Internet

Svibanj 2019 problemi s korištenjem Interneta

Tučak sri 8.5.2019 16:13

Već nekoliko dana imam problema s korištenjem Interneta. Priključak je ostvaren putem BNet-a (sadašnji A1) .  Koristim Opera browswer a ponekad Chrome,  IE11 (iz nekih mojih aplikativnih razloga odabran kao default browser) i ponekad Edge.

 

Prvo sam primjetio da kad kliknem na neki link u eMail-u pa mi se otvori IE prozor  dugo dugo traje dok se učita stranica, a najčešće se pokušava učitati i tako u nedogled. Tada kopiram link i pomoću Opere otvorim stranicu.  

 

Slijedeće se je počelo dešavati da se pojedine starnice pri korištenju Opere  ne mogu dohvatiti - javi se obavjest o grešci.  Opera ima ugrađeni VPN pa kad ga uključim ta ista stranica se učita bez problema.

 

Jučer (7. svibnja 2019)  pokušao sam neku WEB kupnju plaćanjem putem PayPala i  gle čuda PayPal me obavještava da od prošle godine komunicira samo uz TLS 1.2  te mi daje priliku da testiram svoj browser klikom na link za provjeru. Nakon provjere dobivam poruku (slika ekrana u prilogu): "ERROR! Connection is using TLS version lesser than 1.2 Please use TLS1.2". I PayPal me ne pušta dalje. Čudno još nedavno sam plaćao putem PayPala bez problema.  Na Googlu sam naišao na forum koji govori vbaš o tim problemima : "https://support.google.com/chrome/thread/4142437?hl=en"  no nema odgovora o čemu se radi. I pazite sad nakon probavanja svega i svačega uključim VPN mod u Opera Browseru i  sve proradi bez problema  !?

 

Danas (8.svibnja 2019) otvorim  stranicu 1klik i nađem link na prijedlog novog izgleda 1klik stranice "https://novi.1klik.hr/"  i dobijem poruku (slika u prilogu) "Can't connect securely to this page". I zamislite ista stvar se ponavlja u svim mojim browserima(IE11,Edge,Chrome i Opera). No kad u Operi uključim VPN sve radi OK.


Ima li tko kakvu ideju o čemu se radi. Na osnovu postova u Google forumu izgleda da se problem javlja i drugima.

LP

 

 

 

ihush čet 9.5.2019 12:25

-odavno je zabranjen stari tls 1.0, obavezan 1.2 (kao i ssl) .. a to znači da imaš pogrešne postavke, neupdatean sys i sl.

-za ie11 imaš opciju resetiranja browsera na default (favoriti, sve postavke..) .. i provjeri u opcijama tsl..

-ostali problemi su vjerojatno povezani, internet-mail.. sve je to isto ista pravila protokoli.. i tvoje postavke, npr ako si uključio da se link defaultno otvara u ie, može svaki put pitati, može drugi browser..

-vpn, to znači da skrivaš ip, to znači da ideš na sadržaj koji ti je zabranjen po ip-lokaciji.. i to je zapravo kazneno djelo (jer svako zaobilaženje zakona-pravila-zaštite se tretira jednako)... no možda je samo problem pogrešne postavke i potreban update, kao i ciljani engine browsera pa neke stranice rade, neke ne ovisno o browseru, npr chrome na kojeg će uskoro preći edge-ms..

-ie11 je tu zbog starih appsa, banking i sl. tj nešto što je standard, što mora raditi, dok npr chrome ili opera ne moraju biti podržani jer nisu dio standarda ili msove obveze kao i druge strane kao banke.. npr ezaba podržava konkretno naveden oseve-browsere, ništa drugo ne mora raditi + java itd. Javu je pak chrome blokirao prije par godina zbog sigurnosnih razloga (2014-nadalje.. java 7-8.. i najveća pljačka u povijesti bankarstva), uskoro će i banke zamijeniti javu za nešto treće tj plan je zasebna app ali to banke ne žele jer tad to moraju održavati-raditi.. tj java ih je oslobađala supporta upravo takve app. No sad je sve već na mobitelima, usb key itd.. i osim par starih načina ie11 više nije neophodan, npr ne možeš koristiti ni ie7-8-9.. ugašeno.

 

-os je važan, update, sys, protokoli, na to konkretne apps-soft kao browser ili mail client, to ne možeš preskakati, ne updateati. Možeš samo ako si zatvoren sustav, ne internet-komunikacija koja mora zadovoljiti zahtjeve s druge strane žice.

Tučak uto 14.5.2019 20:45

Bilo bi lijepo kad bi tako bilo.  Nisam rekao  moje DeskTop računalo ima instaliran WIN10 Pro 64 bit.  Inicijalno je na računalu instaliran OEM WIN 10Home, ali sam imao (također legalno)  CD s WIN 7  pro licencom, pa sam uz on-line pomoć iz Microsofta napravio upgrade na WIN10 PRO.  Operativni sustav se ažurira kak je to Microsoft zapovijedio pa je sada na 1809. Svi moji browseri (IE 11, Edge, Chrome, Opera) su također ažurirani, tls 1.0 je isključen i sve je setirano po knjizi.  
Korištenje VPN- a BTW nije kazneno djelo ne znam od kuda takva informacija.  Ja VPN  inače ni ne koristim samo sam iz očaja pokušavajući iznači o čemu se radi na mom računalu isprobao i tu varijantu.
Dakle ako iz Opere bez VPN-a  idem na PayPal  on me ne želi veli da nemam TLS 1.2, a kad upalim VPN iz Opere PayPal veli da imam TLS 1.2
U međuvremenu sam naišao na još nešto:
1)  Ako probam otići na stranicu novi.1klik.hr (ogledni prijedlog nove home stranice 1klik.hr-a)  odmah bivan zablokiran jer se stranici ne može pristupiti i bla bla bla (vidi sliku). Kad na Operi uključim VPN onda mogu normalno učitati stranicu novi.1klik.hr !!!

2) Otkrio sam da sa mog LapTop Lenovo računala (isto WIN10 PRO legalno nabavljen; koristim iste internet browsere IE11,Edge,Chrome,Opera ; sve ažurirano na zadnji release)  bez problema idem na PayPal i novi.1klik.hr  iz bilo kojeg browsera.
3) Još sam 9.travna 2019  bez problema išao na PayPal sa mog DeskTop računala.

 

Dakle - nije u pitanju internet veza ni moj router jer s dva računala na istoj mreži imam dva različita ponašanja.  Dakle  problem se krije u mom DestTop računalu. Pianje je otkriti u čemu je stvar?
Ima li tko ideju?

ihush sri 15.5.2019 00:41
Tučak kaže...

...  
Korištenje VPN- a BTW nije kazneno djelo ne znam od kuda takva informacija.  Ja VPN  inače ni ne koristim samo sam iz očaja pokušavajući..

 -korištenje vpna nije ni po čemu kazneno, kao vilica-auto.. tj kažnjivo može biti ono što time radiš, čemu služi.. u mreži-računalu služi skrivanju ip-adrese, tuneliranju ili stvaranju svoje mreže (jednako kao lan ali kroz internet-wlan, tunel). Svako lažno prikazivanje ili skrivanje ip adrese je općenito zabranjeno kao što dobiješ kaznu ako nemaš tablice ili oznaka nije vidljiva. U slučaju regionalnih ograničenja npr film-yt je to samo po sebi jasno, tj ako koristiš vppn z agledanje yt tad je to zaobilaženje zaštite=kazneno djelo jednako kao probijanje, jednako kažnjivo kao hack-crack (kad bi se netko time bavio). ista stvar je npr lažno predstavljanje, imaš pravo biti anoniman ali ne smiješ se lažno predstavljati + tam gdje moraš dokazati svoj identitet ne vrijedi anonimnost kao maloljetnik i alkohol ili kad ideš u banku. U slučaju novčasrkih poslova, jednako može biti blokirano upravo zato .. pa i na ovom forumu ako to žele tj svaki put kad se logiraš tvoj vanjski ip je vidljiv i zapisan u bazi koja se mora čuvati i dati po potrebi (iz sudski nalog) nadležnima, tad ti je jasno da je skrivanje ipa zabranjeno-kažnjivo tj ako samo surfaš tad nije važno .. no tad pitanje čemu .. a odgovor je ne skrivanje i sl. nego pokušavaš jer imaš problem.. no to se bez takve info ne može znati, tj i dalje to što napišeš-kažeš može i ne mora biti točno.. (o pravnom dijelu vpn-a).

-govoriš o paypalu.. to nije noramlno surfanje, vpn također, zato ovaj 'pravni' dio.. no zaboravi, nema veze :) samo brijem..

 

-vpn ne može biti fix za takav problem, jer nije ni povezan/uzrok.. tj može biti tvoj ip ili mac adresa blokiran na bilo kojem servisu (jer svi moraju imati logove, podatke i ip-mac..) npr bananje u igrama.

-pošto ti radi s iste mreže drugo računalo, tad je logičan odgovor da je nešto u tvojem problem, ne HW nego soft, tj neka postavka u osu, dirveru, browseru (nije u browseru jer se ponašaju isto..).. ali npr može biti hosts lista ili antivirus/virus ili firewall ili bilo što od takvog softwarea koji može utjecati na postavke mreže. Ako ne možeš otkriti tad je jedini način clean install.. od nule, ali ako su na tim servisima blokirali tvoju mac adresu tad će biti isto. Najjednostavnije-najbrže, bootaš neki livelinux kao mint.. i vidiš, radi ili ne, ako radi tad je odgovor u nekom win-softu/postavkama ako ne radi, tad je izvan računala tj blokiran pristup .. a možda je kao bankomat/mobitel s pogrešnim pinom i možda nakon par dana proradi itd.

-problem je i to što si pokušavao svašta, npr vpn.. i sad je pitanje što od postavki imaš, što je pogrešno.. npr imaš tls1.2 ali možda neispravan, možda malware, možda neki miner, možda nešto deseto ili antivirus/firewall koji blokira provjeru-autentifikaciju koju moraš dozvoliti za neke servise kao npr java+postavke i sl. Sam browser vjerojatno nije uzrok, tj ie11, edge, chrome i FF su ono što je neki standard, ostali kao opera nisu i ništa na njima ne mora raditi npr zaba.. radi li paypall ili nešto desto, možda sutra neće raditi ovaj forum itd. To je stvar same stranice, standarda i developera koji prilagođava konkretnom browseru kao chrome ili ie11 jer su dominantni, tako imaš na npr ezabi što je podržano..

 

-kako bi riješio problem npr tv-a da jedan prima htv1 drugi ne, na istoj anteni itd.. što bi bio zaključak tj gdje tražiš uzrok problema a time i fix? .. istu logiku možeš/moraš primijeiti s mrežom, eliminacija i ono što ostane krije odgovor. Booatj linux ili minipe, probaj .. tako eliminiraš malware/soft uzrok/postavke i ono što preostane je odgovor. Ako ni tad ne radi, tad je izvan računala, blokirano.