjesec dana dobit ono za sto si platio.Ja kada sam uzeo ovog mog Gl702 na pocetku mi se zamrzavao samo odjednom npr. Kada bi zatvorio PUBG ili alt tab , nije do igre jer mi se dogodilo i na metro 2033.Mislio sam ako nesto ne stima sa hardverom tesko da ce se nesto moci , zamjena mbo kod laptopa je gotovo ne isplativa.Stavio sam zadnji bios , updateo sve drivere na zadnju verziju ,ugradio 2x 8gb ddr4 ram i Poigrao se u throttlestop aplikacijom.Podvuceno mislim da je najvise pomoglo i otklonilo problem.Stvar je u tome sto su gaming laptopi osmisljeni taman da odrade taj jamstveni rok i nakon toga mbo ode u vijecna lovista.Pozitivno je to da nakon 4godine je to vec zastarjeli hardver i trebas nesto jace.

Dobra iskustva sam imao sa MR servisom davne 2012 Rugvica.Najbolje se odmah postavit kao "bezobraznik" pa se vecinom dobije/ubrza proizvod/usluga koji je placen ili se zahtijeva.