IT trgovine

Garancija na kućištu (pomoć!)

SamoPitam3 pet 31.5.2019 14:11

Ja sam davnih dana raskupusao tu naljepnicu. Nazovem, a oni meni da dovucem kuciste. Na sto ja njima, nema sanse da dovlacim kuciste iz 300km udaljene pripizdine, a bas idem za Zagreb navecer autobusom.

Na kraju kazem, uostalom, naljepnicu sam i maknuo kada sam otvorio kuciste da provjerim gdje bi mogao biti kvar. Samo su rekli da donesem onda problematican dio. Radilo se o HDD-u. Zamjenili ga i dovidjenja. Radilo se o hgspotu.

Dakle, nema problema, osim, ako ga oni sami ne naprave.

 

 

ihush pet 31.5.2019 14:47

-savjet/preporuka svim kupcima.. kad kupuejte, birajte, ne samo cijenu ili boju kućišta. Birajte i pitajte takve sitnice-detalje.

Ovisno o znanju, ako kupujete kompletno računalo, možete pristati na ovakve naljepnice no tražite neki konkretan dokaz-papir, da to nije jamstvo nego besplatan servis-diagnostika.

-bolji savjet, ne kupujte u takvim trgovinama koje stavljaju takve naljepnice, stara arhaična pravila/škola.

-onaj trgovac koji time želi vezati kupca za bilo što, npr čišćenje prašine ili nadogradnju je pohlepan, tj kupac bi trebao sam željeti kod njega to obaviti ne zbog naljepnice.

-onaj trgovac koji nema adekvatnu bazu sa svim potrebnim podacima (koje vidimo čak ispiše na račun, nepotrebno) kao serijski broj artikla, izbjegavati, jer imat ćete problema s jamstvom, jer svi koji normalno posluju imaju te podatke u bazi a zbog zakona o polovanju to moraju čuvati 10g. i sve se može ukucavanem barkoda trenutno saznati, može broj računa, može bilo što i ništa samo za sebe nije uvjet, npr izgubljen račun (kupac ima pravo tražiti izdavanje kopije računa itd.) dok jamstveni papiri također nisu uvjet ostvarivanja jamstva. Sve što treba je pronaći zapis u bazi, preko broja računa ili bilo koje komponente ugrađene u računalo jer svaka ima svoj broj u bazi i sve je povezano, banalno, možete dati sn-barkod miša ako ste ga kupili na istom računu i trgovac tad ima sve što mu je potrebno.

 

(jer nekad davno, u doba dinosaura.. uvaljivala se reklamacija za tuđu robu, pa su trgovci stavljali neke svoje naljepnice.. kao svoj kontrolni pečat.. odavno to nije potrebno-besmisleno + pravila igre da ništa na artiklu ne smije biti osim onog što je proizvođač napravio npr na ambalaži ili artiklu, + deklaracija kao komad papira strogo oređenog fonta-veličine i potrebnih podataka.. čak na wc papiru..).

 

-naravno, poželjno je imati račun, jer je konkretan dokaz kupnje u nekoj konkretnoj trgovini, no bilo koji drugi dokaz je dovoljan, račun se mora moći pronaći .. a kad se ne želi, tad je moguć neki razlog, npr muljanje s porezom ili prodajom robe na crno-sivo.. i zato takve treba zaobilaziti.

-kad mi trgovac da računalo s takvom naljepnicom, tražim skidanje ili ne kupujem. Biram i trgovca, ne samo robu, baš zbog jamstva, ako zatreba ili ako kupujem nešto na crno, tad i to znam i prihvaćam iz nekog svog razloga, no tad se ne pozivan na jamstvo, zakone i sl.

 

-vrijeme je da i Feniks promjeni tu praksu (jedna od rijetkih starijih trgovina koja još radi na stari način, nekad davno je i mikronis lijepio otvore na laptopima.. zabranjeno). Ako je proizvođač predvidio da korisnik može nešto otvoriti-zamijeniti tad to trgovac ne može zabraniti ili uvjetovati jamstvom, npr dodati RAM/disk i sl. . Pri tome, ako fiizički nešto ošteti, tad je sam kriv i nije pokriveno jamstvom, ako to obavi u bilo kojem servisu, tad je taj servis prezuzeo odgovornost-trošak ali za razliku od ovlaštenog gdje bi tad dobili novo-jamstvo, morali bi ga tužiti za štetu koju jamstvo ne bi pokrilo jer je nevažno tko je oštetio. Trgovac ne daje jamstvo (može ako želi, neko svoje, koje nema veze s jamstvom proizvođača niti ga ukida i sl.) dok neovisno o postojanju jamstva postoji materijalna odgovornost (upravo ako jamstvo ne postoji, kao rezerva za kupca). Trgovac ne propisuje pravila-zakone, nego ih se mora pridržavati. Naljepnica je bezvezarija, odnosno, nek otipkaju korisne podatke kao broj računa, komponente, barkod.. kao i uslužnost servisa koji će tad možda privlačiti kupce na redovito održavanje-servis.. i brisanje prašine i sl.

 

-kupujte tamo gdje ne stavljaju naljepnice koje ne smiju ni stavljati, jer to je indikator kako rješavaju probleme-jamstva.. tj traže li način za odbijanje ili za rješavanje na obostrano zadovoljstvo. Links je primjer kad pomognu kupcu (prebrojavanjem pixela..), hgspot od prije koje godine kad pronađu račun i isplate za vga itd..

-ili ako na to pristanete, tad se držite tog pravila. Kupac bira, ne ja, a tad i posljedice takvog izbora. Nije sve u cijeni, ne mora ni sve biti u zakonima (koji služe samo kad imamo problem) ima nešto razumljivo-ljudski i osoba koja odlučuje mora znati moguće posljedice odluke. Izbor trgovine je takva stvar.

Cha11inger pet 31.5.2019 15:04
ihush kaže...
Damir22 kaže...
Ok,.slazem se, ali hajd probaj onako laicki objasniti, ako na racunu nisu iskazane stavke, s cime ja reklamiram neku komponentu iz tog racunala?

S cime dokazujem da je komponenta bas iz tog "komada 1 racunala" s racuna,.odnosno s cime dokazujem da je ta komponenta uopce kupljena u odredjenoj trgovini, ako nemam nigdje to napisano?

 -što treba dokazivati? koliko vidim, račun-stavke po komponentama (čak i sn-barkod svake što se inače ne ispisuje na račun, tj postraku..). To nije jedna stavka 'računalo' nego komponente, zdelanac kojeg su prodali i stavili naljepnicu (na kraju post) .. tj za kupnju po komponentama se reklamira samo pojedina komponenta, dok ovakva naljepnica služi kao besplatna diagnostika -traženje kvara..

 

Cha11inger kaže...

komp nema ni 3 mjeseca, svako malo dobijem BSOD radi RAM-a, obavio sam i onaj memtest86 i koristio sam onaj program WhoCrashed, i sve mi pokazuje na RAM karticu. Bio sam napravio forum thread na redditu, takoder su se oni slozili. Kontaktirao sam Nvidiu koji su mi pokusali pomoci, ali isto su rekli da je kvar u nekom hardweru.

 

Tak da ono, nadam se da necu morat placat, ak i budem morao, uzet cu si dvije po 4gb rama tak da me ne zeza to kasnije.

 -sve što računalo radi ide kroz ram, kroz cpu, koz mbo.. traženje kvara ili stanja memorije ne znači da je kvar u ramu, može biti npr mbo.. ili pregrijavanje cpu itd.

-tj, da je ram neispravan tad bi u nekoliko minuta memtesta to vidio, ispravan ili neispravan, nema između... i koliko vidim u napisanom, memtest nije prijavio kvar. Ram je tad ispravan.

-nisi serviser, nemaš iskustva.. ne pokušavaj tad (pogrešno) zaključivati.. npr kad reklamiraš bolje je tad reći ne znam, nego ovako .. jer tad se desi da serviser provjeri ono što govoriš i ne nađe problem, vrati ti lažnu reklamaciju itd..

 

Damir22 kaže...
A gledaj, prije nastavka razgovora o ovoj zanimljivoj temi, sacekat cu da cujemo sto je covjek rijesio s trgovinom gdje je kupio.

Kad to budemo znali, onda mozemo dalje, ako bude potrebe. ;)

Uostalom, to sam i rekao odavno - nece my odbiti garanciju na komponentu, vec na cjelinu, i naplatit ce mu dijagnostiku.

 -naljepnica nije uvjet jamstva pogotovo ne po komponentama, .. i upravo se tumači kao besplatna diagnostika u ovakvom slučaju.. pa što? Ako je kupac skinuo naljepnicu, ako ne može sam utvrditi što je neispravno (možda ništa, možda jedna, više komponenti, možda kontakti.. ili malware..) tad nek plati diagnostiku, sve se plaća, autoservis itd. servis sat cca 150kn, uobičajeno pola sata.. bolje tako ako riješe problem nego nastavljati ovu sagu koja ne vodi ničemu..

 Ram nije prosao memtest. I WhoCrashed program je rekao da je do memorije tj hardwer.

 

edit. - Takoder sam provjeravao dali je do zagrijavanja CPU-a, skinuo sam program gdje sam bilježio  te sam stavio na kraju na najjace fen, no nije pomoglo.

ihush pet 31.5.2019 15:14
Cha11inger kaže...
...

 Ram nije prosao memtest. I WhoCrashed program je rekao da je do memorije tj hardwer.

 

edit. - Takoder sam provjeravao dali je do zagrijavanja CPU-a, skinuo sam program gdje sam bilježio  te sam stavio na kraju na najjace fen, no nije pomoglo.

 -ajde sad čitaj prvu poruku.. i što si napisao? Ako memtest javi jednu grešku tad je ram neispravan. (točka).

-da bi računalo radilo, sve mora biti 100% ispravno, sve..

+ to ne zanči da je samo ram, može biti više stvari, može biti sve, može biti mbo jer sve je na njoj i ona kontrolira struju-hlađenje itd..

 

shvaćaš li koliko je besmisleno napisati da si obavio memtest.. i ne reći da nije prošao? To je smisao tog testa. To je konkretan kvar. Ako ram ne radi 100% ispravno (neovisno jel uzrok mbo-cpu..) tad ni jedno računalo ne može raditi, reklamacija-servis-zamjena dok ne prođe memtest. Sve ostalo što pokušavaš je besmisleno, tj odgađanjem i testrianjima možeš samo pogoršati stanje, nešto drugo crkne i sl.

 

vidi sad i druga rečenica, pod edit.. opet ne kažeš konkretno, nego rekosntrukcijom smisla rečenice, zaključujem da su i temperature previsoke.. ali ne kažeš ništa konkretno nego mi koji čitamo moramo što.. pogađati? (rečenicom ''nije pomoglo'' ali nije jasno jesu li temp i dalje visoke ili zbog memtesta, ne može pomoći ako je ram neispravan tj ako nije hlađenje uzrok itd.). Ti pišeš ono što vidiš-znaš, to je prvi korak, preduvijet da dobiješ neki savjet. NE možeš dobiti dobar savjet ako nešto bitnog ne napišeš. (mada ti na to misliš, ne čitamo misli..). :)

 

edit: .. sve što cpu radi je na/u nekoj memorijskoj adresi, svaki registar-port-tranzistor.. memorija-adresa nije samo RAM, tj i hdd i flash i keš i sve su to memorije, memorijske lokacije-adrese. Svaka greška koju prijavi sys je u nekoj memoriji. To ne znači da je ram, može biti, može biti vram, može biti cpu, mbo.. dok po adresi tražiš preciznije gdje (zato početnik ne treba tumačiti izvješća ako ne razumije što-kako čitati..). Kad se neka greška desi, opet je pitanje gdje se primjeti, kao da imaš puknutu cijev za vodu, ako voda ne dolazi tad znaš da je rupa negdje prije pipe, ali ne zanš gdje i ne mora pipa gdej vode nema biti pokvarena, to je samo točka gdje primjetiš problem + kod kvara nema pravila tj ni diagnostika ne mora detektirati precizno svaki kvar, jer to je svojstvo kvara, nije ispravno a tad ni sama prijava kvara ne mora biti točna nego samo pomoćni info gdje prvo tražiš problem.

 

npr i dalje je moguće da imaš neki malware-virus-miner.. a da je hw ispravan, možda loš driver, možda loš kontakt itd..

Cha11inger pet 31.5.2019 15:33
ihush kaže...
Cha11inger kaže...
...

 Ram nije prosao memtest. I WhoCrashed program je rekao da je do memorije tj hardwer.

 

edit. - Takoder sam provjeravao dali je do zagrijavanja CPU-a, skinuo sam program gdje sam bilježio  te sam stavio na kraju na najjace fen, no nije pomoglo.

 -ajde sad čitaj prvu poruku.. i što si napisao? Ako memtest javi jednu grešku tad je ram neispravan. (točka).

-da bi računalo radilo, sve mora biti 100% ispravno, sve..

+ to ne zanči da je samo ram, može biti više stvari, može biti sve, može biti mbo jer sve je na njoj i ona kontrolira struju-hlađenje itd..

 

shvaćaš li koliko je besmisleno napisati da si obavio memtest.. i ne reći da nije prošao? To je smisao tog testa. To je konkretan kvar. Ako ram ne radi 100% ispravno (neovisno jel uzrok mbo-cpu..) tad ni jedno računalo ne može raditi, reklamacija-servis-zamjena dok ne prođe memtest. Sve ostalo što pokušavaš je besmisleno, tj odgađanjem i testrianjima možeš samo pogoršati stanje, nešto drugo crkne i sl.

 

vidi sad i druga rečenica, pod edit.. opet ne kažeš konkretno, nego rekosntrukcijom smisla rečenice, zaključujem da su i temperature previsoke.. ali ne kažeš ništa konkretno nego mi koji čitamo moramo što.. pogađati? (rečenicom ''nije pomoglo'' ali nije jasno jesu li temp i dalje visoke ili zbog memtesta, ne može pomoći ako je ram neispravan tj ako nije hlađenje uzrok itd.). Ti pišeš ono što vidiš-znaš, to je prvi korak, preduvijet da dobiješ neki savjet. NE možeš dobiti dobar savjet ako nešto bitnog ne napišeš. (mada ti na to misliš, ne čitamo misli..). :)

 Temp bude min 29 dok je max do 39 npr. dok sam na browseru il nekim slabijim aplikacijama, ako sam u igri nekad dode do 50max (koristim program "Core Temp" za pregledavanje temp). Nije problem u zagrijavanju koliko sam shvatio. Na to sam mislio. Krivo sam se izrazio bio, i ispricavam se zbog toga.

 Da kao sto sam rekao Ram nije prosao memtest, ja se ispricavam, mislio sam da sam to rekao vec, ali tek sam se sada sjetio da to nisam pisao ovdje, pisao sam na redditu takoder (https://www.reddit.com/r/pcmasterrace/comments/buht2a/need_help_with_my_pc_please/ ovdje sam sve spomenuo ako nekoga zanima). Na redditu sam dotakao cijelu temu od kad sam kupio racunalo kako je bilo ako nekoga zanima.

 

Ako imate jos nekih pitanja za racunalo slobodno pitajte i ja cu se potruditi da odgovorim sto bolje.

 

Sto se tice trgovine, budem ih nazvao u ponedjeljak jer sam malo u problemima sa necim drugim pa nebi imao vremena ni da odem do njih da ih sada nazovem. Budem vas sve obavijestio kako je prosao razgovor i dali mi radi jamstvo.

 

Damir22 pet 31.5.2019 16:04

Ajde ti prije svega udji u bios, i pogledaj sto ti pise na kojem ti taktu radi memorija. Ddr frequency ili nesto u tom stilu.

Zatim pogledaj istu stvar za procesor.

Pogledaj dali ti je disejblana integrirana grafika.

Znam da ovo zahtjeva malo poznavanje biosa, ali lakse ces ti proguglati i snaci se kako vidjeti ovo sto te pitam, nego da sad ja lutam i nagadjam.....

2200g zna imati odredjenih problema koji se manifestiraju na slican nacin kao kod tebe, ne mora uopce biti kvar, mozda ti postavke memorije u biosu nisu dobre....

Cha11inger pet 31.5.2019 17:01
Damir22 kaže...
Ajde ti prije svega udji u bios, i pogledaj sto ti pise na kojem ti taktu radi memorija. Ddr frequency ili nesto u tom stilu.

Zatim pogledaj istu stvar za procesor.

Pogledaj dali ti je disejblana integrirana grafika.

Znam da ovo zahtjeva malo poznavanje biosa, ali lakse ces ti proguglati i snaci se kako vidjeti ovo sto te pitam, nego da sad ja lutam i nagadjam.....

2200g zna imati odredjenih problema koji se manifestiraju na slican nacin kao kod tebe, ne mora uopce biti kvar, mozda ti postavke memorije u biosu nisu dobre....

 CPU - 3500MHz

 

DRAM freq - postavljen je na "auto", ispod toga mi samo pise da vuce 1.200V

 

intergirana grafika je disejblana

 

 

Cha11inger pet 31.5.2019 20:44

stavio sam jacinu ram-a na 2133 ako mi bude jos crashalo smanjit cu postepeno na manje.

 

Sto se tice xmp, ja nmg to naci, trazio sam u OC postavkama al nigdje nema, prosao sam cak cijeli bios i nisam ga nasao.

 

Jel to mozda jer imam asrock ili do neceg drugog?

 

ihush sub 1.6.2019 11:08

-beskorisno je paliti os-win, testira se metest86 s boot medija .. dok to ne prođe ostalo je beskorisno. Ako je ram neispravan tad čačkanje po opcijama nije rješenje tj bios postavi optimum čačkanje je samo za OC.